Μικρή Ελληνική Εταιρία ηγείται στην Τεχνητή Νοημοσύνη – Αποτιμήθηκε στα 87 εκατ. ευρώ

Κατηγορία: Οικονομία Επιχειρείν


Η αγορά των bots

Βρετανικό fund επένδυσε 21,7 εκατ. ευρώ σε μία μικρή ελληνική εταιρεία λογισμικού. Η Softomotive σχεδιάζει να καταστεί μια επιχείρηση 200 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2019, από 80 που απασχολεί σήμερα.

Μέχρι πριν από μερικές ημέρες παρέμενε μια μικρή εταιρεία παραγωγής λογισμικού. Ο τζίρος της το 2017 μόλις ξεπέρασε τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ ακόμη και σήμερα παραμένει επιχείρηση περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ).

Πριν από λίγες εβδομάδες, ωστόσο, η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 100 εκατ. δολ. ΗΠΑ (περίπου 87 εκατ. ευρώ). Η αξία αυτή συγκρίνεται σήμερα με εκείνη που έχουν πολλοί νυν και πρώην τεχνολογικοί «πρωταθλητές» της χώρας μας.

Η μικρή εταιρεία λογισμικού είναι η Softomotive για την οποία ανακοινώθηκε ότι η Grafton Capital επένδυσε 25 εκατ. δολ. ΗΠΑ (21,7 εκατ. ευρώ). Η Grafton Capital είναι μια νέα επενδυτική εταιρεία που συστάθηκε το 2014 στο Ηνωμένο Βασίλειο και η οποία έχει τοποθετήσει μέχρι σήμερα περί τα 100 εκατ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις, κυρίως τεχνολογίας, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η επένδυσή της στην ελληνική Softomοtive γίνεται μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Σε αντάλλαγμα αποκτά το 25% των μετοχών της εταιρείας αφήνοντας το υπόλοιπο 75% στους ιδρυτές της Μάριο Σταυρόπουλο και τον εταίρο του Αργύρη Κανίνη. Ολα τα νέα κεφάλαια, σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, προορίζονται για την ανάπτυξή της με πρώτιστο μέλημα την επέκταση και εδραίωσή της σε αγορές του εξωτερικού και κυρίως των ΗΠΑ και της Ασίας. Η εταιρεία ήδη διαθέτει γραφεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Μπαγκαλόρη (Ινδία).

Σύμφωνα με τον κ. Σταυρόπουλο, ο λόγος που επελέγη η Ινδία ως χώρος παρουσίας της Softomotive, είναι επειδή εκεί έχουν μεγάλες εγκαταστάσεις οι πελάτες της. Πρόκειται κυρίως για πολυεθνικές όπως είναι η ΙΒΜ, η JP Morgan, η Siemens, η PwC, η Xerox, η TEVA κ.ά.

Για να αναπτυχθεί, όμως, η εταιρεία περαιτέρω, –ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις– πρέπει να μεταφέρει τη νομική έδρα της στο Ην. Βασίλειο. Οι μέτοχοί της έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών με έδρα το Λονδίνο κάτω από την οποία θα τοποθετηθούν όλες οι υφιστάμενες δραστηριότητες. «Η “παραγωγή” θα παραμείνει στην Ελλάδα», διαβεβαιώνει ο κ. Σταυρόπουλος, «θα αναπτυχθεί περαιτέρω», ενώ βασικός σκοπός είναι η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας σε νέες αγορές. Στόχος είναι να καταστεί μια επιχείρηση 200 εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2019, από 80 που απασχολεί σήμερα.

Η Softomotive δεν είναι μία νεοφυής επιχείρηση. Ιδρύθηκε το 2005. Εγινε όμως περιζήτητη «νύφη» μετά το 2013, όταν πλέον η αποκαλούμενη αγορά του Robotic Process Automation (RPA) άρχισε να αποκτά μαζικό χαρακτήρα. «Διαπραγματευόμασταν τουλάχιστον έναν χρόνο με διάφορους επενδυτές πριν καταλήξουμε στην Grafton», λέει ο ιδρυτής της.

Η αγορά RPA σχετίζεται με τα «ρομπότ» –γνωστά και ως bots– που βρίσκονται πίσω από τις συναλλαγές των χρηστών στο Διαδίκτυο. Τα bots δεν είναι τίποτε άλλο από προγράμματα λογισμικού που αλληλεπιδρούν με τους χρήστες ως «ρομπότ». Ετσι αυτοματοποιούνται οι συναλλαγές και παράλληλα απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό. H εταιρεία, πάντως, πλέον έχει σταματήσει να «γράφει» προγράμματα (bots) για τους πελάτες της. Τα βασικά της προϊόντα είναι οι δύο πλατφόρμες ανάπτυξης και διαχείρισης των bots τις οποίες ονομάζει «ProcessRobot» και «WinAutomation». H πρώτη πλατφόρμα απευθύνεται σε μεγάλες (πολυεθνικές) επιχειρήσεις και η δεύτερη σε μικρότερες επιχειρήσεις. Στην πράξη η Softomotive έχει αναπτύξει δύο εργαλεία για την ανάπτυξη και διαχείριση bots.

Η αγορά των bots διογκώνεται τόσο με το ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και με την αύξηση των συναλλαγών του κοινού με τράπεζες, ασφαλιστικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ. «Η τάση σήμερα είναι να ενσωματώνεται όλο και μεγαλύτερη “ευφυΐα” στα bots, έτσι ώστε ν’ αυτοματοποιούνται ολοένα και πιο πολύπλοκες συναλλαγές», αναφέρει ο ιδρυτής της Softomotive.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ

Πηγή: kathimerini.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "