Δύναμη Προοπτικής: Το mall που δεν θέλει και δεν χρειάζεται η Δυτική Αθήνα

Κατηγορία: Περιστέρι Δημ. Παρατάξεις

Πάνω στα ερείπια του παλιού εργοστασίου Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη, στη συμβολή Λένορμαν και Κηφισού, με υπομονή και επιμονή περιμένουν να οικοδομηθούν 55.000 τμ ενός εμπορικού κέντρου που φιλοδοξεί να αποκτήσει την μερίδα του λέοντος από την εμπορική δραστηριότητα της περιοχής. Δέκα χρόνια αναμονής για μια μεγάλη πολυεθνική την ARTUME, θυγατρική της αμερικάνικης BLACKROCK. Από την αρχή οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής κινητοποιούνται και αντιδρούν, αλλά είδαν με αλλαγές της νομοθεσίας, σταδιακή δημιουργία τετελεσμένων, παρεμβάσεις και κάθε είδους μεθοδεύσεις, να τροποποιούνται όροι δόμησης και να δημιουργείται σταδιακά ένα πλαίσιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πολυεθνικής.

Έτσι από τις «απαράδεκτες μεθοδεύσεις» και τη «συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της νομιμότητας» που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση η σημερινή κυβέρνηση, περάσαμε στην υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος Δήμου Αθηναίων από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Δεν απομένει παρά ένα τελευταίο βήμα, που δεν είναι άλλο από την έκδοση ενός ακόμα προεδρικού διατάγματος από «προθύμους», που θα καθορίζει την ρυμοτομική γραμμή του οικοπέδου και η έκδοση άδειας δόμησης θα είναι γεγονός.

Άδεια δόμησης για ένα εμπορικό κέντρο ταφόπλακα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής και τον εμπορικό κόσμο, αφού αυτοί οι πολυχώροι συγκεντρώνουν μεν την κατανάλωση, αλλά δεν την αυξάνουν. Στην πραγματικότητα υφαρπάζουν το μεγαλύτερο μερίδιο της υπάρχουσας φθίνουσας κατανάλωσης λόγω της μειούμενης αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης. Όσο για το επιχείρημα της «ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας » που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές, η μέχρι τώρα εμπειρία σε ανάλογες περιπτώσεις «ανάπτυξης» δείχνει το ακριβώς αντίθετο: Αύξηση της υπάρχουσας ανεργίας από το κλείσιμο επιχειρήσεων και προσλήψεις όπου υπάρξουν νέου προσωπικού με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η γνωστή ανάπτυξη στα χρόνια των μνημονίων, δηλαδή ανάπτυξη για τους λίγους και ισχυρούς. Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, που αντί να αναδειχθεί μετατρέπεται στην αυλή του εμπορικού κέντρου.


Όλα αυτά παράλληλα με την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την τσιμεντοποίηση της περιοχής. Σε μια περιοχή που ζει στα όριά της και έχει ανάγκη από ανάσες ζωής: πράσινο, πάρκα και ελεύθερους χώρους. Σε μια έκταση που ο Δήμος της Αθήνας αμέσως μετά την κατεδάφιση θα έπρεπε να απαλλοτριώσει για να δημιουργήσει τέτοιους χώρους. Εξάλλου τα κάθε είδους πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα δεν έχουν θέση μέσα στον πολεοδομικό ιστό και δίπλα σε τοπικές αγορές.

Όσον αφορά τα «αντισταθμιστικά» που προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΝ και πολυεθνικής, δεν αποτελούν παρά παραδοχή από τον «επενδυτή» και την κυβέρνηση, των συνεπειών της δημιουργίας του εμπορικού κέντρου για τις γύρω περιοχές που πλήττονται.

Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να γίνει το τελευταίο βήμα. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών είναι σε επαγρύπνηση για να αποτρέψουν την κατασκευή, δημοτικά συμβούλια αντιτίθενται με ομόφωνα ψηφίσματα, φορείς, εμπορικοί σύλλογοι… Αυτό το τεράστιο εμπορικό κέντρο δεν πρέπει να πάρει σάρκα και οστά. Ας δώσουμε λοιπόν ευκαιρίες ζωής στην περιοχή και τους κατοίκους της. Τα εμπορικά κέντρα δεν είναι λύση. Τα εμπορικά κέντρα είναι ο θάνατος της εμπορικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας μας…

Σε καμία περίπτωση όμως δεν συμφωνούμε και με τα κροκοδείλια δάκρυα αιρετών που μιλάνε για τον «θάνατο του εμποράκου», όταν αυτοί δεν έκαναν απολύτως τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για να τον αποτρέψουν!!! Είναι υποκρισία η σημερινή τους στάση!!!

Εμείς οι Περιστεριώτες και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, δεν πρέπει να μείνουμε αμέτοχοι στη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση της ζωής μας!!! Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να μην επιτρέψουμε την υλοποίηση στόχων πολυεθνικών εταιριών που το μόνο που σκέφτονται είναι το κέρδος!!! Ένα κέρδος που δεν υπολογίζει τις επιπτώσεις σε ανθρώπινες ζωές και στο περιβάλλον!!!

Περιστέρι 01/03/2018

Στέφανος Παπαδόπουλος

  • Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου
  • Δημοτική Συμμαχία Πολιτών Περιστερίου «ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ»

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "