Για άλλη μία φορά Δικαιώθηκαν μόνο αυτοί!!! Aντισυνταγματικές oι περικοπές των συντάξεων των δικαστών - Των υπολοίπων, όμως…;

Κατηγορία: Οικονομία Συνταξιοδοτικά


Πανηγυρίζουν οι συνταξιούχοι, για την απόφαση που αφορά τις περικοπές της σύνταξης των δικαστικών, που κρίθηκαν παράνομες. Οι αποφάσεις, όμως, της «αδέκαστης» Δικαιοσύνης για την «πλέμπα» των υπόλοιπων συνταξιούχων έχουν πάντα άλλα κριτήρια και είναι πάντα σε βάρος τους… Θα ισχύσουν τα ίδια στην μεγάλη δίκη του Μαΐου στο ΣτΕ ή θα προταχθεί πάλι το «γενικό συμφέρον; Κοντός ψαλμός αλληλούια για Δικαιοσύνη και συνταξιούχους…

------------------------------

Πανηγυρίζουν οι συνταξιούχοι, για την απόφαση που αφορά τις περικοπές της σύνταξης των δικαστικών, που κρίθηκαν παράνομες. Πολλοί, μάλιστα ειδικοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί, την συνδυάζουν με την «μεγάλη» δίκη για το σύνολο των συνταξιούχων και τις περικοπές των συντάξεων, δίκη που σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέσα στον Μάιο που έρχεται.

Θεωρούν μάλιστα, ότι η απόφαση που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές της σύνταξης των δικαστικών, αποτελεί προοίμιο για την γενική δίκη όλων των συνταξιούχων που όπως προαναφέρθηκε πρόκειται να διεξαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εικάζοντας ότι θα είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι, όμως έτσι ή όπως συνέβη αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, θα επικρατήσει το «γενικό συμφέρον», σε αντίθεση με των δικαστικών και γενικά των «ελίτ» αυτού του χαοτικού κράτους, για τους οποίους επικρατεί, σύμφωνα πάντα με τις δικαστικές αποφάσεις, το ειδικό συμφέρον τους…

Ας τα δούμε με την σειρά…

Ως συνήθως, όλα καλά για τους δικαστικούς. Όπως συνέβη και σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, δικαιώθηκαν για τις περικοπές στις συντάξεις του κλάδου τους, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, άδικες και παράνομες.


Μικρή λεπτομέρεια, η δίκη έγινε από το ειδικό και μόνο για τον συγκεκριμένο κλάδο δικαστήριο το «Μισθοδικείο». Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει ή όσα προσάπτει στους λειτουργούς της δικαιοσύνης ο λαός είναι άδικα;

Οι υπερασπιστές της ύπαρξης, λειτουργίας και ανεξαρτησίας από σκοπιμότητες του συγκεκριμένου ειδικού δικαστηρίου αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των μελών του είναι ανεξάρτητοι νομικοί και οι ενεργεία δικαστικοί μειοψηφία, ώστε να πιστοποιείται το αδιάβλητο της κρίσης.

Καμία αντίρρηση σ’ αυτό, αλλά η λεπτομέρεια που κρίνει και την πραγματική ουσία των αποφάσεων που το Μισθοδικείο λαμβάνει είναι ότι εισηγητής σε όλες τις υποθέσεις που αυτό εξετάζει, είναι ότι εισηγητής τους είναι πάντα εν ενεργεία δικαστικός. Το πόσο κρίσιμο στοιχείο είναι αυτό, για τις αποφάσεις που κρίνονται από το συγκεκριμένο δικαστήριο και γενικά τα δικαστήρια της διοικητικής δικαιοσύνης και πόσο αυτό επηρεάζει την κρίση των μελών του, το γνωρίζουν πολύ καλά οι νομικοί…

Σημασία έχουν για να εκδοθεί θετική απόφαση για τα αιτήματα αυτών που προσέφυγαν κατά αποφάσεων της Διοίκησης, όπως συνέβη για την συγκεκριμένη υπόθεση (προσφυγή κατά των προβλέψεων του νόμου Κατρούγκαλου), τα στοιχεία και επιχειρήματα που προβάλει και καταθέτει ο εισηγητής την συζητούμενης στο «δικαστήριο» υπόθεσης.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δείγμα της ιδιαιτερότητας της απόφασης του Μισθοδικείου, που τους «Δικαστικούς» απ’ όλη την υπόλοιπη «πλέμπα» των συνταξιούχων είναι σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά α) η ιδιαιτερότητα του «Δικαστικού», β) η σχέση μισθού εν ενεργεία δικαστικού, ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση του με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει, γ) η «αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων και δ) δεν εξετάσθηκαν «ισοδύναμα μέτρα», αντί για την περικοπή των συντάξεών.

Αναφέρει σχετικά το κείμενο της είδησης που δημοσιοποίησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ως περίληψη της απόφασης:

«Για τις μειώσεις που έγιναν με τον νόμο 4093/2012, κατά το Μισθοδικείο, δεν προκύπτει:

1) ότι ελήφθη υπόψη το κύρος και η αποστολή του δικαστικού και η σημασία αυτού για την πραγμάτωση του κράτους δικαίου,

2) εάν έγιναν ειδικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις μειώσεις,

3) εάν έγιναν ειδικές εκτιμήσεις για το εάν οι επιπτώσεις από τις μειώσεις είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει,

4) εάν θα μπορούσε να λάβει το κράτος άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος με μικρότερο κόστος για τους συνταξιούχους και

5) εάν μετά τις νέες μειώσεις παραμένει η σχέση αναλογίας μεταξύ αποδοχών των εν ενεργεία και των συντάξεων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων.».

Όπως γίνεται κατανοητό, άλλα μέτρα και σταθμά λήφθηκαν από τα μέλη του Μισθοδικείου και άλλα μέτρα και σταθμά έχουν ληφθεί υπόψη για όλες τις μέχρι σήμερα αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Αυτά συνοψίζονται σε ένα και μοναδικό: «Προέχει το γενικό δημόσιο συμφέρον», συνεπώς οι περικοπές ήταν συνταγματικές. Αφορούσαν, όμως και αφορούν την «πλέμπα», αυτή την άμορφη λαϊκή μάζα που το μόνο καθήκον έχει, σύμφωνα με τους πολιτικούς ταγούς αλλά και τις αποφάσεις της αδέκαστης δικαιοσύνης να «ταΐζει» με τους φόρους όλες, χωρίς καμία εξαίρεση, τις «ελίτ» που τις πράγμασι αποδεικνύονται και προστατευόμενες, όπως φαίνεται και πιστοποιείται και από την πρόσφατη δικαστική απόφαση για τις περικοπές μισθών των γιατρών του ΕΣΥ.

Σε κάθε περίπτωση, μικρή αναμονή μέχρι την έκδοση της απόφασης για τις περικοπές όλων των συνταξιούχων τον Μάιο που έρχεται. Είναι και η τελευταία ευκαιρία της Ελληνικής δικαιοσύνης να αποδείξει ότι στα μάτια και την κρίση της είναι όλοι ίσιοι και ότι δεν ισχύει η λαϊκή ρύση δια στόματος Καραγκιόζη: Τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας»…

Οι λειτουργοί της, ίσως, λέμε ίσως ότι θα πρέπει επιτέλους να «καταρρίψουν» με τις αποφάσεις τους το χωρίς επώνυμο γεννήτορα «λαϊκό» τσιτάτο που αναφέρει «Η Δικαιοσύνη είναι σαν τα φίδια. Δαγκώνει πάντα τους «ξυπόλυτους»

Διαβάστε στην συνέχεια τα βασικά στοιχεία της απόφασης του «Μισθοδικείου» με την οποία οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών (και μόνο αποκλειστικά) κρίθηκαν αντισυνταγματικές, όπως δημοσιοποιήθηκαν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Το Μισθοδικείο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των απόμαχων δικαστών και εισαγγελέων και σύμφωνα με τις επίμαχες αποφάσεις οι συντάξεις πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012.

Το ύψος της επιβάρυνσης στον κρατικό προϋπολογισμό που θα δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του Μισθοδικείου δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα, καθώς το ύψος των συντάξεων είναι ανάλογο με το βαθμό και τα χρόνια προϋπηρεσίας των δικαστών και εισαγγελέων.

Αναλυτικότερα, η πρώτη απόφαση του Μισθοδικείου για το 2018 (υπ΄αριθμ. 1/2018) που αποτελεί τον πιλότο για όλες τις υπόλοιπες είναι του πρώην πρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Νικόλαου Αγγελάρα και ακολουθούν του πρώην αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ευάγγελου Νταή, του πρώην αρεοπαγίτη Σταμάτη Γιακουμέλου και της πρώην πρόεδρου και της γενικής γραμματέως της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και Λειτουργών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρώην Εφέτου Αγγελικής Σμυρνιού (αποφάσεις 2-4/2018).

Οι συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί υποστήριζαν ότι οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους ανήλθαν σε ποσοστό περίπου 74% και μόνο αυτές που έγιναν κατ΄επιταγή του νόμου 4387/2016 ανέρχονται σε ποσοστό περίπου 40%.

Επίσης, υποστήριζαν ότι το όλο νομοθετικό πλέγμα (νόμοι 4024/2011, 4051/2012, 4093/2012 και 4387/2016) που περιέκοψε τις συντάξεις είναι αντίθετο σε σωρεία συνταγματικών διατάξεων.

Τώρα, το 9μελές Μισθοδικείο με πρόεδρο την αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μαίρη Σάρπ και εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας, Κωνσταντίνα Φιλοπούλου, έκριναν κατά πλειοψηφία (7 υπέρ έναντι 2 κατά) ότι ο νόμος 4093/2012 αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 26, 87, 88 κ.λπ. του Συντάγματος, οι οποίες επιτάσσουν τη χορήγηση στους δικαστικούς συντάξεις οι οποίες να μην αποκλίνουν ουσιωδώς από τις αποδοχές των εν ενεργεία συναδέλφων τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται σ΄ αυτούς ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ανάλογο με το κύρος και την αποστολή του λειτουργήματος που ασκούν. Μειοψήφησαν οι καθηγητές της Νομικής Σχολής Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου και Καλλιόπη Χριστακάκου-Φωτιάδη, οι οποίοι υποστήριξαν ότι είναι δικαιολογημένες οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών και των εισαγγελέων.

Σύμφωνα με το Μισθοδικείο, οι συνεχείς και αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων, πλέον του ότι επιφέρουν σοβαρές μειώσεις στο εισόδημά τους και ανατρέπουν τα οικονομικά δεδομένα τους, δεν συνάδουν με τις συνταγματικές εγγυήσεις για ένα επίπεδο διαβίωσης ανάλογο με των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

Παράλληλα, κατά τις αποφάσεις του Μισθοδικείου, δεν αποκλείεται η επέμβαση του νομοθέτη για μείωση των συντάξεων λόγω επιτακτικής ανάγκης προς κάλυψη των οικονομικών αναγκών της χώρας και βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, αλλά όμως η επέμβαση πρέπει να γίνεται υπό την προϋπόθεση ότι οι μειώσεις αυτές δεν υπερβαίνουν το αναγκαίο μέτρο και είναι πράγματι πρόσφορες για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος,

Όμως, λόγοι αποκλειστικά οικονομικοί ή για επίτευξη δημοσιονομικών στόχων δεν μπορούν από μόνοι τους να δικαιολογήσουν περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών, ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση εκείνη των αιφνιδίων, αλλεπάλληλων ή σοβαρών περικοπών που αποτρέπουν πράγματι το έως τότε ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Δηλαδή, σύμφωνα με το Μισθοδικείο, για να είναι συνταγματικές οι περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, πρέπει να προκύπτει ότι ελήφθη πρόνοια πως στις συντάξεις διατηρείται η απαιτούμενη σταθερή αναλογία μεταξύ συντάξεων και αποδοχών των εν ενεργεία δικαστικών.

Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη -συνεχίζει το Μισθοδικείο- ότι από το 2010 άρχισαν οι περικοπές και οι μειώσεις των συντάξεων των δικαστικών, αρχικά με τα επιδόματα εορτών και της αδείας, την εισφορά αλληλεγγύης και ακολούθησαν οι σταδιακές μειώσεις ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και την ηλικία των συνταξιούχων.

Για τις μειώσεις που έγιναν με τον νόμο 4093/2012, κατά το Μισθοδικείο, δεν προκύπτει:

1) ότι ελήφθη υπόψη το κύρος και η αποστολή του δικαστικού και η σημασία αυτού για την πραγμάτωση του κράτους δικαίου,

2) εάν έγιναν ειδικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις μειώσεις,

3) εάν έγιναν ειδικές εκτιμήσεις για το εάν οι επιπτώσεις από τις μειώσεις είναι μικρότερες ή μεγαλύτερες από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει,

4) εάν θα μπορούσε να λάβει το κράτος άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος με μικρότερο κόστος για τους συνταξιούχους και

5) εάν μετά τις νέες μειώσεις παραμένει η σχέση αναλογίας μεταξύ αποδοχών των εν ενεργεία και των συντάξεων, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων.

Τέλος, το Μισθοδικείο παρέπεμψε τις υπόθεσες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να προσδιορίσει το ύψος των αναδρομικών που πρέπει να λάβουν οι συνταξιούχοι δικαστές για το χρονικό διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2015 έως την ημερομηνία που κατέθεσαν τις αγωγές τους στο Μισθοδικείο το Νοεμβρίου του 2017.

«Διογένης ο κρατών και τον Φανό…»

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "