Academy Gardens: Η ανέγερση του θηριώδους Moll (οικόπεδο Μουζάκη) στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου τη Τρίτη 23.1.2018 (3 μ.μ.)

Κατηγορία: Περιστέρι Δημοτικό Συμβούλιο


Με ανακοίνωση του Προέδρου του, κ. Βασίλη Λώλου, συγκαλείται την επόμενη Τρίτη, 23.1.2018, (ώρα: 15:00) στο κτίριο της Ξυλοτεχνίας επί της οδού Δημοσθένους 11 & Παρασκευοπούλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου με μοναδικό θέμα: «Συζήτηση – Ενημέρωση για την εξέλιξη της ανέγερσης του Εμπορικού Πολυχώρου στο Ο.Τ. 124 του Δήμου Αθηναίων».

Για το Academy Gardens και το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες (υπογραφές Υπουργών, πολεοδομικό Π.Δ., κλπ) για την έναρξη της κατασκευής του, έγραψε κατ’ αποκλειστικότητα το Vukentra.gr τις προηγούμενες ημέρες (για να δείτε το άρθρο κάντε κλικ εδώ).

Το σημαντικό που προέκυψε κατά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, είναι το ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ, που όπως ανάφερε το Vukentra.gr συνομολογήθηκε μεταξύ της κατασκευάστριας του Moll εταιρίας Artume (θυγατρική της Black Rock) και του Υπουργείου Ανάπτυξης, για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των τριών δήμων που επηρεάζεται η επιχειρηματικότητά τους από την μελλοντική λειτουργία του.

Σε ότι αφορά τον Δήμο Περιστερίου, στο Μνημόνιο Συνεργασίας, αναφέρεται ότι η εταιρεία Artume δεσμεύεται να συμβάλει στη συντήρηση δημόσιων κοινωφελών αθλητικών εγκαταστάσεων και έργων δημοσίου ενδιαφέροντος.

Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για τα έργα αυτά (αθλητικά και μη) για τα οποία έχει επέλθει σχετική συμφωνία με το Δήμο Περιστερίου, ούτε για το συνολικό προϋπολογισμό των δράσεων της εταιρίας.

Να σημειώσουμε ότι το Moll Academy Gardens,  αντιμετωπίστηκε στο παρελθόν από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων και η πλευρά της σημερινής κυβέρνησης, ως μία «φαραωνική επένδυση, απειλητική για την ιστορική περιοχή», όλα δείχνουν ότι μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές και προσαρμογές, που επήλθαν, παίρνει τώρα τον χαρακτήρα μίας πρότυπης κατασκευής, με υψηλά περιβαλλοντικά και ενεργειακά στάνταρτς, ενώ παράλληλα συνδέεται αναπόσπαστα με την ανάδειξη και ανάπλαση τόσο της ιστορικού χώρου, όσο και της ευρύτερης περιοχής, κερδίζοντας την σύμπραξη των όμορων δήμων και την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Για το τελευταίο να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ακόμη ενστάσεις από συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες, τοπικές και μη, που θεωρούν ότι η κατασκευή και λειτουργία του θα φέρει την ολική καταστροφή στον εμπορικό κυρίως κλάδο της περιοχής γύρω απ’ αυτό, δηλαδή στην Ακαδημία Πλάτωνος, το Περιστέρι και το Αιγάλεω.

Τα ανταποδοτικά έργα που συμφώνησε να χρηματοδοτήσει η κατασκευάστρια εταιρία, τόσο στο Δήμο Περιστερίου, όσο και στις άλλες δύο περιοχές που επηρεάζονται από την λειτουργία του, θα διαμορφωθούν στην τελική τους μορφή από Κοινή Επιτροπή, που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΝ – Artume, η οποία θα έχει και την ευθύνη παρακολούθησης της υλοποίησης τους, θα περιλαμβάνονται δε στον διαγωνισμό κατασκευής του, ώστε να ενταχθούν στο αντικείμενο του κύριου έργου.

Αυτό θα γίνει αφενός μεν για να προχωρήσουν το κύριο και τα ανταποδοτικά έργα παράλληλα και να μην υπάρχουν εμπλοκές και αμφισβητήσεις, κυρίως όμως διότι με αυτό τον τρόπο, το κόστος των ανταποδοτικών έργων θα ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στο κόστος του βασικού έργου. Υπολογίζεται ότι  θα κυμανθεί γύρω στα 4 έως 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν προχωρούσαν τα ανταποδοτικά έργα  ξεχωριστά και μάλιστα από το δημόσιο θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ανακοίνωση του ΥΠΕΝ κ. Σταθάκη, η Artume, το ΥΠΕΝ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναλαμβάνουν, σε συνεργασία, την υποχρέωση να καταρτίσουν πλάνο δράσης, με πρωτοβουλίες και ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των δράσεων. 

Έμφαση δίνεται στη λειτουργική διασύνδεση του πολυχώρου και την ομαλή του ένταξη στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήριο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και των κοινωνικών αναγκών της Αθήνας και των όμορων δήμων. Συστήνεται, επίσης, ειδική ομάδα παρακολούθησης του έργου, με εκπροσώπους του ΥΠΕΝ, της εταιρείας και των ΟΤΑ, με αντικείμενο την παρακολούθηση τήρησης των δεσμεύσεων των μερών και την εισήγηση προς την Εταιρεία την υλοποίηση των δράσεων.

Στο δια ταύτα

Η στήλη δεν διαθέτει πληροφόρηση για την εισήγηση της διοίκησης του Δήμου, στην σχετική συζήτηση που θα υπάρξει στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 23.1.2018.

Εκτιμά, όμως, ότι θα υπάρξει από την διοίκηση του Δήμου, ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων για:

α) το έργο κατασκευής του Moll Academy Gardens,

β) τη κατ’ αρχή συμφωνία του Δήμου με την κατασκευάστρια εταιρία Artume για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα προς το Δήμο,

γ) τον κατάλογο των αναπλάσεων και έργων κοινωνικού & δημοσίου ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται σ’ αυτά,

ενώ αναμένεται να προταθεί εκ μέρους της διοίκησης το μέλος ή τα μέλη που θα συμμετέχουν εκ μέρους του Δήμου Περιστερίου στην Κοινή Επιτροπή, και την ειδική ομάδα παρακολούθησης του έργου που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΝ – Artume.

Επί της «ανάρτησης»

Α. Παχατουρίδης: Κανείς δεν μας μίλησε για ανταποδοτικά οφέλη. Μας πήραν το πορτοφόλι και τώρα μας παίρνουν και τα μπακίρια.


Αντίθετος με την ανέγερση και λειτουργία του MollAcademy Gardens, εμφανίσθηκε ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, χθες Παρασκευή 19.1.2018, αναφέροντας μάλιστα ότι αυτό θα αποτελέσει «τον θάνατο του εμποράκου» για τους δήμους Ιλίου, Περιστερίου και Αιγάλεω.

Μιλώντας ως Δήμαρχος Περιστερίου και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, Ανδρέας Παχατουρίδης, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά δήλωσε ακόμη τα εξής:

  • αν γίνει αυτό το mall, θα είναι η καταστροφή του εμποράκου, δηλαδή της τοπικής αγοράς σε ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα.
  • η άδεια δόθηκε από την Κυβέρνηση δίχως να έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση με τους Δημάρχους της Δυτικής Αθήνας.
  • είναι δεκάδες οι ομόφωνες αποφάσεις που είχαν σταλεί από τα εκάστοτε Δημοτικά Συμβούλια κατά του mall.
  • δεν υπήρξε καμία συννενόηση του δήμου για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Ανάπτυξης – Black Rock που περιλαμβάνει αντισταθμιστικά οφελήματα για τον Δήμο Περιστερίου.
  • προσπάθησε να επικοινωνήσει τις τελευταίες δέκα ημέρες με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, ή έστω με τον Διευθυντή του γραφείου του, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση, παρά μόνο με ένα συνεργάτη του Υπουργού.
  • τον καλέσανε τη Δευτέρα 22.1.2018 στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να συζητηθεί η συγκρότηση της Επιτροπής για το έργο που προβλέπει το Μνημόνιο συνεργασίας Υπουργείου Οικονομίας – Black Rock και η συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου Περιστερίου σ’ αυτή.
  • τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοι του (δήμαρχοι) της Δυτικής Αθήνας, δεν θα επιτρέψουν την διάλυση της τοπικής αγοράς της Δυτικής Αθήνας και θα παλέψουν μέχρις εσχάτων για να μη γίνει το mall.

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

---------------------

Διαβάστε ακόμη:

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "