Στα «δόντια» της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ο «πτωχός» Δημήτρης Μελισσανίδης

Κατηγορία: Οικονομία Τράπεζες


«Τίγρης» κερνάει, Μήτσος πίνει…. αλλά ο κίνδυνος να βρεθεί πίσω από αμερικάνικα κάγκελα είναι όχι μόνο υπαρκτός, αλλά πάρα πολύ μεγάλος…

Στριμωγμένος στα σχοινιά βρίσκεται ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Οι αμερικανοί δεν είναι σαν τις «υπουργάρες» μας και το σκάνδαλο της Aegean Marine Petroleum, τον φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση στην διεθνή αγορά.

Μπορεί ο, οικονομικά ασθενής, ελληνικός Τύπος να έχει κατεβάσει στο πάτωμα το θέμα (το διαφημιστικό μπάτζετ του ΟΠΑΠ αποτελεί μια σοβαρή αιτία), ωστόσο στις ΗΠΑ, Δικαιοσύνη και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολούνται επισταμένως. Άλλωστε, η φημισμένη και εξειδικευμένη σε αυτά τα θέματα δικηγορική φίρμα, Wolf Haldenstein Adler Freeman & Herz LLP, κατέθεσε συλλογική αγωγή (class action lawsuit) σε βάρος της διοίκησης της Aegean και του Μελισσανίδη, εκ μέρους ζημιωμένων μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας.

Πάμε να δούμε, για ποια θέματα κατηγορείται ο Μελισσανίδης. Καταρχάς, δεν είναι μόνο το ζήτημα των «αμφισβητούμενων συναλλαγών» του 2015, ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, με τις οποίες φούσκωναν τους ισολογισμούς, της Aegean, παραπλανώντας την αγορά και τους επενδυτές. Ανάμεσα, στα άλλα, ο Μελισσανίδης, κατηγορείται ότι, η Aegean πληρώνει – σε άλλη εταιρία του- υπερβολικά ενοίκια για τα κεντρικά γραφεία της στον Πειραιά, καταβάλλει αδικαιολόγητα δυσθεώρητες αμοιβές σε στελέχη του περιβάλλοντος του, «τρέφει» με ελεγχόμενα συμβόλαια και άλλες περίεργες συναλλαγές εταιρίες του (HEC, Aegean Oil, Aegean Shipping Managerment).

Αποκαλύπτεται, δηλαδή, ένα ατελείωτο πάρτι του Μελισσανίδη και των συμφερόντων του σε βάρος της Aegean.

--------------------------------

Η ΙΣΤΟΡΙΑ «ΕΣΚΑΣΕ» ΣΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ 

Πώς τον έπιασαν στα…πράσα οι μέτοχοι της εταιρίας. Καμία…φωναχτή απάντηση. Καμία πειστική διάψευση. Συμπεριφορά αλά Κουτσολιούτσου, με δύο λόγια.

Απεναντίας, η πλευρά Μελισσανίδη έχει παραδεχθεί το σκάνδαλο «αμφισβητούμενων συναλλαγών», φορτώνοντας το, όμως, σε κάποια κακά στελέχη της Aegean τα οποία παραπλάνησαν και τη διοίκησή της, η οποία βεβαίως, δεν γνώριζε τίποτα.

Μπορεί να είναι και έτσι. Ωστόσο, τα γεγονότα φαίνεται να διαψεύδουν την «άγνοιά» της. Πώς μπορεί να εξηγήσει ο μεγαλοεπιχειρηματίας ότι, το 2016, αυγουστιάτικα, μέσα στα μπάνια του λαού, μισό χρόνο μετά το σκάνδαλο των 200 εκατ. Δολαρίων, έσπευσε να αποχωρήσει από την Aegean, πουλώντας το ποσοστό του στην ίδια την εταιρία; Τότε πήρε 100 εκατομμύρια.

Λίγο αργότερα, όμως, ο «τίγρης» επέστρεψε στην Aegean. Τι μεσολάβησε; Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, μεσολάβησε η αποτυχία του πλάνου του, η Aegean να εξαγοράσει τη δική του εταιρία, την HEC Europe, η οποία διαχειρίζεται απόβλητα πλοίων.

Η αποτυχία οφείλεται στο γεγονός ότι, οι άλλοι μέτοχοι πήραν χαμπάρι το κόλπο του Μελισσανίδη. Η εξαγορά θα γινόταν με την έκδοση νέων μετοχών της Aegean. Αυτές θα τις έπαιρνε ο ολιγάρχης, ως αντάλλαγμα, για την εξαγορά της HEC.

Μόνο που, με το κόλπο αυτό, ο «μεγάλος» θα έπαιρνε ξανά στα χέρια του, τσάμπα, της Aegean Marine Petroleum, η οποία θα περιελάμβανε την HEC. Στον μεγαλύτερο και ισχυρότερο όμιλο που θα δημιουργούνταν, προφανώς, οι μέτοχοι μειοψηφίας θα είχαν μικρότερο ποσοστό, χωρίς να έχουν πάρει ευρώ.

Τη μεθόδευση Μελισσανίδη τη μπλόκαρε η μειοψηφία της Aegean, στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Πώς; Με απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, αφού αποκαλύφθηκε ότι, ο Μελισσανίδης επιχείρησε να κάνει τη δουλειά χωρίς την έγκριση της συνέλευσης των μετόχων της Aegean. Η όλη ιστορία «έσκασε» στο αμερικάνικο χρηματιστήριο εξ αιτίας της αδυναμίας της, εισηγμένης σε αυτό, Aegean, να δημοσιεύσει τον ισολογισμό του 2017.

Εμείς, δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.


Πηγή: Εφημερίδα Voice Finance & Markets

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "