Δήμος Περιστερίου: Αυξήσεις δημοτικών τελών εν μέσω Κρίσης και άφεση αμαρτιών για τους παραβάτες…;

Κατηγορία: Περιστέρι Επιχειρήσεις


Είτε επιτέλους αρχίζει το νοικοκύρεμα στο Δήμο Περιστερίου, είτε τα έσοδά του έχουν πάρει την κατιούσα, είτε ο προϋπολογισμός του δεν μπορεί να ισοσκελιστεί, που είναι και το πιθανότερο, αφού ο Δήμος Περιστερίου αυξάνει εν μέσω οικονομικής κρίσης τα τέλη χρήσης ή κατάληψης των κοινοχρήστων χώρων και ταυτόχρονα κρατά ουσιαστικά παγωμένα τα πρόστιμα για τους τυχόν παραβάτες.

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που πρόκειται να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 26.11.2014, αυξάνονται τα τέλη χρήσης και κατάληψης κοινοχρήστων χώρων από επιχειρηματίες και απλούς δημότες και ταυτόχρονα επεκτείνονται τα όρια της κάθε ζώνης τιμολόγησης.

Το τελευταίο μάλιστα προκαλεί απορίες αφού με την συγκεκριμένη απόφαση εξισώνονται σε ότι αφορά την τιμολογιακή πολιτική του δήμου, δρόμοι πολύ μεγάλης εμπορικής αξίας, όπως π.χ. η οδός Αιμιλίου Βεάκη και ο Πεζόδρομος της Εθνικής Αντιστάσεως με τους κάθετους σ’ αυτούς δρόμους που έχουν υποβαθμισμένη εμπορική αξία σε σχέση με τους πρώτους.

Ακόμη επιβάλει και εξισώνει η απόφαση της Ο.Ε. τα τέλη χρήσης που καθορίζονται για τις πλατείες της πόλης, σε όλους τους δρόμους που τις περικλείουν, όπως επίσης και τις παρόδους τους σε 25 μέτρα για τις τελευταίες.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετά «περίεργα» στην συγκεκριμένη απόφαση. Ειδικότερα:

α). Η ένταξη όλου του «Μπουρναζίου» στη Β΄ Ζώνη με τα τέλη χρήσης μειωμένα κατά 30 ευρώ/τ.μ. ετησίως, όταν όλοι γνωρίζουν ότι π.χ. η οδός Αγίας Παρασκευής είναι ένα από τους ποιο εμπορικότερους δρόμους της πόλης σε ότι αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, κλπ).

β). Εντάσσει όλους τους δρόμους γύρω από την Πλατεία Δημοκρατίας και τις παρόδους τους(σε μήκος 25 μέτρα αυτές) στην Α΄ Ζώνη με τέλος χρήσης 130 ευρώ/τ.μ. ετησίως και περιέργως τη Δημοτική Αγορά που εφάπτεται στην Παναγή Τσαλδάρη και σε κάθε περίπτωση είναι εντός του ορίου των 25 μέτρων, αν θεωρεί ότι δεν αποτελεί συνέχεια της πλατείας αλλά πάροδος, την εντάσσει στη Β΄ Ζώνη με τέλος χρήσης 100 ευρώ/τ.μ. ετησίως.

γ). Εντάσσει κάθε απίθανο ή πιθανό σημείο της πόλης, εμπορικού ενδιαφέροντος, στις έξι ζώνες τιμολόγησης, αλλά περιέργως «ξεχνά» την οδό Ανθέων και ειδικότερα το τμήμα της που ορίζεται μεταξύ των οδών Ιωαννίνων και Πευκών στο οποίο υπάρχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

δ). Εντάσσει το πεζόδρομο της Εθνικής Αντιστάσεως και ειδικότερα το τμήμα από Θηβών έως Δωδεκανήσου στην 4η Ζώνη (50 ευρώ/τ.μ. ετησίως), την στιγμή που σημεία της πόλης με πολύ μικρότερη εμπορική αξία, όπως π.χ. οι πάροδοι της οδού Πελασγίας εντάσσονται στην 3η Ζώνη με 70 ευρώ/τ.μ. ετησίως.

Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι δεν γίνεται κανένας λόγος στην απόφαση, για τις διάφορες κατασκευές, μόνιμες στο σύνολο τους σχεδόν, που υπάρχουν στην Πόλη και ειδικότερα στους Πεζόδρομους και τις Πλατείες και στις «προδιαγραφές» που πρέπει να τηρούνται ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει άδεια χρήσης για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

Ακόμη εισάγει για πρώτη φορά, νομιμοποιώντας την εικόνα «Περιστέρι η πόλη του πλαστικού» το επιτρεπτό της χωροθέτησης και κλεισίματος του παραχωρούμενου κοινόχρηστου χώρου με «διαφανές τζάμι ή πλαστικό ανεμόφραχτο», αν και θέτει για πρώτη φορά τον όρο «με μη σταθερά στοιχεία» και ύψος της κατασκευής «έως 1.60 μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση έχει η απόφαση πολλά «επιτρέπεται» και αρκετά «δεν επιτρέπεται». Αυτό, όμως, που δεν ορίζεται με την απόφαση, παρά μόνο γενικά και αόριστα είναι ο τρόπος και οι διαδικασίες με τις οποίες ο Δήμος θα ελέγχει και πιστοποιεί τόσο το αν οι έχοντες άδεια κάνουν χρήση των κοινόχρητων χώρων σύμφωνα με όσα ορίζει η απόφαση, όσο και το οι μη έχοντες άδεια παρανομούν, σε τι βαθμό και για πόσο χρόνο.

Επίσης δεν γίνεται κανένας λόγος για α) τις πρασιές και πιλοτές που έχουν κλείσει με σταθερές κατασκευές, β) τα ρείθρα των πεζοδρομίων που έχουν πάψει να υπάρχουν, γ). τις πλατφόρμες (ξύλινες ή μεταλλικές) που έχουν τοποθετηθεί κυρίως στους πεζόδρομους και τις πλατείες από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα τραπεζοκαθίσματά τους, δ) το μόνιμο κλείσιμο κοινόχρηστων χώρων (καφετέριες, κλπ), ε) τα διαχωριστικά πρασιών και άλλων κοινόχρηστων χώρων που έχουν πακτωθεί σταθερά στα πεζοδρόμια, στ). τις μεταλλικές μπάρες που έχουν τοποθετήσει καταστήματα, όπως καφετέριες, κλπ., σε σταθερές κατασκευές διαμόρφωσης παρτεριών σε πλατείες (π.χ. πλατεία Αγίου Γεωργίου) και συνολικά κάθε τι που είναι αντίθετο με τα όσα ορίζει η απόφαση που θα συζητηθεί της ερχόμενη Πέμπτη στο δημοτικό συμβούλιο της Πόλης, όπως π.χ. οι τεράστιες πινακίδες των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων, οι πινακίδες στις ταράτσες οικοδομών που συνεχίζουν να υπάρχουν ή ακόμη οι κάθετες πινακίδες συγκεκριμένων καταστημάτων και μάλιστα σε πολύ κεντρικούς δρόμους.

Το Vukentra.gr, αρκείται προς το παρόν στις επισημάνσεις για την συγκεκριμένη απόφαση. Θα παρακολουθήσει το ζήτημα και θα επανέλθει με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που πιστοποιεί ότι ο δήμος Περιστερίου και ειδικότερα η διοίκησή του στοχεύει κυρίως στην αύξηση των εσόδων του και δεν ενδιαφέρεται καθόλου τόσο για την εικόνα της Πόλης, όσο και για τους παραβάτες που δρουν ανεξέλεγκτα, κάνοντας ότι θέλουν,… εκτός αν έχουν «γνώση οι φύλακες» οπότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα…

Δείτε στην συνέχεια όλη την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Περιστερίου για τον καθορισμό των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων.

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

Αναπροσαρμογή

Α) «Τελών Κοινοχρήστων Χώρων έτους 2015, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.1080/80» και

Β) «ποσού κατασκευής Αγωγών - Συνδέσεων - Πλακοστρώσεων & Κρασπεδορείθρων».

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.1080/80, σύμφωνα με τις οποίες επιτρέπεται υπέρ Δήμου η επιβολή τέλους σε βάρος των χρησιμοποιούντων διαρκώς ή πρόσκαιρα πεζοδρόμια, πλατείες και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, παρακαλούμε να προκαλέσετε απόφαση της επιτροπής για:

Α) επαναπροσδιορισμό των ζωνών και αναπροσαρμογή των συντελεστών οι οποίοι είχαν οριστεί με τις με αριθμ.863/2006, 308/2011 και 280/2013 αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου ως εξής:

1. Καταλήψεις Κοινοχρήστων Χώρων από τραπεζοκαθίσματα και εμπορικά είδη.

1Η ΖΩΝΗ

Αιμιλίου Βεάκη (από Σαρανταπόρου έως Παν. Τσαλδάρη), Σαρανταπόρου (από Παν. Τσαλδάρη έως Βασιλέως Αλεξάνδρου), Παν. Τσαλδάρη (από Θηβών έως Αιμ. Βεάκη), Πλατεία Δημοκρατίας και όλοι οι οδοί που τη περιβάλλουν, Πεζόδρομος Εθνικής Αντιστάσεως (από Π. Τσαλδάρη έως Θηβών), Αναπαύσεως (από Θηβών έως Δωδεκανήσου), Αμφιλοχίας (από Αναπαύσεως έως Ανδρέα Καρκαβίτσα), Ανδρέα Καρκαβίτσα (από Αντιπάρου έως Θηβών), καθώς και οι πάροδοι όλων των ανωτέρω οδών σε απόσταση μέχρι 25 μέτρα από αυτές, σε 130,00 €/τ.μ. ετησίως.

2Η ΖΩΝΗ

Δημοσθένους, Παρασκευοπούλου αριστερά, Ζαλοκώστα δεξιά, Τεύθιδος, Αγίας Παρασκευής, πλατεία 28ης Οκτωβρίου, Κωνσταντινουπόλεως, Σολωμού, Χαριλάου Τρικούπη, Κωνσταντινουπόλεως, Δημοσθένους, καθώς και όλοι οι οδοί που περικλείονται στο ανωτέρω πολύγωνο, πεζόδρομος Μεγ. Αλεξάνδρου (από Κ. Βάρναλη έως Π. Τσαλδάρη), Αισώπου (από Π. Τσαλδάρη έως Μαδύτου), Δημοτική αγορά, Ερυθραίας (από Κ. Βάρναλη έως Π. Τσαλδάρη), πλατεία Αγίου Αντωνίου - η οποία περικλείεται από τις οδούς Κύπρου, Ναυάρχου Βότση, Αγίου Αντωνίου, Ψαρών, Κουντουριώτου, Παναγή Τσαλδάρη, Βασ. Αλεξάνδρου, Δημητρίου Γούναρη και Παύλου Μελά, καθώς και οι πάροδοι όλων των ανωτέρω οδών σε απόσταση μέχρι 25 μέτρα από αυτές σε 100,00€/τ.μ ετησίως. (Όλες οι ανωτέρω οδοί αμφίπλευρα).

3Η ΖΩΝΗ

Παν. Τσαλδάρη (από Αιμ. Βεάκη έως Κουντουριώτου), Ψαρών, Κύπρου (από Ν. Βότση έως Ζαλοκώστα), Εθνάρχου Μακαρίου (από Κηφισού έως Κύπρου), Πελασγίας (από Θηβών έως Σαρανταπόρου), Βασ. Αλεξάνδρου (από Σαρανταπόρου έως Παν. Τσαλδάρη), καθώς και οι πάροδοι όλων των ανωτέρω οδών σε απόσταση μέχρι 25 μέτρα από αυτές σε 70,00€/τ.μ ετησίως.

4Η ΖΩΝΗ

Παρασκευοπούλου (από Δημοσθένους έως 25ης Μαρτίου), Ελευθ. Βενιζέλου (από Μεγ. Αλεξάνδρου έως Κουντουριώτου), πεζόδρομος Μεγ. Αλεξάνδρου (από Δημοσθένους έως Κ. Βάρναλη), πεζόδρομος Εθνικής Αντιστάσεως (από Θηβών έως Δωδεκανήσου), πεζόδρομος Κρέσνας (από Τζων Κέννεντυ έως Μπιζανίου), 25ης Μαρτίου (από Παν. Τσαλδάρη έως Κύπρου), Κ. Βάρναλη (από Παν. Τσαλδάρη έως Κων/λεως), Κουντουριώτου (από Ψαρών έως Ζαλοκώστα), Ιωαννίνων, Πευκών, πλατείες Αγ. Γεωργίου, Αγ. Μαρίνας, Εργατικής Πρωτομαγιάς, Κολοκοτρώνη, Δασκαλογιάννη, Λουτρών ,Ελευθερίου Βενιζέλου, Αγ. Τριάδος, Ευξείνου Πόντου, Ανθούπολης, (που περικλείεται από τις οδούς Αγ. Κηρύκου, Αρτοξίνου, Τίρυνθος, Αμαρίου), Μαχαραγιά, πλατεία έναντι κτιρίου ΟΤΕ (Εθνικής Αντιστάσεως), πλατεία Ιερού Ναού Αγίων Ταξιαρχών, τρίγωνο μεταξύ των οδών Κων/λεως – Ελ. Βενιζέλου – Πλάτωνος, πλατεία που περικλείεται από τις οδούς Πελοπίδα – Ιουστινιανού - Πελασγίας και όλες οι οδοί που αυτές περιβάλλουν τις πλατείες σε 50€/τ.μ. (Όλες οι ανωτέρω οδοί αμφίπλευρα).

5Η ΖΩΝΗ

Τζων Κέννεντυ, Αγίας Τριάδος, Θηβών, Λ. Αθηνών, Σικάγου, Δωδεκαννήσου, Κηφισού, Κωνσταντινουπόλεως (από Δημοσθένους έως Θηβών), Ελευθερίου Βενιζέλου (από Μεγ. Αλεξάνδρου έως Κων/λεως), Αγίου Βασιλείου (από Σαρανταπόρου έως Δωδεκανήσου), Γούναρη (από Βασ. Αλεξάνδρου έως Χρυσ. Σμύρνης), πλατεία Δέγλερη, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Σπερχειού), πλατεία Χρυσουπόλεως, πλατεία Κοτζιά, πλατεία που περικλείεται από τις οδούς Σαπφούς – Εσπερίδων – Αναγεννήσεως - Ησιόδου και όλες οι οδοί που αυτές περιβάλλουν τις πλατείες, σε 30,00€/τ.μ. ετησίως. (Όλες οι ανωτέρω οδοί αμφίπλευρα).

6Η ΖΩΝΗ

Πελασγίας (από Θηβών έως Κέννεντυ), Ανδριτσαίνης, Σοφοκλή Βενιζέλου, Δωδεκανήσου, Αναπαύσεως, Ιωαννίνων, Περικλέους, Πελοπίδα, Αίγλης, Αγίου Βασιλείου (από Δωδεκανήσου έως Ναούσης), Χίου, Χανίων, Σολωμού (από Χαριλάου Τρικούπη έως Τρώων), Τρώων, καθώς και οι λοιπές πλατείες και λοιπές οδοί σε 20,00€/τ.μ ετησίως. (Όλες οι ανωτέρω οδοί αμφίπλευρα).

Γωνιακά καταστήματα όπου, οι έμπροσθεν αυτών τεμνόμενοι δρόμοι ανήκουν σε διαφορετικές ζώνες, χρεώνονται ενιαία με τη μεγαλύτερη από τις τιμές των αντίστοιχων ζωνών, ανεξάρτητα σε ποιο δρόμο πραγματοποιείται η κατάληψη και που βρίσκεται η είσοδος του καταστήματος.

 • Χρήση κοινοχρήστων χώρων από πώληση φρούτων και λοιπών εποχιακών ειδών σε 30,00 €/τ.μ ανά μήνα.
 • Χρήση κοινοχρήστων χώρων από μικροπωλητές για τις εορτές Απόκρεω, Καθαρής Δευτέρας, Πάσχα, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς σε 40,00 €/τ.μ την εβδομάδα.
 • Χρήση κοινοχρήστων χώρων σε πανηγύρια Ιερών Ναών.
 • Για τα πανηγύρια Αγίου Αντωνίου, Ευαγγελισμού Θεοτόκου, Αγίας Τριάδος, Αγίας Μαρίνας, Αγίου Ιεροθέου, Ταξιαρχών, σε 26,00€/τ.μ.
 • Για τα πανηγύρια Αγίου Γεωργίου, Αγ. Κων/νου & Ελένης, Πέτρου & Παύλου, Τιμίου Σταυρού και Αγ. Ελευθερίου σε 17,00€/τ.μ.
 • Για τα υπόλοιπα πανηγύρια που διοργανώνονται σε 10,00 €/τ.μ.
 • Χρήση κοινοχρήστων χώρων από οικοδομικά υλικά σε 9,00 €/τ.μ μηνιαίως.
 • Χρήση κοινοχρήστων χώρων από υπαίθριο εμπόριο του Ν. 3377/2005 σε 250,00€/τ.μ ετησίως, με δυνατότητα αναλογικού υπολογισμού για το χρονικό διάστημα της χρήσης αλλά όχι μικρότερο του 15μέρου.
 • Χρήση κοινοχρήστων χώρων από ημερήσιες καντίνες σε 60,00€/τ.μ το τρίμηνο.
 • Χρήση κοινοχρήστων χώρων στην πλατεία Δημοτικού Κοιμητηρίου σε 125,00€/τ.μ ετησίως.
 • Χρήση κοινοχρήστων χώρων λόγω διαφημιστικών ενεργειών σε 25,00€/τ.μ ημερησίως στην Α΄ Ζώνη, σε 20,00€/τ.μ ημερησίως στην Β΄ Ζώνη και 15,00€/τ.μ ημερησίως στις υπόλοιπες Ζώνες, με ανώτατη χρονική διάρκεια ενός μηνός μετά από την χορήγηση της σχετικής αδείας.
 • Χρήση κοινοχρήστων χώρων για κινηματογραφικά γυρίσματα, διαφημιστικά κ.λ.π σε 300€ ημερησίως.

Χρήση κοινοχρήστων χώρων από περίπτερα.

Το τέλος χρήσης κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τα περίπτερα καθορίζεται σύμφωνα τις τιμές που ισχύουν για τις καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα και εμπορικά είδη, ενώ η άδεια χορηγείται εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του Κανονισμού λειτουργίας περίπτερων του Δήμου μας. Ειδικότερα δεν επιτρέπεται σε περίπτερα να διαμορφώνουν το αρχικό τους σχήμα προεκτείνοντας αυθαίρετα αυτά κατά μήκος και πλάτος του πεζοδρομίου. Σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 250,00€/τ.μ επιπλέον των προβλεπόμενων από το Νόμο προστίμων.

Επιβολή Τελών χρήσης υπεδάφους κοινοχρήστων χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 1080/80, σε όσους χρησιμοποιούν το υπέδαφος για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών αναγκών τους αναφορικά με την εγκατάσταση καλωδίων και σωληνώσεων και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αποκομίζουν και να καρπούνται ωφέλεια από τον περιορισμό υπέρ αυτών του χρησιμοποιούμενου υπεδάφους του κοινόχρηστου χώρου. Επίσης η χρήση του υπεδάφους από τους χρήστες έχει μόνιμο χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σταθερότητα στην ωφέλεια που αποκομίζουν.

Πέραν των παραπάνω ο Δήμος επιβαρύνεται με δαπάνες για τη συντήρηση και αποκατάσταση των οδοστρωμάτων και των πεζοδρομίων λόγω χρήσης του υπεδάφους ενώ πρέπει να συνυπολογισθούν και οι δαπάνες για απαλλοτριώσεις και ρυμοτομίες ιδιοκτησιών για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων.

α) Ο ορισμός Τελών Διέλευσης και Τελών χρήσης Διέλευσης για τις συμβατικές καλωδιώσεις επικοινωνιών και των καλωδιώσεων ηλεκτροδότησης, το ύψος των οποίων θα υπολογίζεται σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕΤΤ 528/075/2009 (ΦΕΚ 1375/Β) που ισχύει για τους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών και αναλύεται ως εξής:

α.1 Εφάπαξ Τέλη Διέλευσης τομής σε 406,95 €/χλμ διέλευσης

α.2 Εφάπαξ Τέλος διέλευσης εγκατάστασης ευκολίας επί εδάφους(πχ φρεάτια, καμπίνες, στύλοι) σε 244,17€/ευκολία.

α.3 Τέλη Χρήσης Δικαιωμάτων Διέλευσης: Μοναδιαίο ετήσιο τέλος (σε € ανά χλμ ανά έτος)= Μέσος Αντικειμενικός Προσδιορισμός Αξιών Ακινήτων Δήμου (σε €/τμ/έτος) * 0,175.

β) Τέλος χρήσης υπεδάφους κοινοχρήστων χώρων, των σωληνώσεων ύδρευσης σε 350€/κυβ.μ. το έτος.

γ) Καθορισμός τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση υπαίθριων κατανεμητών (ΚΑΦΑΟ) και μετασχηματιστές Δ.Ε.Η σε 350€/κατανεμητή το έτος.

δ) Καθορισμός τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση στύλων σε 350€/στύλο το έτος.

ε) Καθορισμός τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση σταθμαρχείων ΟΑΣΑ σε 900€/τμ το έτος.

στ) Καθορισμός τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση ιστών πληροφόρησης ΟΑΣΑ σε 100€/τεμάχιο το έτος.

ζ) Καθορισμός τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση τηλεφωνικών θαλάμων σε 300€/θάλαμο το έτος.

η) Καθορισμός τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών σε 3.500€/μηχανή το έτος.

θ) Καθορισμός τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση επί του πεζοδρομίου, από τα πρατήρια υγρών καυσίμων των προβλεπόμενων από το Ν.3710/2008 πινακίδων, σε 600€/πινακίδα, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 507/2011 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

Δεν χορηγούνται άδειες χρήσης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση διαφόρων βαρέων και ογκωδών αντικειμένων από οικίες, καταστήματα ή επιχειρήσεις όπως:

α) Συνεργεία αυτοκινήτων.

β) Μάνδρες οικοδομών και κοπής οικοδομικών ή λοιπών υλικών.

γ) Εργοστάσια βιομηχανικής ζώνης (ξυλείας, κλπ).

δ) Καταστήματα πώλησης βαρέων μηχανημάτων.

Β) Αναπροσαρμογή των ποσών που εισπράττουμε για την Κατασκευή Αγωγών –Συνδέσεων -Πλακοστρώσεων & Κρασπεδορείθρων ως εξής:

 • Αγωγοί Ακαθάρτων, ποσό 130,00 €/μέτρο
 • Συνδέσεις, ποσό 130,00 €/ μέτρο
 • Πλακοστρώσεις, ποσό 30,00 €/ μέτρο
 • Κρασπεδόρειθρα, ποσό 20,00 €/ μέτρο

Γ) Γενικές παρατηρήσεις.

Τόσο για τους κοινόχρηστους χώρους όσο και για τις πρασιές που έχει γίνει προσκύρωση εφαρμόζονται τα κάτωθι:

Η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου είναι δυνατή εφόσον δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός από ειδικές πολεοδομικές ή άλλες διατάξεις.

Η παραχωρούμενη επιφάνεια πρέπει να αφήνει ελεύθερο πλάτος του πεζοδρομίου για τη διέλευση πεζών, ίσο ή μεγαλύτερο από 1,20 μέτρα, αφαιρούμενης της φύτευσης (δενδροστοιχία, παρτέρι) και τυχόν άλλων σταθερών στοιχείων (στάση, περίπτερο κ.λ.π).

Η κατάληψη δεν πρέπει να εμποδίζει την ελεύθερη δίοδο της εισόδου των πολυκατοικιών. Ειδικότερα για τις πρασιές η κατάληψη καθώς και οποιαδήποτε κατασκευή προϋποθέτει την υποχρεωτική συναίνεση όλων των ιδιοκτητών.

Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση επέκταση της κατάληψης σε πεζοδρόμιο γειτονικού κτίσματος χωρίς την έγγραφη συγκατάθεση του χρήστη ή του ιδιοκτήτη του.

Η όδευση τυφλών πρέπει να παραμένει ελεύθερη καθώς και τουλάχιστον 0,50 μέτρα εκατέρωθεν αυτής.

Η παραχώρηση και χρήση τμήματος κοινόχρηστου χώρου δεν πρέπει να βλάπτει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία διαμόρφωσης του (δάπεδο, φύτευση, εμπόδια στάθμευσης, φωτισμός κλπ) και δεν αποτελεί λόγο για την αλλαγή της διαμόρφωσής του.

Δεν επιτρέπεται η δημιουργία σταθερών ή μη κατασκευών που έχουν βάση είτε στο έδαφος, είτε στα κιγκλιδώματα του Δήμου που οριοθετούν το χώρο της κατάληψης.

Δύναται να κατασκευαστεί διαφανές τζάμι ή πλαστικό ανεμόφραχτο (με μη σταθερά στοιχεία), ύψους 1,60μ. έμπροσθεν και πλάι της πρόσοψης του καταστήματος και τοποθέτηση τέντας έως το όριο της κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου ή το όριο της πρασιάς αντίστοιχα.

Προκειμένου για πρασιές επιτρέπεται η κατασκευή πέργκολας με τέσσερα μόνο σταθερά στοιχεία χωρίς να επιτρέπεται το κλείσιμό της με οποιοδήποτε υλικό και μέσο (π.χ νάυλον, καλαμιές κ.λ.π)

Δεν επιτρέπεται η στερέωση με σταθερό τρόπο των τραπεζιών και καθισμάτων στο κοινόχρηστο χώρο ούτε η κατασκευή σταθερών τραπεζιών και καθισμάτων.

Σε περίπτωση που στον παραχωρούμενο χώρο υπάρχουν καθιστικά που αποτελούν μέρος της διαμόρφωσης του κοινόχρηστου χώρου δεν επιτρέπεται η κατάργηση ή αλλοίωσή τους (π.χ σταθερή επικάλυψη ή επένδυση).

Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο αντικειμένων που φέρουν επιγραφές ή διαφημίσεις καθώς και η τοποθέτηση επί αυτών οποιουδήποτε σχετικού στοιχείου.

Η παραχωρούμενη επιφάνεια κοινόχρηστου χώρου περιλαμβάνει το σύνολο των στοιχείων που επιτρέπονται κατά περίπτωση, καθώς και τους μεταξύ τους διαδρόμους ή αναγκαίες αποστάσεις.

Με την υποβαλλόμενη αίτηση για χορήγηση άδειας κατάληψης κοινόχρηστων χώρων συνυποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση από το ιδιοκτήτη του καταστήματος ή περιπτέρου, με την οποία αυτός παρέχει στο Δήμο ανέκκλητη εντολή και εξουσιοδότηση όπως ο Δήμος δια των αρμοδίων οργάνων του, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου είτε με σταθερές κατασκευές είτε με κινητά αντικείμενα να τα καθαιρεί και να τα απομακρύνει με τα συνεργεία του με τη δαπάνη να επιβάλλεται σε βάρος του ιδιοκτήτη σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.

Ορίζεται αναλογική καταβολή τέλους κατάληψης κοινόχρηστων χώρων σε περιπτώσεις εκτέλεσης έργων συντήρησης, ανάπλασης και διαμόρφωσης οδών, πλατειών ή πεζοδρομίων, εφόσον συνεπεία των έργων αυτών δε μπορεί να γίνει χρήση του κοινόχρηστου χώρου για το αντίστοιχο διάστημα.

Δεν επιτρέπεται η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου χωρίς προηγουμένως να έχει εκδοθεί άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων οφείλουν στην αρχή κάθε έτους να υποβάλλουν στο Δήμο αίτηση προκειμένου να εκδοθεί άδεια κατάληψης, καταβάλλοντας παράλληλα προ της χορηγήσεως της άδειας, το 40% του συνολικού ετήσιου τέλους που πρέπει να καταβληθεί, ενώ ο αριθμός των δόσεων για το υπολειπόμενο ποσό καθορίζονται ως εξής:

 • 3 μηνιαίες δόσεις όταν το υπολειπόμενο ποσό είναι μικρότερο από 1.000,00€
 • 5 μηνιαίες δόσεις όταν το υπολειπόμενο ποσό είναι μικρότερο από 3.000,00€
 • 8 μηνιαίες δόσεις όταν το υπολειπόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο ή ίσο με 3000,00€
 • με το σύνολο της οφειλής να εξοφλείται αυστηρά μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης κοινοχρήστων χώρων, των οποίων η παραχώρηση της χρήσης έχει επιτραπεί με την παρούσα απόφαση επιβάλλεται σε βάρος του παραβάτη με απόφαση του Δημάρχου, εκτός από το αναλογούν τέλος, και ισόποσο πρόστιμο ανεξάρτητα από το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης.

Σε βάρος εκείνου που προβαίνει σε αυθαίρετη χρήση χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού 260€ κατά τετραγωνικό μέτρο.

Η αυθαίρετη χρήση διαπιστώνεται από το Δήμο ή τις Αστυνομικές αρχές. Σε περίπτωση που γίνεται αυθαίρετη χρήση του χώρου καθ’ υποτροπήν, τα ανωτέρω πρόστιμα επιβάλλονται μέχρι και δύο φορές και αν διαπιστωθεί για τρίτη φορά αυθαίρετη χρήση ο δήμος με συνεργείο του προβαίνει στην αφαίρεση κάθε είδους αντικειμένων, δυνάμενος να ζητήσει για το σκοπό αυτόν τη συνδρομή της οικίας αστυνομικής αρχής. Τα αντικείμενα καταγράφονται σε ειδική κατάσταση που υπογράφεται από τον επικεφαλής του συνεργείου και δεν επιστρέφονται εάν δεν καταβληθεί, ειδικό πρόστιμο ποσού 500€ για τα έξοδα μεταφοράς και αποθήκευσης. Αν το ανωτέρω ειδικό πρόστιμο δεν εξοφληθεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημέρα της αφαίρεσης, τα είδη κατάσχονται και δύναται να διατίθενται, να εκποιούνται ή να καταστρέφονται από το δήμο κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 199 του ν. 463/2006.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΑΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "