Για τους θαυμαστές… της δραχμής μας, ΕΔΩ Βενεζουέλα!

Κατηγορία: Οικονομία Τράπεζες


Ένα αποκαλυπτικό γραφικό δόθηκε στη δημοσιότητα που αποκαλύπτει τι σημαίνει «εθνικό νόμισμα» σε μια χώρα της οποίας η οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, με την πολιτική της τάξη να μην μπορεί να ομονοήσει για να εισαγάγει τις στοιχειώδεις μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν «φυσιολογικό κράτος».

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της ανάγκης μαζικής υποτίμησης του εθνικού νομίσματος για να αποκτήσει η χώρα την περίφημη «ανταγωνιστικότητα», μόνο που όταν τα πράγματα… ξεφύγουν, το ολοένα και φθηνότερο νόμισμα, καθιστά απαγορευτική την προμήθεια αγαθών που τιμολογούνται σε ξένο νόμισμα, δηλαδή το δολάριο συνήθως.

Αν στο γράφημα βάλετε δραχμή αντί για μπολιβάρ, στην περίπτωση του πετρελαίου, αν για παράδειγμα θέλαμε 50 ευρώ για να βάλουμε βενζίνη τον μήνα στο αυτοκίνητό μας, θα φθάναμε προοδευτικά να θέλουμε 800 δραχμές, εάν υποτεθεί ότι με ευρώ ως νόμισμα, έχουμε μια άτυπη ισοτιμία 1 ευρώ = 1 ευρώ…

Οπότε, ο δυστυχής πολίτης ανακαλύπτει ότι θέλει την αξία του μισθού του για να γεμίσει, επί παραδείγματι, το ρεζεβουάρ του αυτοκινήτου του, η βιομηχανία να προμηθευτεί ενέργεια (πετρέλαιο – φυσικό αέριο) για να κινηθεί, με το τελευταίο παράδειγμα να αποτελεί και το κύριο αντεπιχείρημα σε όσους λένε ότι η υποτίμηση ενός νομίσματος αποτελεί πανάκεια.


Ασφαλώς και η αλήθεια, ως συνήθως, βρίσκεται στη μέση, αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση ορθολογικής διαχείρισης, όχι να γίνεται υποτίμηση κάθε φορά από λίγο για να καλυφθεί ο δανεισμός των προηγουμένων ετών για να ικανοποιηθεί το πόπολο (βλ. δεκαετίες 1980 και 1990 στην Ελλάδα) με αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι επιτήδειοι πέριξ της εξουσίας.

Κι αυτό διότι με τα χρήματα στο εξωτερικό και σε ξένο νόμισμα, έμεναν απείραχτοι από την υποτίμηση και την επόμενη ημέρα, τα χρήματά τους είχαν αυξημένη αγοραστική αξία, ανάλογη του ποσού της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος…

Πηγή: defence-point.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "