Ομοφώνως «Ουκ Οίδασι τι Ψηφίζουσι»… στο Δ.Σ. Περιστερίου για το θηριώδες Mall «Academy Gardens» στον Κηφισό… (βίντεο)

Κατηγορία: Περιστέρι Δημοτικό Συμβούλιο


Οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο «δια ταύτα» του Ψηφίσματος, δεν κάνουν καμία αναφορά Στην πλήρη αντίθεση των Δημοτικών συμβούλων στην ανέγερση του θηριώδους Mallαλλά αντίθετα επαναλαμβάνουν πάγιες θέσεις των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος για ανάπλαση της Περιοχής τους. Το ερώτημα που μένει είναι αν τελικά «Οίδασι τι Ψηφίζουσι»…

-------------------

Την Τρίτη 23.1.2018, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου, συζητήθηκε το θέμα της ανέγερσης του θηριώδους Mall «Academy Gardens», των 22.000 τετρ. μέτρων στον Κηφισό… (οικόπεδο Μουζάκη) στα όρια της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Στην συζήτηση συμμετείχαν όλες οι δημοτικές παρατάξεις, με τους εκπροσώπους τους να λαμβάνουν θέση εναντίον της ανέγερσής του, αναφέροντας μάλιστα με έμφαση ότι πρόκειται για καταστροφή της τοπικής εμπορικής αγοράς.

Το τελικό αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν η ομόφωνη ψήφιση-έγκριση ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου προς τον υπουργό Ανάπτυξης κο Σταθάκη, που αναφέρει τα εξής:

.[…]… Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στην δρομολογούμενη κατασκευή και λειτουργία του πολυκαταστήματος (Academy Gardens) στην Ακαδημία Πλάτωνος. Διαχρονικά με ψηφίσματα, αποφάσεις και υπογραφή στην προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας.

.[…]…

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

  • Πραγματική αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Χώρου, προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων, που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξή του.
  • Ανέγερση του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών. Ο πολιτιστικός πλούτος δεν θα γίνει διαφημιστικό υλικό σε όροφο του Mall, όπως το θέλουν τα ‘’αντισταθμιστικά οφέλη’’.
  • Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες).
  • Πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ), που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, με χρήσεις συμβατές προς τα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσδίδει ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή. Ενάντια στα σχέδια για κερδοσκοπικές επενδύσεις-φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.
  • Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές. ………….» (για να διαβάσετε όλο το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κάντε κλικ εδώ).

Για όποιον μπορεί να κατανοήσει τις έννοιες που αναφέρονται στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, γίνεται αντιληπτό ότι ουσιαστική άρνηση στην κατασκευή και λειτουργία του Mall «Academy Gardens», δεν εκφράζεται. Όπως δεν εκφράζεται η καταστροφή του εμπορικού τομέα της δυτικής Αθήνας, ή όπως ανάφερε και ο Δήμαρχος Περιστερίου «Ο θάνατος του Εμποράκου». Αντίθετα οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο «δια ταύτα» του Ψηφίσματος, δεν κάνουν καμία αναφορά σ’ αυτό αλλά αντίθετα επαναλαμβάνουν πάγιες θέσεις των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος για ανάπλαση της Περιοχής τους.

Πιθανόν η ταχύτητα σύνταξης του σχεδίου του Ψηφίσματος μέσα στο δημοτικό συμβούλιο δεν επέτρεψε στους δημοτικούς συμβούλους να αντιληφθούν ότι για άλλα μιλούσαν επί δύο και περισσότερες ώρες και άλλα φέρουν την (ομόφωνη) υπογραφή τους… Το ερώτημα που μένει είναι αν τελικά «Οίδασι τι Ψηφίζουσι»…


Σε ότι αφορά την συζήτηση του θέματος, κατά σειρά ομιλητή αναφέρθηκαν τα εξής:

α) Παχατουρίδης Ανδρέας, Δήμαρχος Περιστερίου

«Αυτό που δεν τόλμησαν να φέρουν σε πέρας οι προηγούμενοι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, το κατάφερε ο νυν Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κος Σταθάκης. Δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε προσωπικά μαζί του, παρά τις προσπάθειές μας, για να του εκφράσουμε σαν Δήμος τις αντιρρήσεις μας.

Η ανέγερση τουMall, ουσιαστικά είναι ο θάνατος του εμποράκου της πόλης. Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά για την πόλη, όπως ανάφερε ο Δήμαρχος Αιγάλεω, μάλλον πρόκειται για υποσχέσεις αέρα. Σαν ΑΣΔΑ έχουμε ήδη πάρει ομόφωνη απόφαση κατά του Mall, την οποία έχουν προσυπογράψει όλοι οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής

Η ανέγερση του Mall, ωφελεί τον Δήμο Αθηναίων που θα εισπράττει απ’ αυτό δημοτικά τέλη, και γι’ αυτό συναίνεσε. Εξάλλου δεν πρόκειται να θιχθεί η αγορά του Κολωνακίου ή της Ερμού.

Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι σήμερα θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση απ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους κατά της ανέγερσης του συγκεκριμένου Mall. Δεν έχουμε συζητήσει για αντισταθμιστικά έργα, αυτά τα ανάφερε ο εκπρόσωπος της Εταιρίας και ο Υπουργός κ. Σταθάκης. Με κάλεσαν να πάω στο υπουργείο αλλά διαφώνησα, όπως και ήλθα σε αντιπαράθεση με αιρετό του Δήμου Αθήνας που μου ζήτησε να τα συζητήσουμε.

Ο Δήμαρχος Περιστερίου, δεν έχει υπογράψει πουθενά και είναι απέναντί τους, μαζί με όλους όσους πλήττονται, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν ότι συμμετείχε στους σχεδιασμούς.

β) Βασίλης Μουκουβίνας, Περιστέρι με Όλους – Ανατροπή

Η καταστροφή της αγοράς εργασίας της πόλης του Περιστερίου είναι δεδομένη. Πρόκειται για απλή μεταφορά και όχι δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η αδειοδότηση της κατασκευής του Mall, από τον κ. Σταθάκη εντάσσεται στις μνημονιακές υποχρεώσεις που η Κυβέρνηση Ψήφισε και υλοποιεί. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που διαφωνώ με αυτή την επένδυση.

γ) Φώτης Κουγιουμτζής, Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι

Η παράταξή μας ασχολήθηκε πρώτη με το θέμα και στο παρελθόν το είχε φέρει στο δημοτικό συμβούλιο. Αξίζει συγχαρητήρια στις μικρές ομάδες των πολιτών που μέχρι σήμερα είχαν αντισταθεί δυναμικά στην δημιουργία του Mall. Θα πρέπει να γίνει μία κοινή συνεδρίαση όλων των δημοτικών συμβουλίων των δήμων της δυτικής Αθήνας προκειμένου να παρθεί μία κοινή απόφαση εναντίον της ανέγερσης αυτού του θηριώδους εμπορικού κέντρου.

ε) Γρηγόρης Τιμπλαλέξης, Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου

Ότι ψηφίζεται και εγκρίνεται από την Κυβέρνηση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αυτό να γίνει πλέον ξεκάθαρο. Κατασκευάζουν αυτό το τερατούργημα δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο και όλοι ξέρουν τις επιπτώσεις που θα επέλθουν.

στ) Πάνος Παπανικολάου, Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

Ξέρουμε ότι ο Δήμος Αιγάλεω, εκτός βέβαια από το Δήμο Αθηναίων, είναι βαθιά χωμένος στα αντισταθμιστικά έργα που προβλέπει το μνημόνιο Υπουργείου-Εταιρίας. Το θέμα του έργου δεν είναι ακόμη λυμένο, αφού ου περιβαλλοντικές μελέτες θα πρέπει να αλλάξουν. Υπάρχει ακόμη χρόνος αντίδρασης ακόμη και με νομικές ενέργειες.

ζ) Στέφανος Παπαδόπουλος, Δημοτική Συμμαχία

Η Επένδυση στο Mall, από την BlackRock, δεν θα αποδώσει τίποτα στο δημόσιου, αφού λογιστικά δεν θα ξεχρεώσει με κόλπα ποτέ την δαπάνη για την ανέγερσή του. Αυτό που πλέον μένει ως δυνατότητα σ’εμάς, είναι ότι μπορούμε να καθυστερήσουμε την ανέγερσή του, όπως καταφέραμε μέχρι τώρα να καθυστερήσουμε την έγκριση κατασκευής του για 10 χρόνια.

η) Ζούτσος Νίκος, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος

Πρόκειται για φαραωνικού μεγέθους έργο που προωθήθηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων Καμίνη και τον πρώην Περιφερειάρχη κ. Σγουρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι με διαδικασίες φάστ τράκ κατεδάφισαν μέσα σε μία νύκτα όλα τα κτίρια της βιομηχανίας Μουζάκη, που ήταν δείγματα της βιομηχανικής ιστορίας της Περιοχής. Το υπό ανέγερση Mall της BlackRock, προσβάλει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος και αποτελεί το αίτιο θανάτου της αγοράς της Δυτικής Αθήνας και πολύ περισσότερο της αγοράς του Δήμου Περιστερίου.

Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, είναι αν ο Δήμος συμμετάσχει στις δύο Επιτροπές που ορίζει το μνημόνιο Σταθάκη-Εταιρίας, αν θα δεχθεί τα αναφερόμενα αντισταθμιστικά έργα που αυτό περιλαμβάνει και αν τελικά θα υποβληθεί κατάλογος αυτών των έργων προκειμένου να κατασκευασθούν, στην περίπτωση που το έργο ανέγερσης του Mall, από την BlackRock, προχωρήσει.

θ) Μαίρη Τσιώτα Μάρκου, αντιδήμαρχος Ποιότης Ζωής Περιστερίου

Είμαστε διαθετιμένοι να κάνουμε οτιδήποτε που μπορεί να πιέσει για την προστασία όσων κινδυνεύουν από την ανέγερση του Mall. Έχουμε ετοιμάσει επικαιροποιημένο ψήφισμα προς τον κ. Σταθάκη και θεωρώ ότι όλοι είμαστε προς την ίδια κατεύθυνση.

Δείτε στην συνέχεια το Βίντεο όλης της συνεδρίασης και αξιολογείστε μόνοι σας τις θέσεις κάθε συμμετέχοντα στην συζήτηση.

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "