Τα «λέλουδα» της Εφορίας συνεχίζουν να ανθίζουν….

Κατηγορία: Οικονομία Φορολογικά


Κατάλογο παραβάσεων υπαλλήλων της Εφορίας έφτιαξε και δημοσιοποίησε ο της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής

Έρχονται πειθαρχικές διώξεις για όλους τους επίορκους δημόσιους υπαλλήλους. Δείτε τις απίθανες περιπτώσεις που συνέλεξε ο Γ. Πιτσιλής.

Έναν κατάλογο με περιπτώσεις ακατάλληλων εφοριακών υπαλλήλων παραθέτει, σε εγκύκλιό του προς τις εφορίες, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, για να προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα υποστούν όσοι υποπίπτουν σε πειθαρχικά παραπτώματα ή καταχρώνται την εξουσία τους με πράξεις ή παραλείψεις.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις που επικαλείται ο διοικητής, ξεχωρίζουν:

Υπάλληλος ΔΟΥ κρίθηκε ένοχος υπεξαίρεσης, επειδή εισέπραξε μερική καταβολή οφειλής από φορολογούμενο, χωρίς να την πιστώσει στο  μητρώο του φορολογούμενου. Τα λεφτά τα παρακράτησε για τον εαυτό του.

Ο εκβιασμός επιχειρηματία από ελεγκτή Δ.Ο.Υ. να του καταβάλει ποσό ύψους 50.000 ευρώ, προκειμένου να μην του καταλογίσει φορολογικές παραβάσεις, οι οποίες επέσυραν πρόστιμα ύψους 500.000 ευρώ. Στον υπάλληλο επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.

Υπάλληλος Δ.Ο.Υ. προσέρχεται το πρωί στην υπηρεσία, υπογράφοντας στο σχετικό βιβλίο παρουσίας, τόσο για την προσέλευση όσο και για την αποχώρησή του. Στη συνέχεια αποχωρεί χωρίς άδεια από τον προϊστάμενό του. 

Άλλες φορές, υπάλληλος υπογράφει για την προσέλευση, στη συνέχεια αποχωρεί από το γραφείο και επιστρέφει το μεσημέρι, για να υπογράψει για την... αποχώρησή του, χωρίς να προσφέρει τις υπηρεσίες που ο προϊστάμενός του, του έχει αναθέσει. Επιπλέον, απουσιάζει σχεδόν καθημερινά χωρίς άδεια του προϊσταμένου. Αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να διωχθεί πειθαρχικά για τα παραπτώματα α) της μη τήρησης του ωραρίου, β) της αδικαιολόγητης αποχής από την εκτέλεση των καθηκόντων του και γ) της άρνησης ή παρέλκυσης εκτέλεσης υπηρεσίας

Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ., έχοντας πρόσβαση στο σύστημα Taxis και σε φορολογικά στοιχεία φορολογουμένων εκτός της αρμοδιότητάς του, χορηγούσε σε τρίτα πρόσωπα μέσω e-mails, πληροφορίες και στοιχεία φυσικών ή νομικών προσώπων, όπως τις διευθύνσεις τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, τις τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο, τις πηγές των εισοδημάτων τους, στοιχεία διαχειριστών και ομορρύθμων εταίρων στις περιπτώσεις εταιρειών κλπ.

Προϊστάμενος του Τμήματος Εσόδων μίας Δ.Ο.Υ. εξέδωσε παρανόμως, κάνοντας χρήση του κωδικού Taxis και τη σφραγίδα άλλης υπαλλήλου, δύο αποδεικτικά φορολογικής ενημερότητας (Α.Φ.Ε.) σε δύο συγγενικά της πρόσωπα τα οποία είχαν συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 180.000 € ο πρώτος και 6.000 € ο δεύτερος, βεβαιωμένες σε άλλη Δ.Ο.Υ. και παρότι ήταν υπόχρεοι δεν είχαν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) και δηλώσεις Φ.Π.Α.

Υπάλληλος ΔΟΥ κρίθηκε ένοχος δωροληψίας, επειδή ζήτησε χρήματα με σκοπό να μην καταχωρίσει φορολογική παράβαση εταιρείας που είχε υποβληθεί σε έλεγχο για την μη έκδοση απόδειξης πώλησης αγαθών. Η ποινή που επιβλήθηκε ήταν δέκα μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Υπάλληλοι ΔΟΥ κρίθηκαν ένοχοι ο ένας για απόπειρα εκβίασης κατ' επάγγελμα και παθητική δωροδοκία και ο άλλος για απλή συνέργεια στις ανωτέρω πράξεις, επειδή εκβίαζαν επιχειρηματία κατά τον έλεγχο της επιχείρησης να τους δώσει χρηματικό ποσό, το οποίο και έλαβαν, προκειμένου να μην του καταλογίσουν φορολογικές παραβάσεις που διαπίστωσαν. Η ποινή που τους επιβλήθηκε ήταν έξι χρόνια κάθειρξη και αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για τρία έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, την ΑΑΔΕ απασχολεί και το περιστατικό με τον εφοριακό στη Δ.Ο.Υ. Ηρακλείου, που εμφανίζεται σε φωτογραφία να λύνει… σταυρόλεξο, την ώρα που στο Μητρώο υπάρχει μεγάλη ουρά, καθώς ο διοικητής ζήτησε να επιβεβαιωθεί η ακρίβεια του δημοσιεύματος κι αν ισχύει, τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες.


Για τις περιπτώσεις αυτές, η εγκύκλιος ορίζει ότι οι υπάλληλοι θα υφίστανται τις ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις που προβλέπονται και, αν θεωρούν ότι αδικούνται, θα προσβάλουν τις αποφάσεις στα δικαστήρια.

Για την Αστική ευθύνη πάντως των υπαλλήλων, εν σχέσει με την αποκατάσταση τυχόν ζημίας που προξένησαν με πράξη ή παράλειψή τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η εγκύκλιος ορίζει ότι «κατ' αρχήν οι υπάλληλοι δεν υπέχουν άμεση αστική ευθύνη απέναντι στους πολίτες για τυχόν ζημία που τους προξένησαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». 

Και συμπληρώνει ότι, με βάση τη νομοθεσία , «η ευθύνη των υπαλλήλων είναι μόνον έμμεση, δηλαδή το Δημόσιο δύναται, αφού αποκαταστήσει τη ζημία που προκλήθηκε σε πολίτη από πράξεις ή παραλείψεις υπαλλήλων του, να αναχθεί στη συνέχεια κατά αυτών των υπαλλήλων».

Vukentra.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "