Ρόδος: Στο «σφυρί» η πρώτη κατοικία 48χρονης έγγαμης μητέρας 3 παιδιών!

Κατηγορία: Οικονομία Τράπεζες


Γεγονός, παρά τις ανέξοδες υποσχέσεις της κυβέρνησης, αποτελεί και στη Ρόδο, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μιας 48χρονης, κατοίκου του νησιού, για οφειλή ύψους 84.554,78 ευρώ σε τράπεζα.

Στις δυσκολότερες συγκυρίες, που διανύει η χώρα μας στην σύγχρονη ιστορία της, εκατομμύρια συμπολίτες μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση με ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες, εφορίες κ.λ.π.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να ενεργείται σε βάρος της ιδιοκτησίας τους μία ιδιαίτερα επώδυνη και επίπονη διαδικασία, αυτή της αναγκαστικής εκτέλεσης.

Μάλιστα, το εν λόγω ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι τελευταίες διαβεβαιώσεις ότι η πρώτη κατοικία προστατεύεται πλήρως από πλειστηριασμούς έναντι απαιτήσεων τόσο των τραπεζών όσο και του Δημοσίου μέχρι τα τέλη του 2018 έδωσε μόλις πρόσφατα στη Βουλή και ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ο νόμος Κατσέλη, όπως τροποποιήθηκε με το «νόμο Σταθάκη», δεν προστατεύει μόνο σε σχέση με τις τράπεζες -για τα στεγαστικά δάνεια- αλλά προστατεύει την πρώτη κατοικία και σε σχέση με χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, υπογράμμισε, μιλώντας στη Βουλή ο κ. Σταθάκης.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία αξίας κάτω από 300.000 ευρώ», έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Με την υπ’ αρίθμ. 445 β’/ 2017 κατασχετήρια έκθεση αναγκαστικής κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας προχωρεί ωστόσο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός την 13η Ιουνίου 2018 μιας 48χρονης κατοίκου της Ρόδου για οφειλή ύψους 84.554,78 ευρώ, που εκτινάχθηκε με τα έξοδα στα 99.124 ευρώ.

Πρόκειται, όπως προκύπτει και από την φορολογική της δήλωση Ε9, για την πρώτη της κατοικία και συγκεκριμένα για ένα διαμέρισμα του 4ου ορόφου καθαρής επιφάνειας 82,50 τ.μ. στην πόλη της Ρόδου.

Η 48χρονη και ο σύζυγός της έχουν ήδη προσφύγει, δια του πληρεξουσίου δικηγόρου τους, κ. Κ. Καζουλάκη, ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου για την υπαγωγή τους στο νόμο περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Είναι μητέρα τριών παιδιών, εκ των οποίων τα δύο ενήλικα, που σπουδάζουν στην Ελλάδα.
Οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές της ανέρχονται πλέον στο ποσό των 1.106,59 ευρώ και του συζύγου της στο ποσό των 1.473,12 ευρώ.

Συνεπώς, το οικογενειακό τους εισόδημα από κάθε πηγή, με δύο τέκνα που φοιτούν, ανέρχεται συνολικά σε 2.579,71 ευρώ.

Το εισόδημά τους έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω των συνεχών περικοπών ενώ το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογενείας, συνεχώς αυξανόταν, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ίδιων και των παιδιών, τις έκτακτες εισφορές και τους συνεχώς αυξανόμενους φόρους, τα έξοδα προετοιμασίας των παιδιών για την συμμετοχή τους στις πανελλήνιες εξετάσεις (με φροντιστηριακά μαθήματα) και την μετέπειτα εισαγωγή των παιδιών στα Πανεπιστήμια, τα έξοδα διαβίωσης δύο παιδιών ως φοιτητές, τις μετακινήσεις αυτών, τα έξοδα προετοιμασίας πλέον και του τρίτου τέκνου τους για την συμμετοχή κι αυτού στις πανελλήνιες εξετάσεις, όπως και τις προσωπικές επιτακτικές ανάγκες διαβίωσής τους.

Σήμερα, εκτός από την ανωτέρω περιγραφείσα κατάσταση και την αύξηση των δαπανών τους, η οικονομική τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει και λόγω των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων και ειδικότερα την υποχρέωση καταβολής έκτακτων εισφορών, εισφοράς αλληλεγγύης, τελών ακινήτου περιουσίας, τελών κυκλοφορίας και πλειόνων άλλων φόρων.

Η δραματική μείωση του οικογενειακού τους εισοδήματος στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της σοβούσας οικονομικής κρίσης, η αύξηση των εξόδων τους, λόγω υποχρέωσης συνεισφοράς στην κάλυψη των οικογενειακών αναγκών αλλά και κυρίως των τέκνων τους, αποτελούν το σύνολο των παραγόντων που κατέστησαν αδύνατη την αποπληρωμή των υφιστάμενων ατομικών και εξ εγγυήσεως (του δεύτερου) δανειακών υποχρεώσεων.

Η 48χρονη τονίζει στην αίτησή της ότι διαθέτει πλήρη κυριότητα σε ποσοστό 100% επί του ως άνω ακινήτου, που έχει αντικειμενική αξία 64.752,190 ευρώ βάσει ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2017 αλλά και ενός αυτοκινήτου, μοντέλου έτους 2002, κυβικών εκατοστών 1349.

Ο σύζυγός της δεν διαθέτει ακίνητη περιουσία αλλά ένα μόνο αυτοκίνητο έτους 2000, κυβικών εκατοστών 1799.

Επισημαίνουν ότι οι πιεστικές υποχρεώσεις τους, τους ανάγκασαν να καταφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να καλύψουν την αγορά της πρώτης κατοικίας, βελτίωση και επισκευή αυτής και τρέχουσες οικογενειακές ανάγκες κυρίως την αποπληρωμή των φροντιστηριακών διδάκτρων των παιδιών τους και τα έξοδα διαβίωσης αυτών.

Τονίζουν ότι μοναδική έξοδος από τον φαύλο αυτό κύκλο της ανακυκλούμενης πίστωσης και της γεωμετρικά αυξανόμενης υπερχρέωσης τους, αποτελεί ο Νόμος 3869/2010.

Με την αίτηση τους δηλώνουν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν και να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους από την ρευστοποίηση για την ικανοποίηση των πιστωτών τους, καθώς πληρούνται, , οι οριζόμενες στην παρ. 2 του άρθρου 9 Ν. 3869/2010, ως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις του Ν. 4336/2015 και του Ν. 4346/2015, προϋποθέσεις προς τούτο.

Πηγή: dimokratiki.gr, iskra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "