Υπό πτώχευση ο Δήμος Περιστερίου…; Έκτακτη χρηματοδότηση 600.000 ευρώ του Δήμου από το Υπουργείο Εσωτερικών για εξόφληση προμηθευτών του 2008 έως 2013

Κατηγορία: Περιστέρι Δημοτικό Συμβούλιο


Μετά τη συζήτηση του ισολογισμού του Δήμου Περιστερίου για το 2013, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης, είχαμε γράψει ότι τα οικονομικά του δήμου είναι υπό κατάρρευση και ότι ουσιαστικά ο Δήμος έχει πτωχεύσει. Στο δημοσίευμα αντέδρασαν στελέχη της διοίκησης Παχατουρίδη που με δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα επαίρονταν ότι ο ισολογισμός εγκρίθηκε για μία ακόμη φορά.

Λίγο αργότερα, τα ίδια αναφέραμε ότι απεικονίζει ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2015, δηλαδή ότι τα οικονομικά του Δήμου Περιστερίου δεν είναι ρόδινα, όπως εμφανίζονται αλλά αντίθετα η πόλη βρίσκεται ουσιαστικά υπό πτώχευση και πάλι οι καθ’ ύλη αρμόδιοι τ6ης Διοίκησης Παχατουρίδη δήλωσαν με έμφαση ότι για 12 ή 13 φορά ο προϋπολογισμός του Δήμου Περιστερίου είναι για άλλη μία φορά ισοσκελισμένος…

Πριν, όμως, ο αλέκτωρ (κόκορας) λαλήσει τρεις επιβεβαιωθήκαμε πλήρως και ταυτόχρονα διαψεύτηκε η διοίκηση Παχατουρίδη για όσα υποστήριξε για τα οικονομικά του Δήμου.

Συγκεκριμένα με την αρίθμ. 46086/28.11.14 απόφασή του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση στο Δήμο Περιστερίου ύψους 595.736,98 ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους, όπως αναφέρει, ενώ ενέκρινε με άλλη απόφαση του άλλα 189.057,00 ευρώ για το νομικό πρόσωπο ΟΠΑΑΠ (για το τελευταίο θα ασχοληθούμε σε άλλη ανάρτηση).

Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο Εσωτερικών προβαίνει σε έκτακτη χρηματοδότηση μόνο στους δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ η εξόφληση απαιτήσεων προς τρίτους των δήμων με δική του χρηματοδότηση ολοκληρώθηκε τα δύο πρώτα χρόνια ισχύος του Μνημονίου, δράση που ολοκληρώθηκε κατ’ απαίτηση των δανειστών (τρόικας) προκειμένου να εξυγιανθούν τα οικονομικά τους και να γίνει νέο ξεκίνημα από μηδενική βάση.

Από το σημείο αυτό και μετά οι δήμοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις πληρωμές τους προς τρίτους, μπαίνουν υποχρεωτικά στην εποπτεία του Παρατηρητηρίου ΟΤΑ και τίθονται σε αναγκαστική διαχείριση των οικονομικών τους.

Για το τελευταίο, δεν έχει γίνει προς το παρόν γνωστό αν έχει συμβεί, αν και φαίνεται ότι η ουσιαστική αδυναμία του Δήμου Περιστερίου να πληρώσει τους προμηθευτές του, τον έχει οδηγήσει προ των πυλών του Παρατηρητηρίου ΟΤΑ, με ότι κι ανβ αυτό σημαίνει για το μέλλον της πόλης…

Το θέμα συζητήθηκε με εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Αλέξιου Σταυρούλια κ. και εγκρίθηκε με πλειοψηφία 6 προς 2 με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης κ.κ. Μαργανέλη και Παπαδόπουλο να μειοψηφεί ο πρώτος και να δίνει λευκή ψήφο ο δεύτερος, ενώ ο κ. Ν. Μίαρης, σύμβουλος της αντιπολίτευσης κι αυτός να απουσιάζει όπως συνήθως (σχετ. 1- για να δείτε την απόφαση της οικονομικής Επιτροπής κάντε κλικ εδώ).

Αυτό που κάνει, όμως, εντύπωση είναι η λίστα των υποχρεώσεων προς τρίτους που υποχρεωτικά πρέπει να πληρωθούν από το ποσό της έκτακτης επιχορήγησης.

Συγκεκριμένα:

Υπάρχει ένα ποσό 145.000,00 ευρώ που φαίνεται ότι ο Δήμος χρωστά από 22.05.2012 στην Τεχνική εταιρία ΑΑΓΗΣ ΑΕ που ήταν η ανάδοχος εταιρία της Ανάπλασης του Άλσους Περιστερίου, παρότι, αν δεν κάνουμε λάθος, η συγκεκριμένη Εταιρία φέρεται να έχει εξοφληθεί μέσω των ανακεφαλαιωτικών πινάκων πληρωμής που έχουν εγκριθεί προ ενός έτους από το Δημοτικό Συμβούλιο. Το περίεργο είναι ότι ενώ το Άλσος Περιστερίου έχει παρουσιάσει αστοχίες κατασκευής στις δομές του, δεν έχει μέχρι τώρα ζητηθεί από την εταιρία κατασκευής του η αποκατάστασή τους και δεν έχει επιβληθεί καμία ποινική ρήτρα.

Το «ωραίο» είναι, και λέμε «ωραίο» γιατί δεν ξέρουμε ή μάλλον δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως λειτουργούν στα καθήκοντα τους, ότι κανείς από τους συμβούλους που συμμετείχαν στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, -της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης-, δεν ζήτησε εξηγήσεις για τα αίτια της οφειλής προς την ΑΑΓΗΣ ΑΕ, δηλαδή από πού αυτή δημιουργήθηκε και ποιες υπηρεσίες και εργασίες καλύπτει και σε κάθε περίπτωση αν εξοφλήθηκαν όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου προς αυτή για τα έργα στο Άλσος.

Το δεύτερο ποσό ύψους 249.890,14 ευρώ, ο Δήμος Περιστερίου πρέπει να το καταβάλει ως οφειλή στην εταιρία Χωροτεχνική ΑΕ μετά την 3527/2013 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για παλιά οικονομική υποχρέωση που αρνήθηκε να εξοφλήσει και κατέληξε δικαστικά.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι από το 2011 που παρακολουθούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και αρκετές φορές την Οικονομική Επιτροπή, ουδέποτε ήλθε σχετικό θέμα στα δύο αυτά Όργανα του Δήμου το συγκεκριμένο θέμα ή κάποια εισήγηση ορισμού νομικού Συμβούλου ή ενέργεια της νομικής υπηρεσίας του Δήμου, αν και μπορεί να κάνουμε λάθος ως προς το τυπικό της διαδικασίας.

Σε κάθε περίπτωση η δημοτική αρχή του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη ήξερε από τις 24.9.2013 ότι έπρεπε να καταβάλει στην Χωροτεχνική ΑΕ 249.890,14 ευρώ, όπως όριζε η δικαστική απόφαση, αλλά ουδέποτε το έπραξε, όπως επίσης ουδέποτε ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης γ’ αυτή την απόφαση.

Ακόμη προκαλεί εντύπωση ότι με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής έγινε δεκτή αίτηση θεραπείας της ίδιας εταιρίας, με συναίνεση μάλιστα του Δήμου Περιστερίου (!!!) για καθυστερούμενες ή μάλλον αμφισβητούμενες πληρωμές εργασιών στο Νέο Κολυμβητήριο Περιστερίου, -το καμάρι του κ. Παχατουρίδη, τουλάχιστον προεκλογικά-, συνολικού ύψους 426.416,29 ευρώ (σχετ. 2- για να δείτε ή «κατεβάσετε» την απόφαση κάντε κλικ εδώ). Από τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας δεν γίνεται διακριτό, ποιες εργασίες στο Νέο Κολυμβητήριο αφορά η απόφαση και αν αυτές αφορούν υπερβάσεις του προϋπολογισμού και της μελέτης ή όχι. Φαίνεται ότι το συγκεκριμένο έργο έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει και ίσως γι’ αυτό ο λαλίστατος κατά τα άλλα δήμαρχος των έργων κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, σιωπά εκωφαντικά. Για το θέμα θα επανέλθουμε, όπως και για το θέμα της μετεγκατάστασης των γηπέδων Τένις και του αθλητικού συλλόγου του συγκεκριμένου αθλήματος στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες πρόεδρος είναι η πολύ δραστήρια και «δημιουργική» αντιδήμαρχος ποιότητας Ζωής κ. Μαίρη Τισώτα (σχετ. 3 -για να δείτε ή «κατεβάσετε» το έγγραφο πληρωμής κάντε κλικ εδώ).

Ένα ακόμη ποσό ύψους 131.559,02 ευρώ που αποτελούν τους τόκους υπερημερίας της προηγούμενης οφειλής θα καταβάλει ο Δήμος Περιστερίου στην ίδια εταιρία(Χωροτεχνική ΑΕ), όπως όρισε η 3527/2013 απόφαση του εφετείου που δημοσιεύθηκε στις 24.9.2013, δηλαδή 14 μήνες πριν και παρότι η Οικονομική και η Νομική Υπηρεσία το γνώριζαν, η διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη προτίμησε να μην εξοφλήσει το αρχικά επιδικασθέν ποσό, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του δήμου με επιπλέον 131.559,02 ευρώ. Ούτε γι’ αυτή την παράλειψη της ή μάλλον απόφαση της η δημοτική αρχή Παχατουρίδη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ενημέρωσαν ποτέ το δημοτικό συμβούλιο, όπως και δεν έδωσαν καμία πληροφορία για ποιες εργασίες της συγκεκριμένης εταιρίας υπήρξε η οφειλή που επιδικάστηκε.

Εντύπωση επίσης κάνει και το ποσό των 23.755,47 ευρώ που αποτελεί καθυστερημένες πληρωμές ασφαλιστικών συμβολαίων για τα ακίνητα και τα οχήματα του Δήμου των ετών 2012 και 2013, γεγονός που σημαίνει ότι για όσα από αυτά αφορούσαν τα επιμέρους ποσά ήταν για όλο το 2012 και 2013 ανασφάλιστα ή μάλλον ακάλυπτα σε περίπτωση ατυχήματος και καταστροφών για τα οποία είχαν ασφαλιστεί.

Τέλος αξιοσημείωτο είναι το ποσό των 250,00 ευρώ που ο δήμος Περιστερίου οφείλει και πρόκειται να πληρώσει με την έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΕΣ στην INFOTE ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Α.Ε. Το ποιο σημαντικό είναι ότι η οφειλή αυτή έρχεται από το μακρινό 2008 (10.04.2008), τόσο καλά για την «οργανωμένη» και πρότυπο διαχείρισης κατά τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, οικονομική υπηρεσία του Δήμου Περιστερίου (!!!).

Υ.Γ.: Πληροφορίες που διακινούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών και οι οποίες λένε ότι η σχετική έκτακτη και «εν κρυπτώ» χρηματοδότηση του Δήμου Περιστερίου για την εξόφληση παλιών οφειλών από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο, αποφασίσθηκε λόγω του ότι αυτός εντριφεί πολιτικά και βγάζει το βουλευτικό αξίωμά του στη Β΄ Αθήνας λαμβανομένου υπόψη ότι επίκεινται κατά πάσα πιθανότητα εκλογές για τις οποίες θα χρειασθεί στηρίγματα, δεν έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθούν…

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "