Αυτοί που «φεύγουν» να μην αγχώνονται: Στα 900 ευρώ η μέση σύνταξη το 2018, στα 900 ευρώ και το 2070!

Κατηγορία: Οικονομία Συνταξιοδοτικά


Με τα σημερινά δεδομένα στο ασφαλιστικό, το 2070 η συνταξιοδοτική δαπάνη θα ανέρχεται ως ποσοστό του ΑΕΠ στα ίδια επίπεδα με σήμερα.

Στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή από το υπουργείο Εργασίας καταδεικνύουν πως το μέσο μηνιαίο εισόδημα για όσους δικαιούνται και κύρια και επικουρική σύνταξη ανέρχεται σήμερα στα 895,44 ευρώ.

Συγκεκριμένα, το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις είναι στα επίπεδα των 723,33 ευρώ και το μέσο εισόδημα από επικουρικές συντάξεις στα 172,11 ευρώ.

Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία τον Ιούλιο πληρώθηκαν συνολικά 4.472.993 συνταξιοδοτικές παροχές, από τις οποίες οι 2.838.070 ήταν κύριες, οι 1.229.002 επικουρικές και 405.921 μερίσματα. Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ, ενώ δεν περιλαμβάνει την παροχή ΕΚΑΣ. Αν κάνει κανείς την αναγωγή σε δωδεκάμηνη βάση η συνταξιοδοτική δαπάνη αγγίζει τα 27,6 δισ. ευρώ, ήτοι ανέρχεται στο 15,2% του ΑΕΠ.

Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά με τα σημερινά δεδομένα στο ασφαλιστικό, το 2070 η συνταξιοδοτική δαπάνη θα ανέρχεται ως ποσοστό του ΑΕΠ στα ίδια επίπεδα με σήμερα. Ακόμη, πιο παράδοξο είναι πως ο νέος των 18 ετών που μπαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας το 20170, σε 52 χρόνια από τώρα θα λαμβάνει μέση σύνταξη (κύρια και επικουρική) όση χορηγείται σήμερα στον 70χρονο συνταξιούχο.


Μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Γ. Ρομπόλη και του υποψήφιου διδάκτορα Παντείου Πανεπιστημίου Βασίλειου Γ. Μπέτση με τίτλο το «Ασφαλιστικό στη μεταμνημονιακή περίοδο» υποστηρίζει πως το σύνολο της μέσης κύριας και επικουρικής σύνταξης θα ανέρχεται το 2070 στο επίπεδο των 850-900 ευρώ μεικτά.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, οι δανειστές επέβαλαν από το 2010 μέχρι σήμερα 27 διαδοχικές μειώσεις (45%) των συντάξεων, αφαιρώντας από τους συνταξιούχους τουλάχιστον 63 δισ. ευρώ προκειμένου ο δείκτης συνταξιοδοτικές δαπάνες προς ΑΕΠ να διαμορφωθεί στο ανώτερο όριο (16% του ΑΕΠ) μέχρι το 2060.

«Η μακροχρόνια χρηματοοικονομική επιδίωξη των δανειστών συνίσταται στον περιορισμό αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον του ποσοστού (13,5% του ΑΕΠ) που ήταν το 2009. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που ο δείκτης «συνταξιοδοτικές δαπάνες προς ΑΕΠ» υπερβεί το ανώτερο όριο του 16% του ΑΕΠ, τότε θα λειτουργήσει ο «κόφτης» των δαπανών των συντάξεων (κύριων και επικουρικών)», σημειώνεται στη μελέτη.

Μπορεί στα 52 χρόνια μεταξύ του 2018 και του 2070 οι θεσμοί να αναμένουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 95 δισ. ευρώ, από τα 180 δισ. ευρώ στα 275 δισ. ευρώ (ετήσιος μέσος ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ 0,8%), ωστόσο το 2070 η συνταξιοδοτική δαπάνη θα έχει πλαφόν τα 44 δισ. ευρώ (16% του ΑΕΠ) και αυτό το ποσό θα πρέπει να πληρώνονται οι συντάξεις 4 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα οι συνταξιούχοι είναι 2.569.287. Δηλαδή μέσα σε 52 χρόνια ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 56% ή κατά 1.430.713 άτομα (27.513 ετησίως)!

Πηγή: thepaper.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "