Ο Αθλητισμός της διπλανής πόρτας

Κατηγορία: Περιστέρι Δημ. Παρατάξεις


Ο αθλητισμός είναι ένα κυρίαρχο και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας, και όχι άδικα. Σε παγκόσμια κλίμακα, κάθε ανεπτυγμένη πολιτεία επενδύει όλο και περισσότερο στον τομέα του αθλητισμού, αναγνωρίζοντας την εξέχουσα σημασία του για την κοινωνία και το μέλλον της. Στην χώρα μας έχουν γίνει πολλά ‘’λάθη’’ σε αυτόν τον τομέα.

Και βάζω εισαγωγικά διότι ήταν ηθελημένα λάθη με σκοπό το παράνομο κέρδος σε βάρος του Έλληνα πολίτη: εμένα και εσένα. Τρανό παράδειγμα οι πάμπολλες αθλητικές εγκαταστάσεις από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 που σήμερα μαραζώνουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Αθλητές σε σπορ όπως η σκοποβολή και το πόλο που έχουν χαρίσει παγκόσμιες διακρίσεις στην Ελλάδα μας δεν μπορούν να πάνε σε τουρνουά λόγω των εξόδων μεταφοράς ή ψάχνουν απεγνωσμένα μια θερμαινόμενη πισίνα να κάνουν προπόνηση τον χειμώνα. Δεν είναι να απορεί κανείς που πολλοί συμπολίτες μας ξενιτεύονται για να βρουν καλύτερη μεταχείριση στην προσπάθεια πρωταθλητισμού τους.

Εφόσον η πολιτεία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι δεν ενδιαφέρεται για τέτοια θέματα, πρέπει ο κάθε δήμος ξεχωριστά να προσπαθήσει να βελτιώσει τις κάκιστες υπάρχουσες συνθήκες και να εκσυγχρονιστεί.

Στην τελική για τις δικές μας περιοχές πρόκειται, για τα δικά μας παιδιά. Ενώ η ύπαρξη υγιών σωματείων αποτελεί ισχυρό παράγοντα στη βοήθεια της εκγύμνασης κάθε ηλικιακής ζώνης, δυστυχώς δεν αρκεί από μόνο του αυτό το γεγονός. Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο, καλό θα ήταν να κοιτάξουμε τι δράσεις επιλέγουν οι ανεπτυγμένες χώρες σε αυτόν το τομέα.

Για παράδειγμα, η Γερμανία, μέσω κατευθυντήριες γραμμών, κάνει καταγραφή των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων στους τόπους αναψυχής και αξιολόγηση των αναγκών βάσει έρευνας στον πληθυσμό. Έτσι, εγκρίνεται ένας “κατάλογος 14 δράσεων” που πρέπει να υλοποιηθεί.

Άλλο παράδειγμα είναι εκείνο του Ηνωμένου Βασίλειου (Αγγλία) όπου συγκέντρωσαν στοιχεία για περισσότερες από 50.000 εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής, τα οποία διατίθενται στο κοινό µέσω του διαδικτύου.

Η βάση δεδομένων Active Places περιέχει πληροφορίες για ένα μεγάλο φάσα αθλητικών εγκαταστάσεων - από αίθουσες άθλησης μέχρι πίστες χιονοδρομίας, πισίνες για υγεία και σωματική ευεξία..

Οι τοπικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία) αξιολογούνται επίσης µε βάση το ποσοστό του πληθυσμού η κατοικία του οποίου απέχει 20 λεπτά µε τα πόδια (στις αστικές περιοχές) ή 20 λεπτά µε το αυτοκίνητο (σε αγροτικές περιοχές) από αθλητικές εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας. Αυτή η αξιολόγηση είναι κάτι που πραγματικά λείπει από την Ελληνική νοοτροπία. Κάτι που θα μπορούσε να ελέγξει την επιτυχία ή αποτυχία ενός εγχειρήματος.

Ακόμα και στην Ουγγαρία έχει τεθεί σε εφαρμογή πρόγραµµα «Άθλησης ηλικιωμένων» που λειτουργεί ως πρότυπο πρόγραµµα µε στόχο τη βελτίωση της σωματικής άσκησης αυτής της ομάδας ηλικιών.

Η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει επίσης οργανώσεις που συµµετέχουν στο πρόγραµµα βηµατόµετρου µε την ονοµασία «∆έκα χιλιάδες βήµατα». Χρηματοδοτεί ένα πρόγραµµα µε την ονομασία «Ανοικτές θύρες» στο πλαίσιο του οποίου ορισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένουν ανοικτές και µετά τις επίσημες ώρες λειτουργίας τους (Σαββατοκύριακα και το βράδυ) για να δώσουν τη δυνατότητα σε οικογένειες, κατοίκους της περιοχής κλπ. να αθλούνται.

Επιπλέον, εφαρμόζεται πρόγραµµα µε την ονοµασία «Φεγγαρόφως» για την προσφορά δωρεάν εσπερινών ή νυχτερινών αθλητικών δραστηριοτήτων (π.χ. επιτραπέζιο τένις) σε οµάδες νέων οι οποίοι ζουν σε περιοχές µεγάλης στέρησης.

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά παραδείγματα που υπάρχουν και εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε. Έχουμε κάθε δυνατότητα να βελτιώσουμε το επίπεδο της ζωής μας, μέσω του αθλητισμού, ξεκινώντας από τη γειτονιά μας. Λύσεις υπάρχουν. Θέληση;

ΝΙΚΟΣ ΞΗΡΟΚΩΣΤΑΣ, ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΣΟΕΕ

ΜΕΛΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "