Προς γνώση ενδιαφερόμενων: Απορρίφθηκε ανάκληση δωρεάς λόγω… αχαριστίας! Οι λόγοι…

Κατηγορία: Οικονομία Συνταξιοδοτικά

Με απόφαση, που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, απορρίφθηκε η αγωγή που άσκησε ένας κάτοικος Αθηνών κατά της Ροδίτισσας ανιψιάς του για την ανάκληση δωρεάς που της έκανε και συγκεκριμένα ενός διαμερίσματος λόγω… αχαριστίας.
Κατά το άρθρο 505 ΑΚ, ο δωρητής έχει δικαίωμα να ανακαλέσει τη δωρεά, αν ο δωρεοδόχος φάνηκε με βαρύ παράπτωμα αχάριστος απέναντι στο δωρητή στο σύζυγο ή σε στενό συγγενή του και ιδίως αν αθέτησε την υποχρέωση του να διατρέφει το δωρητή.

Ως αχαριστία, κατά την έννοια της άνω διατάξεως, δικαιολογούσα την ανάκληση της δωρεάς, νοείται η έλλειψη συναισθήματος ευγνωμοσύνης του δωρεοδόχου προς το δωρητή, που εκδηλώνεται με βαριά υπαίτια και δυνάμενη να καταλογισθεί αντικοινωνική συμπεριφορά ή διαγωγή του δωρεοδόχου προς το δωρητή ή το σύζυγο ή στενό συγγενή του και αντιβαίνει σε κανόνες δικαίου ή σε κρατούσες στην κοινωνία αντιλήψεις περί ηθικής και ευπρέπειας.

Στην προκείμενη περίπτωση ο ενάγων, μόνιμος κάτοικος Αθηνών, κατά την επίσκεψή του στη Ρόδο τον Αύγουστο του έτους 2011 υπέστη καρδιακό επεισόδιο και νοσηλεύθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου για 11 ημέρες, οπότε και έλαβε εξιτήριο.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του προέβη στην υπογραφή ειδικού συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου, με το οποίο διόρισε ειδική πληρεξούσια αντιπρόσωπο και αντίκλητό του την αδελφή του, στην οποία παρέσχε ειδική εντολή και ανέκκλητη πληρεξουσιότητα με μεταθανάτια ισχύ, να συστήσει για λογαριασμό του δωρεά εν ζωή προς την εναγόμενη ανιψιά του και θυγατέρα αυτής, επί ενός ισογείου διαμερίσματος και επί της αέρινης στήλης.

Ακολούθως, μετά την έξοδο του ενάγοντας από τη νοσηλευτική μονάδα, η αδελφή του προέβη στην δωρεά, η οποία μεταγράφηκε νόμιμα στα οικεία βιβλία του Κτηματολογίου Ρόδου.
Περαιτέρω, την 8η Απριλίου του έτους 2016, ο ενάγων κοινοποίησε στην εναγόμενη εξώδικη δήλωσή του, με την οποία ανακάλεσε τη δωρεά που συστήθηκε υπέρ αυτής με την προαναφερθείσα συμβολαιογραφική πράξη και έταξε σε αυτή προθεσμία 15 ημερών, προκειμένου να προβεί σε αναμεταβίβαση των ακινήτων στον ίδιο.

Στην ανωτέρω εξώδικη δήλωσή του ο ενάγων, αφού εξέθετε το ιστορικό της νοσηλείας του και τις συνθήκες υπογραφής του πληρεξουσίου, ανέφερε ως λόγο ανάκλησης ότι οι συγγενείς του δεν τον άφηναν να μένει στο σπίτι.

Το δικαστήριο έκρινε ότι στην δήλωση του ο ενάγων δεν αναφέρει βαριά παραπτώματα της εναγόμενης έναντι αυτού, ως δωρητή. Αντιθέτως, αφενός μεν αναφέρεται σε πραγματικά περιστατικά που αφορούν το πρόσωπο των γονέων της εναγόμενης και τα οποία ουδόλως μπορούν να καταλογιστούν σε αυτή, αφετέρου δε, προβαίνει σε απλή επανάληψη των στοιχείων του νόμου, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά της εναγόμενης απέναντί του ως αδιάφορη και καταφρονητική, δίχως, ωστόσο, να επικαλείται συγκεκριμένα περιστατικά που την καθιστούν τέτοια.

Πηγή: dimokratiki.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "