Δανάη Δημητρίου: Από το 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Περιστερίου, πρώτη στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ

Κατηγορία: Περιστέρι Εκπαιδευτικά


Η δίψα για γνώση αλλά και η ευγενής άμιλλα για καταξίωση στη ζωή, είναι προνόμιο όλων όσων βάζουν στόχους ζωής, χωρίς να δειλιάζουν μπροστά στα εμπόδια που συναντούν. Θα μπορούσε να γραφεί ότι «ένα παιδί μετρά τα άστρα», αλλά η περίπτωση της Δανάης Δημητρίου, μαθήτριας Εσπερινού ΕΠΑΛ, είναι τρανή απόδειξη του «τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά» αρκεί να υπάρχει η θέληση και η προσήλωση στο όνειρο.

Μαθήτρια του ταπεινού 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Περιστερίου κατάφερε, γιατί περί κατορθώματος πρόκειται να μπει με 22.165 μόρια, πρώτη απ’ όλους τους συμμαθητές της υποψηφίους απ’ όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια της Ελλάδας, στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), δείχνοντας τον δρόμο σε όσους έχουν την θέληση να προχωρήσουν στην ζωή τους και να πετύχουν τους στόχους τους, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες στην καθημερινότητα τους.

Δεν θα αναφερθούμε σε τίποτα άλλο, που θα μπορούσε να είναι απλώς κοινότοπο, αλλά θα αφήσουμε την ίδια την Δανάη να μιλήσει μέσα απ’ όσα είπε (και μάλιστα μονορούφι…) στο Vukentra.gr για την προσπάθειά της και όσα έζησε και αισθάνθηκε καθ’ όλη την διάρκειά της.

Τι λέει για την ίδια, τους καθηγητές της που αποτέλεσαν και τους μέντορές της, το σχολείο της. τα «κέρδη ζωής» που αποκόμισε και τι προτείνει σε γονείς και μαθητές για ττους στόχους που πρέπει να θέτουν. Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα του λόγου της για το Επαγγελματικό Λύκειο:

«Πολλοί είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το Επαγγελματικό Λύκειο υστερεί από θέμα γνώσεων σε σχέση με το Γενικό Λύκειο. Η απάντησή μου είναι η εξής:

Η επιλογή και η απόφαση για τις γνώσεις που θέλει να αποκτήσει ένας μαθητής είναι αποκλειστικά στην δικιά του ευθύνη. Ο μαθητής πρέπει να είναι αποφασισμένος και στις δύο περιπτώσεις για τον στόχο που έχει θέσει.

Το Επαγγελματικό Λύκειο καλό είναι να επιλεχθεί από τους μαθητές που θέλουν να αποκτήσουν κατάρτιση στον τομέα τους διαλέγοντας μια ειδικότητα που σίγουρα θα τους βοηθήσει να έχουν μια ευκολότερη κατανόηση προχωρώντας στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.»

Όλα, όσα είπε η Δανάη…


 

Ονομάζομαι Δανάη Δημητρίου. Είμαι απόφοιτη από το 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ στο Περιστέρι και πλέον φοιτήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Από το Επαγγελματικό Λύκειο αποφοίτησα στην ηλικία των 19 ετών, διότι είναι 4ετούς φοίτησης. Ήμουν στον τομέα των «Σχεδιαστών Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής» και είχα την ευκαιρία να μαθητεύσω σε αρκετά καταξιωμένους καθηγητές του κλάδου που έχουν εργαστεί για την κατασκευή δημοσίων και ιδιωτικών έργων.

Δύο από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους, αλλά και καθηγητές μου στο λύκειο ήταν η κα Δήμητρα Ταυβλαράκη, Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κος Παναγιώτης Τσεπενέκας, επίσης Πολιτικός Μηχανικός του Πανεπιστημίου Πατρών.

Με στήριξαν και με παρότρυναν να ακολουθήσω τον τομέα αυτόν κυρίως λόγω των γνώσεων που μου πρόσφεραν αλλά και με την ηθική τους προσφορά κατάφεραν να με φέρουν κοντά στον πρώτο σημαντικό στόχο της ζωής μου. Είμαι αρκετά περήφανη που αποπερατώθηκε ένας στόχος και αξιοποίησα σε ικανοποιητικό βαθμό τους πόρους που μου δόθηκαν.

Ήταν μια χρονιά δημιουργικού άγχους που δεν με στιγμάτισε ψυχικά όπως συνήθως γίνεται στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και μετά την λήξη τους. Η περσινές βάσεις όπως και οι φετινές ορίστηκαν σύμφωνα με την ποσόστωση σε σχέση με τους εισαχθέντες των Γενικών Λυκείων στις ανώτερες σχολές.

Πέρυσι με ποσοστό 1% για όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια στην Ελλάδα διεκδικούσαν σχεδόν μια θέση σε κάθε σχολή πράγμα που ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά λόγω των εντάσεων που είχε προκαλέσει η αδικία αυτή. Ευτυχώς οι φετινοί όροι ήταν με το ποσοστό 6% και πολλοί μαθητές πραγματοποίησαν το όνειρό τους και συνεχίζουν πλέον πάνω στον τομέα τους και στην ανώτερη εκπαίδευση.

Ξεκίνησα λοιπόν την προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων έχοντας σαν ελπίδα το 1% νομίζοντας ότι δεν θα πέρναγα σε κάποια σχολή των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Φυσικά όμως επειδή όλα στην Ελλάδα αλλάζουν πολύ γρήγορα χωρίς σκέψη και νόημα και μετά τροποποιούνται ίσως πιο ευνοϊκά για κάποιους πολίτες υπήρξε φέτος τουλάχιστον ένα άλλο σύστημα που περιελάμβανε τον πρώτο εισακτέο σε κάθε σχολή και τον τελευταίο.

Προσπαθώντας όπως όλοι οι μαθητές για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα κατάφερα να μπω πρώτη από όλα τα Επαγγελματικά Λύκεια στην Ελλάδα γράφοντας 22.165 μόρια και έχοντας αρκετά μεγαλύτερη απόκλιση από την περσινή βάση της σχολής μου. Έδωσα 6 μαθήματα, Έκθεση, Μαθηματικά, Οικοδομική, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο και Ελεύθερο Σχέδιο.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι το Επαγγελματικό Λύκειο υστερεί από θέμα γνώσεων σε σχέση με το Γενικό Λύκειο. Η απάντησή μου είναι η εξής:

Η επιλογή και η απόφαση για τις γνώσεις που θέλει να αποκτήσει ένας μαθητής είναι αποκλειστικά στην δικιά του ευθύνη. Ο μαθητής πρέπει να είναι αποφασισμένος και στις δύο περιπτώσεις για τον στόχο που έχει θέσει.

Το Επαγγελματικό Λύκειο καλό είναι να επιλεχθεί από τους μαθητές που θέλουν να αποκτήσουν κατάρτιση στον τομέα τους διαλέγοντας μια ειδικότητα που σίγουρα θα τους βοηθήσει να έχουν μια ευκολότερη κατανόηση προχωρώντας στην ανώτερη εκπαιδευτική βαθμίδα.

Απόδοση: Νίκος Παρίκος

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "