Ελπίδα για συνταξιούχους; Οι δικαστικοί «ξύπνησαν» για τις περικοπές στις συντάξεις τους…

Κατηγορία: Οικονομία Συνταξιοδοτικά


Μέχρι τώρα, οι δικαστικοί και ειδικά οι συνταξιούχοι, δεν είχαν αισθανθεί το κατακρεούργημα των συντάξεων, αφού με τις αποφάσεις του μισθοδικείου, είχαν επιβάλει το ανέγχειτο στις δικές τους. Μόλις, όμως ο νόμος Κατρούγκαλου, έβαλε και τις δικές τους συντάξεις στο κρεβάτι του προκρούστη, άρχισαν τα «όργανα».

«Το Κράτος πρέπει να πληρώσει για τα ελλείμματα των Ταμείων», ανέκραξαν σύσσωμα τα σωματεία των συνταξιούχων δικαστικών, κι αυτό ίσως αποτελεί και την μοναδική αχτίδα ελπίδας για όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους για να δουν ευπρεπείς συντάξεις και όχι επιδόματα πείνας.

Εκτός βέβαια, αν οι δικαστικοί για άλλη μία φορά, πετύχουν να βγάλουν αποφάσεις οι ενεργοί συνάδελφοί τους που να τους δικαιώνει, εξαιρώντας τους ταυτόχρονα απ’ όλους τις άλλες κατηγορίες συνταξιούχων, για τους οποίους, όπως και τις προηγούμενες φορές που οι δικαστικοί προσέφυγαν για την σωτηρία των δικών τους συντάξεων, έμειναν με την αξιοπρέπεια να ψάχνουν τους κάδους απορριμμάτων μετά το κλείσιμο των λαϊκών αγορών.

------------------

Δικαστές για τις περικοπές στις συντάξεις: «Το Κράτος πρέπει να πληρώσει για τα ελλείμματα των Ταμείων»

Την δυσφορία τους εκφράζουν με ψήφισμά τους συνταξιούχοι δικαστές, σημειώνοντας ότι οι επίμαχες περικοπές προσβάλλουν προδήλως τον πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος και είναι ασύμβατες με το Σύνταγμα την στιγμή που έχουν δει τις συντάξεις τους να περικόβονται ακόμη και 74%.

Στο ίδιο ψήφισμα η ένωση συνταξιούχων δικαστών υπενθυμίζει την απόφαση του Ειδικού δικαστηρίου αλλά και της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τις οποίες κρίθηκε ότι ακόμη και σε περίπτωση εξαιρετικά δυσμενών δημοσιονομικών συνθηκών, η δυνατότητα του νομοθέτη να περικόπτει τις ασφαλιστικές παροχές δεν είναι απεριόριστη, αλλά οριοθετείται κατά πρώτον από τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης (άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματος) και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ. 5 του Συντάγματος), οι οποίες επιτάσσουν να κατανέμεται εξ ίσου το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής μεταξύ όλων των πολιτών, καθώς και από την αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος), σύμφωνα με την οποία το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να είναι πράγματι πρόσφορο και αναγκαίο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Τονίζουμε» αναφέρει η ένωση συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, «ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό το επιχείρημα ότι οι μειώσεις των συντάξεων είναι επιβεβλημένες χάριν της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού Συστήματος, διότι οι συνταξιούχοι, μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί λειτουργοί και οι λειτουργοί του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατέβαλαν διαχρονικά και με συνέπεια τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές και ως εκ τούτου δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τη σημερινή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

Αντιθέτως, οι παράγοντες που υπονόμευσαν το Ασφαλιστικό Σύστημα είναι η  διαχρονική αξιοποίηση από το Κράτος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων για σκοπούς άσχετους με το φυσικό τους προορισμό, η εισφοροδιαφυγή, η μεγάλη έκταση της ανασφάλιστης εργασίας, η ανεργία και η διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Για το λόγο αυτό  πρέπει το Κράτος και όχι οι συνταξιούχοι να πληρώσει για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων». 

Οι συνταξιούχοι δικαστές ζητούν μεταξύ άλλων την αναπροσαρμογή των συντάξεων τους ώστε να υπάρχει μία εύλογη αναλογία μεταξύ των συντάξιμων αποδοχών και των αποδοχών των εν ενεργεία δικαστών καθώς και την μη εφαρμογή πρόσφατης διάταξης νόμου που μείωσε περαιτέρω τις συντάξεις τους.

Vukentra.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "