Δραματική πτώση της αξίας κεφαλαίου (μετοχών) των Ελληνικών Τραπεζών - Ποιες οι αιτίες της κατάρρευσης και πως θα αλλάξει το σκηνικό χάους;

Κατηγορία: Οικονομία Τράπεζες


Πολυοργανική ανεπάρκεια «χτυπάει» τις ελληνικές τράπεζες – Ποιες οι αιτίες της κατάρρευσης των μετοχών και πως θα αλλάξει το σκηνικό χάους;

Το 80% της πτώσης των τραπεζών οφείλεται στις ίδιες τις τράπεζες - Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; Η χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών έχει καταρρεύσει. Από 9,4 δισεκ. που ήταν πριν λίγο καιρό έχει βυθιστεί στα 5,6 δισεκ. ευρώ.

Οι ξένοι πουλάνε επιθετικά, οι εντολές από ξένα χαρτοφυλάκια είναι συνεχείς οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο και τον τραπεζικό δείκτη σε χαμηλά ετών. Οι 680 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 560 μονάδες για τον τραπεζικό δείκτη είναι σημείο αναφοράς.

------------------------

  • Οι επιθετικές πωλήσεις ειδικά στις τράπεζες, είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσουν margins, να χτυπηθούν βίαια stop losses και όλο αυτό το σκηνικό καταστροφής να δημιουργήσει ένα αυτοτροφοδοτούμενο sell off.

 

  • Η αιτία της καταστροφής είναι οι τράπεζες και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που οι μετοχές των τραπεζών καταρρέουν, το 10ετές ομόλογο ανακάμπτει στο 4,02%.

 

  • Η Ιταλία και οι αναδυόμενες αγορές έχουν μια επίδραση στην ελληνική αγορά…αλλά μόλις 20%. Το 80% της πτώσης των τραπεζών οφείλεται στις ίδιες τις τράπεζες. 

 

Για να αλλάξει αυτό το σκηνικό καταστροφής απαιτείται:

  • Παρέμβαση από τις διοικήσεις των τραπεζών που θα παρουσιάσουν στους διεθνείς επενδυτές ποιες είναι οι προοπτικές των τραπεζών, πως θα αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες και πως θα ισχυροποιηθούν τα πλεονεκτήματα.
  • Να καλέσουν διεθνείς επενδυτικούς οίκους και να τους αναλύσουν τα προβλήματα και να προτείνουν λύσεις.
  • Στις εκθέσεις τους οι επενδυτικοί οίκοι να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών στους διεθνείς επενδυτές.
  • Να εξηγήσουν πως θα αναστρέψουν αυτή την απογοητευτική εικόνα στα αποτελέσματα τους. 

Ποιες οι αιτίες της καταστροφής στις τράπεζες;

1) Τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου του 2018 απογοήτευσαν. Οι τράπεζες έδειξαν αδυναμίες, με μείωση των προ προβλέψεων εσόδων τους και αύξηση του κόστους ρίσκου. Τα κεφάλαια μειώθηκαν και γενικώς η εικόνα των τραπεζών έδειξε να μην είναι αναστρέψιμη άμεσα. 
Οι τράπεζες ανακοίνωσαν με τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2018 ότι οι επιδόσεις στο γ΄τρίμηνο του 2018 δεν θα αλλάξουν ουσιωδώς. Οπότε η αγορά ξέρει ότι δεν μπορεί να προσδοκάει βελτίωση. Χωρίς καμία αμφιβολία το α΄ 6μηνο του 2018 έκανε μεγάλη ζημία.
2) Αδυναμία άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές όχι μόνο μέσω αυξήσεων κεφαλαίου αλλά και ομολογιακών tier 2.  Αφενός οι βασικοί μέτοχοι δεν θέλουν αυξήσεις κεφαλαίου και αυτό η αγορά το ξέρει, βλέπει τις τράπεζες να χρειάζονται κεφάλαια αλλά οι βασικοί μέτοχοι να είναι αρνητικοί. Βλέπουν και μια άλλη αδυναμία.

Έγιναν απόπειρες να εκδοθούν ομολογιακά tier 2 από τράπεζες και τα επιτόκια που προσφέρθηκαν ήταν 9% για 500 εκατ και εν συνεχεία 11% για 250 εκατ ευρώ.  Είναι προφανές ότι οι τράπεζες – σε αυτή την φάση – δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια ούτε μέσω ομολογιακών εκδόσεων. 

3) Τα διεθνή funds αμφισβητούν την ικανότητα των τραπεζών να πιάσουν τους στόχους μείωσης των NPEs τα επόμενα τρίμηνα. Η στοχοθεσία μείωσης των προβληματικών δανείων ήταν οπισθοβαρής δηλαδή το βασικό πρόβλημα μείωσης είναι μπροστά και όχι πίσω. 
Να ληφθεί υπόψη ότι τα NPEs είναι 88 δισεκ. και το 2022 πρέπει να μειωθούν στα 18 δισεκ. ή 9% του συνόλου. Δηλαδή μια μείωση 70 δισεκ. προβληματικών δανείων και κάθε τρίμηνο που θα περνάει όλο και θα πλησιάζουν οι τράπεζες στον πυρήνα του προβλήματος. 

Είναι πολύ δύσκολη η αντιμετώπιση των NPEs γιατί ο δείκτης κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις βρίσκεται στο 52% όπερ σημαίνει ότι οτιδήποτε πωλείται κάτω από 48% επιφέρει κεφαλαιακή ζημία στις τράπεζες. 

4) Οι τράπεζες κάνουν απόπειρες να εφαρμόσουν μοντέλα επίλυσης των προβληματικών τους δανείων όπως η Ιταλική Intesa ή η Τράπεζα Κύπρου. Της Intesa San Paolo περιλάμβανε ένα SPV μια εταιρία ειδικού σκοπού, πώληση 9 -10 δισεκ. προβληματικών δανείων και 1,5 δισεκ. αύξηση κεφαλαίου. 

Οι ελληνικές τράπεζες παίρνουν προσφορές από διεθνή funds αλλά στο 1,5% της ονομαστικής αξίας. Οι τράπεζες στην Ελλάδα ζητούν 30% της ονομαστικής αξίας ή 35%, τέτοιες τιμές δεν υπάρχουν.

5) Ο Coeure της ΕΚΤ σε πρόσφατη συνέντευξη του είχε αναφέρει ότι το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος στην Εθνική 40%, στην Πειραιώς 26%, στην Eurobank 2,34% και στην Alpha bank 11% θα πρέπει να μειώσει τις επενδυτικές τους θέσεις. Αν και δεν σχεδιάζονται placement ούτε το 2019…αλλά από το 2020 το ΤΧΣ θα πρέπει να αρχίσει να πουλάει.

6) Ένα κύμα πωλήσεων χτύπησε τις ελληνικές τράπεζες…ενεργοποιώντας stop losses δηλαδή τεχνικά σημεία που έχουν τεθεί από funds κάτω από τα οποία πουλάνε ολοκληρωτικά τις επενδυτικές θέσεις τους. Συνήθως είναι αυτοματοποιημένες αυτές οι συναλλαγές.

Εάν π.χ. υποχωρήσει η Alpha bank κάτω από τα 1,25 ευρώ πρέπει όλη η θέση να πωληθεί ανεξαρτήτως των ζημιών. 

Συμπέρασμα
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών πρέπει να παρέμβουν.  Να επικοινωνήσουν στην αγορά την αξιοπιστία τους και τα προβλήματα τους, παρουσιάζοντας λύσεις και στέλνοντας το μήνυμα ότι ο τραπεζικός κλάδος σταδιακά ανακάμπτει.  Εάν αφεθεί στην τύχη του ο κλάδος οι μετοχές θα καταρρεύσουν ακόμη χαμηλότερα. 

Πηγή: bankingnews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "