Με Νομοθετική ρύθμιση ανοίγουν «παράθυρο» στο λαθρεμπόριο καυσίμων!!!

Κατηγορία: Οικονομία Επιχειρείν


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην αγορά καυσίμων η προωθούμενη από την κυβέρνηση νομοθετική ρύθμιση, που δίνει τη δυνατότητα στα πλωτά εφοδιαστικά (μπάριζες) να χρησιμοποιούνται ως φορολογικές αποθήκες, χρήση που είχε επιτραπεί στο παρελθόν και καταργήθηκε με υπουργική απόφαση τον Αύγουστο του 2002, με στόχο να παρεμποδιστούν πρακτικές λαθρεμπορίου.

Οι φορολογικές αποθήκες ελέγχονται στο τέλος κάθε μήνα από το τελωνείο και αυτό που είχε διαπιστωθεί και οδήγησε στην τροποποίηση της διάταξης ήταν ότι στο μεταξύ διάστημα ανθούσε το λαθρεμπόριο.

Με την καθιέρωση της χρήσης των σλεπιών μόνο για τη μεταφορά και παράδοση φορτίων που επιβλήθηκε το 2002, μπήκε τέλος στις αθέμιτες πρακτικές, πλην όμως οι επαγγελματίες του κλάδου πρόβαλαν αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο για σημαντικές επιβαρύνσεις λόγο αποκλίσεων κατά τη φόρτωση-παράδοση του καυσίμου, αφού οι μετρητές των πλοίων δεν είναι μεγάλης ακριβείας.

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την επαναφορά της ρύθμισης που κατήργησε το 2002, με την αγορά να αναρωτιέται τι άλλαξε και ποια είναι η σκοπιμότητα. «Είναι βέβαιο ότι η μη αυστηρή και άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας εισροών-εκροών στα πλωτά εφοδιαστικά μέσα, σε συνδυασμό με τη λειτουργία τους ως φορολογικών αποθηκών, αναμφισβήτητα θα συμβάλει στην άνθηση του λαθρεμπορίου, για την οποία οι υψηλές τιμές των καυσίμων της εγχώριας αγοράς (λόγω του υψηλού ΕΦΚ και ΦΠΑ 24%) δίνουν προφανές κίνητρο», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.

Σημειώνουν επίσης ότι δεν έχουν περάσει παρά 13 μήνες από τότε που η χώρα μας βίωσε μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές με τη βύθιση του εφοδιαστικού μέσου «Αγία Ζώνη» εντός του Σαρωνικού, από το οποίο υπήρξε σημαντική διαρροή ναυτιλιακού καυσίμου.

Στο ενδεχόμενο που θα επιτραπεί στα πλωτά μέσα να λειτουργήσουν ως φορολογικές αποθήκες, αναπόφευκτα θα αγκυροβολούν, παρατεταμένα, στον Σαρωνικό ή/και σε άλλες περιοχές της χώρας, αναμένοντας τις παραγγελίες προς διάθεση του προϊόντος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η πλειονότητα των πλωτών μέσων είναι μεγάλης ηλικίας, ο κίνδυνος να βιώσουμε εντός σύντομου χρονικού διαστήματος μια νέα περιβαλλοντική καταστροφή δεν απέχει πολύ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αρνούνται την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, την αναγκαιότητα της οποίας αποδίδουν στη διευκόλυνση της αγοράς, τονίζουν ωστόσο ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες και ότι θα συνδυαστεί με συγκεκριμένα μέτρα και προϋποθέσεις.

ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ

Πηγή: kathimerini.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "