Νίκος Ζούτσος: Σπασμωδικές οι κινήσεις του ΥΠΠΕΘ για την Τεχνική Εκπαίδευση – να πάψουν οι «αγιογραφίες» της Διοίκησης

Κατηγορία: Περιστέρι Εκπαιδευτικά


Αλγεινή εντύπωση δημιουργούν οι σπασμωδικές κινήσεις του ΥΠΠΕΘ για την Τεχνική Εκπαίδευση με τις παλινωδίες του και την έντονη διάθεση του για "εξορθολογισμό" ευθυγραμμιζόμενο στις αφόρητες πιέσεις των δανειστών και του ΟΟΣΑ για σημαντικό περιορισμό του λειτουργικού κόστους. Αυτό πρακτικά σημαίνει αρνητική ανατροπή των δεδομένων αφού η συγκρότηση των τμημάτων, των τομέων και των ειδικοτήτων γίνεται με αριθμούς που παραπέμπουν σε αγγλικό κολλέγιο και όχι σ’ ένα τεχνικό σχολείο..

Το γεγονός ότι συνάδελφοι της Τεχνικής Εκπαίδευσης προΐστανται της ανάλογης Διεύθυνσης στο Υπουργείο δημιούργησε πρόσκαιρα προσδοκίες που γρήγορα διαψεύστηκαν καθώς έπρεπε να πειθαρχήσουν στις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές η να παραιτηθούν συνεπείς με τον πολιτικο-συνδικαλιστικό λόγο και τον αξιακό κώδικα. ο στραγγαλισμός άλλη μια φορά.

Γρήγορα αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε φιλεκπαιδευτικό σχέδιο και για τα ΕΠΑΛ-ΣΕΚ αλλά ένα λελογισμένο τεχνοκρατικό σχέδιο να απαλλάξει την ΤΕ απ τα "βαρίδια" της, τους μαθητές που εργάζονται για ψίχουλα και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, το υπερβολικό κόστος της με τα εργαστήρια και τ’ αναλώσιμά τους.. Όλα αυτά κάτω από ένα μανδύα φιλικό που για τους επαΐοντες γίνεται το ραβδί της Κίρκης..

Τα νομοθετήματα Φίλη – Γαβρόγλου εμπεριέχουν θετικές πλευρές αναμφισβήτητα, όμως ανατρέπουν την παιδαγωγική ομαλότητα και τη μαθησιακή λειτουργία των σχολείων της Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα: η διάταξη με την οποία μαθητές των ΕΠΑΛ χαρακτηρίζονται ως «μη παρακολουθούντες» στο τέλος του Α Τετραμήνου αποτελεί οδυνηρή επιλογή που πλήττει την επιλογή των μαθητών, αφαιρεί το δικαίωμα προσκόμισης δικαιολογητικών εμπρόθεσμα, ενώ διαχωρίζει παράτυπα τους μαθητές σε "εγγεγραμμένους" και "ενεργούς",

Ωστόσο, επειδή ο οριστικός χαρακτηρισμός φοίτησης γίνεται τον Μάιο (ΦΕΚ2470/16-9-14/άρθρο 17), ενώ παράλληλα προβλέπεται από το νομοθέτη δυνατότητα δικαιολόγησης απουσιών και εκπρόθεσμα (ΦΕΚ 24/30-1-13), είναι νομικά έωλο να διαγράψουμε μαθητή-τρια από το Α ́ τετράμηνο και μάλιστα να μην υπολογιστεί στον προγραμματισμό της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο νέος νόμος που δημοσιεύθηκε πρόσφατα (23/1/17) και αφορά τη λειτουργία των σχολείων, δημιουργεί νέα δεδομένα και οι διευκρινίσεις είναι απαραίτητες. Ειδικά όσον αφορά την τεχνική εκπαίδευση, είναι εμφανής η υποτίμηση όλης της λειτουργίας των ΕΠΑΛ, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις περί ισοτιμίας όλων των τύπων σχολείων, με την απαίτηση του αποκλεισμού μαθητών στη μέση της χρονιάς. Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται καθώς η διεύθυνση των ΕΠΑΛ βρίσκεται πρακτικά σε αδιέξοδο, αφού καλείται να συνεχίζει να περνάει απουσίες στους μη παρακολουθούντες στο πληροφοριακό σύστημα Myschool, ενώ οι μαθητές αυτοί είναι ανενεργοί για το ίδιο το σύστημα, ενώ στην πράξη δεν μπορεί να απαγορεύσει στους μαθητές αυτούς να μπουν στην αίθουσα διδασκαλίας καθώς η φοίτηση τους δεν έχει ακόμα χαρακτηριστεί.

Oι εν λόγω Υπουργικές Αποφάσεις αντιμετωπίζουν λογιστικά την μαθητική διαρροή, δεν αναλύουν τις κοινωνικές, οικονομικές κ.α. αιτίες που τη δημιουργούν και δεν προβλέπονται συγκεκριμένα μέτρα που θα την περιορίσουν, ειδικά στα σχολεία της περιφέρειας. Η επερχόμενη σύμπτυξη και διόγκωση των τμημάτων θα δημιουργήσει αντιπαιδαγωγικές μετακινήσεις μαθητών καθώς και μία επικινδυνότητα στα εργαστηριακά μαθήματα. Επιπλέον καταργούνται θέσεις υποδιευθυντών, ή οι απομένουσες κρίνονται απ την αρχή με ότι αυτό συνεπάγεται για το διδακτικό ωράριο, τις αναθέσεις, το χαρακτηρισμό των συναδέλφων "ως οργανικά ανηκόντων ή λειτουργικά υπεράριθμων", αφήνει πεδίο δράσης λαμπρό για παρατυπίες και πελατειακές σχέσεις, εξάπτει την διοικητική ικανότητα κάποιων Διευθυντών και αναπότρεπτα χτίζει "αυλές" και ομάδες δυσαρεστημένων. Δημιουργεί προϋποθέσεις να γίνονται πιο έντονοι οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ειδικότητες, αποδιοργανώνει τον προγραμματισμό των μονάδων για τη νέα σχολική χρονιά, και ουσιαστικά αφαιρει τη δυνατότητα μιας ομαλής μετάβασης από το ένα σχολικό έτος στο άλλο.

Η χειρότερη εξέλιξη είναι αυτή που αφορά σχολεία που η πρόσφατη, με αυτούς τους όρους, αποτύπωση δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς για την λειτουργία τους.. Τα παπαγαλάκια ήδη μετά την κατάργηση της θέσης του Υποδιευθυντή διασπείρουν πληροφορίες για επικείμενες συγχωνεύσεις. Αυτό εξάλλου προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο. Κάποιοι προνοούν πριν από μας για μας.. κυρίως για τα εργαζόμενα παιδιά των ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών που παραμένουν αβοήθητα, χωρίς μόρφωση, φτηνή εργατική δύναμη για τις πολυεθνικές και τους "ανησυχούντες" για την οικονομία της χώρας..

Πράξη φρόνησης και σεβασμού προς την Τεχνική Εκπαίδευση θα ήταν τα πάγωμα των συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και επαναδιατύπωση τους ώστε να αρθούν οι αρνητικοί όροι. Οι αναθέσεις μαθημάτων στις διάφορες ομάδες θα δημιουργήσει νέο τσουνάμι αντιδράσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται..

Στο ΠΥΣΔΕ στάθηκα απέναντι στις επιλογές του Υπουργείου, διαφώνησα με την επιλογή της πλειοψηφίας, έχω καταθέσει στα πρακτικά την άρνηση μου που ταυτίζεται με την απόφαση, όχι κάποιας παράταξης, αλλά του κορυφαίου συλλογικού οργάνου: του ΔΣ της ΟΛΜΕ

Κακώς οι συνάδελφοι που υπογράφουν σαν "ΕΛΤΕΕ" μεταφέρουν αυτήν την ανακριβή θέση. O καθένας κρίνεται από την αξιοπιστία, από τον ισχυρό δεσμό λόγων και έργων.

Τέλος, θα πρέπει να πάψει η αγιογράφηση της Διοίκησης αλλά και η περιφορά κομματικών επιταφίων απ’ τους εραστές άλλων εποχών και του μνημονιακού τόξου και να υπάρξει ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΦΙΛΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ με σύμπραξη συναδέλφων αλλά και συνδικαλιστικών δυνάμεων που ασπάζονται τις ψηφισμένες από Συνέδρια θέσεις του κλάδου χωρίς τους τακτικισμούς του τελευταίου..

Περιστέρι 14 Μαρτίου 2018

ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΤΣΟΣ

ΑΙΡΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΥΣΔΕ Γ’ ΑΘΗΝΑΣ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "