Δύναμη Προοπτικής: Πόσο ασφαλή και λειτουργικά είναι τα σχολεία μας;

Κατηγορία: Περιστέρι Δημ. Παρατάξεις


Αξίζει να αναρωτηθεί κανείς, είναι οι σχολικές μονάδες (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) και βρεφονηπιακοί –παιδικοί σταθμοί ασφαλείς εγκαταστάσεις; Συντηρούνται όπως θα έπρεπε ώστε να είναι στοιχειωδώς κατάλληλες για την συγκεκριμένη χρήση;

Μετά την κατάργηση του Ο.Σ.Κ η υποχρέωση συντήρησης των σχολικών μονάδων μεταφέρθηκε στους Δήμους με την ετήσια οικονομική συνδρομή από τις Περιφέρειες. Παρατηρείται ότι κάποιες χιλιάδες ευρώ (λίγα για το μέγεθος και την κατάσταση των σχολείων) που δίνουν οι περιφέρειες προς τους Δήμους, και φυσικά και στον Δήμο μας, δεν έχουν ως αντίκρισμα την ανάλογη συντήρηση που θα έπρεπε.

Οι περισσότερες σχολικές εγκαταστάσεις είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Αυτό γίνεται εμφανές όταν μιλάμε για τις σχολικές αίθουσες που σε ποσοστό άνω του 60% σε ολόκληρη την χώρα, το έτος κατασκευής είναι πριν το 1984!

Τα προβλήματα αυτά γίνονται αισθητά για κάποιο ανεξήγητο λόγο μόνο στους ίδιους τους μαθητές και τους γονείς τους, οι οποίοι προσπαθούν να τα αναδείξουν στους αρμόδιους φορείς του δήμου συχνά χωρίς καμία επιτυχία.

Άλλες φορές πάλι το «πρόβλημα» καλύπτεται από τους ίδιους φορείς με ένα εξωτερικό βάψιμο… συνηθισμένοι στην κουλτούρα « βιτρίνας» και όχι ουσίας ή βλέπουμε επιθυμητά αποτελέσματα μόνο υπό την πίεση συλλόγων γονέων, και αυτό από φόβο των αιρετών μη χάσουν ψήφους.

Επιπροσθέτως, τα κακώς διαχειριζόμενα κονδύλια που εκμεταλλεύονται από ανθρώπους μέσω "διαγωνισμών" η της συνήθους μεθόδου των απευθείας αναθέσεων συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην όξυνση του προβλήματος.

Ο συνδυασμός της απουσίας των ειδικών από τους δήμους και του ανεπαρκούς γνωστικού επιπέδου καθώς και της έλλειψης ελέγχων στις κτιριακές εγκαταστάσεις δύναται να αποτελέσει αντικείμενο συμφερόντων με «προμήθειες» ή κοινώς «μίζες».

Ένα εξίσου μεγάλο πρόβλημα ασφάλειας των σχολείων και παιδικών σταθμών είναι ο «περιβόητος» Προσεισμικός Έλεγχος Δημοσίων Κτηρίων που έχει προτείνει και επιβάλλει κατά κάποιο τρόπο ο ΟΑΣΠ προς τους Δήμους και περιφέρειες, τονίζοντας την ανάγκη αυτών των ελέγχων ειδικά για κτήρια που είναι κατασκευασμένα προ 1984.

Δίχως καμιά λεκτική υπερβολή, κοντά στη δομική τρωτότητα (ελαττώματα- κακοτεχνίες, φθορές, διαβρώσεις, κλπ) που παρουσιάζουν, υπάρχουν σχολικές μονάδες που λειτουργούν στις μέρες μας χωρίς επαρκή αντισεισμική προστασία λόγω έλλειψης κανονισμών της τότε εποχής και αμέλειας συντονισμού με τους τωρινούς, σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Υποχρέωση από το 2004 όλων των Δήμων της χώρας αλλά μέχρι σήμερα ελάχιστοι έχουν ανταποκριθεί. Ένας εξ αυτών είναι και ο Δήμος Περιστερίου!

Στο κοινωνικό αυτό πλαίσιο κατανοούμε ότι αν η κατάσταση παραμείνει ίδια, οι σχολικές μονάδες θα χειροτερέψουν και δεν θα είναι ασφαλείς ώστε να εκπληρώσουν τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν.

Κατά συνέπεια, ο τραυματισμός ή ακόμα χειρότερα συμβάντα εξαιτίας των παραπάνω θα είναι όχι μόνο αναμενόμενα αλλά και συνηθισμένα τόσο για τους μαθητές όσο και τους γονείς τους. Η ανθρώπινη ζωή φαίνεται να υποβαθμίζεται και να απειλείται έως ότου οι δήμοι λάβουν τα μέτρα τους.

Αυτές οι δυσάρεστες τάσεις της εποχής μας να εθελοτυφλούμε και να γινόμαστε επαίτες για τα στοιχειώδη δικαιώματα και ανάγκες θα πρέπει να εξαλειφθούν. Η θέσπιση μιας σειράς μέτρων με σκοπό την διασφάλιση της προστασίας των μαθητών/μαθητριών και την επίτευξη της αξιοπρεπούς κτιριακής δόμησης κρίνεται αναγκαία.

Ένας καλός τρόπος άμβλυνσης ακόμα και εξαφάνισης του προβλήματος είναι η δημιουργία ομάδων πραγματογνωμοσύνης, επισκευής και συντήρησης. Πιο συγκεκριμένα, ομάδες που θα ελέγχουν, θα αξιολογούν τα προβλήματα μέσα στον υπάρχον χώρο. Με την ευθυκρισία τους και την τεχνική επάρκεια θα γίνεται η διαπίστωση κακοτεχνιών, αναγκών και αποτίμηση βλαβών.

Επαγγελματίες μπορούν να αναλάβουν αποτελεσματικά την κάθε επισκευή με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.  Η συντήρηση δε αυτών είναι το άλφα και το ωμέγα κάθε ολοκληρωμένου έργου και αυτό που τείνει να ξεχνά η τοπική αυτοδιοίκηση όταν σβήνουν τα φώτα. Με τα κριτήρια αυτά, το πρόβλημα θα πάψει να υφίσταται και η ανάγκη για "δίκαιους" διαγωνισμούς θα αποτραπεί.

Σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικής ενημέρωσης όπως το http://dinamiprooptikisperisteri.blogspot.com/, το βήμα του δημότη μπορεί να επιδράσει θετικά και καίρια στην ανάδειξη κοινωνικών προβλημάτων και διεκδίκηση λύσεων στα καθημερινά μας προβλήματα.

Υπάρχουν τρόποι. Εσύ τι μπορείς να κάνεις;

Στέφανος Παπαδόπουλος

  • Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου
  • Γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Περιστερίου

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "