«Απειλή» με την τελευταία δόση του μνημονίου (4η αξιολόγηση) - Σενάριο να μην δοθεί εφάπαξ η τελευταία δόση των 11,7 δις

Κατηγορία: Οικονομία Τράπεζες


Σενάριο να μην δοθεί ολόκληρο το ποσό των 11,7 δισ. Ευρώ. Με τον κίνδυνο να μην πάρει ολόκληρη την τελευταία δόση των 11,7 δισ. από τα μνημόνια έρχεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση, η οποία το 2018, δεν πιέζεται με τις πληρωμές του χρέους της Ελλάδας. 

Συνεπώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων πάει στην άκρη για το «μαξιλάρι ασφαλείας» που θα χρησιμοποιηθεί μετά την έξοδο από τα προγράμματα. 

Το «σπάσιμο» της τελευταίας δόσης είναι ένα σενάριο το οποίο έχουν αρχίσει να εξετάζουν οι δανειστές στη λογική του «καρότου» και του «μαστιγίου» στην περίπτωση που η Αθήνα δεν προλάβει να ολοκληρώσει τα 88 προαπαιτούμενα μέτρα της 4ης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή σε αυτό της 12ης Ιουλίου που είναι το τέρμα της διαδρομής του 3ου Μνημονίου. 

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όλες οι «ουρές» από το 3ο πρόγραμμα θα περιληφθούν στο μεταμνημονιακό «πακέτο» των μεταρρυθμίσεων. 

Στο νέο «υβριδικό» μνημόνιο που -εκτός απροόπτου- θα υπογράψει η κυβέρνηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το οποίο θα δίνεται συνέχεια της ασφυκτικής εποπτείας -τουλάχιστον μέχρι το 2022- όπου οι στόχοι στα πλεονάσματα δεν μετακινούνται σπιθαμή πιο κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ. 

Επί του παρόντος έχουν καλυφθεί πολύ λίγα από τα 88 προαπαιτούμενα. 

«Είναι ζήτημα να φτάνουν τα 12», επισημαίνει αξιωματούχος που μετέχει στις τηλεδιασκέψεις με την ευρωπαϊκή τρόικα (σ.σ. στην τελευταία που έγινε την περασμένη Τρίτη απουσίαζε ο P. Doleman από το ΔΝΤ).

Τα χρονικά περιθώρια ώς το τέλος Μαΐου- οπότε υποτίθεται ότι πρέπει να έχουμε τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement) σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα Μοσκοβισί- είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Μνημονιακές δράσεις, όπως είναι το Κτηματολόγιο, οι αποκρατικοποιήσεις, ειδικά στην ενέργεια, η πλήρης λειτουργία του νέου συστήματος των αναπηρικών επιδομάτων, οι τοποθετήσεις νέων διευθυντών στο Δημόσιο και πολλά άλλα που συνδέονται με την εφαρμογή διατάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί (υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι), θα μεταφερθούν στο επόμενο πρόγραμμα από τη στιγμή που θα υπερβούν τα όρια του τρέχοντος. 
Η κυβέρνηση έχει περίπου δύο εβδομάδες ώς το EuroWorking Group της 12ης Απριλίου προκειμένου να παρουσιάσει νέα δείγματα γραφής της δουλειάς που έχει κάνει με τα εκκρεμή μνημονιακά μέτρα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι κατευθυντήριες γραμμές από τον πρωθυπουργό για επιτάχυνση των προαπαιτουμένων από τα υπουργεία που εμπλέκονται με την τελευταία αξιολόγηση, δεδομένου ότι οι t;esserwi επικεφαλής των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 7 Μαΐου για τον δεύτερο κύκλο των συζητήσεων που θα είναι καθοριστικός για την έκβασης της 4ης αξιολόγησης. 

Πολλά θα εξαρτηθούν και από το αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου που θα γίνει στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Μάριος Χριστοδούλου

Πηγή: bankingnews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "