Πολεοδομία Περιστερίου: Ανίκανη, «διεφθαρμένη», «διαπλεκόμενη», ποδηγετούμενη, «his master Voice» ή «μη μου τους κύκλους τάρατε»;

Κατηγορία: Περιστέρι Δημοτικά Έργα


Η Πολεοδομία Περιστερίου ή αν προτιμάτε η Υπηρεσία Δόμησης, όπως ονομάσθηκε επίσημα με τον «Καλλικράτη», έχει ως αρμοδιότητα σύμφωνα με το νόμο, πέραν των άλλων α) την έκδοση οικοδομικών αδειών και β) τον έλεγχο για αυθαίρετες κατασκευές σε οικοδομές και κτίσματα κάθε μορφής και ιδιοκτησίας.

Με απλά λόγια, αν κάποιος πολίτης διαπιστώσει ότι γίνονται αυθαίρετες κατασκευές σε μία οικοδομή και κάνει την σχετική καταγγελία στην Πολεοδομία, αυτή θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί, να επισκεφθεί το κτίσμα που αναφέρεται στην καταγγελία του πολίτη και να αποφασίσει αν πράγματι οι κατασκευές που ελέγχθηκαν κατά την επιτόπια επίσκεψη του εντεταλμένου υπαλλήλου, είναι αυθαίρετες ή όχι, διατάσσοντας στην συνέχεια την κατεδάφισή τους και επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα.

Αυτά, όμως στις Υπηρεσίες Δόμησης (Πολεοδομίες) στις οποίες ο Διευθυντής, οι Προϊστάμενοι και οι υπάλληλοι τους ασκούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με αυτά που ορίζουν οι νόμοι.

Για την Υπηρεσία Δόμησης ή Πολεοδομία, φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι ισχύουν άλλα. Πιθανόν, όπως συμβαίνει για πολλά θέματα στην πόλη, να έχει εκδοθεί κάποια ειδική νομοθεσία, που να αφορά μόνο αυτήν και τα στελέχη της, νομοθεσία που να διαφοροποιεί τόσο τα καθήκοντα, όσο και τις ευθύνες τους, σε σχέση με όσους υπηρετούν στις άλλες Πολεοδομίες της Χώρας. Δεν γνωρίζουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο και γι’ αυτό θα παρουσιάσουμε και θα κρίνουμε το θέμα του παρόντος σημειώματος, ως να ισχύει και για την Πολεοδομία Περιστερίου, η νομοθεσία που διέπει όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης (Πολεοδομίες) της Χώρας.


Η καταγγελία, η αδράνεια και η αναμονή μηνών…

Στις 27.1.2017 πρωτοκολλήθηκε στο Δήμο καταγγελία για αυθαίρετες κατασκευές σε κτίσμα του Δήμου, από τον ιδιώτη που ανέλαβε με διαγωνισμό την εκμετάλλευσή του.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα σημειώματά μας, την καταγγελία παρέλαβε ο Διευθυντής της Πολεοδομίας Περιστερίου κος Νίκος Στέργιος που αφού έλαβε γνώση την «χρέωσε» κατά την γραφειοκρατική έκφραση και πρακτική στον Προϊστάμενο του Τμήματος Αυθαιρέτων.

Στην καταγγελία, επισυνάπτονταν μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει το αληθές των καταγγελλόμενων.

Σύμφωνα με το νόμο, άμα τη λήψη της καταγγελίας τα στελέχη της Πολεοδομίας θα πρέπει να κάνουν άμεσα αυτοψία στο σημείο που αναφέρθηκαν οι αυθαίρετες κατασκευές και στην συνέχεια αφού μελετήσουν το «φάκελο» του κτίσματος και κάνουν την συγκριτική μελέτη νομιμότητας, να εκδώσουν τις αποφάσεις του και να πληροφορήσουν τον καταγγέλλοντα για τις διαπιστώσεις τους «εντός ευλόγου διαστήματος», όπως αναφέρεται ρητά στην ισχύουσα νομοθεσία.

Ο Εύλογος χρόνος ή το εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου είναι ο χρόνος 30 έως 90 ημερών, διάστημα στο οποίο οι δημόσιοι ή δημοτικοί υπάλληλοι οφείλουν να απαντήσουν σε αιτήματα ή καταγγελίες των πολιτών, σε κάθε περίπτωση δε πρέπει υποχρεωτικά να αιτιολογήσουν γιατί καθυστέρησαν.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουν ήδη περάσει 4 περίπου μήνες ή για την ακρίβεια 112 ημέρες και όπως πληροφορήθηκε η στήλη, όχι μόνο δεν έχει δοθεί από την Πολεοδομία του Δήμου Περιστερίου απάντηση στον καταγγέλλοντα, αλλά ακόμη και τώρα μετά από αυτό το χρονικό διάστημα ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αυθαιρέτων που «χρεώθηκε» την Καταγγελία, ακόμη μελετά τον φάκελο του κτίσματος.

Ο καθ’ ύλη υπεύθυνος σύμφωνα με το νόμο Διευθυντής της Πολεοδομίας Περιστερίου, αν και γνωρίζει λόγω θέσης και αρμοδιοτήτων, ότι το στέλεχος της υπηρεσίας του στο οποίο ο ίδιος έδωσε εντολή να πράξει τα προβλεπόμενα από τον νόμο δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα τίποτα, παραβαίνοντας τα καθήκοντά του και το νόμο, ποιεί κατά το κοινώς λεγόμενο τη νήσσα ή αλλιώς σφυρίζει αδιάφορα…

Κατά τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αλλά και τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων, υπάλληλος που πληροφορείτε με οιονδήποτε τρόπο κάποια παράβαση του νόμου και δεν πράττει σύμφωνα με το νόμο και τα καθήκοντά του, διαπράττει το πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα της «Παράβασης Καθήκοντος».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση το «πειθαρχικό και ποινικό αδίκημα της «Παράβασης Καθήκοντος», έχουν διαπράξει τόσο το στέλεχος της Πολεοδομίας Περιστερίου που έλαβε την εντολή να επιληφθεί της Καταγγελίας, όσο και ο Διευθυντής του που ενώ γνωρίζει πλέον ότι αυτός δεν έχει πράξει τίποτα, σύμφωνα με την εντολή που του έχει δοθεί και δεν ασκεί τα καθήκοντα που ορίζει ο νόμος, δεν τον έχει καλέσει σε απολογία για το συγκεκριμένο πειθαρχικό αδίκημα.

Το «ωραίο» και σημαντικό αλλά και ταυτόχρονα στοιχείο που δείχνει την υπηρεσιακή αδιαφορία προς κάθε διάταξη νόμου της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Περιστερίου και του Διευθυντή της, που έχει και την απόλυτη ευθύνη για την λειτουργία της, είναι ότι την σχετική καταγγελία έχει κάνει Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης της αντιπολίτευσης του Δήμου, ενώ το θέμα έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης…

Αν αυτά συμβαίνουν, στην περίπτωση αυτή που ο «καταγγέλλων» είναι θεσμικό πρόσωπο του Δήμου, φαντασθείτε τι γίνεται όταν την καταγγελία προς την Πολεοδομία του Δήμου κάνει ένας απλός δημότης και γενικά πολίτης…

Συνεπώς παραμένει το ερώτημα: «είναι Πολεοδομία Περιστερίου, Ανίκανη, «διεφθαρμένη», «διαπλεκόμενη», ποδηγετούμενη, «hismasterVoice» ή «μη μου τους κύκλους τάραττε»;

«Ο Σχολάζων και Κολάζων»

Vukentra.gr

---------------------

Διαβάστε ακόμη: 

Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία): Διαπλεκόμενη, διεφθαρμένη, ποδηγετούμενη, ανίκανη, φοβισμένη ή «φρουρός» νομιμότητας;

Πειθαρχικό (;) για τα στελέχη της «αμαρτωλής» Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομίας) του Δήμου Περιστερίου

Απόφαση «Κόλαφος» για Δημάρχους: Δε νομιμοποιούνται να ασκούν, αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας)

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "