Δήμος Περιστερίου: Βαφτίζει τον ΣΜΑ «λειοτεμαχιστή», ρυπαίνει και μολύνει το περιβάλλον της πόλης, αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών και δαπανά 100.000 ευρώ για μελέτες…

Κατηγορία: Περιστέρι Ποιότητα Ζωής

 

Μόλις δύο από τους 66 δήμους της Αττικής έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκπονήσει ολοκληρωμένα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων, όπως τους ζητούσε, με επιστολή της προ 4,5 μηνών, η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Ρένα Δούρου να κάνουν μέχρι τέλη του 2014. 

Πρόκειται, σύμφωνα με τους ίδιες πληροφορίες για το Δήμο Ελευσίνας, ο οποίος ωστόσο έχει ξεκινήσει και εφαρμόζει το τοπικό σχέδιο δράσης με επίκεντρο την κομποστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση ογκωδών αντικειμένων εδώ και μία πενταετία και το Δήμο Παλλήνης ο οποίος εκπόνησε μεν σχέδιο αλλά δεν έχει ξεκινήσει να το εφαρμόζει από 1.1.2015, όπως ζητούσε η κ. Δούρου. 

Ο δήμος Περιστερίου και ο ΣΜΑ 

Ηχηρά απών από την συγκεκριμένη δράση, ο Δήμος Περιστερίου και η διοίκηση του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, παρά την σκανδαλώδη χρηματοδότηση δύο ιδιωτών για την σύνταξη μελετών για το θέμα, μελετών που έχουν στοιχήσει 110.000 ευρώ περίπου στα ταμεία του Δήμου. 

Αντί αυτών, ο Δήμος Περιστερίου συνεχίζει την παράνομη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, κάτω από το κάλυμμα της λειτουργίας του λειοτεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων.

Θέση ΣΜΑ μέσα στο Αμαξοστάσιο

 Όπως είναι γνωστό, και έχει γράψει κατ’ αποκλειστικότητα το Vukentra.gr, ο «Λειοτεμαχιστής» ογκωδών απορριμμάτων έχει κριθεί με δικαστική απόφαση «παράνομος» αφού σύμφωνα με αυτή κατασκευάσθηκε χωρίς πολεοδομική άδεια σε χώρο που έχει κριθεί από το 1981 κοινόχρηστος χώρος πρασίνου που δεν επιδέχεται καμία μεταβολή χρήσης. Η κατασκευή του  έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, με το πρόσχημα της κατασκευής της βάσης του «Πράσινου Σπιτιού» που βρίσκετε στην νότια πλευρά του Αμαξοστασίου στην οδό Αγίου Βασιλείου 62. 

Για την υπόθεση αυτή δικάστηκε σε φυλάκιση έξι (6) μηνών και πρόστιμο 5.000 ευρώ ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Περιστερίου κ. Π.Λ. (για να δείτε το σχετικό άρθρο και την δικαστική απόφαση κάντε κλικ εδώ –σχ. 1). 

Ο «Λειοτεμαχιστής» που λειτουργεί ως ΣΜΑ 

Ο «λειοτεμαχιστής», όπως αρέσκονται να τον ονομάζουν, η διοίκηση Παχατουρίδη και οι καθ’ ύλη αρμόδιοι αντιδήμαρχοι κ.κ. Νεκταρία Ευσταθιάδου (πρώην αιρετός πλέον) και Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, είναι ουσία και πράξη ή αλλιώς σύμφωνα με τα τεχνικά, κατασκευαστικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του ΣΜΑ, δηλαδή Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπως επιγραμματικά αναφέρει και στα τεχνικά φυλλάδια του ο εμπορικός οίκος που τον αντιπροσωπεύει και προωθεί εμπορικά (για να τα δείτε ή να τα «κατεβάσετε» κάντε κλικ εδώ –σχ. 2). 

Στα ίδια τεχνικά φυλλάδια, δηλώνεται καθαρά ότι ένας από τους δήμους – Πελάτες του που διαθέτουν ΣΜΑ και μάλιστα δικής του  κατασκευής είναι ο Δήμος Περιστερίου.

ΣΜΑ Δήμου Περιστερίου (πλήρης εγκατάσταση)

 H «παράνομη» λειτουργία του ΣΜΑ Περιστερίου 

Νεκταρία Ευσταθιάδου, (πρώην) αντιδήμαρχος ΠεριστερίουΣτις 26.3.2014, στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου, απαντώντας σε ερώτηση του τότε συμβούλου της αντιπολίτευσης γιατρού Χρόνη Χρονόπουλου, μία οργισμένη και φανερά εκνευρισμένη Νεκταρία Ευσταθιάδου, τότε αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής είχε πει παρουσία του Δημάρχου της Πόλης κ. Ανδρέα Παχατουρίδη τα εξής μνημειώδη: 

  • Ναι παράνομα κατασκευάσαμε τον «λειοτεμαχιστή» στο Αμαξοστάσιο
  • Ναι παράνομα τον λειτουργούμε ως ΣΜΑ
  • Ναι παράνομα συμπιέζουμε όλα τα σκουπίδια στο συγκρότημα του ΣΜΑ
  • Ναι το κάναμε αυτό για να έχουμε λιγότερα λειτουργικά έξοδα και βλάβες στα οχήματα του δήμου κατά την μεταφορά των σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ Φυλής.
  • Ναι είμαστε περήφανοι σαν διοίκηση του Δήμου που τα κάναμε όλα αυτά 

Ήταν η πρώτη (και πιθανόν τελευταία) επίσημη παραδοχή, της Διοίκησης Ανδρέα Παχατουρίδη, ότι στο Αμαξοστάσιο λειτουργεί παράνομος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), αν και μέχρι τότε η μόνη παραδοχή της ήταν ότι λειτουργεί μόνο ο «λειοτεμαχιστής» για τον τεμαχισμό ογκωδών αντικειμένων. 

Οι «παράνομες» αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής, οι «υπεύθυνες δηλώσεις» «περί κάλυψης των Περιβαλλοντικών όρων», το τυπικά ανύπαρκτο Πιστοποιητικό Πυρασφάλειας» και η Ψευδής Δήλωση του Διευθυντή Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας) Περιστερίου 

Για το όργιο των διοικητικών παρανομιών του Δήμου Περιστερίου, της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να συνεχισθεί η λειτουργία του ΣΜΑ Περιστερίου, μέσα στο αμαξοστάσιο του Δήμου, έχουμε γράψει από τις 25.10.2012, στο πρόδρομο, του vukentra.gr, blog «2020 Επιστροφή στο Μέλλον» και στην στήλη Δημοτικά, αναλυτικά παρουσιάζοντας μάλιστα και τα σχετικά έγγραφα (για να διαβάσετε το άρθρο κάντε κλικ εδώ –σχ. 3). 

Σ’ αυτό αναφερόμασταν στην παράταση έξι μηνών που χορήγησε ο τότε αντιπεριφερειάρχης Αττική «Δυτικού Τομέα» κ. Παπαντωνίου στην λειτουργία του «Λειοτεμαχιστή», όπως ανέφερε, στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου. Η παράταση δόθηκε αφού σύμφωνα με την 6092/4.10.2011 απόφαση του κ. Παπαντωνίου είχε δοθεί παράταση λειτουργίας του «Λειοτεμαχιστή και των συνεργείων του Αμαξοστασίου για ένα ακριβώς έτος και που έπρεπε την ίδια ημέρα να κλείσουν με βάση την 184995/02.12.2009 απόφαση του τότε  Νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρού. 

Μπερδευτήκατε; 

Χοάνη ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή (σ’ αυτή αδειάζουν τα απορριμματοφόρα)Η παράταση ήταν παράνομη με κάθε διάταξη νόμου που ισχύει σ’ αυτή την χώρα, αφού πέραν των άλλων στηρίχθηκε σε ψευδείς βεβαιώσεις και ψευδή έγγραφα που συγκρότησαν τον φάκελο που υποβλήθηκε από τον Δήμο Περιστερίου, στον υπογράψαντα την απόφαση, αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαντωνίου. 

Σε ένα ευνομούμενο κράτος, οι συντάκτες αυτών των ψευδών βεβαιώσεων και εγγράφων θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο εισαγγελικών διώξεων για τα αδικήματα «σύνταξης ψευδών βεβαιώσεων», «σύνταξης ψευδών εγγράφων» και «σύνταξης και υποβολής ψευδών υπευθύνων δηλώσεων». Εμείς, όμως δεν είμαστε δικαστές ή εισαγγελείς, ούτε είναι αυτός ο ρόλος μας. Είμαστε απλοί καταγραφείς γεγονότων και παρουσιαστές εγγράφων. 

Για τις επιπτώσεις, στο περιβάλλον και στους δημότες αυτής της πόλης, είναι όλοι υπεύθυνοι, εκτός από αυτούς, δηλαδή η διοίκηση του Δήμου, η αντιπολίτευση στο σύνολο της, η Περιφέρεια, κλπ. 

Ας τα πάρουμε με τη σειρά παρουσιάζοντας ένα – ένα τα έγγραφα και τις παράνομες και παράτυπες διοικητικές πράξεις που νομιμοποίησαν το «περιβαλλοντικό έγκλημα» που συντελείτε σε βάρος των πολιτών αυτής της πόλης: 

1). Το Υπουργείο «Ανάπτυξης» και η «Νομαρχία Αθηνών» (του κ. Σγουρού) γνώριζαν για τον ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή στο Αμαξοστάσιο Περιστερίου 

Στις 5.8.2010 το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας (σήμερα Ανάπτυξης) απαντώντας σε έγγραφο της Νομαρχίας Αθηνών – ΝΑ Αθηνών – Δ/νση Ανάπτυξης Δυτικού Τομέα αναφέρει ότι για να λειτουργήσει η μονάδα επεξεργασίας (συμπίεσης και αποθήκευσης) απορριμμάτων του Δήμου Περιστερίου, απαιτείται να έχει την προβλεπόμενη από τον νόμο άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας (για να δείτε ή «κατεβάσετε» το σχετικό έγγραφο κάντε κλικ εδώ – σχ. 3α). Το έγγραφο κοινοποιήθηκε και στον Δήμο Περιστερίου, στην τότε αντιδήμαρχο κ. Ευσταθιάδου. 

Άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας του ΣΜΑ-Λειοτεμαχιστή του Δήμου Περιστερίου, ουδέποτε εκδόθηκε και ο Δήμος συνεχίζει ακόμη να τον λειτουργεί «παράνομα». 

Η άδεια δεν ήταν δυνατόν να εκδοθεί, αφού όπως αναφέρει και το έγγραφο «η εγκατάσταση και λειτουργία του ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή» θα έπρεπε να συμβαδίζει με την καθορισμένη χρήση γης», που ως γνωστόν είναι από το 1981 χαρακτηρισμένη ως κοινόχρηστος χώρος Πρασίνου. Και να σκεφτεί κανείς ότι η υπηρεσία για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας είναι  η Πολεοδομία (σήμερα Υπηρεσία Δόμησης) του Δήμου Περιστερίου 

2). Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας. Απαραίτητο έγγραφο προκειμένου να δοθεί η παράταση λειτουργίας του «ΣΑΝ - Λειοτεμαχιστή» στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου. 

Το πιστοποιητικό αυτό χρησιμοποιήθηκε στην συνέχεια, για ακόμη μία «παράταση» λειτουργίας του ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή του Δήμου Περιστερίου, έως τις 7.3.2017, αν και  πιθανόν να μην υπάρχει σχετικό εγκριτικό έγγραφο από την αρμόδια υπηρεσία της  Περιφέρειας Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών (τουλάχιστον εμείς δεν μπορέσαμε να το «βρούμε»). 

Για να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας του ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή, στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, απαιτήθηκαν τα εξής και τελικά παράτυπα έγγραφα αλλά και ενέργειες υπηρεσιακών παραγόντων. 

α) Χαρακτηρισμός χώρου Λειοτεμαχιστή – συμπιεστή ως Βιοτεχνικού 

Ο υπογράφων το σχετικό πιστοποιητικό αντιπύραρχος του Σταθμού Πυροσβεστικής Περιστερίου κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, χαρακτήρισε «αυθαίρετα» και καθ’ υπέρβαση του νόμου και των αρμοδιοτήτων του τον χώρο λειτουργίας του «Λειοτεμαχιστή» του Δήμου Περιστερίου, ως Βιοτεχνικό χώρο», επικαλούμενος τις ΚΥΑ 1589/104/2006 & 3021/19.9.1986 που, όμως, δεν έχουν εφαρμογή στην συγκεκριμένη περίπτωση (για να δείτε όλα τα έγγραφα για το πιστοποιητικό Πυροπροστασίας που υπογράφει ο κ. Παναγιωτόπουλος κάντε κλικ εδώ –σχ. 4). 

Ανδρέας Παχατουρίδης, Δήμαρχος ΠεριστερίουΤο αν ακολουθήθηκαν όσα αναφέρονται (νομοθεσία, κλπ) στο  με ΑΔΑ:4Α3ΨΙ-48, έγγραφο του υπουργείου «Βιομηχανίας» για την έκδοση του πιστοποιητικού Πυροπροστασίας, από τον αντιπύραρχο κ. Παναγιωτόπουλο, ή αυτός ενήργησε εκτός τυπικής νομικής διαδικασίας, είναι θέμα που χρήζει διερεύνησης από τους αρμοδίους και ειδικότερα από τους προϊσταμένους του (για να δείτε το σχετικό έγγραφο κάντε κλικ εδώ –σχ 4α).

 Την παραδοχή  αυτή, του αντιπύραρχου κ. Παναγιωτόπουλου, δηλαδή τον «χαρακτηρισμό της Εγκατάστασης του ΣΜΑ-Λειοτεμαχιστή ως Βιοτεχνικού χώρου», έρχεται να καταρρίψει ο ίδιος ο Δήμαρχος Περιστερίου, που στην με αριθμό πρωτ. 3/6.3.2013 Αίτησή του προς το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, αναφέρει, για την μονάδα ΣΜΑ - Λειοτεμαχιστή τα εξής: 

«Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του Ν. 3982/2011 (ορισμός βιομηχανία – βιοτεχνίας) η εν λόγω μονάδα του Δήμου, δεν δύναται να οριστεί ως βιομηχανία – βιοτεχνία» (για να δείτε την αίτηση του Δημάρχου Περιστερίου κάντε κλικ εδώ –σχ. 5). 

β). Μελέτη Πυροπροστασίας «λειοτεμαχιστή» με ανύπαρκτα στοιχεία και χωρίς έγκριση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας 

Για να εκδοθεί ένα πιστοποιητικό πυροπροστασίας μίας εγκατάστασης ή ενός χώρου, απαιτείται «εγκεκριμένη από την Πυροσβεστική μελέτη πυροπροστασίας. Η μελέτη πυροπροστασίας που υποβλήθηκε για τον «λειοτεμαχιστή» από τον Δήμο Περιστερίου στον Σταθμό Πυροσβεστικής Περιστερίου, υπογράφεται από την Μηχανολόγο Μηχανικό του δήμου κ. Χρυσή Κανακάκη, δεν έχει, όμως, τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή δεν αναφέρει: 

α) τον Αριθμό Μητρώου της Επιχείρησης ή του Δήμου, 

β) τον  Αριθμό Άδειας Ίδρυσης της εγκατάστασης    και 

γ) τον Αριθμό Άδειας Λειτουργίας του Λειοτεμαχιστή. 

Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα έγγραφο που δεν προσδιορίζει για ποια εγκατάσταση και ποιο βιομηχανικό ή παραγωγικό εξοπλισμό αναφέρεται η υποβληθείσα μελέτη. 

Ίσως γι’ αυτό δεν φέρει καμία επίσημη σήμανση (σφραγίδα Πυροσβεστικής και υπογραφή εγκρίνοντος πυροσβεστικού υπαλλήλου) παρά μόνο μία μονογραφή στην τελευταία σελίδα της, χωρίς μάλιστα το ονοματεπώνυμο αυτού που την μονόγραψε, με αποτέλεσμα κάποιος να μπορεί να ισχυριθεί ότι η μονογραφή ανήκει σε άλλο άτομο και όχι σε στέλεχος του Πυροσβεστικού Σταθμού Περιστερίου που «υποτίθεται» ότι την ενέκρινε. 

γ). «Ψευδής» ή μάλλον μη «Ορθή» βεβαίωση νομιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων του «Λειοτεμαχιστή» στο αμαξοστάσιο Περιστερίου 

Για να εκδοθεί πιστοποιητικό πυροπροστασίας μίας εγκατάστασης, ενός βιομηχανικού εξοπλισμού ή ενός χώρου, είναι ακόμη απαραίτητο το «Πιστοποιητικό νομιμότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων» ή αλλιώς η άδεια κατασκευής και λειτουργίας τους που εκδίδεται από την Πολεοδομία ή όπως έχει μετονομασθεί από τον «Καλλικράτη», από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου. 

Στον «φάκελο» που κατατέθηκε από τον Δήμο στον Σταθμό Πυροσβεστικής Περιστερίου προκειμένου να εκδοθεί το Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας του «Λειοτεμαχιστή», περιλήφθηκε ακριβές αντίγραφο, -που υπογράφει η κ. Άννα Δασκαλογιανάκη-, της 1415/26.6.2012 «Βεβαίωσης νομιμότητας κτιριακών εγκαταστάσεων Αμαξοστασίου» που εξέδωσε ο τότε Διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης (πολεοδομίας) του Δήμου Περιστερίου κ. Γρηγόρης Κοζνετσώφ. 

Σ΄αυτήν αναφέρεται ότι «τα κτίσματα του Σταθμού Απορριμματοφόρων του Δήμου Περιστερίου έχουν κατασκευασθεί κατά την περίοδο 1975 – 1985» (για να δείτε το έγγραφο κάντε κλικ εδώ –σχ. 6).

Ανέγερση δομικής κατασκευής ΣΜΑ Περιστερίου (2010)

 Με την βεβαίωση αυτή επιχειρήθηκε η νομιμοποίηση της εγκατάστασης που κατασκευάσθηκε για τον «ΣΜΑ - Λειοτεμαχιστή» του Δήμου μέσα στο Αμαξοστάσιο, προκειμένου να παρακαμφεί το κώλυμα «νομιμότητας» τους, όπως και έγινε αφού η Πυροσβεστική Υπηρεσία, δηλαδή ο υπογράφων  το πιστοποιητικό πυροπροστασίας, αντιπύραρχος του Σταθμού Πυροσβεστικής Περιστερίου κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, το έκανε ασμένως δεκτό. 

Τυπικά και σύμφωνα με την διατύπωση της «Βεβαίωσης» το έγγραφο είναι καθ’ όλα νόμιμο, αφού αναφέρεται «στα κτίσματα του Σταθμού Απορριμματοφόρων», χωρίς καμία αναφορά  στις «Εγκαταστάσεις του ΣΜΑ - Λειοτεμαχιστή» που κατασκευάσθηκαν στον ίδιο χώρο.

Συναρμολόγηση ΣΜΑ (2010)

 Η έξυπνη ή αν θέλετε «πονηρή» αυτή παράλειψη στο έγγραφο του Διευθυντή της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Περιστερίου, εμπίπτει στις διατάξεις των άρθρων 220 «Υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης», 222 «Υπεξαγωγή εγγράφων», 242 «Ψευδής Βεβαίωση, Νόθευση εγγράφου, κλπ.» και 259 «Παράβαση καθήκοντος» του Ποινικού Κώδικα. 

Κι αυτό γιατί τόσο οι Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες της αντιπεριφέρειας Δυτικής Αθήνας γνώριζαν ότι: 

1). Οι εγκαταστάσεις του «ΣΜΑ - Λειοτεμαχιστή» στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου, κατασκευάσθηκαν το 2010, σύμφωνα με την 1205/15.4.2011 διαπιστωτική Πράξη της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας  και 

2). Το Γ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο  Αθηνών  με την 109213/11  απόφαση του στην συνεδρίασΉ του στις 31.10.2011 καταδίκασε τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου Περιστερίου σε φυλάκιση έξι (6) μηνών γιατί: 

 «Προέβη παράνομα στην κατασκευή κτισμάτων και συγκεκριμένα στην κατασκευή ενός λειοτεμαχιστή, διαστάσεων 22,5μ. χ 21,00μ.=472,50τ.μ. και ενός πράσινου σπιτιού, διαστάσεων 8,00μ. χ 5,00τ.μ., εντός του Ο.Τ. 258Α, χώρου που είναι χαρακτηρισμένος ως «κοινόχρηστο πράσινο», χωρίς να εκδοθεί η απαιτούμενη από το Νόμο οικοδομική άδεια που εκδίδεται από την αρμόδια Υπηρεσία της Πολεοδομίας» (για να δείτε ή «κατεβάσετε» την απόφαση κάντε κλικ εδώ –σχ. 7). 

2). Η ανύπαρκτη «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» για την «Λειτουργία του Λειοτεμαχιστή» και η Υπεύθυνη Δήλωση της τότε αντιδημάρχου κ. Νεκταρίας Ευσταθιάδου 

Μαίρη Τσιώτα – Μάρκου, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Όπως είναι γνωστό και προβλέπει ρητά η ισχύουσα νομοθεσία για να εκδοθεί άδεια λειτουργίας μίας βιομηχανικής, βιοτεχνικής και γενικά παραγωγικής εγκατάστασης, απαιτείται η ύπαρξη «Εγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Τέτοια μελέτη δεν υπάρχει στον Φάκελλο που υπάρχει στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας, βάση του οποίου εγκρίθηκε η παράταση λειτουργίας της εγκατάστασης από τον τότε αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαντωνίου. 

Αντ’ αυτής υπάρχει «Υπεύθυνη Δήλωση» της τότε αντιδημάρχου του Δήμου Περιστερίου κ. Νεκταρίας Ευσταθιάδου, με ημερομηνία 21.9.2012, με την οποία δηλώνεται ότι τηρούνται μία σειρά όρων και διατάξεων της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας (για να δείτε την υπεύθυνη δήλωση τήρησης περιβαλλοντικών όρων κάντε κλικ εδώ –σχ. 7). 

Η δήλωση αυτή έγινε ασμένως δεκτή, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας, και ουδέποτε αναζητήθηκε, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, από αυτές η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» λειτουργίας του «ΣΜΑ - Λειοτεμαχιστή», αφού απλά δεν υπάρχει. 

Να σημειωθεί ότι  η συγκεκριμένη Υπεύθυνη Δήλωση, είναι σύμφωνα με νομικούς, ουσιαστικά άκυρη και ανύπαρκτη νομικά, αφού στο «γνήσιο» της υπογραφής δεν έχει σήμανση (σφραγίδα) αυτού που το βεβαιώνει (για να δείτε την νομοθεσία στην οποία αναφέρετε η υπεύθυνη δήλωση τήρησης περιβαλλοντικών όρων κάντε κλικ εδώ –σχ. 7α).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια Διεύθυνση της «Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών (Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας), δέχθηκε την Υπεύθυνη Δήλωση τήρησης των όρων της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας, αντί  της «Εγκεκριμένης Μελέτης», προκειμένου  να συμπληρωθεί ο φάκελος του «ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή» Περιστερίου και να δοθεί η έγκριση παράτασης της λειτουργίας τους για ένα εξάμηνο και έως 4.4.2013, από τον τότε αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαντωνίου, όπως και έγινε (απόφαση 7095/02.10.2012). Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στις αντιρρήσεις και αιτιάσεις του κ. Παπαντωνίου  για την μη επάρκεια της «υπεύθυνης δήλωσης, οι υπηρεσιακοί παράγοντες αντέτειναν, ότι στον πρώτο έλεγχο που θα γίνει στην συγκεκριμένη μονάδα, εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων», η μονάδα θα σφραγισθεί… 

Τέτοιος έλεγχος ουδέποτε έγινε με αποτέλεσμα η «περιβαλλοντική μελέτη» με υπεύθυνη δήλωση να συνεχίζει να ισχύει… Τα συμπεράσματα δικά σας…. 

3). Ο «Λειοτεμαχιστής» που στοίχησε 2.300.000 ευρώ για να επεξεργάζεται 40 τόνους την ημέρα ή 12.000 τόνους τον χρόνο, μόνο κλαδιών και επίπλων που μαζεύονται από τους δρόμους της πόλης 

Μαζί με την υπεύθυνη δήλωση «τήρησης Περιβαλλοντικών όρων» για τον ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή», υποβλήθηκε συνοδευτικά το υποχρεωτικό «Ερωτηματολόγιο προς την Αδειοδοτούσα Αρχή», δηλαδή την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα με το οποίο ουσιαστικά καθορίζεται  τι κάνει η συγκεκριμένη εγκατάσταση, τι ποσότητα επεξεργάζεται, που λειτουργεί, τι απόβλητα παράγει και ποια η συνολική της αξία. Το «Ερωτηματολόγιο» υπογράφεται κι αυτό από την τότε αντιδήμαρχο κα Ευσταθιάδου (για να δείτε ή «κατεβάσετε» το Ερωτηματολόγιο κάντε κλικ εδώ –σχ. 8). 

Διαβάζοντας την, κάποιος με απλές στοιχειώδεις γνώσεις, διαπιστώνει τις εξής «παραδοχές» της διοίκησης του Δήμου: 

α).  Δραστηριότητα εγκατάστασης: «Λειοτεμαχισμός και ταυτόχρονα φόρτωση σε κλειστά κοντέινερς ογκωδών αντικειμένων (κλαδιά, ξύλινα και μεταλλικά έπιπλα, κλπ) τα οποία συλλέγονται καθημερινά από τους δρόμους της πόλης» (!!!) 

β). Παραγωγική ικανότητα εγκατάστασης: 40 τόνοι ανά ημέρα  και 12.000 τόνοι συνολικά τον χρόνο. 

γ). Παραγόμενα απόβλητα: Κατά την λειτουργία της εγκατάστασης δεν παράγονται καθόλου υγρά, αέρια ή στερεά απόβλητα. 

δ). Κτίριο εγκατάστασης: Υφιστάμενο αλλά χωρίς πολεοδομική άδεια 

ε). Κόστος εγκατάστασης: 2.175.000 ευρώ τα μηχανολογικά και 2.300.000 συνολικά η εγκατάσταση. 

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς δείκτη ευφυΐας 100 για να αντιληφθεί τα εξής περίεργα των όσων δηλώνονται με το «Ερωτηματολόγιο». 

α). Ο Δήμος Περιστερίου, συλλέγει καθημερινώς 40 τόνους κλαδιά και ογκώδη αντικείμενα από τους δρόμους της πόλης. Για να γίνεται αυτό φαίνεται ότι:

  • 1) διαθέτει κάποιο δάσος που το περιποιείται σε καθημερινή βάση και
  • 2)  Οι «πλούσιοι» δημότες του, πιθανόν σε καθημερινή βάση αλλάζουν τις οικοσκευές τους και πετάνε τις παλιές στα σημεία συγκέντρωσης σκουπιδιών που έχει καθορίσει ο Δήμος, αφού τα ογκώδη αντικείμενα δεν χωράνε στους κάδους του και
  • 3) εκτός από τα κλειστά απορριμματοφόρα, φαίνεται ότι «βγαίνουν» και τα ανοικτά φορτηγά του δήμου στους δρόμους σε καθημερινή βάση προκειμένου να συλλέξουν αυτά ακριβώς τα αντικείμενα. 

β). Ο «Λειοτεμαχιστής» του Δήμου είναι ίσως ο μόνος σε παγκόσμιο επίπεδο που δεν παράγει κανενός είδους απόβλητα, παρότι είναι ανοικτού και όχι κλειστού τύπου (!!!) 

γ). Η εγκατάσταση του Λειοτεμαχιστή είναι μη νόμιμη, αφού ο Δήμος δηλώνει ότι λειτουργεί σε κτήριο χωρίς πολεοδομική άδεια. 

δ). Εάν δεχθεί κάποιος ότι πρόκειται μόνο για «λειοτεμαχιστή», αυτός του Δήμου Περιστερίου είναι ο ποιο ακριβός λειοτεμαχιστής στον κόσμο, ξεπερνώντας σε αξία και τους λειοτεμαχιστές βαρέων μεταλλευμάτων που λειτουργούν σε ορυχεία, αφού σύμφωνα με όσα δηλώνει εγγράφως η κ. Ευσταθιάδου το κόστος του η αξία του ορίσθηκε στα 2.175.000 ευρώ για τα μηχανολογικά μέρη και 2.300.000 ευρώ συνολικά. 

4). Ο ΣΜΑ που ονομάζεται «Λειοτεμαχιστής» 

Θα αναρωτηθεί, κάποιος μήπως έχουμε εμμονές ή υπερβάλουμε στο θέμα, αφού τα επίσημα έγγραφα τόσο του Δήμου Περιστερίου και του Σταθμού Πυροσβεστικής Περιστερίου, όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας, μιλούν για «Λειοτεμαχιστή» ογκωδών αντικειμένων και όχι Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στον οποίον γίνεται η συμπίεση τους σε «κοντέινερς» πριν μεταφερθούν στον ΧΥΤΑ Φυλής. Ας τα δούμε με βάση έγγραφα που υπογράφει ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και ο Κατασκευαστής – Προμηθευτής του ΣΜΑ  Περιστερίου. 

α). Η παραδοχή του Δημάρχου Περιστερίου κ. Παχατουρίδη 

Στις 6.3.2013, ο Δήμαρχος Περιστερίου, υποβάλλει στο Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, της Περιφέρειας Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα Αθηνών, την με αριθμ. πρωτ. 3/06.03.2013 αίτηση που καταχωρείται στο πρωτόκολο του Τμήματος Χορήγησης Αδειών με αριθμ. πρωτ.: 44428/06.03.2013. Με την αίτησή του αυτή ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ζητά την γνωμάτευση της Περιφέρειας Αττικής «Αν η εν λόγω μονάδα (σ.σ. ο ΣΜΑ-Λειοτεμαχιστής) μπορεί να λειτουργήσει νόμιμα μέχρι τις 7.3.2017, το αργότερο» (για να δείτε την αίτηση του Δημάρχου Περιστερίου κάντε κλικ εδώ –σχ. 9). 

Με την αίτησή του αυτή ο κ. Ανδρέας Παχατουρίδης δηλώνει εγγράφως τα εξής: 

1). «…[…] η εν λόγω μονάδα (σ.σ. ο ΣΜΑ-Λειοτεμαχιστής) δεν δύναται να οριστεί ούτε ως αποθήκη, γιατί η πρώτη ύλη (σ.σ. τα απορρίμματα) δεν αποθηκεύεται στο χώρο του Δήμου,…[….]… Απλά συμπιέζεται και φορτώνεται στο χώρο του Δήμου και αμέσως μεταφέρεται και απορρίπτεται στη χωματερή». 

2). «Ο Δήμος μας, όσον αφορά τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, από τη λειτουργία της μονάδας, θα λάβει όλα τα προτεινόμενα μέτρα, γιατί πρώτο μέλημά του είναι η υγεία των πολιτών» (!!!). 

3). «[…]…, η ανωτέρω μονάδα δεν πρόκειται να λειτουργήσει στον εν λόγω χώρο μόνιμα, ούτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα λειτουργήσει μέχρι την 07.03.2017 το αργότερο» (!!!). 

4). «Την ανωτέρω προθεσμία (07.03.2017) λάβαμε σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 38 του νόμου 4053/2012 (ΦΕΚ Α΄ 44/07.03.2012) για τη λειτουργία όλων των λοιπών εγκαταστάσεων, της αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών, στον ίδιο χώρο (Αγίου Βασιλείου αριθμός 62 του Δήμου Περιστερίου)»  (για να δείτε η «κατεβάσετε» τον νόμο 4053 κάντε κλικ εδώ –σχ. 10). 

Η παραδοχή του Νομικού Συμβούλου του Δήμου Περιστερίου κ. Βουδούρη 

Στις 1.3.2011, ο πληρεξούσιος δικηγόρος του Δήμου Περιστερίου καταθέτει στο Μονομελές διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, Προσφυγή για την ακύρωση της απόφασης του Νομάρχη Αθηνών με την οποία επιβάλλονταν α) το κλείσιμο όλων των εγκαταστάσεων του Δήμου Περιστερίου και β) πρόστιμο στο δήμο ύψους 15.000 ευρώ. Στο έγγραφο της Προσφυγής, ο κ. Βουδούρης εκφράζει δύο παραδοχές σε ότι αφορά τον ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή και μία «ανακολουθία» ως προς τις πραγματικές νόμιμες καταστάσεις. 

α). Δηλώνει, ενώπιον μάλιστα δικαστηρίου, ότι 1) πρόκειται για μονάδα «λειοτεμαχιστή και πρέσας συμπίεσης απορριμμάτων» και 2) ότι λειτουργεί σε χώρο που έχει χαρακτηρισθεί ως «κοινόχρηστος χώρος πρασίνου» και γι’ αυτό δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας. 

β). Δηλώνει ακόμη ότι το συγκρότημα ΣΜΑ- Λειοτεμαχιστή, λειτουργεί στο Αμαξοστάσιο του Δήμου  για 36 συναπτά έτη, από το 1975, κάτι που όλοι γνωρίζουν δεν συμβαίνει και για το οποίο δικάστηκε, όπως προαναφέρθηκε αντιδήμαρχος της πόλης (για να δείτε το έγγραφο της προσφυγής του κ. Βουδούρη κάντε κλικ εδώ –σχ. 11) 

Από τα ποιο πάνω γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι: 

1) Ο δήμος Περιστερίου και ο ίδιος ο κ. Παχατουρίδης μιλούν για συμπιεστή απορριμμάτων (δηλαδή ΣΜΑ)που τα συμπιέζει και τα «συσκευάζει» προκειμένου αυτά να μεταφερθούν στη χωματερή. Παραδέχονται ουσιαστικά ότι πρόκειται για ΣΜΑ και όχι για απλό λειοτεμαχιστή που τεχνικά δεν έχει την δυνατότητα να συμπιέζει υλικά. 

2) Ομολογεί ότι η λειτουργία του ΣΜΑ - Λειοτεμαχιστή Περιστερίου, μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, δεν νομιμοποιήθηκε, -όπως ήταν και το φυσικό-, με τον νόμο 4053/2012, αφού δεν ήταν χωροθετημένος (δεν ομολογείτε, στο έγγραφο) στο Αμαξοστάσιο, όπως ο νόμος ορίζει. 

3) Μιλά για «ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις», από τη λειτουργία της μονάδας, και (δηλώνει) θα λάβει όλα τα προτεινόμενα μέτρα (!!!), για την υγεία των πολιτών. 

Δεν αναφέρει ποιος ενδεχομένως θα προτείνει μέτρα προστασίας της υγείας των πολιτών, αν και από τον αποδέκτη της αίτησης του κ. Δημάρχου, συνάγεται ότι αυτός (Τμήματος Χορήγησης Αδειών - Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας) πιθανόν θα έπρεπε να προβεί σε έλεγχο για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του ΣΜΑ-Λειοτεμαχιστή και να προτείνει μέτρα, εφόσον αυτό κρίνονταν αναγκαίο. 

Προσωπικά δεν γνωρίζουμε, αν έχει γίνει τέτοιος έλεγχος, από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, εάν έχουν υπάρξει δυσμενείς για την υγεία των πολιτών επιπτώσεις και εάν έχουν ζητηθεί από το Δήμο Περιστερίου, πρόσθετα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από τη λειτουργία του ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή. 

4) Παραδέχεται ότι ο ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστής θα λειτουργήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και όχι προσωρινά, αφού αναφέρει ότι αυτός θα λειτουργήσει έως 7.3.2017. 

β). Ο χαρακτηρισμός του κατά την κ. Ευσταθάδου «λειοτεμαχιστή», ως ΣΜΑ από τον Προμηθευτή – Κατασκευαστή του 

Για όποιον τελικά, μετά από τα ποιο πάνω, έχει ακόμη απορίες ή ερωτήματα, ανατρέξαμε στα τεχνικά φυλλάδια του προμηθευτή – κατασκευαστή του ΣΜΑ Περιστερίου που ο δήμος και οι άλλες αναφερόμενες υπηρεσίες αναφέρουν ως «Λειοτεμαχιστή». Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος  προμηθευτής – κατασκευαστής, ο Δήμος Περιστερίου είναι ένας από τους δήμους που έχουν προμηθευτεί συγκρότημα ΣΜΑ και όχι λειοτεμαχιστή και μάλιστα το μοντέλο που έχει την μεγαλύτερη δυνατότητα (200 τόνοι/8ωρο) συμπίεσης απορριμμάτων ανά 8ώρο (για να δείτε ή «κατεβάσετε» το Τεχνικό Εγχειρίδιο – φυλλάδιο κάντε κλικ εδώ ). 

Αναφέρει, μάλιστα ότι αυτός τοποθετήθηκε (στο αμαξοστάσιο) το 2010. 

5). Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, από την λειτουργία του «Λειοτεμαχιστή» ή ΣΜΑ όπως είναι στην πραγματικότητα, οι διοξίνες, τα μικροσωματίδια (ppt) και η αφόρητη δυσοσμία 

Λειοτεμαχιστής σε λειτουργίαΕίναι κοινά και επιστημονικά παραδεκτό, ότι συνολικά  και ειδικά κατά τον λειοτεμαχισμό στερεών μικρών και ογκωδών αντικειμένων, ξηρών αλλά και περιεχόντων υγρασία, -όπως  συμβαίνει με τους συμπιεστές – λειοτεμαχιστές απορριμμάτων ή ΣΜΑ-, παράγονται μικροσωματίδια ή σύμφωνα με την ορολογία  ppt (σωματίδια σκόνης), διοξίνες από τις χημικές διεργασίες που πραγματοποιούνται μέσα στον θάλαμο συμπίεσης, υδρόθειο και μεθάνιο σε μείγμα, λόγω σήψης των οικιακών ζωικών και οργανικών καταλοίπων. 

Από αυτά, το μείγμα υδρόθειου - μεθανίου γίνετε αντιληπτό λόγω της ιδιάζουσας οσμής του και εξαιτίας του μικρότερου, από τον ατμοσφαιρικό αέρα, ειδικού βάρους του, εξαπλώνετε – διαχέεται σε μεγάλη έκταση του αστικού ιστού. Σε ότι αφορά την πόλη του Περιστερίου, πληθαίνουν οι καταγγελίες που φθάνουν στην ιστοσελίδα μας για δυσοσμία που επικρατεί όλο σχεδόν το 24ώρο (εκτός από τις ημέρες που επικρατούν έντονοι άνεμοι) σε περιοχές από το Αμαξοστάσιο του Δήμου έως το γήπεδο «Γαλαξία. Αυτό εξηγείται από το γεωλογικό ανάγλυφο της συγκεκριμένης περιοχής και τα ελαφρά ρεύματα αέρα που υπάρχουν και τα οποία ευνοούν τη διάχυση και μεταφορά των παραγόμενων από τον ΣΜΑ  Περιστερίου αερίων ρύπων. 

Ειδικοί επιστήμονες, σημειώνουν ότι στους αέριους ρύπους που παράγονται από την λειτουργία ενός ΣΜΑ-Λειοτεμαχιστή, περιλαμβάνονται εκτός από το πολύ τοξικό υδρόθειο και διοξίνες, που έχουν χαρακτηρισθεί από την επιστημονική κοινότητα ως ιδιαίτερα δραστικές καρκινογόνες ουσίες. 

Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε με στοιχεία και πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και ειδικότερα για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών που εκτίθονται στους ρυπογόνους και μολυσματικούς παράγοντες, που παράγονται κατά την λειτουργία του ΣΜΑ. 

Να σημειώσουμε, βέβαια, για να υπερασπιστούμε και τα «δίκαια» του Δημάρχου Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη ότι ο ίδιος δηλώνει και μάλιστα εγγράφως «πρώτο μέλημα του (σ.σ. του δήμου Περιστερίου) είναι η υγεία των πολιτών» (!!!). 

6). Η γετνείαση του ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή Περιστερίου, με το Άλσος Περιστερίου, το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, την Παιδική Χαρά, το υπαίθριο Γυμναστήριο και το γήπεδο ποδοσφαίρου. 

Στους δημόσιους και δημοτικούς χώρους γύρω από το Αμαξοστάσιο και τη θέση που λειτουργεί ο ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστής του Δήμου, δηλαδή στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και το Άλσος Περιστερίου, στο οποίο υπάρχουν σε λειτουργία η Παιδική Χαρά, το υπαίθριο Γυμναστήριο, όπως επίσης και το αναψυκτήριο. Σ’ αυτά συγκεκντρώνονται σε καθημερινή βάση αρκετές εκατοντάδες γονέων με μικρά παιδιά, καθώς άτομα μεγάλης ηλικίας. Ακόμη πολίτες αθλούνται είτε μέσα στο Άλσος κάνοντας ελαφρό τροχάδιν (τζόκινγκ) ή περιπατικό – αθλητικό βάδισμα. Αντίστοιχα στο γήπεδο ποδοσφαίρου που βρίσκεται μεταξύ αμαξοστασίου και Εκθεσιακού Κέντρου, όπως και αυτό μεταξύ Αμαξοστασίου και οδού Αναπαύσεως, αθλείται πλήθος πολιτών και ενίοτε γίνονται και επίσημοι αγώνες ποδοσφαίρου.

ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστής και αποστάσεις από παιδιά και αθλητές: 1). Πάρκο κυκλοφοριακής Αγωγής (παιδιά με ποδήλατα) – 2). Παιδική Χαρά και υπαίθριο Γυμναστήριο – 3). Αναψυκτήριο Άλσους – 4). Γήπεδο ποδοσφαίρου

 Οι αποστάσεις, όπως φαίνεται και στην εικόνα μεταξύ αυτών των χώρων και του ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή είναι στην πράξη ελάχιστες σε μήκος. 

Ένα λάβουμε σαν δεδομένο, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι εργαζόμενοι στο ΣΜΑ-Λειοτεμαχιστή, αλλά και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο Αμαξοστάσιο, όταν αυτός λειτουργεί φορούν μάσκες προφύλαξης, γίνεται αντιληπτό τι ακριβώς αναπνέουν οι πολίτες που βρίσκονται, αθλούνται ή κινούνται στις εγκαταστάσεις του Άλσους και των γηπέδων που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο. 

Εμάς μας έχει «μείνει» τα όσα είπε υπάλληλος του Δήμου, σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Δημαρχείο (κτίριο Ξυλοτεχνίας) για την λειτουργία του ΣΜΑ-Λειοτεμαχιστή: 

«Εργάζομαι στο Αμαξοστάσιο, τα παιδιά μου, όμως, με αυτά που βλέπω μέσα σ’ αυτό δεν τα φέρνω ποτέ στο Άλσος για να παίξουν. Τους έχω απαγορέψει να το πλησιάσουν καν». 

7). Η άποψη της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπύρου Τζόκα 

ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας κ. Σπύρος ΤζόκαςΗ ιστοσελίδα μας, έθεσε κατ’ αρχή το ζήτημα λειτουργίας του ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή, στον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας κ. Σπύρο Τζόκα. Η απάντηση που πήραμε ήταν: 

«Το θέμα του ΣΜΑ Περιστερίου, το έθεσαν και άλλοι εκτός από εσάς. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας λένε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και όλα έχουν καλώς. Παρόλα αυτά θα ζητήσω να ελεγχθεί ο φάκελος που διατηρεί η υπηρεσία για το θέμα αυτό». 

Για το θέμα του ΣΜΑ – Λειοτεμαχιστή που λειτουργεί στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου, θα επανέλθουμε με όλα τα έγγραφα που περιλαμβάνει ο φάκελος του, καθώς των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και  επιβάρυνσης της υγείας που προκαλεί η λειτουργία μίας τέτοιας εγκατάστασης, όπως επίσης ποιες προδιαγραφές καλύπτουν οι ΣΜΑ που λειτουργούν στο οικιστικό ιστό πόλεων της Ευρώπης. Έτσι για σύγκριση… 

Μέχρι τότε ο καθένας ας λάβει τα μέτρα που νομίζει… 

Για την ιστορία, το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης έχει απασχοληθεί μόνο μία φορά με το θέμα κι αυτό με πρωτοβουλία του τότε δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης και γιατρού του ΕΟΠΥΥ κ. Χρόνη Χρονόπουλου. 

Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης ΑττικήςΑπό την πλευρά της η Περιφερειάρχης κ. Ρένα Δούρου, είχε ζητήσει από τους Δήμους Αττικής την υποβολή σχεδίων για την «Ανάπτυξη των τοπικών δράσεων στην κατεύθυνση της πρόληψης, διαλογής στην πηγή και επανάχρησης των απορριμμάτων. Εκτός από τους Δήμους Παλλήνης και  Ελευσίνας που αναφέρθηκαν στην αρχή, ελάχιστοι ακόμη δήμοι, από του 66 συνολικά, έστειλαν στην περιφέρεια “σχέδια” αλλά αυτά απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν κανονικά και να ενσωματωθούν στον ΠΕΣΔΑ. 

Για το λόγο αυτό, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που οργάνωσε η περιφέρεια με θέμα τη «Βιώσιμη, οικολογική, οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική», τις επόμενες ημέρες «θα διανεμηθεί στους δήμους πρότυπο τοπικό σχέδιο ώστε να αποκτήσουν μια εικόνα επί των σχεδίων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων. 

Να σημειωθεί ότι η κατάρτιση τοπικών σχεδίων θεωρείται ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική καθώς θα πρέπει να ενσωματωθούν στον ΠΕΣΔΑ, ο οποίος με βάση τους σχεδιασμούς της περιφέρειας πρέπει να είναι έτοιμος έως τα τέλη Ιουνίου. 

Δημ-άρχης 

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "