Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

Κατηγορία: Περιστέρι Δημοτικά Έργα


Ανδρέας Παχατουρίδης (19.4.2013): «Εδώ πέρα υπάρχει ένα πρόβλημα, που μπορεί να μην πατά στη νομιμότητα, αλλά η νομιμότητα πιστεύω για ’μας πρέπει να την ψάξουμε και να τη βρούμε στα μάτια και την αγωνία των εργαζομένων» (!!!)

Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά συνειδητά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ».

------------------------

Αφιερωμένο στα παιδιά και εγγόνια μου, όπως επίσης στα παιδιά και εγγόνια όλων όσων συχνάζουν στο Άλσος Περιστερίου και το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, καθώς και στους κατοίκους της πόλης που «δεν γνωρίζουν», με την Ελπίδα ότι θα βρεθούν, έστω και στο παρά πέντε, οι «Τερτσέτιδες» της Δημόσιας Διοίκησης και όχι μόνο, που επιτέλους θα θέσουν τέρμα σ’ αυτή την βρωμερή, ζοφώδη, μολυσματική και παράνομη «κατάσταση» που λέγεται «ΣΜΑ Περιστερίου». (Νίκος Παρίκος)

------------------------

Το «παράνομο ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ» για την «τακτοποίηση» των μη νόμιμων, ρυπογόνων και μολυσματικών εγκαταστάσεων του ΣΜΑ Περιστερίου

Πρόκειται για το τελευταίο «έργο» της σειράς «μη νόμιμων» ενεργειών που η Διοίκηση Παχατουρίδη σερβίρει με μαεστρία στους «χαχόλους» οπαδούς της και όχι μόνο, με επίκληση, δραματικής στα όρια της συναισθηματικής φόρτισης, της ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ & ΚΑΤΟΙΚΩΝ (Βίντεο 1ο).


Αφού από το 2010 μέχρι σήμερα, η διοίκηση του Ανδρέα Παχατουρίδη «ΤΑΪΖΕΙ» τους κατοίκους τα Πόλης και τους εργαζόμενους του Δήμου, με δηλητήρια και μολυσματικούς παράγοντες, επιχειρεί λίγο πριν τεθεί επί τέλους προ των ευθυνών της να καλύψει τις «ανομίες» της για όσα μέχρι σήμερα έχει πράξει με την παράνομη επεξεργασία οικιακών και όχι μόνο σκουπιδιών μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου.

Όπως είναι γνωστό και μόνο η ιστοσελίδα μας έχει αναφέρει, η Διοίκηση Παχατουρίδη πρόκειται να προμηθευτεί μεταλλικό ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ για να καλύψει τον παράνομο ΣΜΑ (Σταθμό επεξεργασίας και Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) που η ίδια εγκατέστησε και λειτουργεί από το 2010, μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου, στην οδό Αγίου Βασιλείου 62, απέναντι από το Άλσος της Πόλης.

Αν και η ίδια γνωρίζει ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν κριθεί με τρεις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, αυθαίρετες και κατασκευασμένες παράνομα χωρίς άδεια της Πολεοδομίας μέσα σε χώρο χαρακτηρισμένο ως «κοινόχρηστο πράσινο», όπως επίσης ότι η ίδια η Πολεοδομία της Πόλης τις έχει χαρακτηρίσει με έγγραφό της αυθαίρετες, επιχειρεί για άλλη μία φορά να κατασκευάσει νέο μεταλλικό κτίσμα μέσα στο Αμαξοστάσιο, επικαλούμενη αυτή την φορά «την ανάγκη προστασίας των εργαζόμενων».

Το σημαντικό, που δείχνει και την απέχθεια της διοίκησης Παχατουρίδη προς την νομιμότητα, είναι ότι ο νόμος, πέραν των άλλων, απαγορεύει ρητά κάθε πρόσθετη κατασκευή πάνω σε κάθε είδους και τύπου εγκαταστάσεις που έχουν χαρακτηρισθεί ως ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ.

Για να «παρακάμψει» το νόμο, όπως η ίδια νομίζει, επικαλείται χωρίς στοιχεία αλλά και την προβλεπόμενη από το νόμο τεκμηρίωση, νομοθεσία για να χαρακτηρίσει μία τεράστια μεταλλική κατασκευή ως «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» και όχι ως «ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΡΓΟ».

Με αυτή την μεθόδευση, η Διοίκηση Παχατουρίδη, παρακάμπτει όλες τις Απαγορεύσεις την νομοθεσίας και ειδικότερα αυτές που απαιτούν «άδεια» από την Πολεοδομία που είναι και το βασικότερο.


Ας τα δούμε με τη σειρά…

------------------------

Ο Δήμος Περιστερίου, έχει τη τύχη και κατ’ άλλους την ατυχία να διοικείται από το 2003 και για 15 ολόκληρα χρόνια από τον Ανδρέα Παχατουρίδη και τους συνεργάτες του. Ουσιαστικά πρόκειται πλέον για «καθεστώς» και όπως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις το σύνολο της παράταξής του, νέα και παλιά μέλη, διέπονται από καθεστωτική νοοτροπία, με όλα τα συν και πλην που συνεπάγεται μία τέτοια κατάσταση.

Η «πολιτική παντοδυναμία» ως «κίνητρο συμπεριφοράς»

Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, αλλά και την ακολουθούμενη πολιτική, εκ μέρους του κ. Παχατουρίδη στην διοίκηση και διαχείριση των θεμάτων που απασχολεί την πόλη, όπως πιστοποιείται από την καθημερινότητα, η σημερινή και διαχρονική διοίκηση του Δήμου, έχει την απόλυτη άποψη για κάθε τι που απασχολεί το Περιστέρι και τους κατοίκους της, με την αντιπολίτευση και τους «αντιδρώντες» κατά περίπτωση κατοίκους, «να μη αντιλαμβάνονται» στην καλύτερη των περιπτώσεων το «όραμα» και τις σωστές πρακτικές της.

Η «συνεργασία» ως εργαλείο «πολιτικής σωτηρίας»

Ενίοτε και όταν η Διοίκηση Παχατουρίδη, για διαφόρους λόγους αισθάνεται «στριμωγμένη» είτε πολιτικά, είτε διαχειριστικά, είτε ακόμη και όταν βρίσκεται κάτω από την πίεση Εισαγγελικών ερευνών, όπως ακριβώς συμβαίνει την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, απευθύνει κάλεσμα, ακόμη και σε μορφή «παράκλησης», προς την αντιπολίτευση του δήμου «για συνεργασία προκειμένου να κάνουμε την πόλη καλύτερη», επίκληση που το τελευταίο χρονικό διάστημα και ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση από το Υπουργείο Εσωτερικών του κ. Κουρουμπλή, είναι έντονη και συνεχώς επαναλαμβανόμενη μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Η «φροντίδα» για τους εργαζόμενους» ως ασπίδα για την «κάμψη αντιδράσεων»

Στα θέματα, όμως, που θέλει για διαφόρους λόγους να τακτοποιήσει και να καλύψει δικές της «παρανομίες» ή ολιγωρίες, θέματα που άπτονται της νομιμότητας και για τα οποία γνωρίζει ότι θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης, το «αφήγημά» της περιλαμβάνει πάντα τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ του δήμου, τη ΦΡΟΝΤΙΔΑ για την ΥΓΕΙΑ και το «πενιχρό» λόγω κρίσης ΕΙΣΟΔΗΜΑ τους, εμπλουτισμένο κατά περίπτωση και όταν τα πράγματα φθάνουν στα «όρια» γι’ αυτήν, με το ενδιαφέρον της για την ΥΓΕΙΑ των ΚΑΤΟΙΚΩΝ της πόλης και τη Φροντίδα για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

----------------------------------

Τι έλεγαν για τον ΣΜΑ Περιστερίου, ο κ. Ανδρέας Παχατουρίδης και οι Αντιδήμαρχοί του

Ανδρέας Παχατουρίδης (19.4.2013): «Εδώ πέρα υπάρχει ένα πρόβλημα, που μπορεί να μην πατά στη νομιμότητα, αλλά η νομιμότητα πιστεύω για ’μας πρέπει να την ψάξουμε και να τη βρούμε στα μάτια και την αγωνία των εργαζομένων» (!!!)

Εκπληκτική δήλωση, απ’ ένα θεσμικό και πολιτικό πρόσωπο, -ο κ. Παχατουρίδης μίλησε σαν Δήμαρχος-, που εκλέχθηκε για να τηρεί την νομιμότητα (Βίντεο 2ο).

 

Τι μας είπε ο κ. Παχατουρίδης;

«Ναι γνωρίζουμε ότι αυτό που κάνουμε στο Αμαξοστάσιο, -δηλαδή λειτουργούμε τον ΣΜΑ Περιστερίου-, είναι παράνομο, αλλά εμείς θα στηριχθούμε στο λενιστικό ρητό «δίκαιο είναι το δίκαιο του εργάτη». Πλήρης αδιαφορία και απαξίωση όλων των άλλων και κατά πρώτο λόγο της νομιμότητας, αρκεί να «κάνουμε τη δουλειά μας».».

Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου (23.11.2016): Ο ΣΜΑ Περιστερίου που λειτουργεί μέσα στο Αμαξοστάσιο στην οδό Αγίου Βασιλείου 62, βλάπτει την υγεία των κατοίκων και των εργαζόμενων του Δήμου. «Πρώτο μέλημα» της Διοίκησης Ανδρέα Παχατουρίδη η προστασία της υγείας των εργαζόμενων του Δήμου… Γι’ αυτό θα τοποθετήσουμε πάνω απ’ αυτόν μεταλλικό στέγαστρο-κάλυμμα για να μην διαφεύγουν όσοι ρύποι μολύνουν εργαζόμενους και κατοίκους κατά την λειτουργία του.

Νεκταρία Ευσταθιάδου (26.3.2013): Ο ΣΜΑ δεν είναι παράνομος, ΠΑΡΑΝΟΜΟ τον κάνει ο χώρος στον οποίο λειτουργεί (!!!). «Μεγάλο το Κέρδος από τη λειτουργία του ΣΜΑ». Όποιος θέλει να τον κλείσει, βλάπτει τους εργαζόμενους (!!!) και ευνοεί τους εργολάβους».

Και οι τρείς αιρετοί και κορυφαία μέλη των Διοικήσεων Παχατουρίδη, -η κ. Ευσταθιάδου ήταν μέχρι 31 Αυγούστου 2014-, δηλώνουν ότι ήταν και είναι σε πλήρη γνώση τους το γεγονός ότι ο ΣΜΑ Περιστερίου, κατασκευάσθηκε και λειτουργεί παράνομα μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, -στην οδό Αγίου Βασιλείου 62-, μολύνει το περιβάλλον και την υγεία κατοίκων και εργαζόμενων, αλλά η συνέχεια της λειτουργίας του είναι επιβεβλημένη για καθαρά οικονομικούς λόγους, δηλαδή μείωση των εξόδων του Δήμου Περιστερίου και εξοικονόμηση πόρων για υπερωρίες και νυκτερινά εργαζόμενων.

-----------------------------------

Οι «Περιορισμοί και Απαγορεύσεις» του Νόμου, το Αυθαίρετο των Εγκαταστάσεων στο Αμαξοστάσιο και η Παράνομη Λειτουργία του ΣΜΑΠεριστερίου

-------------------

Η παράνομη και αυθαίρετη κατασκευή του ΣΜΑ Περιστερίου

Το 2010 η Διοίκηση του Ανδρέα Παχατουρίδη, κατασκευάζει παράνομα τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις του ΣΜΑ Περιστερίου, χωρίς άδεια από καμία υπηρεσία, ούτε καν από την «δική» του Πολεοδομία, στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, στην οδό Αγίου Βασιλείου 62 και παρά τις σφοδρές αντιδράσεις αντιπολίτευσης και κατοίκων τον λειτουργεί συμπιέζοντας σύμμεικτα (οικιακά και όχι μόνο) απορρίμματα σε κοντέινερ μεταφοράς (Βίντεο 3ο).

 

Μικρή λεπτομέρεια: Ο χώρος του Αμαξοστασίου είναι από το 1981, χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστο πράσινο και σύμφωνα με την νομοθεσία δεν επιτρέπεται σ’ αυτόν καμία κατασκευή (για να δείτε όλο το ιστορικό με παραστατικές φωτογραφίες, βίντεο και έγγραφα, κάντε κλικ εδώ-1).

-------------------

Η Πολεοδομία Περιστερίου βεβαιώνει το αυθαίρετο της κατασκευής του ΣΜΑ Περιστερίου

Το 2011, οι υπάλληλοι (μηχανικοί) της Πολεοδομίας (Υπηρεσία Δόμησης) του Δήμου Περιστερίου κ.κ. Κωνσταντίνος Γεωργίου και Νικόλαος Παπαχαραλάμπους,μετά από αυτοψία στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, στην οδό Αγίου Βασιλείου 62, συντάσσουν ΕΚΘΕΣΗ με αριθμ. πρωτ. 5656/4.7.2011 με την οποία πιστοποιούν και βεβαιώνουν ότι τα κτίσματα και οι εγκαταστάσεις του ΣΜΑ Περιστερίου, είναι αυθαίρετες κατασκευές χωρίς καμία άδεια από την Πολεοδομία Περιστερίου, μέσα σε χώρο χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστο πράσινο.

Στις 5.12.2011, «δημοσιεύεται» η 109213/11/31.10.2011 απόφαση του Γ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία καταδικάζεται ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Περιστερίου γιατί: «προέβη παράνομα στην κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων και συγκεκριμένα: στην κατασκευή ενός λειοτεμαχιστή διαστάσεων 22,5 μ.x21,00 μ.=472,5 τ.μ. και ενός…[…]… εντός του Ο.Τ. 258Α, χώρου που είναι χαρακτηρισμένος ως «κοινόχρηστο πράσινο», χωρίς να εκδοθεί η απαιτούμενη από το Νόμο οικοδομική άδεια που εκδίδεται από την Πολεοδομική υπηρεσία» (για να δείτε την δικαστική απόφαση κάντε κλικ εδώ-2).

Γίνεται φανερό και απόλυτα κατανοητό, ότι στον συγκεκριμένο χώρο, όχι μόνο του Αμαξοστασίου του Δήμου, αλλά και σε όλο το Οικοδομικό Τετράγωνο 258Α που ορίζεται από τις οδούς Αναπαύσεως, Λάρνακος, Αγίου Βασιλείου και Δωδεκανήσου (φωτό) δεν επιτρέπεται η κατασκευή καμίας νέας κατασκευής ή κτίσματος, αφού είναι έκταση χαρακτηρισμένη ως κοινόχρηστο πράσινο, δηλαδή με απλά λόγια δεν μπορεί σύμφωνα με το νόμο να εκδοθεί καμία άδεια κατασκευής νέου κτίσματος, μεταλλικής κατασκευής, κλπ, από την Πολεοδομία.

Αυτό τον περιορισμό, αλλά και ουσιαστική απαγόρευση, προσπαθεί και λέμε προσπαθεί γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ακόμη, η Διοίκηση Παχατουρίδη να ξεπεράσει, «βαφτίζοντας» στρεψόδικα το υπό προμήθεια Στέγαστρο του ΣΜΑ Περιστερίου, ως «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» και όχι ως «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ», επικαλούμενη αορίστως και προφορικά τον κανονισμό ΕΚΠΟΤΑ που όμως έχει πλέον καταργηθεί με το νόμο 4412/2016.

-------------------

Η «Πλαστή» Βεβαίωση της Πολεοδομίας Περιστερίου για την «νομιμότητα» των κτισμάτων στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου και η «εξαπάτηση» Δημοσίων Υπηρεσιών

Στις 22.6.2012 η τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Περιστερίου κα Μαίρη Τσιώτα Μάρκου με την 1415/22.6.2012 έγγραφη αίτησή της ζητά από το Τμήμα Έκδοσης Αδειών (Τοπογραφικό) της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Περιστερίου να την πληροφορήσει για το αν τα υπάρχοντα μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, επί της οδού Αγίου Βασιλείου 62 είναι αδειοδοτημένα από την Πολεοδομία. Δηλαδή αν είναι αυθαίρετα, νόμιμα ή παράνομα.

Στις 22.6.2012 η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, με το με αριθμ. πρωτ. οικ. 1415/26.6.2012 έγγραφό της, που υπογράφεται από τους Θεοδ. Αδαμίδη, Μηχανικό, Γερ. Κομποθρέκα, Προϊστάμενο Τ.Ε.Α.Δ. και Γρηγ. Κοσνετζώφ, Δ/ντή Υπηρεσίας Δόμησης, απαντά: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας μας τα κτίσματα του Σταθμού Απορριμματοφόρων του Δήμου Περιστερίου στην οδό Αγίου Βασιλείου 62, στο Ο.Τ. 258Α (Γραφεία – Εργαστήρια – Αποθήκες – Πλυντήρια – Εργαστήρια), έχουν κατασκευασθεί κατά την περίοδο 1970-1985» (για να δείτε το έγγραφο κάντε κλικ εδώ-3).

«Πονηρή» απάντηση που τύποις και ουσία στοιχειοθετεί τα ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα:

1) «της ψευδούς βεβαίωσης»,

2) της «σύνταξης ψευδούς εγγράφου» με σκοπό την βλάβη άλλων» και

3) «της απάτης περί την υπηρεσία»,

αφού «ξεχνούν» να περιλάβουν στην απάντησή τους προς την Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής, ότι η ίδια υπηρεσία τους, δηλαδή η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου, με την με αριθμ. πρωτ. 5656/4.7.2011 έκθεση των στελεχών της Κωνστ. Γεωργίου και Νικ. Παπαχαραλάμπους είχε χαρακτηρίσει από το 2011, ως αυθαίρετα, κτίσματα συνολικής έκτασης 472,5 τ.μ. που η ίδια η Διοίκηση του Δήμου είχε κατασκευάσει μέσα στο Αμαξοστάσιο. Το συγκεκριμένο έγγραφο των κ.κ. Αδαμίδη, Κομποθρέκα, και Κοσνετζώφ, χρησιμοποιήθηκε για την «παράτυπη νομιμοποίηση» της παράτασης της προσωρινής λειτουργίας του ΣΜΑ Περιστερίου, από την Περιφέρεια Αττικής/Δυτικός Τομέας (βλέπε ποιο κάτω στην συνέχεια).

Να σημειωθεί, ότι για την συγκεκριμένη «ψευδή βεβαίωση» ουδέποτε διατάχθηκε ΕΔΕ και δεν επιβλήθηκε ποτέ κάποια πειθαρχική ποινή στους τρεις υπογράφοντες υπαλλήλους (μηχανικούς) του Δήμου. Αντίθετα, από τους τρεις, ο κ. Κοσνετζώφ, είδε στις εκλογές του 2014 τον γιό του να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του τότε και νυν δημάρχου κ. Ανδρέα Παχατουρίδη.

-------------------------------

Το παράνομο «Στέγαστρο» του ΣΜΑ Περιστερίου,

οι λόγοι που «τοποθετείται», το «παράλογο» και παράνομο της τοποθέτησής του και οι «μεθοδεύσεις» της Διοίκησης Παχατουρίδη για τον υπερκερασμό των απαγορεύσεων της νομοθεσίας


-------------------

Οι δηλώσεις- διευκρινίσεις της κ. Μαίρης Τσιώτα-Μάρκου

Στις 23.11.2016 η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και αρμόδια για θέματα Καθαριότητας του Δήμου Περιστερίου κ. Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, δήλωσε στο δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης ότι: «η Διοίκηση Παχατουρίδη θα κατασκευάσει στέγαστρο για να καλύψει το σημείο που λειτουργεί ο Συμπιεστής Απορριμμάτων προκειμένου να στηριχθούν τα ΦΙΛΤΡΑ που θα συλλέγουν τις ΟΣΜΕΣ και τα ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ που παράγονται κατά τον λειοτεμαχισμό και την συμπίεση του πρασίνου (των απορριμμάτων) στα κοντέινερ μεταφοράς τους, ώστε να προστατευθεί η υγεία των εργαζόμενων σε πρώτο βαθμό και των κατοίκων σε δεύτερο» (Βίντεο 4ο).


Διευκρίνισε μάλιστα ότι η τοποθέτηση του ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ πάνω στον ΣΜΑ Περιστερίου, -τον ανάφερε ως Λειοτεμαχιστή-, θα γίνει με τον χαρακτηρισμό του ως «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ» και όχι ως ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» (!!!), γιατί, όπως αιτιολόγησε, το κόστος των υλικών είναι σαν ποσοστό μεγαλύτερο από το κόστος «κατασκευής & συναρμολόγησής» του, αναλογία που επιτρέπει, -όπως ανάφερε-, από την ισχύουσα νομοθεσία να χαρακτηρισθεί έτσι (βλέπε ποιο κάτω).

-------------------

Τι δεν είπε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Τσιώτα (σκόπιμα ή τα «ξέχασε»;)

Τρία πολύ σημαντικά και πολύ ουσιαστικά πράγματα.

1) Διογκώνονται διαρκώς οι αντιδράσεις των εργαζόμενων στο Αμαξοστάσιο του Δήμου για την πολύ δυσάρεστη κατάσταση και δυσώδη ατμόσφαιρα στην οποία εργάζονται επί 24ώρου βάσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος εργασιακής «εξέγερσης» και άρνησης υπηρεσίας.

2) Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα παράπονα των επισκεπτών του Άλσους για την έντονη δυσοσμία που επικρατεί σε όλη την έκτασή του, δυσοσμία που όλοι γνωρίζουν ότι προέρχεται από την λειτουργία του ΣΜΑ μέσα στο Αμαξοστάσιο.

3) Αυξάνεται διαρκώς η «πίεση» από τις αρμόδιες περιβαλλοντικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και της Διεύθυνσης Ελέγχου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για τελική διευθέτηση από το Δήμο Περιστερίου της «ομαλής» λειτουργίας του ΣΜΑ Περιστερίου, έχοντας προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στο «σφράγισμά» του, όπως συνέβη για άλλους Δήμους (Γλυφάδα, κλπ)

-------------------------------

Τι είναι το «Στέγαστρο» του ΣΜΑ Περιστερίου

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, αλλά και όσα αναφέρονται με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια «περιγραφικά» (!!!) στην σχετική Μελέτη αλλά και στην διακήρυξη προμήθειάς του, πρόκειται για μία κλειστή μεταλλική κατασκευή 7.5x10.00 μέτρα και ύψους 5 μέτρων περίπου (για να δείτε την «Μελέτη» κατασκευής της κάντε κλικ εδώ-4).

Όπως αναφέρει η «Μελέτη» του Δήμου Περιστερίου, αυτή κλειστή μεταλλική κατασκευή «θα είναι κατασκευασμένη από δοκούς κατάλληλης διατομής οι οποίοι θα λειτουργούν ως πυλώνες έδρασης στους οποίους θα δύναται να στερεωθεί με ασφάλεια η οροφή της κατασκευής (Βίντεο 5ο).


Επί του μεταλλικού δικτυώματος της οροφής θα τοποθετηθούν κατάλληλα μεταλλικά πάνελ τύπου σάντουιτς πολυουρεθάνης αποτελούμενα από γαλβανιζέ χαλυβδόφυλλα. Περιφερειακά του δικτυώματος θα τοποθετηθούν πάνελ πλευρικής κάλυψης τύπου σάντουιτς για την αποφυγή και τον διασκορπισμό μικροσωματιδίων τα οποία δημιουργούνται κατά την απόρριψη και κατεργασία των υποπροϊόντων πρασίνου και ογκωδών αντικειμένων.

Τα πλευρικά πάνελ θα καλύπτουν πλήρως τις δυο πλευρικές επιφάνειες και μέρος της τρίτης επιφάνειας αυτής του χώρου διακίνηση των container του λειοτεμαχιστή και συμπιεστή ογκωδών αντικειμένων.

Ο χώρος της κατασκευής θα πρέπει να φέρει σύστημα φίλτρων με αναρρόφηση του αέρα μέσω κατάλληλου και ικανού δικτύου αεραγωγών και χοανών αναρρόφησης με την χρήση απορροφητήρων για την αποκονίωση του χώρου απόρριψης και επεξεργασίας των υποπροϊόντων πρασίνου & ογκωδών αντικειμένων.

Η κατασκευή θα τοποθετηθεί ως υποδομή συγκράτησης & λειτουργίας φίλτρων και θα περικλείει το σύνολο του χώρου της συμπίεσης τεμαχισμού εκτός του χώρου εναλλαγής και πλήρωσης των container».

Γίνεται αντιληπτό ότι ουσιαστικά πρόκειται για ανοικτή κατασκευή και όχι κλειστού τύπου, αφού η μία πλευρά της θα είναι υποχρεωτικά χωρίς καμία κάλυψη. Γεννάται, έτσι το ερώτημα πως θα λειτουργούν οι απορροφητήρες αναρρόφησης των ρύπων που παράγονται κατά τον «λειοτεμαχισμό» και πως εξασφαλίζεται η μη διάχυση τους στο περιβάλλον και στους εργαζόμενους (για να δείτε όλα τα περίεργα και όχι μόνο που αναφέρονται στην «Μελέτη» κατασκευής του Στεγάστρου κάντε κλικ εδώ-5).


 -------------------------------

Γιατί το «Στέγαστρο» του ΣΜΑ Περιστερίου είναι «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» και όχι «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ»

Στην «ΜΕΛΕΤΗ» της προμήθειας του στεγάστρου, που περιλαμβάνεται στην διακήρυξη του Δήμου Περιστερίου, αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

Η προμήθεια θεωρείται ενιαία καθώς τα επιμέρους στοιχεία της κατασκευής θα πρέπει να μονταριστούν, συναρμοθούν και συναρμολογηθούν από έναν ανάδοχο ώστε να αποτελέσουν το συνολικό τελικό προϊόν σύμφωνα με την τεχνική του μελέτη.

Η κατασκευή θα πρέπει να είναι εύκολα αποσυναρμολογούμενη και μεταφερόμενη έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς της σε περίπτωση μετεγκατάστασης του Δημοτικού Σταθμού Οχημάτων μελλοντικά σε νέο χώρο.

Η κατασκευή θα τοποθετηθεί ως υποδομή συγκράτησης & λειτουργίας φίλτρων και θα περικλείει το σύνολο του χώρου της συμπίεσης τεμαχισμού εκτός του χώρου εναλλαγής και πλήρωσης των container. Η κατασκευή θα είναι υποστηρικτική τοποθέτησης των φίλτρων και θα καλύπτει την οροφή τις δυο πλάγιες πλευρές καθώς επίσης και μερικώς την πλευρά του χώρου εναλλαγής των container.

Η προσφορά θα συνοδεύεται από δήλωση στην οποία θα αναφέρονται οι κατασκευαστές - προμηθευτές των επιμέρους βιομηχανικών υλικών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της μεταλλικής κατασκευής, ο τύπος τους και τα χαρακτηριστικά τους.

Γίνεται αντιληπτό και στον ποιο αδαή, που δεν έχει τεχνικές γνώσεις, ότι ο συντάκτης της «Μελέτης» μιλά ευθέως για «ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ» και όχι «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» υλικών, αφού όπως αναφέρεται ο ανάδοχος (εργολάβος) θα πρέπει υποχρεωτικά να την στερεώσει στο έδαφος και να την συναρμολογήσει με βάση συγκεκριμένους τεχνικούς κανόνες και όχι να την παραδώσει σαν ένα μοναδικό και «μονοπλόκ» υλικό.

Με απλά λόγια, ο Δήμος ή μάλλον η Διοίκηση Παχατουρίδη, βάφτισε» το «κρέας, ψάρι» προκειμένου να ξεπεράσει τους περιορισμούς που έχουν θέσει η Πολεοδομία, η νομοθεσία και δικαστικές αποφάσεις (διάβασε την επόμενη παράγραφο).


-------------------------------

Γιατί το «Στέγαστρο» του ΣΜΑ Περιστερίου χαρακτηρίσθηκε από την Διοίκηση Παχατουρίδη «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» και όχι «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ»

-------------------

«ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ»

Νομικά, αλλά και εννοιολογικά ο όρος «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» δηλώνει την αγορά ενός αγαθού (προϊόντος ή υπηρεσίας) που καλύπτει τις ανάγκες ενός φυσικού προσώπου, νομικού προσώπου, δήμου, κλπ.

Για μεν τα φυσικά πρόσωπα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ή δέσμευση, εφόσον η προμήθεια αφορά νόμιμα προϊόντα, πέραν από την υποχρέωση να πληρώσει αυτό ή αυτά που αγοράζει.

Για τα νομικά πρόσωπα, όμως και ειδικά αυτά του ευρύτερου ή στενότερου δημόσιου τομέα, τους δήμους, κλπ, η προμήθεια αγαθών (προϊόντα ή υπηρεσίες) υπάγεται σε συγκεκριμένους κανόνες, όπως π.χ. να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες τους και με βάση αυτές να έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως επίσης να ακολουθείται κατά την αγορά τους η διαδικασία που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Πέρα από αυτά, δεν απαιτείται καμία ειδική μελέτη (στατική μελέτη, αντισεισμική, εδαφολογική, ηλεκτρολογική, κλπ) ή γενική ή ειδική άδεια από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, Πυροσβεστική, ΤΕΕ, κλπ).

-------------------

«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ή ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ»

Πρόκειται για έργο που μορφοποιείται με τεχνικές μεθόδους και εργασίες και την συνθετική χρησιμοποίηση πολλών επί μέρους υλικών. Είτε αφορά έργο συμφερόντων φυσικών προσώπων (ιδιωτών), είτε νομικών προσώπων (δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα) η κατασκευή του απαιτεί μία σειρά συγκεκριμένων ειδικών μελετών (στατική μελέτη, αντισεισμική, εδαφολογική, ηλεκτρολογική, κλπ) και επίσης μία σειρά γενικών ή ειδικών αδειών από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, Πυροσβεστική, ΤΕΕ, κλπ).

Και στις δύο περιπτώσεις, οι αρμόδιες δημόσιες ή και δημοτικές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη ελέγχου, έκδοσης και έγκρισης αυτών των απαιτούμενων στοιχείων (Μελέτες & Άδειες) ελέγχουν τόσο τον τύπο και τη ορθότητά τους (μελέτες, κλπ.), όσο και την νομιμότητά τους (Άδειες).

Τα τελευταία, δηλαδή όσα αφορούν την «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ή ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ», αποφεύγει η Διοίκηση Παχατουρίδη, «βαφτίζοντας», παράνομα κατά την άποψη της στήλης, το Στέγαστρο του ΣΜΑ Περιστερίου ως «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» και όχι ως «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ή ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ», κι’ αυτό γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκδώσει τις προβλεπόμενες νόμιμες άδειες, ακόμη και από την «δική» του Πολεοδομία (για το γιατί, διάβασε την επόμενη παράγραφο).


-------------------------------

Το νομικό Πλαίσιο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ» του Στεγάστρου ΣΜΑ Περιστερίου (όπως το επικαλείται η Διοίκηση Παχατουρίδη) – Αλήθειες και Ψέματα

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, στο δημοτικό συμβούλιο της 23.11.2016, η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, δήλωσε ότι η «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» του Στεγάστρου ΣΜΑ Περιστερίου, θα γίνει με την διαδικασία «Περί Προμηθειών και όχι της «Ανάθεσης Τεχνικού Έργου», γιατί η νομοθεσία προβλέπει ότι, όταν σε ένα έργο τα απαιτούμενα υλικά έχουν μεγαλύτερο κόστος από τις τεχνικές υπηρεσίες σύνθεσης-συναρμολόγησής τους, είναι «υποχρεωτικό» να γίνεται ως προμήθεια.

Πρόκειται, βέβαια, περί συνειδητής «ψευδούς» και παραπλανητικής αναφοράς, αφού η Διοίκηση Παχατουρίδη δεν επικαλείται καμία κοστολογική μελέτη για:

α) την αξία των υλικών και

β) την αξία των εργασιών συναρμολόγησης του Στεγάστρου, τόσο στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και στην Απόφαση του Δημάρχου για τη Διακήρυξη της «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ», όσο και στην «ΜΕΛΕΤΗ» ΚΑΙ «Διακήρυξη» του Έργου, κατά τα οριζόμενα από το άρθρο 6 του νόμου 4412/2016.

Το γιατί το έκανε; Άποψη της στήλης είναι ότι απλώς η Διοίκηση Παχατουρίδη πόνταρε στην άγνοια της Αντιπολίτευσης και την μηδαμινή σχεδόν γνώση της νομοθεσίας προμηθειών για τους δήμους, από τα μέλη της, ώστε να υπερκεράσει τις τυχόν αντιδράσεις και σε κάθε περίπτωση να «περάσει» το υποτιθέμενο ορθό της εισήγησης και των πρακτικών της στο συγκεκριμένο θέμα.

Όπως αναφέρεται στην Πράξη 668/22.11.2011 της Οικονομικής Επιτροπής και στην 40840/23.11.2016 διακήρυξη του Δημάρχου Περιστερίου κ. Παχατουρίδη: «Η διενέργεια του διαγωνισμού και η εκτέλεση της προμήθειας υπάγονται στις διατάξεις των Ν.2690/1999, N.3463/2006, Ν.3731/2008 (παρ.13 αρθρ.20), Ν.3852/2010, Ν.3861/2010, Ν.4013/2011, Ν.4152/2013 (αρθρ.1, παρ.Ζ Ζ5.3), Ν.4270/2014, Ν.4412/2016, Π.Δ.113/2010 όπως τυχόν έχουν τροποποιηθεί και σήμερα ισχύουν και σύμφωνα με την πρόταση ανάληψης υποχρέωσης δαπάνης Α989 και την απόφαση με αριθμό πρωτοκόλλου οικ.33138 1-9-2014 του Δημάρχου Περιστερίου Α. Παχατουρίδη περί ορισμού αντιδημάρχων».

-------------------------------

Τι ορίζει η νομοθεσία που ισχύει για ΜΕΙΚΤΕΣ Συμβάσεις «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ», όπως αυτή του Στεγάστρου του ΣΜΑ Περιστερίου και την Κατασκευή του.

-------------------

α). Μεικτές Συμβάσεις:(Άρθρο 4, 6 & 225 του Νόμου 4412/2016)

Οι συμβάσεις που έχουν ως αντικείμενο δύο ή περισσότερα είδη συμβάσεων (έργα, υπηρεσίες ή προμήθειες) ανατίθενται, σύμφωνα με τις διατάξεις που εφαρμόζονται στο είδος της σύμβασης που χαρακτηρίζει το κύριο αντικείμενο της σχετικής σύμβασης.

Όταν οι αναθέτουσες αρχές επιλέγουν την ανάθεση ενιαίας σύμβασης, το παρόν Βιβλίο (σ.σ. νόμος) εφαρμόζεται στην προκύπτουσα μεικτή σύμβαση, ανεξαρτήτως της αξίας των μερών που διαφορετικά θα ενέπιπταν σε άλλο νομικό καθεστώς και ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος από το οποίο θα διέπονταν σε διαφορετική περίπτωση τα μέρη αυτά (για να δείτε την αναφερόμενη νομοθεσία (αποσπάσματα) κάντε κλικ εδώ-6).

--------

Παρατήρηση 1 – Επιλογή Τύπου ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Είναι αυτονόητο και συνάγεται ότι οκύριος του Έργου (Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου) και εν προκειμένου ο Δήμος Περιστερίου θα πρέπει να καθορίσει το προϋπολογιζόμενο κόστος (αξία) κάθε ενός από τα δύο τμήματά του, δηλαδή

α) την αξία των απαιτούμενων υλικών και

β) την αξία των εργασιών για την κατασκευή του και με βάση αυτόν τον υπολογισμό να αιτιολογήσει την επιλογή και απόφασή του για τον Τύπο της Ανάθεσης είτε σαν «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ», είτε σαν «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ».

--------

Παρατήρηση 2 - Υπολογισμός κόστους Υλικών & Εργασιών Κατασκευής Στεγάστρου

Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να κατατέθηκε τόσο στην Οικονομική Επιτροπή όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου και δεν περιλαμβάνεται είτε στην Μελέτη της «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ», είτε στην Διακήρυξη, είτε στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής με το οποίο να καθορίζονται οι προϋπολογισμοί των δύο επιμέρους δράσεων του συγκεκριμένου έργου (άρθρο 6 του νόμου 4412/2016), ήτοι:

α) Προϋπολογισμός κόστους των απαιτούμενων υλικών για την κατασκευή του Στεγάστρου ΣΜΑ Περιστερίου και

β) Προϋπολογισμός κόστους των εργασιών κατασκευής του Στεγάστρου.

Συνεπώς πρόκειται για αυθαίρετη κρίση και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής που δεν στηρίζεται σε κανένα πραγματικό και ουσιαστικό στοιχείο, η επιλογή του τύπου ΣΥΜΒΑΣΗΣ για την κατασκευή του Στεγάστρου ΣΜΑ Περιστερίου.

-------------------

β). Τεχνικές Προδιαγραφές: (Άρθρο 54 Τεχνικές προδιαγραφές του Νόμου 4412/2016)

Οι τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στην περίπτωση 1 του Παραρτήματος VII του Προσαρτήματος Α' παρατίθενται στα έγγραφα της σύμβασης και καθορίζουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά των έργων, των υπηρεσιών ή των αγαθών.

Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορεί επίσης να αναφέρονται στη συγκεκριμένη διαδικασία ή μέθοδο παραγωγής ή παροχής των ζητούμενων έργων, αγαθών ή υπηρεσιών ή σε ειδική διαδικασία άλλου σταδίου του κύκλου ζωής τους, ακόμη και αν οι παράγοντες αυτοί δεν αποτελούν μέρος της υλικής τους υπόστασης, υπό την προϋπόθεση ότι συνδέονται με το αντικείμενο της σύμβασης και είναι ανάλογα με την αξία και τους σκοπούς της,με παραπομπή σε τεχνικές προδιαγραφές και, με σειρά προτεραιότητας, σε εθνικά πρότυπα που αποτελούν μεταφορά ευρωπαϊκών πρότυπων, σε ευρωπαϊκές τεχνικές εγκρίσεις, σε κοινές τεχνικές προδιαγραφές, σε διεθνή πρότυπα, σε άλλα τεχνικά συστήματα αναφοράς που έχουν θεσπιστεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς Τυποποίησης ή -όταν αυτά δεν υπάρχουν σε εθνικά πρότυπα, σε εθνικές τεχνικές εγκρίσεις ή σε εθνικές τεχνικές προδιαγραφές στον τομέα του σχεδιασμού, του υπολογισμού και της εκτέλεσης των έργων και της χρησιμοποίησης των αγαθών, κάθε παραπομπή συνοδεύεται από τον όρο ή «ισοδύναμο»

-------------------

γ). ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VII ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ(Ν. 4412/2016)

Καθορίζουν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά υλικού, προϊόντος ή αγαθού,ώστε να ανταποκρίνονται στη χρήση για την οποία προορίζονται από την αναθέτουσα αρχή τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν τα επίπεδα περιβαλλοντικής και κλιματικής επίδοσης, τον σχεδιασμό για όλες τις απαιτήσεις (συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία) και τηναξιολόγηση της συμμόρφωσης, την επίδοση, την ασφάλεια ή τις διαστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών σχετικά με τη διασφάλιση της ποιότητας, την ορολογία, τα σύμβολα, τις δοκιμές και τις μεθόδους δοκιμών, τη συσκευασία, τη σήμανση και την επίθεση ετικετών, τις οδηγίες χρήσης καθώς και τις διαδικασίες και μεθόδους παραγωγής σε κάθε στάδιο του κύκλου ζωής των έργων τα χαρακτηριστικά αυτά περιλαμβάνουν επίσης τους κανόνες μελέτης και υπολογισμού των έργων, τους όρους δοκιμής, ελέγχου και παραλαβής των έργων καθώς και τις κατασκευαστικές τεχνικές ή μεθόδους και κάθε άλλο όρο τεχνικού χαρακτήρα που η αναθέτουσα αρχή είναι σε θέση να καθορίσει, μέσω γενικών ή ειδικών κανονιστικών διατάξεων, σχετικά με τα ολοκληρωμένα έργα καθώς και με τα υλικά ή τα στοιχεία που συνιστούν τα έργα αυτά (για να δείτε το απόσπασμα (παράρτημα VII) του Ν. 4412/2016 κάντε κλικ εδώ-7).

--------

Παρατήρηση 1- Η χρησιμότητα των Τεχνικών Προδιαγραφών και η εξασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου

Είναι φανερό και απόλυτα αντιληπτό ότι στη διακήρυξη του Δήμου Περιστερίου για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» του Στεγάστρου ΣΜΑ Περιστερίου, θα πρέπει να υπάρχει λεπτομερής αναφορά σε όλα όσα αναφέρει η ποιο πάνω νομοθεσία. Κι αυτό γιατί όπως ορίζει ο νομοθέτης, ο Δήμος, (προσοχή ο Δήμος) που αναθέτει την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» πρέπει να μπορεί να ελέγξει αν αυτό που του παρέδωσε ο ανάδοχος προμηθευτής είναι ακριβώς αυτό που ζήτησε ή κάτι άλλο. Στην προκείμενη περίπτωση, ο δήμος Περιστερίου, θα παραλάβει ότι του σερβίρει ο Προμηθευτής που θα επιλεγεί μέσω του πρόχειρου διαγωνισμού.

--------

Παρατήρηση 2- Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού και η Επιτροπή Παραλαβής χωρίς «Εργαλείο» σύγκρισης

Οι Επιτροπές Διαγωνισμού και Παραλαβής του Έργου, για τον συγκεκριμένο πρόχειρο διαγωνισμό, είναι οι κοινές επιτροπές που έχουν ορισθεί με απόφαση του Δημάρχου Περιστερίου για όλες τις προμήθειες του Αμαξοστασίου και συνολικά της Δ/νσης Περιβάλλοντος.

Τα μέλη της δεν διαθέτουν τις κατάλληλες τεχνικές γνώσεις (τα δύο μέλη είναι διοικητικοί υπάλληλοι) ώστε να αξιολογήσουν τα όσα θα τους προσφέρουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι της Προμήθειας. Δεν έχουν επίσης τα συγκεκριμένα στοιχεία που ορίζουν κατά κανόνα και νόμο οι Τεχνικές Προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να μην είναι η κρίση τους αξιόπιστη και κυρίως τεκμηριωμένη.

Ουσιαστικά οι δύο Επιτροπές καλούνται να ορίσουν αυτές και μόνο, όχι μόνο αν οι προσφορές των υποψηφίων αναδόχων καλύπτουν τις απαιτήσεις του Δήμου Περιστερίου, αλλά ακόμη και αυτό είναι το ποιο βασικό,

α) αν τα υλικά της κατασκευής είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος (ποιότητα, αντοχή, διαστάσεις, κλπ) για αυτό τον τύπο κατασκευής και

β) αν η κατασκευή του στεγάστρου, ολοκληρωμένη, θα καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας, τόσο για την ασφάλεια των μηχανημάτων, όσο και για την ασφάλεια των εργαζόμενων στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις και στο Αμαξοστάσιο. Θα αναλάβουν την ευθύνη ή θα «παραιτηθούν»; Κοντός ψαλμός αλληλούια, αν και κοντά στο νου και η γνώση…


-------------------

δ). Τεχνικές (προσωρινές) Κατασκευές (Ν. 4067/2012 - Νέος οικοδομικός κανονισμός)

«Άρθρο 4 Άδειες Δόμησης»: «1. Άδεια Δόμησης, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4030/2011 (Α' 249 ), απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης, όπως:….[…]… η. Οποιαδήποτε νέα κατασκευή ή και προσθήκη που δεν ορίζεται με τις παραγράφους 2, 3 και 4. …[…]… στ. Εγκατάσταση προσωρινών κατασκευών που συνοδεύεται με πιστοποιητικό στατικής επάρκειας.

«Άρθρο 21 Προσωρινές κατασκευές»: …[…]… 2. Οι κατασκευές αυτές οφείλουν να διαθέτουν πιστοποιητικό στατικής επάρκειας σύμφωνο με τις ισχύουσες ελληνικές ή ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

-------------------

ε) Άδειες κατασκευής Κτιρίων (Νόμος 4030/2011)

«Άρθρο 2 Αρμόδια όργανα χορήγησης»: 1. Αρμόδια όργανα για τη χορήγηση της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης είναι οι Υπηρεσίες Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) των Δήμων, εκτός εάν από ειδικές διατάξεις ορίζεται διαφορετικά.

«Άρθρο 3 Δικαιολογητικά στοιχεία και μελέτες»: …[…]… 2. Αδεια Δόμησης - Για την έκδοση άδειας δόμησης υποβάλλονται… […]…

α) Αίτηση του κυρίου ή του έχοντος νόμιμο δικαίωμα με τις δηλώσεις αναθέσεων - αναλήψεων σε ενιαίο τεύχος και φύλλο ελέγχου.

β) Αρχιτεκτονική μελέτη,…

γ) Στατική μελέτη.

δ) Μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων…. «η. Μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας, η οποία καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις πυροπροστασίας, υπογεγραμμένη από τον αρμόδιο Μηχανικό, και η οποία συνοδεύεται από αποδεικτικό έγγραφο ότι έχει κοινοποιηθεί στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.» … ι) Υπεύθυνη δήλωση κάθε μελετητή μηχανικού, στην οποία αναφέρεται ότι: Οι μελέτες συντάχθηκαν σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς, είναι πλήρεις και τα στοιχεία τους συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν (για τη σχετική νομοθεσία κάντε κλικ εδώ-8).

-------------------------------

Η διακήρυξη 40840/23.11.2016 Δημάρχου Περιστερίου κ. Παχατουρίδη για την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ» Στεγάστρου ΣΜΑ Περιστερίου – Συμβατότητα και Μη Με την νομοθεσία

Οι μόνοι όροι συμβατότητας της διακήρυξης με την ισχύουσα νομοθεσία είναι:

α) οι νόμοι που ισχύουν και

β) ο Τύπος (Μεικτή) της Σύμβασης για το Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου που προκηρύχθηκε ως «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ», αν και θα μπορούσε να προκηρυχθεί σε δύο Τύπους ξεχωριστά (Προμήθεια και Κατασκευή) ή μόνο ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ (για να δείτε την προκήρυξη του Δημάρχου Περιστερίου κάντε κλικ εδώ-9).

Αυτό επιλέχθηκε κατά τα φαινόμενα, όπως αναφέρθηκε ποιο πάνω, ως επίφαση συμβατότητας με την νομοθεσία, προκειμένου να υπερκερασθούν οι περιορισμοί και απαγορεύσεις της, λόγο του ότι δεν είναι δυνατόν να κατασκευασθεί το Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου, ακόμη και σαν προσωρινή κατασκευή, όπως διατείνεται και αναφέρει στην διακήρυξη η διοίκηση Παχατουρίδη, αφού απαιτείται άδεια από την Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) που δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί, δεδομένου ότι ο χώρος τοποθέτησής του (Αμαξοστάσιο) είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστο πράσινο, στο οποίο απαγορεύεται ρητά κάθε είδους κατασκευή.

Με τον όρο και χαρακτηρισμό ως «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ», ακόμη, η Διοίκηση Παχατουρίδη παρακάμπτει (κατά την «άποψη» της και σύμφωνα με την μεθόδευσή της) την υποχρέωση υποβολής:

α) στατικής μελέτης,

β) μελέτης πυροπροστασίας και

γ) υπεύθυνης δήλωσης Μηχανικού ότι όλα συμβαδίζουν με τις προβλέψεις της νομοθεσίας,

στοιχεία που απαιτούν την «εμπλοκή» των αρμόδιων υπηρεσιών(Πολεοδομία, Πυροσβεστική, κλπ), που εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι θέλει πάση θυσία να αποφύγει.

-----------------------------------------------------------------------------

Ας δούμε με τη σειρά όλα τα μη σύννομα ή αλλιώς μη συμβατά με τη νομοθεσία στοιχεία της διακήρυξης για την ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ του Στεγάστρου ΣΜΑ:

------------------------------- 

19.4.2013: Στην 7η/2013 συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου, συζητείται, εκτός ημερήσιας διάταξης το «Λήψη απόφασης επί αιτήματος της Επιτροπής των εργαζομένων της καθαριότητας του Δήμου, για την επαναλειτουργία της μονάδος λειοτεμαχισμού και συμπίεσης ογκωδών αντικειμένων & απορριμμάτων πρασίνου, ως ζωτικής σημασίας».

Είναι η συνεδρίαση, στην οποία ακούσθηκαν πραγματικά γεγονότα, στοιχεία και ΑΛΗΘΕΙΕΣγια την λειτουργία του ΣΜΑ Περιστερίου, δηλαδή της εγκατάστασης «ΛΕΙΟΤΕΜΑΧΙΣΤΗ και ΣΥΜΠΙΕΣΤΗ Ογκωδών Αντικειμένων και Πρασίνου» που λειτουργεί παράνομα μέσα στο Αμαξοστάσιο του δύο, ρυπαίνοντας και μολύνοντας τόσο το αστικό περιβάλλον της πόλης και κυρίως τους κατοίκους της πόλης, τους επισκέπτες του Άλσους και του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και όσων εργάζονται μέσα σ’ αυτό (Βίντεο 6ο).


Αυτό, όμως, που ακούσθηκε για πρώτη φορά, ήταν η ΟΜΟΛΟΓΙΑ της τότε διοίκησης Ανδρέα Παχατουρίδη, ότι η Λειτουργία του ΣΜΑ Περιστερίου ή όπως ευφυώς και σκοπίμως τον ονομάζει η ίδια του «ΛΕΙΟΤΕΜΑΧΙΣΤΗ και ΣΥΜΠΙΕΣΤΗ Ογκωδών Αντικειμένων και Πρασίνου», είναι παράνομη, η παρανομία αυτή είναι σε πλήρη γνώση της, όπως σε γνώση της ήταν και ότι μολύνει την υγεία κατοίκων & εργαζόμενων και ακόμη ότι ρυπαίνει και μολύνει το αστικό περιβάλλον της Πόλης (για να δείτε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου κάντε κλικ εδώ-10).

Ακούσθηκε επίσης για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο της Πόλης και δημόσια, η επίσημη ΟΜΟΛΟΓΙΑ της, ότι: 

  • Ναι, συμπιέζονται οικιακά (σύμμεικτα) απορρίμματα στον ΣΜΑ Περιστερίου,
  • Ναι, αυτό γίνεται γιατί υπάρχει εξοικονόμηση χιλιάδων ευρώ από τον περιορισμό της κίνησης των απορριμματοφόρων του Δήμου και την συντήρησή και επισκευή τους,
  • Ναι, αυτό γίνεται γιατί με την τεράστια εξοικονόμηση αυτών των δαπανών η Διοίκηση Παχατουρίδη, παρέχει επιπλέον υπερωρίες και «νυχτερινά» στους εργαζόμενους στο Τμήμα Καθαριότητας και το Αμαξοστάσιο και τέλος
  • Ναι, αυτό γίνεται από την πλευρά της συνειδητά… (!!!) 

Είναι πολύ χαρακτηριστικά, αυτά που δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, κλείνοντας ουσιαστικά την συζήτηση για το θέμα:

«Εδώ πέρα υπάρχει ένα πρόβλημα, που μπορεί να μην πατά στη νομιμότητα, αλλά η νομιμότητα πιστεύω για ’μας πρέπει να την ψάξουμε και να τη βρούμε στα μάτια και την αγωνία των εργαζομένων» (!!!)

------------------------------- 

26.3.2013: Στην 5η/2013 Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου, η αρμόδια αντιδήμαρχος Καθαριότητα κ. Νεκταρία Ευσταθιάδου, απαντώντας στους τότε δημοτικούς συμβούλους Δ. Κυριακόπουλο και Χρ. Χρονόπουλο, που έχουν καταγγείλει την παράνομη και ρυπογόνο λειτουργία του ΣΜΑ Περιστερίου, δηλώνει:

Επενδύσαμε στην κατασκευή του ΣΜΑ μέσα στο Αμαξοστάσιο για «καθαρά οικονομικούς λόγους κυρίως». Όποιος θέλει να τον κλείσει, βλάπτει τους εργαζόμενους (!!!) και ευνοεί τους εργολάβους» (Βίντεο 7ο).


Κάναμε αυτή την επένδυση ευελπιστώντας ότι μέσα από αυτό και καθαρότερο θα είναι το γκαράζ άρα και οι εργαζόμενοι και αυτοί που εργάζονται εκεί, και καλύτερα για το περιβάλλον της πόλης. Αλλά ένα πολύ σοβαρός λόγος ήτανε η εξοικονόμηση χρημάτων που θα είχαμε από την λειτουργία του. Αυτή η λύση εξασφαλίζει κέρδη.

Εγώ είμαι υποχρεωμένη να δημοσιοποιήσω εάν και εφόσον συνεχίσετε γιατί έβαλα όλες μου τις δυνάμεις να σας πείσω ποιον ωφελεί η λειτουργία αυτού του μηχανήματος.

Σας λέω ότι υπεύθυνος δεν είναι κανένας εργαζόμενος, αποκλειστικά υπεύθυνη για τη λειτουργία του μηχανήματος είμαι εγώ και κανένας εργαζόμενος.

Θα είστε όμως υπόλογοι εάν κάποιους μήνες μετά θα έρθετε εδώ να μας πείτε, γιατί θα απολογηθείτε και εσείς, δεν θα απολογούμεθα μία ζωή εμείς, θα έρθετε να μας πείτε εάν με τις ενέργειές σας ωφελήσατε το Δήμο Περιστερίου και το κοινό συμφέρον ή το βλάψατε ανεπανόρθωτα.

Θα σας πω σε ποιους θα κάνετε κακό. Θα κάνετε κακό στους εργαζόμενους, και θα κάνετε κακό στον τρόπο που καθαρίζουμε την πόλη (για να δείτε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου κάντε κλικ εδώ-11).

Για την υγεία κατοίκων και εργαζόμενων που η λειτουργία του ΣΜΑ ή κατά την ορολογία της Διοίκησης Πχατατουρίδη ΛΕΙΟΤΕΜΑΧΙΣΤΗ, την επιβαρύνει με τους μολυσματικούς παράγοντες και τα μικροσωματίδια που παράγει, καμία αναφορά. Όλα προς όφελος των οικονομικών του δήμου και του μισθού των εργαζόμενων !!! (Βίντεο 8ο).


-------------------------------

23.11.2016: 14η/2016 συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου τρία χρόνια μετά η κα Μαρία (Μαίρη) Τσιώτα-Μάρκου, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, διαψεύδει την κα Ευσταθιάδου και την Διοίκηση Παχατουρίδη και δικαιώνει τους κ.κ. Κυριακόπουλο και Χρονόπουλο:

«Η Διοίκηση Παχατουρίδη θα κατασκευάσει στέγαστρο για το σημείο που λειτουργεί ο Συμπιεστής Απορριμμάτων προκειμένου να στηριχθούν τα ΦΙΛΤΡΑ που θα συλλέγουν τις ΟΣΜΕΣ και τα ΣΩΜΑΤΙΔΙΑ που παράγονται με τον λειοτεμαχισμό και την συμπίεση των απορριμμάτων στα κοντέινερ μεταφοράς τους, ώστε να προστατευθεί η υγεία των εργαζόμενων σε πρώτο βαθμό και των κατοίκων σε δεύτερο» (Βίντεο 9ο).


-------------------------------

5.12.2011: «Δημοσιεύεται» η 109213/11 Απόφαση του Γ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία καταδικάζεται «ΕΡΕΙΜΗΝ» (!!!) ο τότε αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Περιστερίου γιατί:

«προέβη παράνομα στην κατασκευή αυθαίρετων κτισμάτων και συγκεκριμένα: στην κατασκευή ενός λειοτεμαχιστή διαστάσεων 22,5 μ.x21,00 μ.=472,5 τ.μ. και ενός…[…]… εντός του Ο.Τ. 258Α, χώρου που είναι χαρακτηρισμένος ως «κοινόχρηστο πράσινο», χωρίς να εκδοθεί η απαιτούμενη από το Νόμο οικοδομική άδεια που εκδίδεται από την Πολεοδομική υπηρεσία» (για να δείτε την δικαστική απόφαση κάντε κλικ εδώ-2).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, το παράνομο και αυθαίρετο των τεράστιων κατασκευών του Λειοτεμαχιστή, μέσα στο Αμαξοστάσιο, χωρίς Πολεοδομική άδεια,

α) έγινε με «εντολή» του καταδικασθέντος Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών και Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Περιστερίου και

β) η παρανομία βεβαιώθηκε, με αριθμ. πρωτ. 5656/4.7.2011 ΕΚΘΕΣΗ τους, από τα δύο στελέχη της υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου κ.κ. Κωνσταντίνου Γεωργίου και Νικόλαου Παπαχαραλάμπους.

-------------

Παρατήρηση – Τα «ανύπαρκτα» πρόστιμα και η μη κατεδάφιση των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών

Ο τότε Διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Περιστερίου κ. Γρηγ. Κοσνετζώφ, παρότι η υπηρεσία του συνέταξε την σχετική ΕΚΘΕΣΗ αυθαίρετων κατασκευών,

α) ουδέποτε επέβαλε τα προβλεπόμενα από το νόμο πρόστιμα,

β) ουδέποτε δεν ζήτησε εγγράφως την «κατεδάφιση» των συγκεκριμένων αυθαίρετων κατασκευών, όπως ορίζει ο νόμος, αφού κατασκευάστηκαν μέσα σε χώρο χαρακτηρισμένο ως κοινόχρηστο πράσινο και

γ) ουδέποτε παρέπεμψε στην δικαιοσύνη τους υπεύθυνους (Διοίκηση Δήμου), αφού δεν προηγήθηκαν οι δύο προηγούμενες ενέργειες του… (!!!)

Την ίδια «περίεργη», αν μη τι άλλο αδράνεια και αμέλεια, επέδειξε μέχρι σήμερα και ο διάδοχός του στην Διεύθυνσης της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) του Δήμου Περιστερίου κ. Στέργιος Νίκος.

-------------------------------

Η μη κατεδάφιση των «αυθαίρετων» κατασκευών του ΣΜΑ στο Αμαξοστάσιο και η «παράβαση καθήκοντος» των στελεχών της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας) Περιστερίου

Σύμφωνα με το Νόμο 4178/2013, Άρθρο 38, Ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων

«1. Όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις, οι οποίες εκτελέστηκαν μετά τις 28.7.2011, καθώς και αυτές που δεν μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του παρόντος, είναι κατεδαφιστέες».

Παρότι η ίδια η Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία) έχει, όπως προαναφέρθηκε βεβαιώσει τις αυθαίρετες κατασκευές του ΣΜΑ (Λειοτεμαχιστή) μέσα στο αμαξοστάσιο και παρότι υπάρχουν τρεις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που ορίζουν το αυθαίρετο των συγκεκριμένων κατασκευών που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν ή να δηλωθούν στις πρόνοιες του νόμου 4178/2013, τα στελέχη της (διευθυντές, κλπ), ενώ γνωρίζουν ότι σύμφωνα με το νόμο διαπράττουν το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος», συνεχίζουν να μην πράττουν τίποτα για την κατεδάφισή τους.


-------------------------------

2.12.2009:Το πρώτο σφράγισμα του «παράνομου» ΣΜΑ Περιστερίου και η «επικύρωσή» του από την Περιφέρεια Αττικής

Στις 2-12-2009 ο τότε Νομάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός με την με αριθμ. πρωτ. 18495/02-12-2009) Απόφασή του «εντέλλεται» το σφράγισμα του Αμαξοστασίου του Δήμου Περιστερίου «διότι αυτές δεν διέθεταν την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας».

Στην απόφαση αντιδρά η Διοίκηση Παχατουρίδη και στις 4.1.2010 υποβάλει στην Περιφέρεια Αττικής την με αριθμ. πρωτ. Α.Π. ΔΑΑ Περιφέρειας Αττικής 1747/1177/18.01.10 αίτηση «περί αναστολής εκτέλεσης της 18495/02-12-2009 απόφασης Νομάρχη με την οποία «διατάσσεται» το σφράγισμα του Αμαξοστασίου.

Η αίτηση του Δήμου απορρίφθηκε με την 5348/3390/12.2.2010 απόφαση του Γεν. γραμματέα της Περιφέρειας, δηλαδή ουσία και τύπο επικυρώθηκε το «σφράγισμα» του Αμαξοστασίου Δήμου Περιστερίου.

-------------------------------

30.3.2010: Η 1η Δικαστική απόφαση για το «ΠΑΡΑΝΟΜΟ» των εγκαταστάσεων του ΣΜΑ Περιστερίου στο Αμαξοστάσιο του Δήμου

Στις 30.3.2010 το 19ο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας δημοσιεύει την με αριθμ. 180/30-3-2010 Απόφασή του με την οποία δέχθηκε ότι οι εγκαταστάσεις του ΣΜΑ Περιστερίου στο Αμαξοστάσιο του Δήμου είναι παράνομες.

Στην συνεδρίαση της 29.3.2010 για την οποία εκδόθηκε η συγκεκριμένη απόφασή του, συζητήθηκε η ΓΑΚ 4880/8.2.2010 Προσφυγή ακύρωσης της 18495/02-12-2009 απόφασης Νομάρχη με την οποία «διατάσσεται» το σφράγισμα του Αμαξοστασίου και η ταυτάριθμη αίτηση αναστολής της ίδιας απόφασης μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ-12).

Το δικαστήριο, παρέπεμψε την Προσφυγή να εκδικασθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και απέρριψε την αίτηση Αναστολής Εκτέλεσης της απόφασης του Νομάρχη γιατί «οι εγκαταστάσεις του Αμαξοστασίου Λειτουργούσαν χωρίς νόμιμη άδεια και δεν είναι επιτρεπτό το δικαστήριο να υποκαταστήσει την Διοίκηση που είναι αρμόδια για την έκδοσή της».

-------------------------------

30.3.2010: Η 2η Δικαστική απόφαση για το «ΠΑΡΑΝΟΜΟ» των εγκαταστάσεων του ΣΜΑ Περιστερίου στο Αμαξοστάσιο του Δήμου που λήφθηκε «ΕΡΕΙΜΗΝ» (!!!)

Στις 17.3.2012 το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) συζήτησε την με αριθμ. 4880/8.2.2010 Προσφυγή του Δήμου Περιστερίου για την Ακύρωση της 18495/02-12-2009 απόφασης Νομάρχη με την οποία «διατάσσεται» το σφράγισμα του Αμαξοστασίου. Στην με αριθμ. 5396/2012 απόφασή του που δημοσιεύθηκε κατά νόμο «ΑΠΕΡΡΙΨΕ» ως «Απαράδεκτη» την Προσφυγή του Δήμου Περιστερίου (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ-13).

Όπως αναφέρετε στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, ο Δήμος Περιστερίου, δεν παραβρέθηκε καν για να υπερασπιστεί την Προσφυγή του και να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτής και κατά του σφραγίσματος του Αμαξοστασίου (!!!).

-------------

Παρατήρηση - Το σύνολο των δικαστικών αποφάσεων που χαρακτήρισαν το Αμαξοστάσιο και τις εγκαταστάσεις του ως «παράνομο/μες»

Συνολικά υπάρχουν τρεις (3) τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει παράνομες τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν και λειτουργούν μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου. Δύο Διοικητικών Δικαστηρίων και μία Ποινικού Δικαστηρίου. Κατά χρονολογική σειρά:

α). Η με αριθμ. 180/30-3-2010 Απόφαση του 19ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας

β) Η 109213/11/31.10.2011 απόφαση του Γ΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών (Ποινικό) και

γ) Η 5396/2012 απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ(Συμβούλιο της Επικρατείας)

-------------------------------

7.7.2010: ΣΕΕΔΔ – Παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές όλες οι εγκαταστάσεις στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου

Τον Ιανουάριο του 2009 ξεκινά έλεγχος του ΣΕΕΔΔ για την νομιμότητα των εγκαταστάσεων του Αμαξοστασίου του Δήμου Περιστερίου που ολοκληρώνεται και δημοσιοποιείται τον Ιούλιο του 2010.

Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης με την με αριθμ. 495/Α/2010 Έκθεση Ελέγχου αναφέρει: «Οι κατασκευές και εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου, Αγίου Βασιλείου 62, είναι αυθαίρετες κατασκευές που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να νομιμοποιηθούν, γιατί βρίσκονται σε χώρο χαρακτηρισμένο «ως κοινόχρηστο πράσινο» και γι’ αυτό δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησής τους από την αρμόδια πολεοδομία» (για να δείτε το έγγραφο του ΣΕΕΔΔ κάντε κλικ εδώ-14)

-------------

Παρατήρηση 1 - Ο «περίεργος» μη εντοπισμός της κατασκευής των παράνομων εγκαταστάσεων του ΣΜΑ Περιστερίου

Την περίοδο που ο Ελεγκτής του ΣΕΕΔΔ κος Γεωργιάδης Βασίλειος «υποτίθεται» ότι κάνει έλεγχο, η Διοίκηση Παχατουρίδη, κατασκευάζει παράνομα τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις του ΣΜΑ Περιστερίου, τις οποίες ο εν λόγο επιθεωρητής «φαίνεται ότι δεν είδε». Κατά μία εκδοχή, ο έλεγχος ήταν τυπικός και εξ’ αποστάσεως με ανταλλαγή μόνο υπηρεσιακής αλληλογραφίας.

-------------

Παρατήρηση 2 – Το Αμαξοστάσιο του Δήμου και το παραπλανητικό «υπό μεταφορά»

Στις 9.2.2009, η Διοίκηση Παχατουρίδη, με το με αριθμ. πρωτ. 537/9.2.2009 έγγραφό της πληροφορεί το ΣΕΕΔΔ (ο έλεγχος κράτησε 1,5 χρόνο περίπου !!!) ότι:

α) το Αμαξοστάσιο του Δήμου και οι εγκαταστάσεις του δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν γιατί βρίσκονται σε χώρο χαρακτηρισμένο ως «κοινόχρηστο πράσινο» και

β)ο Δήμος Περιστερίου αναζητεί να αποκτήσει έκταση 15 στρεμμάτων για την μεταφορά του.

Ένα περίπου χρόνο μετά, από αυτή την έγγραφη δήλωση, η Διοίκηση Παχατουρίδη κατασκευάζει παράνομα τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις του ΣΜΑ Περιστερίου, μέσα στο Αμαξοστάσιο, για τις οποίες μάλιστα πήρε τραπεζικό δάνειο.

-------------

Παρατήρηση 3 – Η Παραπομπή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη και η «αθώωσή» του… !!!

Στις 25.2.2011, ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, καλείται σε απολογία από τον Γεν. γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, με το με αριθμ. 50319/7.2.2011 έγγραφό του, για «παράβαση καθήκοντος», με βάση τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του ΣΕΕΔΔ (495/Α/2010 Έκθεση Ελέγχου), ο οποίος στις 25.2.2011 υποβάλλει το απολογητικό του υπόμνημα (αριθμ. πρωτ. 6016/2964/28.2.2011).

Το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στο οποίο παραπέμφθηκε ο κ. Παχατουρίδης με την 1/2012 απόφασή του «γνωμοδοτεί» ότι «πρέπει να παύση η δίωξη του κ. Παχατουρίδη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος γιατί η συνέχιση (της παράνομης) λειτουργίας του Αμαξοστασίου δεν γίνεται λόγω δόλου ή βαρείας αμέλειάς του, αλλά εντάσσεται στη στάθμιση του επαπειλούμενου δημοσίου συμφέροντος και στην ανάγκη διαφύλαξης της υγείας των πολιτών».

Με βάση την εισήγηση αυτή, ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής «Απέχει» (!!!) από την επιβολή πειθαρχικής ποινής στον κ. Παχατουρίδη για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος» (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ-15).

Γίνεται απόλυτα κατανοητό ότι ο κ. Παχατουρίδης, δεν «αθωώνεται» και δεν «παύει» η δίωξη του, αλλά απλώς δεν λαμβάνεται καμία απόφαση για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος» για το οποίο είχε κλιθεί σε απολογία…

-------------------------------

30.12.2010:Ο 1ος Περιβαλλοντικός Έλεγχος και το πρώτο Πρόστιμο (15.000 ευρώ) για τη λειτουργία του «παράνομου» ΣΜΑ Περιστερίου

Στις 6.8.2010 κι ενώ η Διοίκηση Παχατουρίδη κατασκευάζει παρανόμως τις αυθαίρετες εγκαταστάσεις του ΣΜΑ Περιστερίου, διενεργείται έλεγχος στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου, από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.)/Τομέας Νοτίου Ελλάδος που συντάσσει την 3143/11.8.2010 Έκθεση Αυτοψίας, την στέλνει στον Δήμο Περιστερίου και ζητά απ’ αυτόν εξηγήσεις για τις διαπιστώσεις που περιλαμβάνονται στην Έκθεση.

Στις 31.8.2010, απαντά η Διοίκηση Παχατουρίδη, δια της τότε αντιδημάρχου κ. Νεκτ. Ευσταθιάδου που με το με αριθμ. πρωτ. 3348/31.8.2010 έγγραφό της «ζητά την κατανόηση της Ε.ΥΕ.Π. για τη μη νόμιμη λειτουργία των εγκαταστάσεων του ΣΜΑ Περιστερίου, δηλώνει ότι καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν προκαλείται από την λειτουργία του ΣΜΑ και ότι με την λειτουργία του «εξυπηρετείται το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον της διασφάλισης της υγείας των πολιτών». Τέλος επαναλαμβάνει για άλλη μία φορά το γνωστό αφήγημα ότι, ο Δήμος Περιστερίου αναζητεί οικόπεδο 15-20 στρεμμάτων για την μεταφορά του Αμαξοστασίου» (για να δείτε την απάντηση κάντε κλικ εδώ-16).

Στις 20.10.2010 η Ε.Υ.Ε.Π., εκδίδει την με αριθμ πρωτ. οικ. 4251/20.10.2010 «ΠΡΑΞΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ» (για να δείτε το έγγραφο κάντε κλικ εδώ-17) στην οποία καταγράφονται οι εξής διαπιστώσεις:

α) Οι εγκαταστάσεις 1) του Λειοτεμαχιστή, 2) της Πρέσας συμπίεσης απορριμμάτων (δηλαδή ο ΣΜΑ), 3) το Πλυντήριο Οχημάτων, 4) ο Σταθμός των Απορριμματοφόρων, 5) τα Συνεργεία, κλπ, δεν διέθεταν «Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Λειτουργίας (ΑΕΠΟ).

β) Η Διοίκηση Παχατουρίδη δέχθηκε ότι αυτό ισχύει, αλλά επικαλέσθηκε την απόφαση 540/7.9.2010 (!!!) της Οικονομικής με την οποία αποφασίσθηκε η μεταφορά του Αμαξοστασίου σε άλλο χώρο,

γ) Οι εγκαταστάσεις 1) του Λειοτεμαχιστή, 2) της Πρέσσας συμπίεσης απορριμμάτων (δηλαδή ο ΣΜΑ), 3) το Πλυντήριο Οχημάτων, 4) ο Σταθμός των Απορριμματοφόρων, 5) τα Συνεργεία, κλπ, βρίσκονται και λειτουργούν παράνομα μέσα σε χώρο που είναι χαρακτηρισμένος ως «κοινόχρηστο πράσινο» και

δ) οι ποιο πάνω δραστηριότητες και εγκαταστάσεις δεν τηρούν την περιβαλλοντική νομοθεσία, βλάπτουν και υποβαθμίζουν το περιβάλλον.

Στις 20.10.2010, η Ε.Υ.Ε.Π. με το με αριθμ. πρωτ. οικ.4253/20.10.2010 εισηγείται στον τότε Νομάρχη Αθηνών κ. Σγουρό, την επιβολή προστίμου στον Δήμο Περιστερίου ύψους 15.000 ευρώ για μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και λειτουργία των εγκαταστάσεων του ΣΜΑ μέσα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες (για να δείτε το έγγραφο κάντε κλικ εδώ-18).

Στις 30-12-2010 ο Νομάρχης Αθηνών κ. Ιωάννης Σγουρός κάνει δεκτή της εισήγηση της Ε.Υ.Ε.Π. και με την με αριθμ. 53133/10/30-12-2010 απόφαση του, με την οποία επιβάλειστο Δήμο Περιστερίου το πρόστιμο των 15.000 ευρώ (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ-19).

-------------

Παρατήρηση 1- Η εμμονή της Διοίκησης Παχατουρίδη στην προάσπιση της υγείας των κατοίκων !!!

Όπως γίνεται αντιληπτό από τα ποιο πάνω και κυρίως από την απάντηση της κας Ευσταθιάδου, τότε αντιδημάρχου Καθαριότητας, η Διοίκηση Παχατουρίδη, συνεχίζει να επιμένει στο αφήγημά της, «ότι καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση δεν προκαλείται από την λειτουργία του ΣΜΑ και ότι με την λειτουργία του «εξυπηρετείται το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον της διασφάλισης της υγείας των πολιτών».

Οι επιδράσεις της ρύπανσης και μόλυνσης του ΣΜΑ (μικροσωματίδια, μολυσματικοί παράγοντες, κλπ) στην Πόλη του Περιστερίου

-------------

Παρατήρηση 2- Το Πρόστιμο των 18.000 ευρώ για το «Πρώην Λατομείο Μαλατέστα»!!!

Στις 22.12.2009, πάλι ο Νομάρχης Αθηνών κ. Σγουρός επιβάλλει με την με αριθμ. 37872/08/22.12.2009 απόφασή του ΠΡΟΣΤΙΜΟ 18.000 ευρώ για παραβάσεις της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο «Πρώην Λατομείο Μαλατέστα»!!! (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ-20)

-------------------------------

Το «Σφράγισμα» & το «Ξεσφράγισμα» Αμαξοστασίου & ΣΜΑ Περιστερίου και οι παρατάσεις μέσω «νυκτόβιων τροπολογιών «πολιτικών» ανδρών

Το σφράγισμα:Στις 2-12-2009 ο τότε Νομάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός με την με αριθμ. πρωτ. 18495/02-12-2009) Απόφασή του «εντέλλεται» το σφράγισμα του Αμαξοστασίου του Δήμου Περιστερίου «διότι αυτές δεν διέθεταν την προβλεπόμενη άδεια λειτουργίας». Δίνει, όμως χρονικό όριο «σφραγίσματος» την 4.10.2011 προκειμένου ο Δήμος Περιστερίου να πραγματοποιήσει όλες τις ενέργειες για την μεταφορά του σε άλλο χώρο, όπως ο τελευταίος δήλωνε με έγγραφά του.

Στις 4.1.2010 η Διοίκηση Παχατουρίδη, με την με αριθμ. πρωτ. 1747/1177/18.1.2010 ΠΡΟΣΦΥΓΗ της ζητά από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής να ακυρώσει την 18495/02-12-2009 απόφαση του Νομάρχη Αττικής για το σφράγισμα του Αμαξοστασίου του Δήμου, που απορρίπτεται από τον Γενικό Γραμματέα με την με αριθμ. πρωτ. 5348/3390/12.2.2010 Απόφασή του (για να δείτε την απόφαση κάντε κλικ εδώ-21).

-------------

Η πρώτη παράταση: Στις 4.10.2011, παρά την ύπαρξη ήδη δύο δικαστικών αποφάσεων, με την με αριθμ πρωτ. 6092/4-10-2011 Απόφαση του τότε Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Παπαντωνίου δόθηκε, μετά από αίτημα της Διοίκησης Πχαχατουρίδη, προθεσμία ενός έτους (έως 4-10-2012) για την οριστική παύση λειτουργίας του Αμαξοστασίου του Δήμου Περιστερίου και όσων εγκαταστάσεων υπάρχουν και λειτουργούν μέσα σ’ αυτό εκτός από την στάθμευση των φορτηγών και απορριμματοφόρων για την οποία δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί σχετική νομοθεσία που να θέτει συγκεκριμένους περιορισμούς.

-------------

Η δεύτερη παράταση: Στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθήνας, υπογράφει νέα Απόφαση για την παράταση λειτουργίας μόνο του «Λειοτεμαχιστή-συμπιεστή απορριμμάτων» στο Αμαξοστάσιο του Δήμου για άλλους έξι (6) μήνες και έως 4/4/2013, προκειμένου, όπως αναφέρει το σκεπτικό τα απόφασης «να ολοκληρωθεί η μεταφορά του σε άλλο χώρο». Η Απόφαση της εξαμηνιαίας παράτασης λειτουργίας, δεν περιλαμβάνει τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του Αμαξοστασίου που πρέπει να σφραγισθούν, αλλά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ…!!! (για να δείτε το απόσπασμα της απόφασης κάντε κλικ εδώ-22).

-------------

Παρατήρηση: Παράταση με «παράνομη» απόφαση

Η Απόφαση είναι «παράνομη» αφού επικαλείταιτην παρ. 3 του άρθρου 22 του Ν. 3982/2011.  Ο νόμος 3982/2011 αφορά επιχειρήσεις που είτε έχουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, είτε βρίσκονται στη φάση νομιμοποίησης τους έχοντας καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Για το Αμαξοστάσιο του δήμου Περιστερίου και τις εγκαταστάσεις του λειοτεμαχιστή δεν ισχύει τίποτα αυτά. Και τα δύο έχουν κριθεί παράνομα και χωρίς δυνατότητα έκδοσης άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας και μάλιστα με δικαστικές αποφάσεις. Συνεπώς δεν είναι δυνατόν να δοθεί παράταση λειτουργίας τους προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την μετεγκατάσταση τους όταν δεν υπάρχει τίποτα νομιμοποιημένο, όπως προβλέπει ο νόμος 3982/2011.

 Την παραδοχή  αυτή, δηλαδή τον «χαρακτηρισμό της Εγκατάστασης του ΣΜΑ-Λειοτεμαχιστή ως Βιοτεχνική –βιομηχανική εγκατάσταση (υπό μεταφορά)», έρχεται να καταρρίψει ο ίδιος ο Δήμαρχος Περιστερίου, που στην με αριθμό πρωτ. 3/6.3.2013 Αίτησή του προς το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθηνών, αναφέρει, για την μονάδα ΣΜΑ - Λειοτεμαχιστή τα εξής: 

«Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 17 του Ν. 3982/2011 (ορισμός βιομηχανία – βιοτεχνίας) η εν λόγω μονάδα του Δήμου, δεν δύναται να οριστεί ως βιομηχανία – βιοτεχνία» (για να δείτε την αίτηση του Δημάρχου Περιστερίου κάντε κλικ εδώ-23). 

-------------------------------

Το οριστικό «Σφράγισμα» με Πρωτόκολλο από την Αντιπεριφέρεια Δυτικού Τομέα

Στις 12.4.2013, δύο υπάλληλοι της αντιπεριφέρειας Δυτικού Τομέα, προχωρούν στο «σφράγισμα» του «Λειοτεμαχιστή & της πρέσας συμπίεσης απορριμμάτων», αφού είχε λήξει το εξάμηνο της παράτασης λειτουργίας τους που είχε δοθεί για την μεταφορά τους που δεν έγινε ποτέ και αναρτούν το σχετικό πρωτόκολλο στο Αμαξοστάσιο του Δήμου Περιστερίου (για να δείτε το έγγραφο σφράγισης κάντε κλικ εδώ-24).

-------------------------------

Η συνέχιση λειτουργίας του ΣΜΑ με μεταμεσονύκτιες «ντροπολογίες»

Τον Απρίλιο του 2013 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης κος Χατζιδάκης, περνά σε άσχετο νομοσχέδιο μεταμεσονύκτια «ντροπολογία» με την οποία δίνει παράταση λειτουργίας τριών ετών και έως 4.10.2017, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας των υφιστάμενων Αμαξοστασίων των Δήμων και των ΣΜΑ που λειτουργούν, με τον απαράβατο όρο να διαθέτουν (μόνο) πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Στις 7-6-2013, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα κ. Παπαντωνίου με την 4412/7-6-2013 εγκρίνει την παράταση λειτουργίας του Αμαξοστασίου και του ΣΜΑ (Λειοτεμαχιστή) του Δήμου Περιστερίου έως 4.10.2017.

Τον Αύγουστο του 2014, ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Ντινόπουλος, με νέα μεταμεσονύκτια «ντροπολογία» δίνει ακόμη μία επιπλέον παράταση λειτουργίας, κατά παρέκκλιση των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας, για ένα (1) ακόμη χρόνο και έως τις 4.10.2018.

-------------------------------

Είναι ο Λειοτεμαχιστής ΣΜΑ ή όχι;

Η Διοίκηση Παχατουρίδη, διατείνεται σε όλους τους τόνους, τόσο γραπτά στα έγγραφά της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και προφορικά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα δημόσια «φόρα», ότι στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, λειτουργεί μόνο λειοτεμαχιστής που θρυμματίζει και συμπιέζει σε κοντέινερ κλαδιά δένδρων (πράσινο) και ογκώδη αντικείμενα, σε καμία δε περίπτωση οικιακά οργανικά (σύμμεικτα) απορρίμματα, που είναι και τα ποιο μολυσματικά για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Στο παρελθόν (βλέπε τα βίντεο που υπάρχουν στο άρθρο) η εκρηκτική αντιδήμαρχος κα Ευσταθιάδου είχε ομολογήσει μέσα στο δημοτικό συμβούλιο ότι «ναι συμπιέζουμε για λόγους οικονομίας σύμμεικτα οικιακά απορρίμματα στα κοντέινερ», κάτι που η σημερινή αντικαταστάτη της κα Τσιώτα το απορρίπτει.

Θα μπορούσε κάποιος, ίσως να το δεχθεί, εφόσον η άποψη της στηρίζονταν σε στοιχεία. Δυστυχώς, η κα Τσιώτα, όπως και η υπόλοιπη διοίκηση του Δήμου, δεν δίνει κανένα στοιχείο για την ποσότητα πρασίνου και ογκωδών αντικειμένων που λειοτεμαχίζονται και συμπιέζονται σε καθημερινή βάση στα κοντέινερ μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΔΝΑ που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Φυλής, οι ποσότητες απορριμμάτων του Δήμου Περιστερίου, που μεταφέρονται με κοντέινερ στον ΧΥΤΑ, ξεπερνούν κατά μέσο όρο τους 100 τόνους ανά ημέρα. Εύλογο λοιπόν είναι το ερώτημα, που βρίσκει τόσο μεγάλες ποσότητες πρασίνου και ογκωδών αντικειμένων ο Δήμος Περιστερίου, εκτός αν,

α) εισάγει απορρίμματα αυτού τους είδους από άλλους δήμους, όπως η Σουηδία από άλλες χώρες ή

β) συμπιέζει σύμμεικτα οικιακά απορρίμματα της πόλης, κάτι που αρνείται βεβαίως. Τα συμπεράσματα του αναγνώστη.

Πίνακας ημερήσιων φορτίων απορριμμάτων Δήμου Περιστερίου στο ΧΥΤΑ Φυλής (Τα χρωματισμένα είναι φορτία που μεταφέρονται συμπιεσμένα σε κοντέινερ - στοιχεία ΕΣΔΝΑ)

-------------------------------

Οι Έλεγχοι στο Αμαξοστάσιο και τον ΣΜΑ Περιστερίου

Στο δημοτικό συμβούλιο της 23.11.2013 η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κα Τσιώτα ανάφερε ότι οι Έλεγχοι στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, απ’ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι συνεχείς και σε καθημερινή σχεδόν βάση, οφείλονται δε σ’ αυτούς που κατηγορούν διαρκώς το Δήμο (!!!).

Γεγονός είναι ότι πράγματι γίνονται συνεχείς έλεγχοι στο Αμαξοστάσιο και τον ΣΜΑ (λειοτεμαχιστή) Περιστερίου και «μπαίνουν» αλλεπάλληλα μικρά σχετικά πρόστιμα στον Δήμο για διάφορες παραβάσεις της περιβαλλοντικής κυρίως νομοθεσίας.

Το βασικό, όμως, χαρακτηριστικό αυτών των ελέγχων είναι ότι κατά κανόνα συνοπτικοί και απλουστευτικοί (για να δείτε μία έκθεση αυτοψίας αυτών των ελέγχων κάντε κλικ εδώ-25).

Αντίθετα οι αντίστοιχοι έλεγχοι σε ίδιες εγκαταστάσεις άλλων δήμων είναι ενδελεχείς και πολύ εξονυχιστικοί, τεκμηριώνονται δε πάντα με φωτογραφικό υλικό (για να δείτε μία έκθεση αυτοψίας αυτών των ελέγχων κάντε κλικ εδώ-26).

Το γιατί υπάρχει αυτή η μεταχείριση στον Δήμο Περιστερίου, δεν έχει εξηγηθεί από καμία ανώτερη διοικητική αρχή. Τα συμπεράσματα του αναγνώστη.

-------------------------------

Επιμύθιο

Όσοι «κατάφεραν να διαβάσουν όλο το άρθρο, ας βγάλουν μόνοι τους τα συμπεράσματα. Περισσότερα στοιχεία μπορεί ο αναγνώστης να βρει σε μεγαλύτερη έκταση στα «Άρθρα» και που έχουμε μέχρι σήμερα δημοσιεύσει οι διευθύνσεις των οποίων παρατίθονται στην συνέχεια.

Αυτό, όμως, που πρέπει να σημειωθεί είναι το γεγονός ότι, όταν η Διοίκηση Παχατουρίδη αισθάνεται «στριμωγμένη» για την Λειτουργία του ΣΜΑ Περιστερίου και την συνέχισή της, θυμάται πάντα την «ΥΓΕΙΑ» των εργαζόμενων στο Αμαξοστάσιο και των κατοίκων της περιοχής.

Με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί κάθε φορά να «φορτώσει» ενοχές στους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις τους για την συνέχιση της ρυπογόνου και μολυσματικής λειτουργίας του ΣΜΑ μέσα στο Αμαξοστάσιο, άσχετα αν η ίδια παραπλανητικά τον έχει βαφτίσει Λειοτεμαχιστή.

Το έκανε τον Οκτώβριο του 2009 όταν διατάχθηκε το 1ο σφράγισμα των εγκαταστάσεων του Αμαξοστασίου, το ξανάκανε με μεγαλύτερη ένταση την άνοιξη του 2013 και το επανέλαβε στις 23 Νοεμβρίου 2016.

Στις δύο πρώτες φορές το μοτό της ήταν «η λειτουργία του ΣΜΑ εξοικονομεί χρήματα για το δήμο που μοιράζονται σαν υπερωρίες, νυκτερινά και κυριακάτικα στους «φτωχά» μισθοδοτούμενους εργαζόμενους του Δήμου» και επίσης «η λειτουργία του ΣΜΑ προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία των εργαζόμενων».

Στην τελευταία, το «μοτό» της ήταν «η λειτουργία του ΣΜΑ (Λειοτεμαχιστή) βλάπτει την υγεία των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής».

Κι όλα αυτά για να περάσει χωρίς αντιρρήσεις από την αντιπολίτευση, η κατασκευή ενός παράνομου και αυθαίρετου Στεγάστρου, πάνω σε αυθαίρετες εγκαταστάσεις σε χώρο που δεν επιτρέπεται καμία κατασκευή και μάλιστα με πολύ «περίεργες» διαδικασίες.

Στην πράξη, δεν ενδιαφέρεται για κανένα απ’ όλα αυτά, παρά μόνο να συνεχίσει να διοικεί με τον αυθαίρετο τρόπο που το κάνει μέχρι σήμερα.

Για την ΥΓΕΙΑ εργαζόμενων και κατοίκων, ποσώς την ενδιαφέρει. Αν πράγματι την ενδιέφερε θα είχε πάρει μέτρα από πολύ νωρίς, αμέσως μετά το πρώτο σφράγισμα του Αμαξοστασίου.

-------------------------------

Υ.Γ.: Ισχυρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μην περιμένετε… Όπως είπε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, «ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για να φτιάξουμε την πόλη καλύτερη…» Τόσο καλά…

Μέχρι τότε, η Διοίκηση Παχατουρίδη θα συνεχίσει να διοικεί, όπως τις αρέσει, καταπατώντας τους νόμους επικαλούμενη κατά περίπτωση είτε το οικονομικό συμφέρον του Δήμου και των εργαζόμενων του, είτε όταν την βολεύει την «υγεία» εργαζόμενων και κατοίκων… (!!!)

Νίκος Παρίκος  25.12.2016

Vukentra.gr

--------------------------------

Διαβάστε ακόμη:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "