Δήμος Περιστερίου: Η «Απόλυτη» δημιουργική Λογιστική στα οικονομικά του – 2.55 εκατ. ευρώ ανεξόφλητα «χρέη» σε προμηθευτές για το 2015

Κατηγορία: Περιστέρι Δημοτικό Συμβούλιο


Για όσους παρακολουθούν το Δήμο Περιστερίου και κυρίως την διοικητική πρακτική και οικονομική διαχείριση της διοίκησης Ανδρέα Παχατουρίδη, έχει γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η δημιουργική λογιστική βρίσκεται στο απόγειο της.

Κι αυτό γιατί ο βραχνάς του Παρατηρητηρίου ΟΤΑ, είναι διαρκής και σε κάθε περίπτωση κάθε δήμος οφείλει να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς. Με απλά λόγια, κάθε δήμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί σε δαπάνες τα όσα έχει ορίσει με τον προϋπολογισμό του, άλλως κινδυνεύει να τεθεί σε αναγκαστική διαχείριση από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στην περίπτωση που οι δαπάνες ενός δήμου ξεπεράσουν τα όσα όριζε ο προϋπολογισμός τους για ολόκληρο το έτος, η λύση δίνεται από τον νόμο, αλλά μόνο για όσες για διαφόρους λόγους δεν έγινε δυνατό να πληρωθούν μέσα σ’ αυτό. Το σύστημα (ο νόμος) προβλέπει ότι αυτές οι δαπάνες μεταφέρονται στο επόμενο οικονομικό έτος και αν και δεν έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του, όπως αυτός έχει κατατεθεί και εγκριθεί, τον βαρύνουν και εξοφλούνται με βάση τις οικονομικές προβλέψεις (έσοδα) του.

ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης σε πλήρη εκνευρισμό απευθυνόμενος στην αντιπολίτευσηΣτους περισσότερους δήμους της χώρας, αυτή η πρακτική εφαρμόζεται συνήθως για τις δαπάνες του τελευταίου μήνα του έτους, που για διαφόρους λόγους και κυρίως ολοκλήρωσης των τυπικών διαδικασιών, δεν εξοφλούνται πριν την λήξη του. Σύμφωνα με έμπειρους αυτοδιοικητικούς, η πρόβλεψη αυτή του νόμου έχει στόχο την προστασία των προμηθευτών των δήμων που αλλιώς θα έπρεπε να καταφεύγουν στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να πληρωθούν.

Παρά, όμως, τους σχετικούς περιορισμούς του νόμου, η διάταξη αυτή, καταστρατηγείται από τους «έξυπνους» δημάρχους, οι οποίοι στηρίζονται στα λεγόμενα μακροοικονομικά στοιχεία της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου τους, παρουσιάζοντας στο τέλος του έτους και στους ισολογισμούς τους μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά ποσά οφειλών που έχουν ενταλματοποιηθεί και δεν έχουν πληρωθεί. Καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο «και η γάτα να είναι χορτάτη και το γλυκό ολόκληρο», όπως λέει και το λαϊκό ρητό.

Το κόλπο αυτό, νόμιμο ή μάλλον νομότυπο κατά τα άλλα, δίνει την δυνατότητα στους δημάρχους να υπερβαίνουν τον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου τους, μεταθέτοντας στο επόμενο χρόνο την πληρωμή μεγάλου μέρους των δαπανών του. Αν αυτό δεν είναι οικονομική εικονική πραγματικότητα και δημιουργική λογιστική σε δημόσιους οργανισμούς, όπως είναι οι ΟΤΑ, τότε όλα καλά…

Το Περιστέρι, οι «ισοσκελισμένοι» προϋπολογισμοί και ισολογισμοί και η μεταφορά (ανατροπή) οφειλών του 2015

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αλέξης ΣταυρούλιαςΚατά την συζήτηση τόσο του ισολογισμού 2014, όσο και του προϋπολογισμού για το 2016, η διοίκηση του Δήμου Περιστερίου και ειδικότερα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σταυρούλιας δήλωσε περήφανος γιατί η διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη διατηρεί τα οικονομικά του Δήμου απόλυτα υγιή και εικόνα τους είναι οι απόλυτα ισοσκελισμένοι ισολογισμοί και προϋπολογισμοί που παρουσίασε, επισημαίνοντας μάλιστα την δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Πριν, όμως ο λέκτωρ λαλήσει τρεις, η ετήσια επαναλαμβανόμενη πρακτική της «μετάθεσης» ανεξόφλητων δαπανών στο νέο έτος, έκανε την εμφάνισή της, και όχι για μικρά σχετικό ποσό, αλλά για 2.6 εκατ. σε πρώτη φάση, αφού φαίνεται ότι ακολουθούν και επόμενες πράξεις αυτού του τύπου.

Συγκεκριμένα με την 677/30 Δεκεμβρίου 2015 απόφαση της οικονομικής Επιτροπής του Δήμου που λήφθηκε μετά από εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, μεταφέρονται για να πληρωθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, δαπάνες του 2015 συνολικού ποσού 2.362.279 ευρώ, με τις 400.000 ευρώ να αποτελούν μέρος της χρηματοδότησης της ΔΕΠΑΔΠ που δεν της δόθηκε. Αν και η συγκεκριμένη απόφαση έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια δεν έχει φθάσει ακόμη στο δημοτικό συμβούλιο για την τελική έγκριση (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ-1).

Την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 30 Δεκεμβρίου 2015 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΑΠΔ, με την 28/20.12.2015 απόφαση του «ανέπεμψε» προκειμένου να πληρωθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, ανεξόφλητες δαπάνες του 2015 συνολικού ύψους 190.137 ευρώ (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ-2). Και αυτή η απόφαση δεν έχει μέχρι στιγμής «φθάσει» στο δημοτικό συμβούλιο για την τελική κατά νόμο έγκριση.

Συνολικά, βέβαια, δεν είναι μόνο αυτά τα ποσά των ανεξόφλητων δαπανών του 2015 που η διοίκηση Παχατουρίδη μετέθεσε στον προϋπολογισμό του 2016 για να εξοφληθούν, αφού ήδη άλλο ένα ποσό 24.000 ευρώ «πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο της 26/1/2016 και αναμένονται και άλλα.

Ποιοι «στενάζουν» από αυτή την πρακτική; Φυσικά οι προμηθευτές του Δήμου και μόνο. Ανάμεσά τους μάλιστα υπάρχει και δαπάνη προς προμηθευτή που τιμολογήθηκε και ενταλματοποιήθηκε (δηλαδή έπρεπε να πληρωθεί) τον Ιανουάριο του 2015 (!!!).

Αυτό, όμως, που εντυπωσιάζει όποιον μελετήσει τις δύο αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής Δήμου και ΟΠΑΑΠΔΠ, είναι ότι καμία δαπάνη για τις γιορτές που διοργανώνει ο Δήμος στο Άλσος, στα διάφορα θέατρα και στην Πλατεία Δημαρχείου (Χριστουγεννιάτικες) δεν έχει μείνει ανεξόφλητη…

Τα συμψηφιστικά εξοφλούμενα ποσά δανείων, χρεολυσίων, ηλεκτρικού ρεύματος και…

Ακόμη αναπέμπονται για το έτος 2016 (!!!), πιστώσεις συνολικού ύψους 193.448,91 ευρώ που αποτελούν τμήμα του ποσού των 9.112.300 ευρώ που σύμφωνα με την απόφαση 89/17.2.2015 της Οικονομικής Επιτροπής παρακρατήθηκαν, συμψηφιστικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών και την ΔΕΗ, από τους κεντρικά αποδιδόμενους πόρους του Δήμου και τα δημοτικά τέλη που αποδίδονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ-3).

Δαπάνες δανείων και τοκοχρεολυσίων Δήμου

Κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού του 2016 στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αλέξης Σταυρούλιας είχε δηλώσει ότι τα δάνεια του Δήμου εξυπηρετούνταν κανονικά και απομένουν πολύ λίγα ποσά για την ολοκληρωτική εξόφλησή τους, χωρίς να δώσει στοιχεία για το πραγματικό εναπομείναν ύψος των υποχρεώσεων του προς τις Τράπεζες.

Όπως, όμως, αναφέρεται στην απόφαση 89/17.2.2015 της Οικονομικής Επιτροπής το 2015 παρακρατήθηκε συμψηφιστικά από το Ταμείο Παρακαταθηκών, από την Τακτική επιχορήγηση του Δήμου, το συνολικό ποσό των 3.082.300 ευρώ για εξόφληση δανείων, χρεολυσίων και προμηθειών Τραπεζών.

Δαπάνες για δημοτικό φωτισμό και ηλεκτρικό ρεύμα δημοτικών κτιρίων

Οι δαπάνες αυτές αφορούν μόνο το δημοτικό φωτισμό και τα κτίρια που λειτουργεί αποκλειστικά ο δήμος και μόνο, αφού οι δύο θυγατρικοί οργανισμοί του ΟΠΑΑΔΠ & ΔΕΠΑΔΠ πληρώνουν ξεχωριστά από τις δικές τους τακτικές επιχορηγήσεις την κατανάλωση Φυσικού Αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος για τα κτήρια που λειτουργούν.

Για τον Δημοτικό Φωτισμό, παρακρατήθηκε από τη ΔΕΗ το ποσό των 900.000 ευρώ και για τα Δημοτικά Κτήρια το ποσό των 890.000 ευρώ, ενώ ακόμη για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που δεν αναφέρεται ποιες εγκαταστάσεις το καταναλώνουν παρακρατήθηκαν από τη ΔΕΗ άλλες 20.000 ευρώ. Συνολικά για ηλεκτρικό ρεύμα ο Δήμος φέρεται σύμφωνα με την απόφαση 89/17.2.2015 της Οικονομικής Επιτροπής να δαπανά σε ετήσια βάση το ποσό των 1.810.000 ευρώ.

Για το 2016 … (τα μελλούμενα)

Για το 2016, σύμφωνα με εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου που θα συζητηθεί στην συνεδρίασή της τη Τρίτη 2.2.2016, για τις υποχρεωτικές συνεισφορές σε ΕΣΔΝΑ και ΑΣΔΑ, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, δάνεια, τόκους και χρεολύσια το ποσό που προβλέπεται είναι αυξημένο σε σχέση με το 2015 κατά 1.550.300 ευρώ (!!!) στο πσοό των 10.662.600 ευρώ συνολικά.

Στην ίδια συνεδρίαση θα συζητηθεί η έγκριση χρηματοδότησης της ΔΕΠΑΔΠ με 1.500.000 ευρώ για το 2016, αυξημένη κατά 150.000 ευρώ περίπου σε σχέση με το 2015, αν και από την χρηματοδότησή της του έτους αυτού ένα ποσό 400.000 ευρώ τελικά δεν δαπανήθηκε (!!!). Να θυμήσουμε ότι η χρηματοδότηση στην ΔΕΠΑΔΠ δίνεται για την διοργάνωση των «πολιτιστικών» εκδηλώσεων, όπως ονομάζει τα πανηγυράκια που διοργανώνει για την προβολή της και μόνο η διοίκηση Παχατουρίδη, με ιδιαίτερα υψηλό μάλιστα κόστος.

Τέλος την Τρίτη 2.2.2016 η Οικονομική Επιτροπή καλείται να εγκρίνει δαπάνη 20.000 ευρώ για την πρόσληψη Δημοσιογράφου στο Δήμο Περιστερίου, παρά την απαγόρευση του νόμου. Έργο του κατά την πάγια, κατ’ έτος αιτιολογία του Δημάρχου κ. Παχατουρίδη η στήριξη του Γραφείου Τύπου του Δήμου (!!!).

Πως ξεπερνιέται η απαγόρευση: Η πρόσληψη του δημοσιογράφου γίνεται με «σύμβαση έργου».

Ποιός είναι ο δημοσιογράφος που προσλαμβάνεται με 2.000 ευρώ το μήνα; Ο κ. Σωτήρης Γκίκας, διευθυντής σύνταξης της εβδομαδιαίας τοπικής εφημερίδας Πρώτη, εκτός, βέβαια, της περίπτωσης για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης να επιλέξει άλλον.

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "