Συνήγορος του Πολίτη, προς Δήμο Περιστερίου και Περιφέρεια Αττικής: Απαντήστε μας για την 1η Παιδική Χαρά Περιστερίου

Κατηγορία: Περιστέρι Δημοτικά Έργα


Διαπιστώσεις «μη σύννομης» εκτέλεσης του έργου «Βιοκλιματική Ανάπλαση 1ης Παιδικής Χαράς Περιστερίου» και αλλαγή του χαρακτήρα της, καταγράφει με έγγραφό του ο Συνήγορος του Πολίτη, ενώ επανερχόμενος με δεύτερο έγγραφό του, ζητά «εξηγήσεις», αλλά και στοιχεία, από το Δήμο Περιστερίου και την Περιφέρεια Αττικής, για ποιους λόγους δεν ενήργησαν σύμφωνα με το Νόμο, στην κατασκευή του αναφερόμενου έργου, που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το αποθεματικό της Περιφέρειας Αττικής.

Αναλυτικά, ο Συνήγορος του Πολίτη, με το με αριθμ. πρωτ. 225623/13113/23 Μαρτίου 2017 πληροφορεί το Δήμο Περιστερίου ότι «εξετάζει αναφορά πολιτών για αλλαγή χρήσης Κοινόχρηστου χώρου στο Περιστέρι» και ειδικότερα αναφέρει:

α) Δεν εφαρμόσθηκε η εγκεκριμένη αρχιτεκτονική μελέτη του έργου «Βιοκλιματική Ανάπλαση 1ης Παιδικής Χαράς Περιστερίου» το δε τελικό αποτέλεσμα που προκύπτει είναι όχι η βελτίωση της 1ης Παιδικής Χαράς, αλλά η αυθαίρετη μετατροπή της, με εξέχουσα χρήση, στο μεγαλύτερο τμήμα της, τη λειτουργία αναψυκτηρίου – καφετέριας.

β) Ο χώρος του ΟΤ 237 του Δήμου Περιστερίου, είναι χαρακτηρισμένος με το Β.Δ. 02.09.71 ως κοινόχρηστος και συγκεκριμένα ως παιδική χαρά στο σύνολό του, ενώ από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του, δεν προκύπτει με βάση ποια δεδομένα αυτός χαρακτηρίσθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου, ως χώρος συνάθροισης κοινού, οι δε παρεμβάσεις και τροποποιήσεις που υπήρξαν στην αρχική μελέτη, δεν έχουν την έγκριση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής, όπως προβλέπει ο νόμος.

γ) Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης (Δήμου Περιστερίου & Περιφέρειας Αττικής) του Έργου διαπίστωσε μία σειρά παραβάσεων στην κατασκευή του, παραβάσεις που πρέπει να διορθωθούν, ώστε το έργο να παραληφθεί νόμιμα… (για να δείτε όλο το έγγραφο κάντε κλικ εδώ).

Με βάση τις ποιο πάνω διαπιστώσεις ο «Συνήγορος του Πολίτη» ζητούσε από την Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου να την πληροφορήσει για τα εξής:


Στις 31 Μαΐου 2017, ο Συνήγορος του Πολίτη επανέρχεται με έγγραφό του (για να το δείτε κάντε κλικ εδώ), αυτή τη φορά όχι μόνο προς τον Δήμαρχο και το Δήμο Περιστερίου, αλλά και την Περιφέρεια Αττικής/Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και αφού διατυπώνει τις διαπιστώσεις του μέχρι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ζητά από τους δύο φορείς τα εξής:


Στο «Δια Ταύτα»

Από το περιεχόμενο των δύο εγγράφων του «Συνηγόρου του Πολίτη», γίνεται φανερό ότι η Αρχή εστιάζει σε τρεις συγκεκριμένες παραμέτρους του έργου της 1ης Παιδικής Χαράς Περιστερίου:

1) Την αλλαγή χρήσης, σε χώρο συνάθροισης κοινού, όλου του Οικοδομικού Τετραγώνου της και πως αυτή στοιχειοθετείται και νομιμοποιείται μέσα από την υφιστάμενη νομοθεσία,

2) Τη νομιμοποίηση των τυχόν αυθαίρετων κατασκευών στο υπάρχον κτίριο που λειτουργεί πλέον ως αναψυκτήριο-καφετέρια και σε ποιες διατάξεις του νόμου αυτή στηρίζεται             και

3) Τι και αν έχουν πράξει μέχρι τώρα, τόσο ο Δήμος Περιστερίου, όσο και η Περιφέρεια Αττικής για τις διαπιστώσεις της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου. Ειδικότερα για την τελευταία ρωτά την Περιφέρεια Αττικής αν αυτή θα επιληφθεί και σε ποιο χρόνο, όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου να γίνει και η οριστική παραλαβή του έργου.

Με απλά και κατανοητά λόγια, φαίνεται ότι ο «Συνήγορος του Πολίτη» δεν έχει πεισθεί, από τις αρχικές έγγραφες εξηγήσεις του Δήμου Περιστερίου, για την ορθότητα και νομιμότητα, των ενεργειών τόσο του ίδιου, όσο και της Περιφέρειας Αττικής στην ολοκλήρωση του Έργου «Βιοκλιματική Ανάπλαση 1ης Παιδικής Χαράς», ενώ εμφανώς σημειώνει ότι η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου θα πρέπει να ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειές της, δηλαδή να διαπιστώσει αν οι διαπιστώσεις της για μη σύννομες κατασκευές στο έργο έχουν «διορθωθεί».

Το τι τελικά θα γίνει, θα φανεί σύντομα. Σημασία έχει ότι, αν και οι αποφάσεις και διαπιστώσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν τυγχάνουν υποχρεωτικής εφαρμογής από τα νομικά πρόσωπα (Δήμους, κλπ) που τους αφορά, κατά νόμο, αν διαπιστώσει παραβάσεις της νομοθεσίας που δεν «διορθώνονται» από τους «παραβάτες», παραπέμπει υποχρεωτικά το «πόρισμά» του στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών για τις δικές της κρίσεις και ενέργειες…

Δημ-άρχης

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "