Μαγική οικονομική Πολιτική: Πάγωσαν τους ελέγχους για το λαθρεμπόριο και Βρήκαν 1 δισ. ευρώ από την υπερφορολόγηση

Κατηγορία: Οικονομία Φορολογικά


Στην παραδοχή ότι σταμάτησαν οι έλεγχοι για την πάταξη του λαθρεμπορίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο προχώρησε η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη.

Ο υπουργός απαντώντας στη Βουλή είπε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν τα συνεργεία που είναι αρμόδια για τους ελέγχους με αποτέλεσμα οι έρευνες να έχουν παγώσει. «Είναι γεγονός ότι οι έλεγχοι έχουν ατονήσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καθώς η, ανά έλεγχο, αμοιβή των ΚΕΔΑΚ, που καθοριζόταν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από την 1η Ιανουάριου 2016 (ν. 4354/2015, ΦΕΚ 176 Α') καταργήθηκε», ανέφερε.

Παρότι η παραδοχή για το λαθρεμπόριο συνιστά ομολογία αποτυχίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να την καλύψει πίσω από τις εξαγγελίες της για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 1 δισ. ευρώ που, όμως, θα χρηματοδοτηθεί από την είσπραξη περισσότερων φόρων.


Με κίνδυνο λοιπόν να τιναχθεί στον αέρα μία ακόμα αξιολόγηση, η κυβέρνηση κάνει τα δικά της παιχνίδια στις πλάτες των πολιτών, αποσκοπώντας να κερδίσει τη συμπάθεια ακόμα και την ψήφο στις επερχόμενες εθνικές εκλογές και αδιαφορώντας εάν οι θεσμοί ζητούν το υπερπλεόνασμα να διοχευτεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κάτι το οποίο είχε δεσμευτεί και με επιστολή του και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος.

Όλα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση που την ενδιαφέρει μόνο το κομματικό παιχνίδι και πως θα διατηρηθεί στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή οργιάζουν.

Αντί να ενισχύσει τον ελεγκτικό μηχανισμό και να εισπράξει τα διαφυγόντα έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων, περιορίζοντας μια μεγάλη εστία διαφθοράς και φοροδιαφυγής, έχει ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία μοιράζοντας υποσχέσεις για κοινωνικό μέρισμα.

Σε μία περίοδο μάλιστα που με το μόνο που θα έπρεπε να ασχολείται είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αντίθετα όμως μόνο το 20% των προαπαιτούμενων έχει υλοποιηθεί κάτι που πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις αυξάνοντας και πάλι την αβεβαιότητα στην αγορά.

Και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν διαβάζει, δεν βλέπει τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν από την Ελλάδα και ότι οι απόφοιτοι μεταναστεύουν για να μην γίνουν εργαζόμενοι των 400 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό ότι στα τέλη του 2016 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 77% σε σχέση με το 2015, ενώ στη Βουλγαρία καταγράφεται στο πρώτο εξάμηνο του 2017 αύξηση 30% των ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεων σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016.

Και αντί να ρίξει τα λεφτά για μειώσει τους συντελεστές των επιχειρήσεων που είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε. και να δώσει κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να προσλαμβάνουν προσωπικό ή να επενδύουν σε πάγιο εξοπλισμό, μοιράζει χρήματα υιοθετώντας τις πολιτικές της δεκαετίας του ‘80.

Προκόπης Χατζηνικολάου

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "