Όσο «ψηλά», τόσο ποιο «πολά» - Χρυσή κομπίνα «αχόρταγου» μεγαλοστελέχους του Jumbo

Κατηγορία: Οικονομία Επιχειρείν


«Χρυσό» τραπεζικό σκάνδαλο για τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo - Προς καρατόμηση στελέχη της Εθνικής

Μία «μηχανή» ύποπτων συναλλαγών που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει «χρυσές βίζες», παράνομη εξαγωγή κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και, τουλάχιστον, προβληματική λειτουργία μίας εκ των συστημικών τραπεζών της χώρας, της Εθνικής, φέρεται να έστησε ο πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo Ευάγγελος Παπαευαγγέλου.

Η «μπίζνα»

Ο Παπαευαγγέλου, μέσω εταιρίας real estate που κατείχε και η οποία δεν έχει σχέση με την Jumbo, προσέγγιζε πλούσιους Κινέζους, στους οποίους έδινε την ευκαιρία όχι μόνον να αποκτήσουν σπίτι στην Ελλάδα – και μαζί τη «χρυσή βίζα» που προβλέπει η νομοθεσία μας – αλλά παράλληλα, ξεπερνώντας τα capital control που ισχύουν στην Κίνα, να αποκτήσουν και ένα σεβαστό ποσό ως αποταμίευση στη χώρα μας.

Ουσιαστικά, η εταιρεία του Παπαευαγγέλου, μέσω των POS, «έσπαγε» σε πολλές μικρότερες χρεώσεις τα ποσά αγοράς του ακινήτου. Έτσι για ένα ακίνητο αξίας πχ 300.000 ευρώ, πραγματοποιούνταν 30 συναλλαγές των 10.000 ευρώ, προκειμένου αυτές να μην «κτυπήσουν» στο σύστημα ελέγχου της τράπεζας της Κίνας. Με τον ίδιο τρόπο, ο Παπαευαγγέλου – σύμφωνα με τις καταγγελίες πάντα και τα πρώτα πορίσματα των ελέγχων – μπορούσε να υπερτιμολογεί το όποιο ακίνητο, επιστρέφοντας τη διαφορά από την πραγματική του τιμή σε λογαριασμό του πελάτη του στην Ελλάδα. Με αυτό τον έμμεσο τρόπο «εμβάσματος”, «έσπαγαν» τα capital controls της Κίνας.

Το κινέζικο «καμπανάκι»

Ωστόσο, οι διαδοχικές κινήσεις των κινέζων μέσα από τα Pos της εταιρείας Παπαευαγγέλου εξετάστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και, τελικά, αποκαλύφθηκε η μηχανή που είχε στηθεί.

Το Πεκίνο ζήτησε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενώ ήδη η Τράπεζα Ελλάδος έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του ελέγχου, τα πορίσματα του οποίου κάθε άλλο παρά ρόδινα είναι.

Κι αυτό διότι, όπως προκύπτει, για την ομαλή εξέλιξη της κομπίνας υπήρξε ανοχή ή συνενοχή και στελεχών της Εθνικής Τράπεζας. Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίες, ο Παπαευαγγέλου είχε, αρχικώς, αποκτήσει POS από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, οι οποίες ωστόσο εγκαίρως ανακάλυψαν τι συμβαίνει και σταμάτησαν τη διαδικασία. Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, και με την Εθνική Τράπεζα, ενώ ρεπορτάζ οικονομικών μέσων (Economistas) κάνουν λόγο για άμεση εμπλοκή της Γενικής Διευθύντριας Λιανικής Τραπεζικής και Μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας Νέλλυς Τζάκου, η οποία φέρεται, με προφορικές τις εντολές, να απέτρεψε την απενεργοποίηση των POS που είχε στην κατοχή του ο Παπαευαγγέλου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεσα θα πραγματοποιηθούν καρατομήσεις τριών στελεχών της Εθνικής Τράπεζας - μεταξύ αυτών της κα Τζάκου που φαίνεται ότι είχε κομβικό ρόλο στην υπόθεση.

Η απάντηση της Jumbo

Ως προς την Jumbo, με ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει πως ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρός της «δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας» και η εταιρεία δεν είχε ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του.

Πηγή: newpost.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "