Χρυσές Αναπλάσεις και νέες κατασκευές στο Δήμο Περιστερίου

Κατηγορία: Περιστέρι Δημοτικά Έργα


Ο «χρυσές» αναπλάσεις, που έχει προγραμματίσει η διοίκηση του Δήμου Περιστερίου δεν λένε να σταματήσουν. Τις ανάγγειλε για πολλοστή φορά ο Δήμαρχος της πόλης στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο εκθεσιακό κέντρο τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014. Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλουμε ότι θα πραγματοποιηθούν αυτή τη φορά, αν και τα ίδια είχαν ειπωθεί το 2013 κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου. Αυτή την φορά δεν θα σχολιάσουμε καθόλου τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Παχατουρίδη, απλώς θα παραθέσουμε όσα γράφαμε το Φεβρουάριο του προηγούμενου έτους.

Διαβάστε εκείνο το δημοσίευμα και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματα...

- Όπως επίσημα αναφέρθηκε, από το Δήμαρχο Περιστερίου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη και την αντιδημάρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μ. Τσιώτα για το 2013 η διοίκηση του δήμου έχει προγραμματίσει και προϋπολογίσει οικονομικά «χρυσές» (ο χαρακτηρισμός δικός μας) αναπλάσεις χώρων.

Τις χαρακτηρίζουμε «χρυσές» γιατί, σύμφωνα με έμπειρους κατασκευαστές δημοτικών έργων στους οποίους απευθυνθήκαμε, το κόστος τους είναι ιδιαίτερα υψηλό, ειδικότερα σήμερα που οι τιμές τόσο των πρώτων υλών, όσο και του επιχειρηματικού (εργολαβικού) κέρδους έχουν μειωθεί υπερβολικά λόγο της κρίσης και του έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου που αναζητούν «δουλειές» προκειμένου να απασχολήσουν το προσωπικό και τα μηχανήματά τους.

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2013, για υπερβολικά υψηλό κόστος των αναπλάσεων απάντησε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Τσιώτα ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους ό,τι «ο προϋπολογισμός των έργων έγινε με βάση το επίσημου τιμολόγιο – κοστολόγιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος (Δημοσίων Έργων). Κατέληξε δε ότι σε κάθε περίπτωση ο δήμος έχει μεγάλο κέρδος από την έκπτωση που προσφέρουν οι υποψήφιοι εργολάβοι με αποτέλεσμα το κόστος των έργων να μειώνεται πάρα πολύ.

Βέβαια η κ. αντιδήμαρχος, εν τη ρύμη του λόγου της, ξέχασε μάλλον να πληροφορήσει τους ερωτώντες δημοτικούς συμβούλους ότι τα έργα του δήμου λόγο του πολύ μεγάλου χρόνου κατασκευής τους και των παρατάσεων που δίνονται για την ολοκλήρωση τους υπόκεινται σε διαρκείς αναθεωρήσεις τιμών (το προβλέπει ο νόμος) με αποτέλεσμα το τελικό κόστος τους να εκτοξεύεται όχι μόνο πάνω από την προσφορά του αναδόχου, αλλά και πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό τους, όπως συνέβη με την ανάπλαση του Άλσους που με αρχικό κόστος 3.8 εκ. ευρώ και παρά την έκπτωση που είχε προσφέρει ο ανάδοχος, ξεπέρασε τα 4+ εκατ. Ευρώ και το Νέο Δημαρχείο που είχε αρχικό προϋπολογισμό κατασκευής 10 εκατ. ευρώ περίπου, ο ανάδοχος έδωσε έκπτωση 7.2 εκατ. ευρώ και τελικά η κατασκευή του ξεπέρασε τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα τα έργα που εγκρίνει και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής του κ. Σγουρού στους δήμους της Δυτικής Αθήνας ποτέ δεν είχαν μικρά κοστολόγια, αντίθετα ήταν χρυσοφόρα με χαρακτηριστικότερα όλων η ανάπλαση του μισού Άλσους Περιστερίου (4 + εκατ.,) η ανάπλαση του ερειπίου της Βιοφιάλ (10 εκατ. ευρώ), η ανάπλαση της Θηβών στο Αιγάλεω (5,2 εκατ. ευρώ), το νέο κλειστό γήπεδο του Καματερού (10 εκατ. ευρώ), ο Βρεφονηπιακός Σταθμός στη Τσαλαβούτα (2.65 εκατ. ευρώ), κλπ.

Αντιπαράθεση μεταξύ αντιπολίτευσης (κ. Πουλιάσης) και αντιδημάρχου υπήρξε και για την επιλογή των προς εκτέλεση έργων. Ειδικότερα για την εκ νέου ανάπλαση της Αιμ. Βεάκη, της 1ης Παιδικής Χαράς και της Πλατείας νέου Δημαρχείου (αναλυτικά στη συνέχεια).

Αναλυτικά κατά έργο:

1). Ενοποίηση πλατειών Μ. Αντύπα (Δέγλερη) και Αγ. Γεωργίου: 336.000 ευρώ.

Πρόκειται για μικρό έργο που εκπλήσσει με το υπερβολικά υψηλό κόστος του, αστρονομικό σύμφωνα με στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης. Αφορά την κατασκευή νησίδας στο τέλος της οδού «Σικάγου» και την αρχή της «Περικλέους» στη νοτιοδυτική γωνία της Πλατείας Αγίου Γεωργίου στον Ιερόθεο.

Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε παλαιός δημοτικός σύμβουλος της πόλης, το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το δεύτερο και τελευταίο μέρος του έργου «Ενοποίηση πλατειών Μ. Αντύπα και Αγ. Γεωργίου» συνολικού ύψους 1.000.000 ευρώ που ξεκίνησε το 2009 ή 2010 με τη διαμόρφωση των πεζοδρομίων της οδού Σικάγου που συνδέει τις δύο πλατείες.

Για το έργο αυτό έχει ξεσπάσει οξεία διαμάχη στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου μεταξύ των συμβούλων της αντιπολίτευσης και του Προέδρου της, λόγω της άρνησης των υπηρεσιών του δήμου να χορηγήσουν αντίγραφα της μελέτης του έργου.

2). Πράσινα δώματα σε δημόσια κτήρια: 683.00 ευρώ

Αφορά την δημιουργία πρασίνου στις ταράτσες του 11ου (224.000 ευρώ), 13ου (230.000 ευρώ) και 16 Γυμνασίου (186.000 ευρώ) και του Δημαρχείου (40.000 ευρώ). Το τι πρόκειται τελικά να κατασκευασθεί δεν είναι γνωστό, αφού τα σχέδια και οι μελέτες παραμένουν στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, όμως ανάλογο έργο του δήμου στο παρελθόν έχει αποδομηθεί και καταστραφεί λόγω έλλειψης συντήρησης και φροντίδας από το προσωπικό του σχολείου και την υπηρεσία πρασίνου του δήμου. Προκαλεί, τέλος, εντύπωση η διαφορά στο κόστος κάθε σχολείου με το δημαρχείο που το δώμα του σε επιφάνεια είναι ισοδύναμο σχεδόν με τα δώματα των σχολικών μονάδων.

3). Βιοκλιματική υλοποίηση σχεδιασμού Χωράφας: 4.400.000 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πρόκειται για μερική ανάπλαση της νοτιοανατολικής πλευράς της Χωράφας με παρεμβάσεις σε δύο (ή τρία) σχολεία της περιοχής. Τα βιοκληματικά στοιχεία που αναφέρονται στον τίτλο του έργου είναι νέα υλικά για πεζοδρόμια και αύλιους χώρους σχολείων. Το έργο προβλέπει και την κατασκευή «πράσινων» ταρατσών (τεχνητοί κήποι) σε δύο ή τρία σχολεία της περιοχής αυτής. Δεν έχουν δημοσιοποιηθεί από το δήμο τα ακριβή σημεία στα οποία θα γίνουν οι παρεμβάσεις ανάπλασης και τα σχέδια της που ανεβάζουν το συνολικό κόστος στα 4.400.000 ευρώ.

4). Διαμόρφωση – Ανάπλαση σταθμού Μετρό Ευαγγελίστριας: 5.700.000

Αποτελεί ρεκόρ στα χρονικά της τοπικής αυτοδιοίκησης η ανάπλαση πλατείας 3 περίπου χρόνια μετά την αρχική ανάπλαση της. Αν συνυπολογίσει κανείς και την διαμόρφωση των οδών γύρω από το Δημαρχείο και την κατασκευή του, η συνολική ανάπλαση της περιοχής θα ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, προεξάρχοντος του κ. Πουλιάση, για την σκοπιμότητα του έργου σε καιρούς κρίσης, η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Τσιώτα ανέφερε ότι η ανάπλαση που προτείνεται αφορά τους κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους των εργατικών πολυκατοικιών που βρίσκονται δίπλα στην δημοτική αγορά και την δημιουργία κήπων στις ταράτσες της, πάνω από τα δημοτικά καταστήματα. Δεν έδωσε καμία άλλη διευκρίνιση αν περιλαμβάνεται οτιδήποτε άλλο στο έργο που φαντάζει χρυσό με τα συνολικά 5.700.000 ευρώ που έχει προϋπολογισθεί το κόστος του.

5). Ενίσχυση πρασίνου και Ανάπλασης στην περιοχή Αγ. Αντωνίου – Είσοδος Πόλης: 5.282.108

Ισχύει για το έργο αυτό ότι και για το προηγούμενο. Αυτό βέβαια που είναι κοινά παραδεκτό, είναι ότι ο περιβάλλον χώρος γύρω από την είσοδο του μετρό και η πλατεία Αγίου Αντωνίου έχει διαμορφωθεί από την Μετρό Α.Ε. χωρίς καμία επιβάρυνση του Δήμου Περιστερίου.

6). Ανάπλαση νησίδας Λ. Κύπρου από Εθνάρχου Μακαρίου έως την πλατεία 28ης Οκτωβρίου: 1.000.000 ευρώ

Το συνολικό προϋπολογισθέν κόστος του έργου και ο ίδιος ο τίτλος του τα εξηγούν όλα.

Τα υπόλοιπα σημαντικά έργα που έχει προγραμματίσει και προϋπολογίσει για το 2013 ο Δήμος Περιστερίου θα επανέλθουμε με πλήρη στοιχεία και όπου είναι δυνατόν με τα σχέδια κατασκευής τους. Στο παρόν σημείωμα απλώς τα αναφέρουμε επιγραμματικά.

 • Κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης: 4.300.000 ευρώ
 • Ανάπλαση οδού Αγίου Πολυκάρπου: 600.000 ευρώ
 • Βιοκλιματική ανάπλαση ευρύτερου χώρου 1ης Παιδικής χαράς 1.700.000 (1.500.000) ευρώ
 • Κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στο Ο.Τ 1 του Ελαιώνα: 2.600.000 ευρώ
 • Κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού στο Ο.Τ 800: 2.600.000 ευρώ
 • Δραστηριότητες (Εορτασμός Χριστουγέννων, Αποκριάτικες Εκδηλώσεις, Επετειακοί Εορτασμοί, Θερινός Κινηματογράφος, κλπ,): 1.389.000 ευρώ
 • Ανάπλαση οδού Αιμ. Βεάκη: 1.700.000 (1.400.000) ευρώ
 • Ανάπλαση πλατείας επί των οδών Π.Τσαλδάρη – Ραβινέ - Ορφέως: 562.000 (12.000) ευρώ
 • Αναβάθμιση στάσεων δημοτικής συγκοινωνίας Δ. Περιστερίου με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: 323.000 ευρώ
 • Προγραμματική σύμβαση για την κατάρτιση Master Plan με σκοπό την μεταγκατάσταση του
 • γκαράζ και την ανάπλαση του απελευθερωμένου χώρου: 60.000 ευρώ

Fhoto: peristerinews

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "