Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία): Διαπλεκόμενη, διεφθαρμένη, ποδηγετούμενη, ανίκανη, φοβισμένη ή «φρουρός» νομιμότητας;

Κατηγορία: Περιστέρι Δημοτικά Έργα


Για πολλά χρόνια, -τουλάχιστον από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης-, οι Πολεοδομίες θεωρούνταν σημείο αναφοράς στις δημόσιες συζητήσεις για τις ποιο διεφθαρμένες και διαπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες, με άπειρες καταγγελίες, αλλά και πολλές δικαστικές αποφάσεις να το επιβεβαιώνουν.

Έως ότου, οι Πολεοδομίες, μετονομάσθηκαν σε «Υπηρεσίες Δόμησης» και πέρασαν στα χωρικά ύδατα των Δήμων. Ξαφνικά, ο δημόσιος λόγος «περί διεφθαρμένων υπηρεσιών», κόπηκε με το μαχαίρι, αφού δεν ανήκαν πλέον στη δημόσια διοίκηση, αλλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα αυτή του Α΄Βαθμού.

Δεν έχουν όλοι οι δήμοι, Υπηρεσίες Δόμησης, αφού τουλάχιστον στην αρχή της μεταβίβασης τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, η χωροταξική κατανομή τους έγινε κατά τρόπο που να «κρατήσουν» τις χωροταξικές αρμοδιότητες τους, δηλαδή τους Δήμους που και πριν, όταν ανήκαν στη κεντρική δημόσια διοίκηση, είχαν την ευθύνη και αρμοδιότητα για κάθε πολεοδομική και οικιστική ενέργεια.

Αρκετοί, όμως, δήμοι και ειδικότερα οι πολυπληθείς, όπως π.χ. οι Δήμοι Αθήνας, Πειραιά, Περιστερίου, κλπ, ίδρυσαν και λειτούργησαν δική τους αποκλειστική Υπηρεσία Δόμησης, χωρίς βέβαια την αρμοδιότητα του «Αρχιτεκτονικού Συμβουλίου» που παρέμεινε βάση του νόμου στις επονομαζόμενες και μεγάλες πολεοδομίες, δηλαδή αυτές που είχαν αρμοδιότητα για περισσότερους από ένα δήμους.

Μία τέτοια Υπηρεσία Δόμησης, δηλαδή αυτή ενός μεγάλου Δήμου, είναι το αντικείμενο του παρόντος σημειώματος.

Το ανεξάρτητο της Υπηρεσίας Δόμησης ως προς την Εξουσία του Δημάρχου

Οι Υπηρεσίες Δόμησης, δεν είναι όπως οι υπόλοιπες υπηρεσίες των Δήμων, εξαρτώμενες από τις εντολές και οδηγίες των Δημάρχων. Θωρακισμένες από το νόμο, στις τυχόν παρεμβάσεις των διοικήσεων των Δήμων, έχουν την δυνατότητα και το προνόμιο να λειτουργούν τελείως ανεξάρτητα με μόνο οδηγό τη νομοθεσία.

Η μόνη αρμοδιότητα που έχουν οι Δήμαρχοι, είναι ο πειθαρχικός έλεγχος όσων υπηρετούν σ’ αυτές, όπως και η υπηρεσιακή εξέλιξη τους. Τίποτα άλλο. Παρόλα αυτά, όπως συνήθως συμβαίνει στη χώρα μας, η πραγματική ανεξαρτησία μίας υπηρεσίας από την αιρετή διοίκηση (Δημάρχους, κλπ) ορίζεται από την προσωπικότητα των υπαλλήλων που υπηρετούν σ’ αυτή.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα, δύο Υπηρεσίες Δόμησης της Δυτικής Αττικής.

Η μία έχει στην αρμοδιότητά της αρκετούς μικρούς δήμους, αν και οι υπάλληλοι της ανήκουν στον Δήμο της έδρας της και μισθοδοτούνται από αυτόν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Διοίκηση του Δήμου, ουδέποτε διανοήθηκε να παρέμβει στα πεπραγμένα της Υπηρεσίας Δόμησης.

Στην δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι ιδιαίτερα και πολύ περιπλεγμένα. Η Υπηρεσία Δόμησης ανήκει και έχει αρμοδιότητα, αποκλειστικά στο Δήμο του οποίου είναι Υπηρεσία. Σύμφωνα με τακτικούς επαγγελματικούς επισκέπτες της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, η παρεμβατικότητα του αρμοδίου αντιδημάρχου φτάνει στα όρια της συνδιοίκησής της, σε σημείο που οιαδήποτε αίτηση, καταγγελία, κλπ, πολίτη ή επαγγελματία να περνά πρώτα απ’ αυτόν πριν πάρει τον υπηρεσιακό δρόμο της.

Οι καταγγελίες και το μακρόσυρτο της ανταπόκρισης των υπαλλήλων της…

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συγκεκριμένη Υπηρεσία Δόμησης, οι καταγγελίες πολιτών και γενικά ενδιαφερόμενων για πολεοδομικές παραβάσεις, τυγχάνουν ιδιαίτερης και επιλεκτικής μεταχείρισης, ανάλογα με το ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος και ποιος είναι και τι πιθανή «στήριξη» έχει ο παραβάτης.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η καταγγελία, αφού τοποθετηθεί σε κατάλληλο (κλιματιζόμενο;) συρτάρι, παραμένει εκεί έως ότου ωριμάσει, δηλαδή να γίνει κατά το λαϊκό «ώριμο να πέσει φρούτο», ενίοτε δε να σαπίσει.

Ο εντελλόμενος για τον έλεγχο υπάλληλος, ορίζει από μόνος του το πρόγραμμά του, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές ο έλεγχος της καταγγελίας να γίνεται και τρία ή περισσότερα χρόνια μετά από την υποβολή της ή ακόμη και αφού περάσει πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν ο καταγγέλλων δεν αναζητήσει την τύχη της.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο έλεγχος για τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις, μετά από σχετική καταγγελία πάντα, κάτω από την πίεση του καταγγέλλοντος γίνεται αποσπασματικά και για την μικρότερη δυνατή παράβαση, όχι, όμως για όλο το οικοδόμημα.

Διευθυντής Υπηρεσίας Δόμησης: Δεν έχω καμία καταγγελία και γι’ αυτό δεν κάνω ελέγχους…

Σε ότι αφορά, παραβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους ή ακόμη και σε κατασκευές του Δήμου, τα πράγματα είναι τραγικά. Στον συγκεκριμένο δήμο, παρατηρούνται τα εξής φαινόμενα:

α) οι πυλωτές που θεωρούνται «πεζοδρόμια» και χώροι διέλευσης κοινού, κλείνουν και γίνονται αποκλειστικής χρήσης,

β) τα πεζοδρόμια καταλαμβάνονται ως μέρος «πρασιάς» γεμίζοντας από τραπεζοκαθίσματα,

γ) ο Δήμος διαπλατύνει πεζοδρόμια, καταπατεί οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές και μικραίνει το πλάτος των οδοστρωμάτων χωρίς καμία άδεια και

δ) πάλι χωρίς άδεια μετασκευάζει δημοτικά κτίρια ή κατασκευάζει νέα μέσα σε δημοτική περιουσία ή κοινόχρηστους χώρους, με την Υπηρεσία Δόμησης, απλώς να κάνει ότι δεν βλέπει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση του Διευθυντή της, σε ερωτήσεις «γιατί δεν επεμβαίνει η Υπηρεσία του, σ’ αυτές τις κραυγαλέες και ορατές δια γυμνού οφθαλμού παραβατικές συμφορές», η απάντησή του είναι «δεν έχω καμία καταγγελία για να επέμβω».

Η καταγγελία που μελετάτε εδώ και δύο περίπου μήνες…

Στην συγκεκριμένη Υπηρεσία Δόμησης, έγινε εδώ και δύο περίπου μήνες μία πολύ σοβαρή καταγγελία για πολεοδομικές παραβάσεις κακουργηματικού χαρακτήρα, σε δημοτικό χώρο πρασίνου και το εντός αυτού κτίριο. Ο «σοφός» και πολύ έμπειρος Διευθυντής της, «χρέωσε», κατά την υπηρεσιακή αργκό, την καταγγελία σε υπάλληλο – στέλεχος της υπηρεσίας στην οποία προΐσταται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος υπάλληλος, συγκρότησε φάκελο για την περίπτωση του δημοτικού χώρου, αλλά και του κτιρίου στην οποία αναφέρεται η καταγγελία και έκτοτε, εδώ και δύο μήνες όπως προαναφέρθηκε, μελετά τα στοιχεία του. Μικρή λεπτομέρεια που χρίζει αναφοράς, δεν έχει ακόμη κάνει αυτοψία στο χώρο και το κτίριο για τα οποία έγινε η καταγγελία, ίσως βέβαια γιατί ακόμη δεν έχει εμπεδώσει τα στοιχεία του σχετικού φακέλου.

Ο «παντογνώστης» Διευθυντής και η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών στο ΣΜΑ του Δήμου…

Ο Δήμος στον οποίο αναφερόμαστε, εκτός από Υπηρεσία Δόμησης, διαθέτει, όπως και άλλοι δήμοι της Αττικής και Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ή ΣΜΑ. Δυστυχώς βέβαια για το Δήμο και τη Διοίκησή του, οι εγκαταστάσεις του ΣΜΑ έχουν χαρακτηρισθεί ως αυθαίρετες και παράνομες κατασκευές, με αποφάσεις της ίδιας της Υπηρεσίας Δόμησης και της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Για λόγους, που δεν είναι του παρόντος σημειώματος, η Διοίκηση του Δήμου θέλει ή μάλλον προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» αυτές τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις και γι’ αυτό αναζητεί τον τρόπο να το κάνει, αν και η σχετική νομοθεσία το απαγορεύει ρητά.

Την λύση «προσφέρθηκε» να την δώσει ο «παντογνώστης» κατά την δική του έκφραση κος Διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου. Τι έκανε; Μα κάτι πολύ απλό…

«Κάλεσε υφιστάμενό του, στέλεχος της υπηρεσίας και του έδωσε εντολή να συντάξει έγγραφο «νομιμοποίησης» του μηχανολογικού εξοπλισμού του ΣΜΑ του Δήμου», ασχέτως αν τόσο αυτός, όσο και οι δομικές κατασκευές στις οποίες εδράζεται έχουν, όπως αναφέρθηκε κριθεί παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές, τόσο από την ίδια την υπηρεσία του, όσο και από τα ελληνικά δικαστήρια.

Στις οδηγίες του προς τον υφιστάμενό του, του εξήγησε ότι θα πρέπει να αναφερθεί σε συγκεκριμένο άρθρο του νόμου «Περί νομιμοποιήσεως των αυθαιρέτων». Βέβαια, ως σοφός και πολύ έμπειρος, δεν είπε στον υφιστάμενό του, στον οποίο ανάθεσε την διαδικασία νομιμοποίησης των εγκαταστάσεων του ΣΜΑ, να μελετήσει και τα άλλα δύο άρθρα του νόμου που έχουν την ειδική σημείωση του «εφόσον ισχύουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις»…

Πιθανόν αυτό να το «ξέχασε», ίσως γιατί δεν πρόκειται ο ίδιος να «βάλει» την υπογραφή του στο σχετικό έγγραφο, συνεπώς, εάν προκύψει θέμα πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών, που θα προκύψει, ο ίδιος θα είναι «στην απέξω» αναμάρτητος… Έτσι απλά, ο υφιστάμενος, θα πάει, που θα πάει σίγουρα, σαν πρόβατο στη σφαγή…

Υπάρχουν κι άλλα για την συγκεκριμένη Υπηρεσία Δόμησης, αλλά όλα έχουν το χρόνο τους…

-----------------------

Υ.Γ.1: Ποια Υπηρεσία Δόμησης και ποιού Δήμου είπατε…; Υπομονή, αλλά σε κάθε περίπτωση, ας κοιτάξουν οι ενδιαφερόμενοι τον καθρέπτη τους (ξέρουν αυτοί) κι σ’ αυτόν θα δουν πάρα πολλά…

-----------------------

Υ.Γ.2: Ο συγκεκριμένος Δήμος, δεν έχει μόνο Υπηρεσία Δόμησης με «παντογνώστη» Διευθυντή… Το ίδιο συμβαίνει και με τις Τεχνικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Αυτεπιστασίας που διαθέτει. Αυτές, όμως, θα αποτελέσουν το επόμενο στόρι που η στήλη θα δημοσιεύσει. Όσο για τους κ.κ. Διευθυντές, ας ψάξουν στις ντουλάπες τους… Οι σκελετοί που θα βρουν δεν είναι μόνο παλιοί, είναι και καινούργιοι, όπως καινούργιοι Διευθυντές είναι και οι ίδιοι…

-----------------------

Υ.Γ.3: Μεγάλη αγωνία, φαίνεται ότι διακατέχει στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών, επιβλέποντες συγκεκριμένου Δημοτικού έργου η νομιμότητα του οποίου έχει αμφισβητηθεί σφόδρα, για την παραλαβή του. Ξέρουν κάτι ή απλώς δεν αντέχουν την πίεση της διοίκησης; Εκτός βέβαια, αν η σχετική έγγραφη εντολή, ανακλήθηκε…

«Ο Σχολάζων και Κολάζων»

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "