«Νενικηκάσε…» Επιχειρηματικότητα, πέρα από κάθε πρόβλεψη νόμου και μαθητές (!!!)

Κατηγορία: Περιστέρι Εκπαιδευτικά


Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η στήλη είναι εμονική, αλλά τα γεγονότα είναι γεγονότα. Στο Περιστέρι, ο καθένας μπορεί να κάνει ότι «γουστάρει», χωρίς κανένας να τον ελέγχει, ακόμη κι όταν πρόκειται για σχολεία και μαθητές που ο νόμος προστατεύει. Η νέα «Καφετέρια» δίπλα σε σχολείο ήδη λειτουργεί, με τον Δήμο, την Ένωση Γονέων και τους εκπαιδευτικούς να είναι απόντες…

---------------

Το επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά. Η στήλη δεν έχει κανένα πρόβλημα με την «επιχειρηματικότητα», ίσα, ίσα μάλιστα. Οι άνθρωποι, σε καιρούς χαλεπούς μάλιστα «βάζουν» τα ωραία χρήματά τους, προσδοκώντας τα νόμιμα κέρδη, ενώ εκ των πραγμάτων απασχολούν και προσωπικό. Είναι κι αυτό μίας μορφής ανάπτυξη, αν και πολύ μικρής ισχύος, αλλά ως γνωστόν «φασούλι το φασούλι, γεμίζει το σακούλι»…

Αντίθετα, η στήλη, παρουσιάζει και σχολιάζει κάθε τι που γίνεται είτε με πλήρη αγνόηση των όσων ορίζουν οι νόμοι, είτε πλήρη καταπάτηση τους…

Όταν μάλιστα η επιχειρηματικότητα επιλέγει σημεία εντός του αστικού ιστού, απόλυτα συνυπεύθυνη, αν όχι κύρια υπεύθυνοι, είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, η Δημοτική Αρχή και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, πόσο μάλλον όταν επηρεάζονται τα σχολεία της Πόλης και οι μικροί μαθητές που φοιτούν σ’ αυτά, με την υπόμνηση ότι οι τελευταίοι προστατεύονται ιδιαίτερα και ρητά από τον Νομοθέτη.

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η στήλη είναι εμονική και ασχολείται με θέματα που στην καθημερινότητα που βιώνουμε πλέον, είναι ένα άκρως συνηθισμένο φαινόμενο. Ο γράφων την στήλη, όμως, έχοντας περάσει σχεδόν όλο τον εργασιακό βίο του, μέσα στα σχολεία της Β/θμιας Εκπ/σης και δει της Επαγγελματικής, γνωρίζει σε απόλυτο βαθμό τον ρόλο που διαδραματίζουν, «τα καφέ, τα αναψυκτήρια και συνολικά τα καταστήματα υγειονομικού» που βρίσκονται και λειτουργούν δίπλα από τα σχολεία, στην αποσάρθρωση της καλώς εννοούμενης μαθητικής κοινότητας και στην διάβρωση της καθημερινής μαθητικής ζωής.

Αυτό το έχει δεχθεί η Πολιτεία και ο Νομοθέτης, που εκφράζοντας τη βούλησή του, έχει θεσπίσει ως ελάχιστη απόσταση λειτουργίας καταστημάτων αυτού του είδους, από τις Σχολικές μονάδες, τα 50 μέτρα, απόσταση που σύμφωνα με τους επαγγελματίες μηχανικούς έχει αυξηθεί πλέον με νόμο στα 100 μέτρα.

Τις προηγούμενες ημέρες, ασχοληθήκαμε επισταμένως και πολύ αναλυτικά με την διαφαινόμενη νέα ίδρυση και λειτουργία ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (Καφετέρια) σε απόσταση μικρότερη των 30 μέτρων από την είσοδο σχολικού συγκροτήματος στο οποίο μάλιστα λειτουργούν δύο σχολικές μονάδες (Λύκειο και Γυμνάσιο). Αναφέραμε, μάλιστα ότι προχώρησε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, -τον οποίο να σημειώσουμε ότι δεν γνωρίζουμε ποιος είναι-, σε μη προβλεπόμενες, κατά την άποψη μας, από το νόμο μόνιμες κατασκευές επέκτασης του επαγγελματικού χώρου του στην «πρασιά» του ακινήτου. Στο δεύτερο, δε, άρθρο μας, επισημάναμε ότι και ο επιχειρηματίας του διπλανού χώρου, επέκτεινε στην «πρασιά» του, τον δικό του χώρο, ξεκινώντας κι αυτός μόνιμες κατασκευές σ’ αυτήν.

Σήμερα, μπορούμε να πούμε δύο πράγματα.

Πρώτον ότι κάναμε λάθος και δεν είναι μόνο το ένα νέο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και τα δύο (Καφετέρια και Μεζεδοπωλείο).

Δεύτερον, εκτιμούσαμε ότι αυτά θα λειτουργήσουν αφού πρώτα «εκδοθεί» η προβλεπόμενη από τον νόμο άδεια ή έστω προέγκριση λειτουργίας και καταθέταμε τον προβληματισμό μας, πως είναι δυνατόν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, να την εκδώσουν, την στιγμή που ρητά δεν επιτρέπεται, από τους νόμους που ισχύουν, ενώ διατυπώναμε και το ερώτημα, αν κάποιος από τους υπαλλήλους του Δήμου ή την διοίκησή του είχε πληροφορήσει τον επιχειρηματία που επένδυσε τα χρήματά του, ότι η αδειοδότησή του, απαγορεύεται από το νόμο.

Φαίνεται, όμως, τόσο εμείς που επιμέναμε στην μη νόμιμη λειτουργία καφετέριας, αναψυκτηρίου, κλπ, κοντά στο σχολείο και σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων τουλάχιστον, όπως και ειδικοί, επαγγελματίες μηχανικοί και αυτοδιοικητικοί, γνώστες της σχετικής νομοθεσίας που επικρότησαν τις επισημάνσεις μας, κάναμε και κάνουμε λάθος.

Πιθανόν να έχει αλλάξει πολύ πρόσφατα η νομοθεσία που διέπει αυτές τις περιπτώσεις και να μην έχει γίνει ακόμη γνωστή και ακόμη πιθανόν να έχει αλλάξει η νομοθεσία για την αδειοδότηση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και να μην απαιτείται καμία διαδικασία και έγκριση από την πλευρά των αρμοδίων υπηρεσιών και Οργάνων διοίκησης του Δήμου.

Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα, αφού σήμερα, όχι μόνο το πρώτο νεοϊδρυθέν κατάστημα (Καφετέρια), αλλά και το δεύτερο (Μεζεδοπωλείο), ξεκίνησαν την λειτουργία τους.

Δύσπιστη η στήλη, για το αν ισχύουν όλα αυτά, αναζήτησε στο Διαύγεια του Δήμου Περιστερίου, κάποια απόφαση που να αναφέρεται είτε στην «προέγκριση» λειτουργίας, είτε στην αδειοδότησή τους, τόσο στην ειδική σελίδα της αρμόδιας Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, είτε σ’ αυτή του Δήμου. Στην μεν σελίδα της Διαύγειας του Δήμου δεν υπάρχει καμία απόφαση γι αυτά ατ δύο νέα καταστήματα, στην δε αντίστοιχη και επιμέρους σελίδα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου, η τελευταία καταχώρηση-δημοσίευση έχει γίνει στις 17 Ιουλίου 2017 και φυσικά δεν αναφέρεται σ’ αυτές τις δύο επιχειρήσεις.

Το θέμα, φαίνεται να το αγνοούν, είτε λόγω έλλειψης ειδικού ενδιαφέροντος, είτε έλλειψης γνώσης, τόσο οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δύο συστεγαζόμενων σχολικών μονάδων, όσο και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, που αν μη τι άλλο είναι λαλίστατη ακόμη και για ίσονος σημασίας θέματα που απασχολούν τις σχολικές μονάδες.

Ακόμη να τονίσουμε, ότι δεν γνωρίζουμε, αν τόσο οι Σύλλογοι Διδασκόντων και η διεύθυνση των δύο σχολείων, όπως και η τοπική ΕΛΜΕ, έχουν ασχοληθεί με το θέμα των δύο νέων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και αν έχουν προγραμματίσει ή ακόμη και προβεί σε τυχόν ενέργειες ή παρεμβάσεις προς τις αρμόδιες τοπικές αρχές.

Προς το παρόν φαίνεται ότι στο «ντέρμπι»: Επιχειρηματικότητα (Καφετέρια) – Σχολείο και μαθητές, νικητής αναδεικνύεται η πρώτη, έστω κι αν ο νόμος προβλέπει νικητές τους δεύτερους…

Για τις υπηρεσίες και τη Διοίκηση του Δήμου και την εκπλήρωση των «καθηκόντων» τους, αυτών που προβλέπει ο νόμος, δεν έχουμε πλέον να αναφέρουμε τίποτα… Ο καθένας και ειδικότερα οι γονείς των μαθητών, ας βγάλουν μόνοι τους τα συμπεράσματα και σύμφωνα πάντα με τα δικά τους κριτήρια…

Κανείς, όμως, να μην ζητήσει στο μέλλον απόδοση λογαριασμού και ευθυνών στους «υπαιτίους», γιατί αποτελέσματα σίγουρα και νομοτελειακά θα υπάρξουν… και όπως διδάσκει η πείρα από ανάλογες περιπτώσεις δεν θα είναι ευχάριστες για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς…

«Είπαμαν και λάλαμαν και αμαρτίαν ουμία δεν έχωμεν…»

«Ο Σχολάζων & Κολάζων»

Vukentra.gr 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "