Ρύθμιση με… κούρεμα για 80.000 στεγαστικά δάνεια του ΟΕΚ αλλά όχι των Τραπεζών…!!!

Κατηγορία: Οικονομία Τράπεζες


Πότε διαγράφονται δάνεια που πήραν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι

Διαγράφονται δάνεια που πήραν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι από κεφάλαια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (χωρίς σε αυτά να παρεμβάλλεται και τραπεζικός δανεισμός), εφόσον το υπόλοιπο της οφειλής είναι κάτω από 6.000 ευρώ ή έχουν πληρώσει το 60% της αρχικής τους οφειλής.

Όπως ανάφερε ο «Ελεύθερος Τύπος» παρέχεται ακόμη επιμήκυνση εξόφλησης ως δέκα έτη, αλλά και κούρεμα 15% στο αρχικό ποσό του δανείου.

Όσοι λοιπόν δεν έχουν καταβάλει τις δόσεις που απομένουν μέχρι να εξοφλήσουν τα ποσά που έλαβαν για αγορά ή επισκευή σπιτιού κατά τα προηγούμενα χρόνια, από κεφάλαια του καταργηθέντος ΟΕΚ, αποκτούν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, εν αντιθέσει με δανειολήπτες που πήραν σπίτι με τραπεζικό δάνειο και με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία περαιτέρω διευκόλυνση αποπληρωμής, πλην της ρύθμισης για επιμήκυνση του δανείου ως και 15 έτη που είχε ψηφιστεί στις αρχές του 2014.

Τα δάνεια από τα κεφάλαια του ΟΕΚ ήταν άτοκα εφόσον οι δόσεις καταβάλλονταν στην ώρα τους. Τις ενισχύσεις αυτές έλαβαν περίπου 80.000 δικαιούχοι, εκ των οποίων κάποιοι δεν πλήρωσαν ούτε καν τις δόσεις ενός εξαμήνου και λόγω κρίσης και ανεργίας σταμάτησαν σχεδόν όλοι να καταβάλλουν τις δόσεις τους.

Η ρύθμιση

Τώρα έρχεται η υπουργός Εργασίας με μια νέα απόφαση να τους δώσει την ευκαιρία να τα αποπληρώσουν με ευνοϊκούς όρους. Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση που υπέγραψε η κ. Αχτσιόγλου προβλέπει:

1. Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000 €. Οσοι πήραν, για παράδειγμα, δάνειο 15.000 ευρώ και πλήρωσαν μέχρι τώρα 9.100 ευρώ, το υπόλοιπο ποσό των 5.900 ευρώ θα διαγραφεί, όπως λέει η απόφαση της υπουργού.

2. Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του τελικού ποσού δανείου. Για παράδειγμα, δανειολήπτης που πήρε από τον ΟΕΚ 10.000 ευρώ και πλήρωσε μέχρι τώρα 6.100 ευρώ (άνω του 60% δηλαδή), θα τύχει διαγραφής για τις άλλα 3.900 ευρώ.

3. Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες. Το ποσοστό διαγραφής ξεπερνά το 50% στις προσαυξήσεις τόκων και αφορά όσους διέκοψαν την πληρωμή δόσεων. Η διαγραφή τόκων δεν συνοδεύεται από κούρεμα δανείου εφόσον δεν έχει πληρωθεί τουλάχιστον το 60% του αρχικού ποσού.

4. Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες. Οσοι σπεύσουν δηλαδή για να τακτοποιήσουν το ανεξόφλητο ποσό, θα έχουν νέες δόσεις αποπληρωμής, από τις οποίες θα αφαιρεθούν τα «πανωτόκια». Αν όμως δεν είναι συνεπείς, οι επιβαρύνσεις θα επανέλθουν.

Ευνοϊκοί όροι

Η απόφαση προβλέπει ακόμη:

  • Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.
  • Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.
  • Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (π.χ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).
  • Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.
  • Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη.
  • Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής.
  • Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

-----------------------

Είχε προηγηθεί το Μάρτιο του 2017 η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα κόκκινα στεγαστικά και όχι μόνο δάνεια του ΟΕΚ.

«Ναι» στην υπαγωγή των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ (Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας) στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» (ν.3869/10) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, λέει ο Άρειος Πάγος.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κάνοντας δεκτές τις εισηγήσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του αρεοπαγίτη Γιώργου Αναστασάκου ανάβει το πράσινο φως για να υπαχθούν στο «νόμο Κατσέλη» τα στεγαστικά δάνεια .από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας τα οποία δεν αποπληρώνονται αφού οι δανειολήπτες έχουν μόνιμη και πραγματική αδυναμία για αυτό.

Η απόφαση αυτή ωστόσο έμοιαζε αναμενόμενη καθώς τόσο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου όσο και ο αρεοπαγίτης Γιώργος Αναστασάκος είχαν ταχθεί, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, υπέρ της υπαγωγής τους στο νόμο «Κατσέλη».

Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Οργανισμού λόγω έκτακτων εξόδων σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, θανάτου ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης τα οποία δεν μπορούν, σύμφωνα με την αρεοπαγητική απόφαση να υπαχθούν στο «νόμο Κατσέλη».

Η απόφαση αυτή πάντως της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου έρχεται σε μία χρονική στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει διάταξη νόμου για να τακτοποιηθούν τα δάνεια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), που είναι «κόκκινα,. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας έχει ήδη καταρτισθεί από τον ΟΑΕΔ (Ο οποίος καθίσταται καθολικός διάδοχος και υπεισέρχεται σε όλα το δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργηθέντων ΝΠΔΔ ΟΕΚ και ΟEE) σχέδιο διάταξης, προκειμένου να ενταχθεί σε προσεχές νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για τα αρρύθμιστα δάνεια του ΟΕΚ.

Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας, θέλει να προκύπτουν έως και 240 μηνιαίες δόσεις, για να εξοφληθούν τα περίπου 53.000 «κόκκινα» δάνεια του πρώην ΟΕΚ. Παράλληλα, είναι πιθανό να υπάρξει «κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων.

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "