Πρόστιμο 187 εκατ. ευρώ σε στοιχηματική εταιρία - ο Εμφύλιος για τα δις ευρώ του μαύρου χρήματος του τζόγου & η περίπτωση της stoiximan.gr 

Κατηγορία: Οικονομία Επιχειρείν


Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στο κομμάτι του διαδικτυακού τζόγου, αφού όπως έγινε γνωστό χθες, καταλογίσθηκε πρόστιμο από τις Ελληνικές φορολογικές αρχές ύψους 186,77 εκατομμυρίων ευρώ (!) σε μια (μόλις) Ιντερνετική εταιρεία Στοιχήματος, ΜΟΝΟ για τα έτη 2010 – 2011. Η περίπτωση της stoiximan.gr  και η μέχρι τώρα «προστασία» της…

----------------------

του Ηλία Τζαφέρη

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά το πρόστιμο-μαμούθ καταλογίστηκε στην εταιρεία “GVC Holding” της οποίας θυγατρική είναι η Sporting Odds Limited, η οποία διαχειρίζεται για την Ελλάδα τις στοιχηματικές εταιρείες Sportingbet.gr, vistaber.gr και bwin.gr.

Ο καταλογισμός αφορά τα ανέλεγκτα φορολογικά έτη 2010 και 2011 και διενεργήθηκε από τον προϊστάμενο του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ), ενώ υπάρχει και θέμα πιθανής δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας- αν και αυτό δεν έχει διευκρινισθεί πλήρως.

Η GVC (η μητρική εταιρεία) φέρεται να είχε αναθέσει μέχρι το τέλος του 2017 την εμπορική προώθηση των διαδικτυακών σελίδων στοιχηματισμού Sportingbet.gr, vistaber.gr και bwin.gr, στην Centric του Ροδόλφου Οντόνι.

Τα ερωτήματα από την «αποκάλυψη»

Είναι βέβαιο πως το ζήτημα είναι τεράστιο, και πως o Lykavitos.gr ήταν ένα από τα ελάχιστα ειδησεογραφικά site που είχε προχωρήσει σε σειρά αποκαλύψεων για ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρώ από το ΣΥΝΟΛΟ των Ιντερνετικών  Στοπιχηματικών Εταιρειών.

Όπως η ίδια η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είχαν παραδεχθεί δημόσια λίγα χρόνια πριν, τα έσοδα που δήλωσαν προς φορολόγηση οι 24 Ιντερνετικές  Εταιρείες  ΜΟΝΟ για το 2014, ήταν ΤΟΣΟ ΠΕΝΙΧΡΑ με αποτέλεσμα να πληρώσουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ φόρους μόλις 27.000 ευρώ!

Και όπως αποκαλύπτεται σήμερα ΜΟΝΟ μια εταιρεία, για προγενέστερη χρήση του 2014, είχε ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ σύμφωνα με τις Ελληνικές φορολογικές αρχές κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ.

Φανταστείτε λοιπόν τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ σε τζίρους και κέρδη από την Sportingbet Ιντερνετικές Στοιχηματικές Εταιρείες, οι οποίες επίσης φέρεται να διερευνώνται από τις φορολογικές αρχές.

Το μείζον λοιπόν ερώτημα που τίθεται είναι σε ποια φάση βρίσκονται οι έλεγχοι και για τις υπόλοιπες (και μεγαλύτερες) Στοιχηματικές εταιρείες;

Θα υπάρξουν αντίστοιχοι καταλογισμοί προστίμων, θα κινηθεί με την ίδια αποφασιστικότητα η Δικαιοσύνη, ή θα υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, αφού ιδιοκτήτες άλλων εταιρειών που ελέγχονται, μπαινοβγαίνουν καθημερινά στο Μαξίμου, υποδύονται τους Εκδότες και αποτελούν  -σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας – την Νέα Διαπλοκή του καθεστώτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

----------------------

YΓ: Έχει ενδιαφέρον τέλος πως την υπόθεση της (φερόμενης ως) φοροδιαφυγής της GVC (Sportingbet) «αποκαλύπτει» το «Εθνος» που ανήκει στον συνιδιοκτήτη της Stoiximan Δημήτρη Μάρη. Και όλα αυτά γίνονται ενόψει της νομοθετικής πρωτοβουλίας που υποτίθεται θα αναλάβει η κυβέρνηση για να «μπει τάξη» στο χάος του Τζόγου στο Διαδίκτυο.
Τυχαίο; Δεν νομίζω…


Η αναφορά του ΟΠΑΠ από το 2015 στο ΥΠΟΙΚ για την Stoiximan.gr

  • O ΟΠΑΠ ήδη από το 2015  απέστειλε στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορά, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει «στις καλένδες». Μάλιστα, ο ΟΠΑΠ φαίνεται διατεθειμένος να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα που έχει στη διάθεσή του, έχοντας φτάσει στο κατώφλι του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητώντας από αυτό να επιληφθεί, με την υπόθεση να έχει λάβει δικάσιμο εντός του Οκτωβρίου. Και αυτό γιατί οι υπόλοιπες αρμόδιες αρχές δεν έχουν αναλάβει μέχρι σήμερα την παραμικρή δράση, παρά το γεγονός ότι έχουν εδώ και δύο χρόνια στην κατοχή τους την επίμαχη αναφορά.
  • Ο ΟΠΑΠ στην αναφορά του καταφέρεται ονομαστικά και έναντι των μετόχων της εταιρείας Stoiximan.gr, κ.κ. Ειρήνης Μανουσάκη (σ.σ. είναι η σύζυγος του Φώτη Μπόμπολα), Γεωργίου Δασκαλάκη, Δημητρίου Μάρη και Ιωάννη Σπανουδάκη.
  • Στο πολυσέλιδο κείμενο της αναφοράς, ο ΟΠΑΠ διατείνεται ότι η εταιρεία του Δημήτρη Μάρη,λειτουργεί χωρίς άδεια καθώς ουδέποτε εντάχθηκε στις προϋποθέσεις του νόμου, αλλά αντίθετα για όλα τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσε «εταιρείες-βιτρίνα», νοικιάζοντας παράνομα τις άδειές τους.
  • Παράλληλα δε, σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ, φοροδιέφευγε σταθερά, καθώς ουδέποτε δήλωσε τα έσοδα των ετών που προβλέπονταν προκειμένου να πάρει τη σχετική άδεια προκειμένου να ενταχθεί στο μεταβατικό καθεστώς που προβλέπει ο νόμος και το οποίο βρίσκεται σε ισχύ μέχρι σήμερα.
  • Συγκεκριμένα, o stoiximan.gr ποτέ δεν πλήρωσε αναδρομικό φόρο 30% επί του μεικτού της κέρδους για τα οικονομικά έτη 2010 και 2011 καθώς και το 10% του φόρου στα κέρδη των παικτών για το 2011, όπως προβλέπεται στο σχετικό νόμο. Με δεδομένο δε ότι για το 2015 και το 2016 o stoiximan.gr η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε μεικτά κέρδη 54,5 εκατ. ευρώ και 100 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, το ύψος της φοροδιαφυγής εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στις καλένδες από το 2015

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  ήδη από τις 18 Δεκεμβρίου του 2015, ο ΟΠΑΠ κατέθεσε τη σχετική αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων,  τον Πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης «μαύρου χρήματος» αλλά και τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Παιγνίων. Εντούτοις, μέχρι σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, δεν έχει γίνει ουσιαστικά καμία κίνηση για τη διαλεύκανσης της υπόθεσης, παρά το γεγονός ότι –μεταξύ άλλων- στο κείμενο γίνεται σαφής αναφορά για απώλεια εσόδων εκατομμυρίων ευρώ από φοροδιαφυγή. Έτσι, ο ΟΠΑΠ έχει πλέον προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ανάληψη δράσης και ταυτόχρονα αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις καθυστερήσεις της τελευταίας διετίας.


Τι λέει η αναφορά του ΟΠΑΠ

Στις 40 σελίδες της αναφοράς ο ΟΠΑΠ αρχικά αναφέρεται στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την αγορά διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα (βάσει του Ν. 4002/2011). Δίνει δε ιδιαίτερη έμφαση στο μεταβατικό καθεστώς που προέβλεπε ότι οι εταιρείες που λειτουργούσαν χωρίς άδεια μπορούσαν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στη μεταβατική περίοδο (σ.σ. ισχύει μέχρι και σήμερα) αρκεί να υπαχθούν αμέσως και οικειοθελώς στο φορολογικό καθεστώς. Αυτό σημαίνει ότι ότι θα έπρεπε να πληρώσουν στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων τον αναδρομικό φόρο 30% επι του μεικτόυ κέρδους για τα οικονομικά έτη 2010 και 2011 καθώς και το 10% του φόρου στα κέρδη των παικτών για το 2011.

Ο τρόπος λειτουργίας των εν λόγω εταιρειών ρυθμίζεται με βάση την παράγραφο 12 του Άρθρου 50 του νόμου Ν.4002/11, το οποίο προβλέπει συγκεκριμενα τα παρακάτω: «Εταιρείες παροχής υπηρεσιών στοιχημάτων και τυχερών παιγνίων μέσω του διαδικτύου που είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού χώρου και κατέχουν σχετική νόμιμη άδεια λειτουργίας και παροχής τέτοιων υπηρεσιών, μπορούν να συνεχίσουν την παροχή υπηρεσιών στη μεταβατική περίοδο μέχρι την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου αυτού που διέπουν το διαδικτυακό στοίχημα και τη χορήγηση των σχετικών αδειών μόνον εφόσον υπαχθούν αμέσως και οικειοθελώς στο φορολογικό καθεστώς των άρθρων 45 έως 50 του νόμου αυτού, αναδρομικά στο πλαίσιο του άρθρου 78 παρ. 2 του Συντάγματος».

Σύμφωνα πάντα με την αναφορά του ΟΠΑΠ, προκύπτουν μια σειρά από θέματα τα οποία καθιστούν παράνομη τη λειτουργία μιας σειράς εταιρειών.

Ανάμεσα σε αυτά, αναφέρονται περιπτώσεις εταιρειών που υπήχθησαν στο μεταβατικό καθεστώς δίχως να διαθέτουν νόμιμη άδεια, περιπτώσεις όπου η άδεια αποκτήθηκε σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, περιπτώσεις όπου οι άδειες είναι άλλων εταιρειών αλλά και ποσά εσόδων τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στον εκτιμώμενο τζίρο της αγοράς για το 2010 και το 2011.

Μάλιστα, ο ΟΠΑΠ αφήνει σαφείς αιχμές κατά της ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων, η οποία ουδέποτε απάντησε στην Επιτροπή Παιγνίων, παρά το γεγονός ότι η δεύτερη ήδη από τις αρχές του 2013 είχε στείλει σχετικό έγγραφο, ζητώντας της να πράξει τα δέοντα, κατόπιν της έρευνας που είχε γίνει.

Η περίπτωση του stoiximan.gr

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την πλευρά του ΟΠΑΠ στην περίπτωση των εταιρειών B2B Gaming Services και Gambling Malta Limited, εταιρείες μέσω των οποίων λειτουργεί στην Ελλάδα ο stoiximan.gr, συμφερόντων Δημήτρη Μάρη.

Όπως αναφέρεται στην αναφορά του ΟΠΑΠ, προκύπτει θέμα παράνομης λειτουργίας για τους παρακάτω λόγους:

α) Ο stoiximan.gr ποτέ δεν κατέλαβε την αναδρομική φορολογία που προβλέπει ο νόμος γα το 2010 και το 2011, γεγονός που αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη στο μεταβατικό καθεστώς. Η φορολογία αυτή ανέρχεται στο 30% του μεικτού της κέρδους για τα οικονομικά έτη 2010 και 2011 καθώς και το 10% του φόρου στα κέρδη των παικτών για το 2011. Χρήματα που ουδέποτε αποδόθηκαν στο ελληνικό κράτος.

β) Για την περίοδο 2013-2014, ο stoiximan.gr λειτουργούσε με άδεια που είχε ενοικιάσει παράνομα από την εταιρεία B2B Gaming Services. Η εν λόγω άδεια όμως δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών online καζίνο και πόκερ, γεγονός που σημαίνει ότι ο stoiximan.gr παρείχε τις υπηρεσίες αυτές παράνομα.

γ) Για την περίοδο από το 2015 μέχρι και σήμερα, ο stoiximan.gr λειτουργεί μέσω της εταιρείας Gambling Malta Limited, η οποία δεν κατείχε άδεια στοιχηματισμού και αγόρασε την άδεια από την εταιρεία Pocasports. Η Pocasports όμως ποτέ δεν κατέβαλε την αναδρομική φορολογία που προβλέπεται για την ένταξη στο μεταβατικό καθεστώς, αλλά αντίθετα συμπεριλαμβανόταν στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών που δεν επιτρέπεται να προσφέρουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού στοιχηματισμού στην Ελλάδα.

δ) Τόσο η B2B Gaming Services όσο και η Gambling Malta Limited κατέγραψαν μηδενικό τζίρο στους ισολογισμούς τους για το 2011 και το 2012. Αυτό σημαίνει ότι καμία από τις ως άνω εταιρίες δεν βρισκόταν σε λειτουργία κατά τη χρονική στιγμή που ορίζει ο νόμος δηλαδή πριν τις 22/8/2011 και άρα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί «συνέχιση παροχής υπηρεσιών», προϋπόθεση που είναι απαραίτητη για να ενταχθούν στο μεταβατικό καθεστώς.

Προκύπτει δηλαδή ξεκάθαρα, σύμφωνα πάντα με την αίτηση του ΟΠΑΠ, ότι o stoiximan.gr, όχι μόνο λειτουργεί κατά παράβαση του νόμου, αλλά και έχει στερήσει σημαντικότατα έσοδα από το δημόσιο, αποφεύγοντας την οικειοθελή φορολογία, που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο μεταβατικό καθεστώς που βρίσκεται σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Γι΄ αυτό και ο ΟΠΑΠ ζητά να διακοπεί η λειτουργία του stoiximan.gr, αλλά και να κινηθούν οι διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών. Ένα αίτημα που όμως παραμένει αναπάντητο από το Δεκέμβριο του 2015 και πλέον αρμόδιο για να απαντήσει είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πηγή: lykavitos.gr

Σχόλια  

 
0 #1 m ntc33 24-09-2018 09:15
The layout of the blog is extremely important. Your website get profitable prolonged as you devoted
to analyze your users. And always submit any new content you publish to those social cpa networks.
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "