Η «λεηλασία» των Τραπεζών από τους Τραπεζίτες, ο Μιχάλης Σάλλας, η μούγκα των ΜΜΕ και ο Εισαγγελέας…

Κατηγορία: Οικονομία Τράπεζες

Ο πρόεδρος της Lyktos Group Μιχάλης Σάλλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την είσοδο της Lyktos Participations A.E. ως στρατηγικού επενδυτή στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα.

Τους τρόπους με τους οποίους οι Τραπεζίτες λεηλατούσαν τις Τράπεζες που διοικούσαν, αποκτώντας τεράστιες περιουσίες, περιγράφει Πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας που βρίσκεται στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες το Bloomberg και αναδημοσίευσε το http://hellasjournal.com.

Ειδικότερα στο Πόρισμα της Κεντρικής Τράπεζας, περιγράφονται οι μεθοδεύσεις του πρώην Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, σε βάρος της με τις οποίες απέκτησε σεβαστά περιουσιακά στοιχεία ο ίδιος.

Σύμφωνα με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ακίνητα που στεγάζουν καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς πωλήθηκαν από την τράπεζα το 2003 σε εταιρείες που συνδέονται με το Μιχάλη Σάλλα και μέλη της οικογένειάς του και στη συνέχεια εξαγοράστηκαν εκ νέου από την Πειραιώς το 2006 πολύ ακριβότερα, με τη συναλλαγή να προκαλεί ζημία στο πιστωτικό ίδρυμα.

Όταν οι Ελληνικές εισαγγελικές αρχές κατέθεσαν κατηγορίες εναντίον του Σάλλα και έξι άλλων στελεχών της Πειραιώς για την υπόθεση αυτή, εμφανίσθηκε το 2016 η κυπριακή εταιρεία Copiouso και αγόρασε (σ.σ. με διακανονισμό) τα ακίνητα σε τιμή αντίστοιχη με αυτή που τα είχε αποκτήσει (σ.σ. με ζημιά) η Πειραιώς το 2006.

Στα στοιχεία που η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος κοινοποίησε στους εισαγγελείς αποκαλύπτει πως τα χρήματα που χρησιμοποίησε το 2016 η Copiouso για τη χρηματοδότηση της αγοράς των ακινήτων προέρχονται από δάνεια που η Τράπεζα Πειραιώς κατέβαλε σε εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, ιδιοκτήτη της Libra Group.

Πιο απλά, το πόρισμα αναφέρει πως μέσω μιας αλυσίδας συναλλαγών, ένα δάνειο της Πειραιώς, αρχικά προοριζόμενο για επενδύσεις σε αιολικό πάρκο, κατέληξε για τη χρηματοδότηση δόσης για την απόκτηση των πέντε ακινήτων από την Copiouso.

Δηλαδή σύμφωνα με την Αρχή η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε με χρήματα της ίδιας της Πειραιώς, γεγονός που επαυξάνει τη ζημία για την τράπεζα και δείχνει πως υπήρξε σύμπραξη Σάλλα και Λογοθέτη.

Ενδεικτικό των όσων γνωρίζει η «δημοσιογραφική πιάτσα», που περιέργως σιωπά για το συγκεκριμένο θέμα, είναι ο συσχετισμός ΥΤραπεζίτη με την επίθεση που δέχθηκε από Κυβερνητικούς παράγοντες ο Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας. Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στα SocialMedia, Μεγαλοτραπεζίτης, (δεν υπάρχει αναφορά σε όνομα) βρίσκονταν πίσω απ’ αυτές τις επιθέσεις και τις σχετικές δημοσιεύσεις, με στόχο και προσδοκία να μην γίνει δεκτό από την Κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη το Πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που του καταλογίζει ευθύνες, για την διαχείριση του χρήματος της Τράπεζας Πειραιώς…

Κατά τα άλλα, όλοι εμείς συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και συνολικά φορολογούμενοι πληρώνουμε θέλουμε δεν θέλουμε τα μνημονιακά κεφάλαια που διατέθηκαν για την σωτηρία των Τραπεζών. Την ίδια στιγμή οι λαλίστατοι κατά τα άλλα υπουργοί του οικονομικού τομέα, ποιούν την νήσσα… Εύγε τους…

«Διογένης ο κρατών και τον Φανόν»

Vukentra.gr

--------------------------

Διαβάστε στην συνέχεια το άρθρο του hellasjournal.com για το συγκεκριμένο θέμα στα ελληνικά και το άρθρο του Christos Ziotis στο πρακτορείο Bloomberg στα αγγλικά…

--------------------------

Οι Λογοθέτης και Σάλλας διαψεύδουν ότι παρανόμησαν: Τι αναφέρει το Bloomberg

Στοιχεία της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που έχουν κατατεθεί στους Εισαγγελείς Διαφθοράς και τα οποία αξιοποιούν το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα πεπραγμένα του Μιχάλη Σάλλα στην Τράπεζα Πειραιώς δημοσιοποίησε το πρακτορείο Bloomberg (ρεπορτάζ Christos Ziotis).

Το αναλυτικό δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει πως η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διαπίστωσε μέσα από την έρευνα της πως ο Μιχάλης Σάλλας προκάλεσε ενδεχόμενη ζημία 6,4 εκατ. ευρώ στην τράπεζα μέσα από αγοραπωλησίες ακινήτων που έκανε ο ίδιος με το πιστωτικό ίδρυμα. Κατά το πρακτορείο ο Μιχάλης Σάλλας αμφισβητεί τα ευρήματα της έκθεσης και αρνείται κάθε αδίκημα.

Σύμφωνα με την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ακίνητα που στεγάζουν καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς πωλήθηκαν από την τράπεζα το 2003 σε εταιρείες που συνδέονται με το Μιχάλη Σάλλα και μέλη της οικογένειάς του και στη συνέχεια εξαγοράστηκαν εκ νέου από την Πειραιώς το 2006 πολύ ακριβότερα, με τη συναλλαγή να προκαλεί ζημία στο πιστωτικό ίδρυμα.

Όταν οι Ελληνικές εισαγγελικές αρχές κατέθεσαν κατηγορίες εναντίον του Σάλλα και έξι άλλων στελεχών της Πειραιώς για την υπόθεση αυτή, εμφανίσθηκε το 2016 η κυπριακή εταιρεία Copiouso και αγόρασε (σ.σ. με διακανονισμό) τα ακίνητα σε τιμή αντίστοιχη με αυτή που τα είχε αποκτήσει (σ.σ. με ζημιά) η Πειραιώς το 2006.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σάλλα η συναλλαγή αυτή οδηγούσε σε εξάλειψη της ζημίας για την Πειραιώς και ως εκ τούτου καθιστούσε τη σε βάρος του δίωξη ως άγονη. Αλλά η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στα στοιχεία που κοινοποίησε στους εισαγγελείς αποκαλύπτει πως τα χρήματα που χρησιμοποίησε το 2016 η Copiouso για τη χρηματοδότηση της αγοράς των ακινήτων προέρχονται από δάνεια που η Τράπεζα Πειραιώς κατέβαλε σε εταιρείες συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Λογοθέτη, ιδιοκτήτη της Libra Group.

Πιο απλά, το πόρισμα αναφέρει πως μέσω μιας αλυσίδας συναλλαγών, ένα δάνειο της Πειραιώς, αρχικά προοριζόμενο για επενδύσεις σε αιολικό πάρκο, κατέληξε για τη χρηματοδότηση δόσης για την απόκτηση των πέντε ακινήτων από την Copiouso.

Δηλαδή σύμφωνα με την Αρχή η συναλλαγή χρηματοδοτήθηκε με χρήματα της ίδιας της Πειραιώς, γεγονός πο

υ επαυξάνει τη ζημία για την τράπεζα και δείχνει πως υπήρξε σύμπραξη Σάλλα και Λογοθέτη. Αλλά η Αρχή επικαλείται και πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος που αναφέρει πως τα δάνεια αυτά δόθηκαν με χαριστικούς όρους στις εταιρείες του Γιώργου Λογοθέτη.

«Η καλή τραπεζική πρακτική και η συνετή διαχείριση παραβιάστηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πώλησης αυτών των ακινήτων», αναφέρει για το θέμα ο έλεγχός της ΤτΕ. Ο Λογοθέτης από την πλευρά του αρνείται οποιαδήποτε παράβαση.

Επί του παρόντος, η Copiouso εξακολουθεί να είναι κύριος αυτών των ιδιοκτησιών, αλλά λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώσει το τίμημα της μεταβίβασης στη βάση του διακανονισμού που έχει κάνει με την Πειραιώς από το 2016, αυτά θα περιέλθουν ξανά πίσω στην τράπεζα.

Η Τράπεζα Πειραιώς δήλωσε στο Bloomberg ότι έχει ενεργήσει για την προστασία των συμφερόντων της και, πως σύμφωνα με τις διατάξεις της δανειακής σύμβασης, βρίσκεται στη διαδικασία ανάκτησης των ακινήτων.

Η υπόθεση παρακολουθείται στενά από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και από τις εισαγγελικές αρχές που σύμφωνα με το Bloomberg εξακολουθούν να εξετάζουν τα ευρήματα.

-----------------

Greek Regulator Probes Piraeus Ex-Head for Laundering Breaches

By Christos Ziotis

13 Μαρτίου 2018, 5:00 π.μ. EET

Body investigates ex-chairman Sallas, Libra for property deals

Prudent banking practices were breached in deals, report says

Piraeus Bank SA property deals involving managers including Former Chairman Michalis Sallas may have cost the bank 6.4 million euros ($7.9 million), according to a report by Greece’s Anti Money-laundering Authority.

In the report, a copy of which was reviewed by Bloomberg, the regulator said it looked at the bank’s sale of five properties to a Cypriot firm in 2016 and found that “there are strong indications that Mr. Sallas and other members of Piraeus management who participated in the deals are guilty of malfeasance.” Sallas, who led the firm for a quarter of a century until he stepped down in July 2016, disputes the report’s findings and denies any wrongdoing.

The properties -- which had been sold in 2003 to companies “linked to Sallas or members of his family” and then repurchased in 2006 by Piraeus -- were offloaded to the Cypriot company in 2016 using loans from the bank, the report said. The transactions, with funds going through a series of intermediate companies, showed the lender was “breaching prudent banking methods,” resulting in a financial hit for the bank, the regulator said.

As Greek banks struggle to cut bad loans and work to avoid having to raise more capital, some practices of the past that brought them to the brink are being scrutinized by various government watchdogs. At the end of September 2017, Greek banks had more than 99 billion euros ($121 billion) of non-performance exposures, or more than 50 percent of the total -- the highest in the euro area. They need to improve governance, Daniele Nouy, chair of the European Central Bank’s supervisory arm, said on March 1.

Third Report

The anti-money-laundering body’s Piraeus report dated Nov. 2 is the third such study into the bank’s property transactions. It follows an October 2016 report by the financial crimes authority that raised questions about the sale and repurchase of the properties in 2006. That report was used by a Greek prosecutor to file charges against Sallas and six other executives in April.

The property sales also featured in a Bank of Greece audit report. The central bank in September confirmed it was investigating suspected irregularities at Piraeus Bank relating to writedowns of bad loans and breaches of capital controls, without providing details.

The anti-money-laundering body’s report, which focuses on the sale of the properties in 2016 to the Cypriot firm Copiouso Holdings Ltd., has been sent to anti-corruption prosecutors, who are still investigating the deals. They couldn’t be reached for comment on the current status of the probe.

Wrong Assumptions’

Sallas denies any wrongdoing. In response to questions from Bloomberg, Sallas’s lawyer said in a letter that the allegations “repeat wrong assumptions made by the Bank of Greece’s audit report and contain inaccuracies and mistakes.” He didn’t provide details on these inaccuracies.

In April, in response to the prosecutor’s charges, Sallas said in a statement: “I see this as an effort to target me, which I am certain will not bear fruits as there has been no damage to the bank. That’s because the bank sold back those properties in 2016 at the same price it had bought them in 2006.”

Data compiled by the Bank of Greece show that prices of commercial properties fell by 30 percent during that period.

Money Flows

The anti-money-laundering authority says it traced the money Copiouso used to finance the purchase of the properties.

According to the authority, in August 2016, Piraeus Bank disbursed to “Eolikee Hellas,” a wind-farm company, 6 million euros as part of a 16 million-euro loan. Later that month, Eolikee transferred the 6 million euros to another company called “Helios,” a sub-contractor for the wind-farm project, the report said.

On Sept. 2, 2016, Helios transferred 2.48 million euros to a Cypriot company called “Deomax.” Three days later, Deomax transferred the sum as a convertible loan to Copiouso, which used it to pay to Piraeus Bank the first tranche of the deal for the five properties, according to the report. Through a chain of transactions, a loan, initially meant for a wind-park investment, ended up financing the acquisition of these properties, the report said.

Breached Practices

"A sequence of unusual accounting transactions was recorded, carrying over from one company to another and after a chain of consecutive accounting transfers was returned to its fund without the purchaser of the real estate disbursing the money owed, ” it said.

According to the regulator’s report, “there are serious indications” of money laundering by the real beneficiaries of Copiouso Holdings, Deomax, Eolikee Hellas and Helios, and by Sallas and George Logothetis, the chief executive officer of Libra Group, a family-owned group based in New York that owns shares in Piraeus.

The report states that “Eolikee shares the same base as those of Logothetis’s companies and Eolikee’s management board has three executives from the group." Logothetis, who denies any wrongdoing, said in an emailed statement that three employees of one of the group’s units had been on the board of Eolikee while denying that any member of his group had any role in its management. The report doesn’t include any response from the companies, which could not be reached for comment.

Repossessing Properties

At present, Copiouso still owns those properties. But “owing to the buyer’s failure to pay the transfer price,” Piraeus Bank said it “has acted to protect its interests and, in accordance with the provisions of the contract, is in the process of repossessing the properties.”

The Bank of Greece has weighed in. In its audit report, it criticized the bank’s previous management.

"Good banking practice and prudent management were breached during the selling process of these properties,” its audit said, according to the anti money-laundering authority’s report.

Πηγή: hellasjournal.com, bloomberg.com

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "