Φορολογικό “Σαφάρι” για την είσπραξη οφειλών - Οι κρίσιμες ημερομηνίες παραγραφής, οι εξαιρέσεις και η 20ετεία

Κατηγορία: Οικονομία Φορολογικά


Τι ισχύει τελικά με την παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων και ποιες νέες θα ελεγχθούν:

Έπειτα από τις πρόσφατες παρεμβάσεις και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Kράτους έχει πλέον ξεκαθαριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ποιες υποθέσεις έχουν παραγραφεί και για ποιες η φορολογική διοίκηση διατηρεί ακόμη το δικαίωμα να επιβάλλει πρόσθετους φόρους, πρόστιμα και τόκους. Έτσι, σύμφωνα και το δημοσίευμα του Capital.gr:

  • Για τις χρήσεις έως και το 2013 ισχύει γενικός κανόνας πενταετούς παραγραφής. Η πενταετία ξεκινά από το τέλος του έτους εντός του οποίου έπρεπε να υποβληθεί η φορολογική δήλωση. Για παράδειγμα, η 5ετία για τη χρήση 2010 ξεκίνησε από τις αρχές του 2012 καθώς η φορολογική δήλωση θα έπρεπε να υποβληθεί έως το τέλος του 2011.
  • Εφόσον κατά το τελευταίο έτος της 5ετίας περιέλθουν σε γνώση της φορολογικής διοίκησης συμπληρωματικά στοιχεία για τη διάπραξη φοροδιαφυγής τότε το χρονικό όριο της 5ετίας επεκτείνεται κατά ένα έτος σε 6ετία.
  • Αν τα συμπληρωματικά στοιχεία για τη διάπραξη φοροδιαφυγής περιέλθουν σε γνώση της φορολογική διοίκησης μετά την πάροδο της 5ετίας τότε το χρονικό όριο της παραγραφής γίνεται 10ετές.

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται συμπληρωματικά στοιχεία οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ή η διαπίστωση ανακρίβειας καταστάσεων πελατών-προμηθευτών.

Θεωρούνται όμως συμπληρωματικά στοιχεία οι εκδόσεις πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων που έρχονται σε γνώση των φορολογικών αρχών κατά τον έλεγχο άλλων φορολογούμενων

Για τις υποθέσεις που δεν υποβλήθηκε εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση ισχύει 15ετές χρονικό όριο παραγραφής. Αν η φορολογική δήλωση υποβλήθηκε εκπρόθεσμα αλλά έως και το τελευταίο έτος της 5ετούς προθεσμίας, τότε το χρονικό όριο της παραγραφής επεκτείνεται κατά τρία έτη και γίνεται 8ετής. Αν η εκπρόθεσμη φορολογική δήλωση υποβλήθηκε μετά την πάροδο της 5ετούς προθεσμίας παραγραφής τότε θεωρείται ότι δεν έχει υποβληθεί και ισχύει ο κανόνας της 15ετούς παραγραφής

Για τις χρήσεις από το 2014 και μετά ισχύει κανόνας 20ετούς παραγραφής.

Με βάση τα παραπάνω ας δούμε τον χάρτη των παραγραφών:

  • Οι υποθέσεις έως και το 2011 για τις οποίες είχε υποβληθεί εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση έχουν παραγραφεί.
  • Η χρήση 2011, όμως, παραμένει "ζωντανή" έως και το τέλος του 2018 εφόσον έχουν προκύψει συμπληρωματικά στοιχεία κατά το τελευταίο έτος της 5ετούς προθεσμίας, δηλαδή εντός του 2017
  • Η χρήση 2007 για την οποία έχει υποβληθεί εμπρόθεσμη φορολογική δήλωση παραμένει "ζωντανή" μόνο εφόσον προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία έως το τέλος του 2018
  • Οι χρήσεις 2008 έως και 2011 αναβιώνουν μόνο εφόσον προκύψουν συμπληρωματικά στοιχεία έως το τέλος του 2019 και 2022 αντίστοιχα
  • Οι χρήσεις 2012 και 2013 υπόκεινται σε κανόνα 20ετούς παραγραφής εφόσον έως το τέλος του 2018 και 2019 αντίστοιχα προκύψουν στοιχεία που παραπέμπουν σε διάπραξη φοροδιαφυγής
  • Οι χρήσεις 2014 και οι επόμενες εμπίπτουν σε κανόνα 20ετούς παραγραφής εφόσον προκύψουν στοιχεία διάπραξης φοροδιαφυγής
  • Η χρήση 2002 και οι επόμενες παραμένουν "ζωντανές" εφόσον δεν έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος καθώς ισχύει 15ετής κανόνας παραγραφής.

Στο μεταξύ, σειρά ελέγχων σε πολίτες και επιχειρήσεις που πέτυχαν ελάφρυνση ή επιστροφή φόρου τα τελευταία χρόνια χάρη σε τροποποιητικές δηλώσεις θα διενεργήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με πληροφορίες, στον απόηχο της αποκάλυψης της απάτης που οδήγησε σε επιστροφές άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Φυσικά και νομικά πρόσωπα που μείωσαν το φορολογικό βάρος τους μέσω τροποποιήσεων θα λάβουν ειδοποιητήρια που θα τους ενημερώσουν πως οφείλουν να καταθέσουν στις Εφορίες τα πρωτότυπα φυσικά δικαιολογητικά ώστε να αποδείξουν την ορθότητα των δηλώσεών τους.

Προτεραιότητα θα δοθεί στα πρόσωπα που είχαν τα μεγαλύτερα φορολογικά οφέλη και σε περίπτωση μη προσκόμισης δικαιολογητικών θα επιβληθούν πρόστιμα, αν και οι Αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τυχόν απάτες να γίνονταν από φοροτεχνικούς εν αγνοία των πελατών τους.

Ο αριθμός των φορολογούμενων που θα επηρεαστεί δεν είναι γνωστός, όμως εκτιμάται πως ανέρχονται σε χιλιάδες.

Οι επιπλέον έλεγχοι έρχονται υπό την σκιά της απάτης που φανέρωσε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων είναι διάτρητο.

Συγκεκριμένα, φοροτεχνικοί πετύχαιναν επιστροφές φόρων δηλώνοντας ως δαπάνη πλασματικές δωρεές για την απόσβεση του δημοσίου χρέους.

Σημειώνεται ότι η οριστική εκκαθάριση των τροποποιητικών δηλώσεων γίνεται ηλεκτρονικά σπανίως οι Εφορίες ζητούν έλεγχο φυσικών εγγράφων.

Πηγή: lykavitos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "