Να προστατέψουμε τα ζώα, να σεβαστούμε τη ζωή

Κατηγορία: Λόγος Υποψηφίων


του Νίκου Παπανικολάου*

Δημοτικό κτηνιατρείο - Κάρτα αδέσποτων - Υιοθεσία - Ιατρική φροντίδα

Θα ήταν τραγικό λάθος να λησμονήσουμε το δικαίωμα στη ζωή (με την εξασφάλιση στέγης, τροφής, περίθαλψης) των ζώων σε μια τόσο δύσκολη εποχή

Η αντιμετώπιση των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων προστασίας των ζώων χρειάζεται βούληση, πρακτικό μυαλό και εξυπνάδα.

Συνδέεται όμως άμεσα με σειρά άλλων ζητημάτων, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης, η προστασία της χλωρίδας και η προστασία της δημόσιας υγείας. Έχει δε προεκτάσεις, ηθικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και ασφαλώς τουριστικές.

Άρα, προέχει να προτάξουμε την αντίληψή μας για την ανάπτυξη του «ενεργού» πρασίνου (του πρασίνου που είναι ενσωματωμένο στην καθημερινότητα των κατοίκων του Περιστερίου) με κεντρικό άξονα των «ιδεών» μας την προστασία και τον σεβασμό της ζωής.

Η κρίση διόγκωσε τα προβλήματα, επιδείνωσε την ποιότητα ζωής και δημιούργησε αφόρητες συνθήκες ζωής για εκατομμύρια συμπολίτες μας. Θα ήταν τραγικό λάθος να λησμονήσουμε το δικαίωμα στη ζωή (με την εξασφάλιση στέγης, τροφής, περίθαλψης) των ζώων σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Σε τέτοια ζητήματα δεν μπορείς να θέτεις προτεραιότητες. Όπως οφείλεις να επινοείς τρόπους προστασίας των άπορων και άστεγων οικογενειών και πολιτών, το ίδιο οφείλεις να εξασφαλίζεις τη διαβίωση των ζώων, όταν μάλιστα, σε μια τόσο οδυνηρή εποχή, με ψυχολογικές προεκτάσεις, πολλοί δημότες βρίσκουν αληθινή συντροφιά στα ζώα τους.

Στις σημερινές «άγριες» συνθήκες, κατά τις οποίες κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταποκριθούν από μόνοι τους στις ανάγκες τους, η τοπική κοινωνία, ο Δήμος είναι ο μοναδικός οργανισμός που μέσα από κοινωνικούς θεσμούς αλληλεγγύης μπορεί να συνεισφέρει και να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα, αλλά και να επιβάλλει τον νόμο (ή να τον εφαρμόσει, για παράδειγμα, ορίζοντας σημεία σίτισης των αδέσποτων ζώων).

Υπάρχει η δυνατότητα ως δημοτική Αρχή να ανταποκριθούμε θετικά στις ανάγκες των ζώων και των ανθρώπων που τα φροντίζουν, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω οικονομικών δυσκολιών;

Ασφαλώς. Ο Δήμος διαθέτει ανεκμετάλλευτους χώρους. Θα μπορούσε να παραχωρήσει κάποιον και να προσλάβει με σύμβαση κτηνιάτρους (ιδρύοντας Δημοτικό Κτηνιατρείο) ή και να συνάψει συμφωνία με ιδιώτες κτηνιάτρους που μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Ούτε ένα αδέσποτο στην πόλη χωρίς ταυτότητα.

Σταθερή επιδίωξη υιοθεσίας, ιδιαίτερα των ζώων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας

Παροχή ιατροφαμακευτικής περίθαλψης (και στείρωσης) με επιδότηση των κτηνιάτρων που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

  • Εκπτώσεις ή και δωρεάν παροχή βοήθειας σε ανέργους που περιποιούνται ζώα.
  • Συνεργασία Δήμου – φιλοζωικών σωματείων – Οικονομικοί πόροι

Η συνεργασία του Δήμου και των υπηρεσιών του με τα φιλοζωικά και περιβαλλοντικά σωματεία θα πρέπει να υπάρξει και σε κεντρικό αλλά και σε διαμερισματικό επίπεδο.

Βασικός μας στόχος είναι η συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις, ιδίως όλων όσων έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες και έχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Κάτι ανάλογο μπορεί να επιτευχθεί με την αληθινή λειτουργία των διαμερισμάτων και την πλήρη αποκέντρωση. Με αυτόν τον τρόπο, στη βάση ενός κεντρικού σχεδιασμού προστασίας των αδέσποτων και πολιτικής για τα ζώα, θα μπορούμε να αναδεικνύουμε αλλά και να επιλύουμε τα επιμέρους τοπικά προβλήματα.

Η συνεργασία Δήμου και ιδιωτών μπορεί να αποβεί αποτελεσματική και σε ό,τι αφορά στην αναζήτηση πόρων, κονδυλίων, προβλέψεων της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, αλλά και στην υλοποίηση του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, σύμφωνα με τον νόμο 4039/2014.

Στο ίδιο πλαίσιο, μπορούμε να οργανώσουμε εκστρατείες ευαισθητοποίησης (και για να δημιουργήσουμε μια νέα φιλόζωη αντίληψη αλλά και για να αποτρέψουμε βαρβαρότητες, όπως είναι η δηλητηρίαση αδέσποτων ή «ενοχλητικών» ζώων), δίνοντας έμφαση στην ενημέρωση κυρίως των μαθητών και των δασκάλων, σεμινάρια και ανοιχτές ημερίδες ενημέρωσης και εκδηλώσεις με κεντρική ιδέα την εμπέδωση της έννοιας των δικαιωμάτων των ζώων.

Εκ μέρους της Δημοτικής Κίνησης υπό τον Δημήτρη Κελάφα - «Περιστέρι με όλους- Ανατροπή»

Νίκος Παπανικολάου, είναι Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Δημήτρη Κελάφα – «Περιστέρι με Όλους-Ανατροπή»

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "