Περιστέρι: Θαύμα ή… - Καταρρέουν τα «λαμπερά» και πολυδάπανα δημοτικά έργα «Παχατουρίδη» !!!

Κατηγορία: Περιστέρι Δημοτικά Έργα


Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση και γίνεται «σύμπτωμα» με αιτία. Στο Περιστέρι, αρχής γενόμενης, από το «λαμπερό» και πολυδιαφημισμένο και «πολυτραγουδισμένο» Άλσος της Πόλης, έχουν κατασκευασθεί από την διοίκηση του Ανδρέα Παχατουρίδη, μία σειρά έργα που όπως ο ίδιος έχει τονίσει κατ’ επανάληψη θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, δίνοντας της κυρίως την ΟΜΟΡΦΙΑ που της έλειπε…

Βασικά χαρακτηριστικά, αυτών των έργων ο βιοκλιματικός χαρακτήρας τους (!!!) και το μεγάλο ή μάλλον πολύ μεγάλο κόστος τους. Το Άλσος Περιστερίου, ξεπέρασε σε κόστος τα 4.5 εκατ. ευρώ, η Αιμ. Βεάκη το 1,3 εκατ. ευρώ, το νέο Κολυμβητήριο στο Λόφο Αξιωματικών τα 5,3 εκατ. ευρώ, η «Βιοκλιματική Χωράφα» τα 4,3 εκατ. ευρώ, η 1η Παιδική Χαρά τα 550.000 ευρώ, για την ανάπλαση των Παιδικών Χαρών του Δήμου έχουν μέχρι σήμερα διατεθεί ή πρόκειται να διατεθούν περισσότερα από 2,5 εκατ. ευρώ και σύντομα έρχεται η ανάπλαση της Σοφοκλή Βενιζέλου, ενός δρόμου 880 περίπου μέτρων, με προϋπολογισμό 2,4 εκατ. ευρώ…

Πλατεία Δημοκρατίας- Νέο Δημαρχείο (14.5 εκατ. ευρώ και άνω)

Θα περίμενε κανείς, ότι με τόσο πολύ μεγάλο ή μάλλον υψηλό κόστος κατασκευής, αυτά τα έργα, πέρα από την ομορφιά, την σκοπιμότητα κατασκευής τους ή λειτουργικότητά τους, που είναι θέμα υποκειμενικό για τον καθένα, θα άντεχαν στον χρόνο χωρίς να παρουσιάζουν καμία αβαρία…

Κι όμως, λίγο μετά την παραλαβή τους από τον Δήμο, ή ακόμη και πριν παρουσιάζουν δείγματα κατάρρευσης. Μπορεί σε πρώτη φάση να μην είναι εμφανή ή οι δημότες της πόλης να μην τους δίνουν σημασία, τα σημάδια όμως της αρχικής κατάρρευσης αυτών των λαμπερών και πολυδάπανων έργων, εμφανίζονται ένα, ένα.

Άλσος Περιστερίου (κόστος 4.1 εκατ. ευρώ και άνω)

Έμπειροι κατασκευαστές δημοτικών και δημόσιων έργων, όπως και μηχανικοί κατασκευών στους οποίους απευθύνθηκε η στήλη, ανάφεραν για το θέμα τα εξής:

«Από την στιγμή που σε ένα δημοτικό έργο εμφανίζονται, έστω και σε πολύ μικρό ποσοστό και βαθμό σημάδια κατάρρευσης, είναι νομοτέλεια ότι σταδιακά θα εμφανισθούν και οι ποιο σοβαρές καταστάσεις, δηλαδή θα υπάρξουν και ποιο σοβαρές αστοχίες στην κατασκευή τους που θα χρειασθούν άμεση τεχνική επέμβαση για την επιδιόρθωσή τους…»

Στο ερώτημα γιατί αυτό συμβαίνει, η απάντησή τους ήταν:

«Στα καλά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα δημοτικά ή δημόσια έργα, έχουν προβλεφθεί με βάση τους τεχνικούς κανόνες που τα διέπουν όλες οι περιπτώσεις που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην αντοχή τους στον χρόνο. Υπάρχουν βέβαια και απρόβλεπτες καταστάσεις, όπως, π.χ. ο κεραυνός που έπεσε στα «καλώδια» της γέφυρας του Ρίου-Αντιρίου, καταστρέφοντας μερικά απ’ αυτά με αποτέλεσμα να χρειασθεί η αντικατάστασή τους. Όλα τα άλλα που αυτά τα έργα παρουσιάζουν είτε πολύ νωρίς αμέσως μετά την κατασκευή τους, είτε αργότερα οφείλονται σε κακοτεχνίες εκ μέρους του κατασκευαστή τους, σε χρησιμοποίηση υλικών που δεν ήταν κατάλληλα για το έργο και τέλος σε μη πιστή τήρηση των τεχνικών κανόνων που διέπουν αυτές τις κατασκευές».

Τέλος στο ερώτημα «ποιος ή ποιοι έχουν την ευθύνη» για την κατάρρευση σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, αυτών των έργων, ακόμη και αμέσως μετά την παράδοσή τους από την κατασκευαστή τους, η απάντηση που έλαβε η στήλη ήταν:

«Εδώ τα πράγματα είναι σύνθετα. Η τεχνική και κατασκευαστική ευθύνη ανήκει στον ανάδοχο (εργολάβο) του έργου που το κατασκεύασε. Αυτός, όμως έχει την λεγόμενη αστική ευθύνη, δηλαδή αν διαπιστωθεί από τους αρμόδιους ότι έχει προβεί σε μη σωστή κατασκευή του έργου ή κάποιου τμήματός του, υποχρεώνεται να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες. Την ευθύνη, για την παραλαβή του κάθε δημοτικού ή δημόσιου έργου, χωρίς κακοτεχνίες έχουν:

α) ο επιβλέπων ή οι επιβλέποντες μηχανικοί και

β) οι Επιτροπές του Φορέα («ιδιοκτήτη») του έργου που το παραλαμβάνουν. Οι μεν πρώτοι που επιβλέπουν την κατασκευή του έργου, έχουν καθήκον και υποχρέωση να επιβάλλουν στον ανάδοχο-κατασκευαστή του, να το κατασκευάζει σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η μελέτη του και οι καθορισμένοι από την επιστήμη και το νόμο τεχνικοί κανόνες, οι δε δεύτεροι (Επιτροπές) να μην παραλάβουν το έργο αν αυτό παρουσιάζει κακοτεχνίες.

Δείγμα πρακτικού (απόσπασμα) Επιτροπής Παραλαβής δημοτικού Έργου, με καταγεγραμένες εμφανείς “παραβάσεις” της νομοθεσίας κατασκευής του

Οι ευθύνες και των δύο είναι πειθαρχικές αλλά και ποινικές σε περίπτωση που ολοκληρωθεί και παραληφθεί ένα δημοτικό ή δημόσιο έργο με προβλήματα μη σωστής κατασκευής.

Σε κάθε περίπτωση ο Φορέας («ιδιοκτήτης») του έργου και εν προκειμένου ο Δήμος, έχει το περιθώριο, εάν αυτό παρουσιάσει κακοτεχνίες και σημάδια κατάρρευσης, μετά την παραλαβή του και έως 18 μήνες μετά, συνήθως κατά το νόμο, να ζητήσει από τον ανάδοχο-κατασκευαστή του, να τις αποκαταστήσει χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή και μόνο με δικούς του πόρους (έξοδα). Εάν αυτό συμβεί και διαπιστωθεί και δεν ζητηθεί από τον ανάδοχο του έργου να αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες και φθορές του έργου, την ευθύνη πλέον έχει η Διοίκηση του Δήμου».

Σε ότι αφορά τα πολυδάπανα και «λαμπερά» έργα της Διοίκησης Παχατουρίδη στο Περιστέρι, που κατά επαναλαμβανόμενο «σύμπτωμα» παρουσιάζουν φθορές και κακοτεχνίες, η στήλη έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη.

Αρχής γενόμενης από το Άλσος Περιστερίου, στο οποίο όλοι οι περιπατικοί διάδρομοί του παρουσίασαν μεγάλες φθορές, σχεδόν αμέσως μετά την παράδοση του έργου και στην συνέχεια την νεοκατασκευασθείσα Πλατεία Δέγλερη, στην οποία αντικαταστάθηκε (με «μπάλωμα») μέρος της ασφαλτόστρωσης και έως το νέο Κολυμβητήριο του Λόφου Αξιωματικών που λίγο έλειψε να παραληφθεί με τεράστιες ελλείψεις, αν και άλλα προέβλεπε η μελέτη και η σύμβαση κατασκευής του.

Κολυμβητήριο Λόφου Αξιωματικών (κόστος 5.3 εκατ. ευρώ και άνω)

Σήμερα διαπιστώνετε ότι και στα υπόλοιπα έργα που πρόσφατα ο Δήμος κατασκεύασε, παρουσιάζουν φθορές και κακοτεχνίες, χωρίς μέχρι σήμερα η Διοίκηση του Δήμου να ζητά, από τους αναδόχους κατασκευαστές τους, την άμεση επιδιόρθωση-αποκατάστασή τους, για ανεξήγητους λόγους.

Ακόμη κι εκεί που «υποτίθεται» ότι διαπιστώθηκε κακοτεχνία, όπως π.χ. στην 1η Παιδική Χαρά, η Διοίκηση του Δήμου αντί να ζητήσει την αποκατάστασή της από τον κατασκευαστή του έργου, το έκανε χρησιμοποιώντας χρήματα του δημοτικού Ταμείου και εργαζόμενούς του (Τμήμα Αυτεπιστασίας).

1η Παιδική Χαρά (κόστος 530.000 ευρώ και άνω)

Η στήλη διαθέτει στοιχεία, για την αρχική κατάρρευση σχεδόν όλων των νέων έργων του Δήμου, που συμβαίνει αμέσως μετά την παράδοσή τους σε χρήση στους πολίτες, χωρίς η διοίκησή του να κάνει τίποτα.

Πρόκειται για αμέλεια, αβλεψία, έλλειψη γνώσης ή «σκόπιμη» μη δράση της Διοίκησης Παχατουρίδη;

Όλες οι απαντήσεις, μαζί με τα στοιχεία που δείχνουν και αποδεικνύουν «του λόγου το αληθές», σύντομα κοντά σας…

Έως τότε παραμείνατε στην ανάγνωση…

Βιοκλιματική Ανάπλαση Χωράφας (κόστος 4.1 εκατ. ευρώ και άνω)

Ενοποίηση Πλατείας Δέγλερη-οδού Σικάγου-Πλατείας Αγίου Γεωργίου (κόστος 800.000 ευρώ και άνω)

«Ο Σχολάζων και Κολάζων»

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "