Εισαγγελική έρευνα για τα τραπεζικά δάνεια του ομίλου Real των Χατζηνικολάου-Κουρή

Κατηγορία: Οικονομία Τράπεζες


Εισαγγελική παραγγελία στις ελληνικές τράπεζες για τα δάνεια στην Real στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής.

Μπορεί ο κος Ν. Χατζηνικολάου να στράφηκε τις προηγούμενες ημέρες εναντίον της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, για κακοδιοίκηση και ευνοιακρατική υπέρμετρη αύξηση των μισθών των μελών της, φαίνεται ότι το αίτιο γι’ αυτό ήταν η Εισαγγελική Παραγγελία προς όλες τις τράπεζες για την χορήγηση στοιχείων σχετικά με τα τραπεζικά δάνεια του ομίλου της Real, του οποίου είναι συνιδιοκτήτης μαζί με τον υιό του εκλιπόντος Γ. Κουρή.

Συγκεκριμένα τους τελευταίους μήνες έχουν σταλεί εισαγγελικές παραγγελίες και για άλλους εκδοτικούς ομίλους και τώρα…έφθασε και η σειρά του ομίλου Real.

Η Εισαγγελική παραγγελία που επιδόθηκε στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες έχει επίκεντρο τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στον όμιλο Real του δημοσιογράφου και εκδότη Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο χρόνος που επιδόθηκε η εισαγγελική παραγγελία προκαλεί ερωτηματικά αλλά όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ…εντάσσεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης στην Βουλή για τα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τους τελευταίους μήνες έχουν σταλεί εισαγγελικές παραγγελίες και για άλλους εκδοτικούς ομίλους και …έφθασε και η σειρά του ομίλου Real.

Σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης που έχουν δάνεια έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της δικαιοσύνης απόρροια της έρευνας της Βουλής. 

Με βάση τραπεζικές πηγές η ελληνική δικαιοσύνη ζητάει οι 4 συστημικές τράπεζες να απαντήσουν με ποια κριτήρια χορήγησαν δάνεια στον όμιλο Real και τι εξασφαλίσεις διαθέτουν.  Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος δανειστής του ομίλου Real είναι η Πειραιώς, ακολουθεί η Alpha bank μέσω του leasing το οποίο χρησιμοποιεί ως εγγύηση το ακίνητο στο Μαρούσι. Στην Εθνική τράπεζα τα αρχικά δάνεια 1,4 εκατ έχουν σχεδόν αποπληρωθεί με υπόλοιπό μόλις 180-185 χιλιάδες ευρώ.


Είναι αληθές ότι τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης βρίσκονται στο στόχαστρο εισαγγελέων όμως προκαλεί απορία το γεγονός ότι στοχοποιείται και η Real… η οποία έχει δυσανάλογα χαμηλό δανεισμό, σε σχέση με άλλους εκδοτικούς ομίλους που είχαν λάβει δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. 

Σημειώνεται δε ότι τα δάνεια της Real εξυπηρετούνται κανονικά όπως πληροφορούν οι ίδιες οι τράπεζες και κάνουν λόγο για συνεργάσιμο δανειολήπτη.  Και ενώ τα μέσα ενημέρωσης είναι στο επίκεντρο…τον Ιούλιο 2018 στις τράπεζες είχαν επιδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στα πολιτικά κόμματα.

Εσχάτως οι δικαστικές αρχές επανήλθαν ζητώντας από τις τράπεζες πρόσθετα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι 284 εκατ ή 420 εκατ μαζί με τόκους υπερημερίας που είναι το ύψος των δανείων που χορήγησαν οι τράπεζες στα πολιτικά κόμματα και τα οποία σχεδόν στην πλειοψηφία τους είναι μη εξυπηρετούμενα, είναι κόκκινα δάνεια οι τράπεζες έχουν λύση για να εισπράξουν μέρος αυτών των χορηγήσεων.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και ειδικά η Πειραιώς έχουν καταφύγει στην δικαιοσύνη και υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι εις βάρος των κομμάτων ειδικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης προτείνει το εξής «οι τράπεζες και ειδικά η Πειραιώς λόγω Αγροτικής έχουν επωμιστεί ένα βάρος εκατοντάδων εκατομμυρίων επειδή χορήγησαν δάνεια στα πολιτικά κόμματα και τα οποία δεν εξυπηρετούνται στην πλειονότητα τους. Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν έναντι τακτικής κρατικής χρηματοδότησης, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η χρηματοδότηση των ιδιωτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση 4,4 εκατ η ΝΔ 3,58 εκατ. η Χρυσή Αυγή 1,15 εκατ, το ΚΚΕ 979 χιλ. ευρώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη 895 χιλ ευρώ και το Ποτάμι 811 χιλ ευρώ.
Οι λύσεις που θα μπορούσαν να βρεθούν είναι δύο:

1). Οι τράπεζες έχουν πάρει ως εξασφαλίσεις τις κρατικές επιδοτήσεις, να επιλυθούν τα νομικά ζητήματα και οι τράπεζες να δεσμεύουν μέρος των κρατικών χρηματοδοτήσεων με βάση τα ποσοστά των κομμάτων.

Π.χ. η ΝΔ λαμβάνει κάθε χρόνο 3,6 εκατ κρατική τακτική ενίσχυση το 1 εκατ να δεσμεύεται ή το ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Συμπαράταξη 895 χιλ ευρώ και επίσης να δεσμεύεται ένα ποσό. Επειδή τα δάνεια είναι υπέρογκα θα απαιτηθούν 10ετίες, οπότε και οι τράπεζες θα πρέπει να προσφέρουν ένα εύλογο haircut ίσως και 50% και τα πολιτικά κόμματα να αρχίζουν να πληρώνουν.
2). Η δεύτερη λύση που θα μπορούσε να συνδυαστεί με την κρατική ενίσχυση είναι να νομοθετηθεί όπως και στις ΗΠΑ η δυνατότητα χρηματοδότησης των κομμάτων από ιδιώτες και έτσι έχοντας τα κόμματα ρευστότητα να πληρώσουν τα αναδιαρθρωμένα δάνεια τους προς τις τράπεζες».

Εν τω μεταξύ η δικαιοσύνη προχωράει στις διαδικασίες και είναι πιθανό τραπεζίτες και πολιτικά κόμματα να βρεθούν κατηγορούμενοι για το γεγονός ότι δεν πληρώνονται τα δάνεια στις τράπεζες.

Ποια είναι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στα πολιτικά κόμματα

Τα 284 εκατ. ευρώ που είναι τα δάνεια στα κόμματα έχουν φθάσει στα 420 εκατ ευρώ με τους τόκους υπερημερίας. Από τα 284 εκατ. τα 240 εκατ. είναι καταγγελμένα ωστόσο εάν προσμετρήσουν και οι τόκοι υπερημερίας φθάνουν τα 420 εκατ. Από αυτά περίπου 17 εκατ. θεωρούνται και είναι εξυπηρετούμενα.

Με βάση την δομή των δανείων ανά κόμμα:

  • Η ΝΔ έχει πάρει δάνεια 142 εκατ. και εξυπηρετούνται μόλις 5 εκατ. τα υπόλοιπα 137 εκατ. είναι μη εξυπηρετούμενα.
  • Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει δάνεια 127 εκατ εκ των οποίων εξυπηρετούμενα είναι τα 8,5 εκατ. ευρώ και τα 118 εκατ. μη εξυπηρετούμενα.
  • Το ΚΚΕ έχει λάβει δάνειο 7 εκατ. το οποίο μερικώς εξυπηρετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5 εκατ. το οποίο ακόμη εξυπηρετείται.

Με βάση την διάρθρωση των τραπεζών ανά τράπεζα η Εθνική έχει χορηγήσει περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς εμφανίζεται με 248 εκατ. προς τα κόμματα αλλά από αυτά τα 220 εκατ. προήλθαν από την Αγροτική τράπεζα που εξαγοράστηκε. Η Αγροτική τράπεζα με βάση τον κανονισμό πιστοδοτήσεων που είχε εγκριθεί από την ΤτΕ ρητά αναφερόταν ότι επιτρέπεται η χρηματοδότηση των κομμάτων. Για να τεθεί απλά ο κανονισμός πιστοδοτήσεων της Αγροτικής προέβλεπε ρητά την δανειοδότηση των κομμάτων.

Με βάση το ιστορικό πρότυπο τα 2 μεγάλα κόμματα λάμβαναν εκλογικά ποσοστά περί το 80% των ψήφων και πάντα μέσα στα όρια της 4ετίας.

Επί εποχής Λάμπρου στην ΑΤΕ ζήτησε να πάρει τα δάνεια προς τα κόμματα της Εθνικής και έτσι η ΑΤΕ....βρέθηκε με 100 εκατ. τα οποία επί θητείας Μηλιάκου έγιναν 200 εκατ. ευρώ.

Όμως αξίζει να αναφερθεί ότι είχαν εισπραχθεί 35 εκατ. ευρώ και μάλιστα με ομόφωνες αποφάσεις των εγκριτικών οργάνων.

Η Αγροτική χορηγούσε δάνεια στα κόμματα και για τις διαδικασίες που ακολουθούσε δεν είχε ουδέποτε καμία όχληση ή παρατήρηση από την ΤτΕ.

Τα πολιτικά κόμματα ως εγγύηση για τα δάνεια κατέθεταν τις επιχορηγήσεις από το κράτος. Μάλιστα οι επιχορηγήσεις συνδέονταν με την πορεία του ΑΕΠ και όταν αυξανόταν όπως συνέβη εκείνη την περίοδο αυξάνονταν και οι επιχορηγήσεις.

Η Attica bank χορήγησε στα πολιτικά κόμματα 7,5 εκατ. εκ των οποίων 5 εκατ. στο ΠΑΣΟΚ και 2,5 εκατ. στην ΝΔ. Η Eurobank είχε χορηγήσει περίπου 8,5 εκατ. δάνεια στα πολιτικά κόμματα.

Πηγή: bankingnews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "