Αλήθειες και «σκοτεινά» σημεία πίσω από την φερόμενη επενδυτική αποχώρηση Κατάρ από την Ελλάδα

Κατηγορία: Οικονομία Επιχειρείν


Τι κρύβει το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου που φλέρταραν οι Λιβανέζοι επενδυτές από το Κατάρ

Σενάριο για κινηματογραφική ταινία θυμίζει το πολύχρονο σίριαλ της τουριστικής επένδυσης γύρω από την παγκοσμίου φήμης περιοχή "Ναυάγιο" στη Ζάκυνθο, από εταιρεία που εμφανίζεται να συνδέεται με τον πρώην Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θανί.

Το νέο επεισόδιο αφορά την ανακοίνωση της εταιρείας Al Rayyan Greece, που απέκτησε έκταση 14.378 δασικών και άλλων στρεμμάτων με τρόπο αμφισβητούμενο από τα ελληνικά δικαστήρια, και οι εκπρόσωποί της εμφανίζονται ως στενοί συνεργάτες του πρώην Εμίρη, η οποία υποστήριξε χθες ότι "το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει (σσ: από την Ελλάδα), γίνεται μια απλή συντήρηση και αποπεράτωση των ανοικτών ζητημάτων".

Η αλήθεια είναι ότι το Κατάρ δεν έχει αποχωρήσει από την Ελλάδα. Κρατικά επενδυτικά σχήματα του εμιράτου συμμετέχουν χρόνια τώρα στην Alpha Bank, στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και αλλού, δίχως να έχουν έως σήμερα επηρεαστεί από τις δικαστικές διενέξεις για την υπόθεση της Ζακύνθου. Το διέψευσε με ανακοίνωσή του και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας ότι "όσα δηλώνει η εταιρία Al Rayyan -αν πράγματι τα δηλώνει, γιατί παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση- αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ".

Το ζήτημα επιχειρείται να παρουσιαστεί ως άλλη μια μεγάλη επένδυση που έμεινε στα χαρτιά λόγω της γνωστής αβελτηρίας του ελληνικού Δημοσίου, και που προκαλεί πλήγμα στη διεθνή εικόνα της χώρας. Στη δισέλιδη μάλιστα ανακοίνωση της εταιρείας, που όμως δεν υπογράφεται από συγκεκριμένο πρόσωπο, ούτε και αναφέρεται η διεύθυνση της μητρικής Al Rayyan στο Κατάρ, επισημαίνεται ότι τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα μας ναυάγησαν (Ζάκυνθος, αγορά της νήσου Οξυιάς και του ξενοδοχείου Miramare στη Κέρκυρα), και επομένως αποχωρεί από την Ελλάδα.

Και οι τρεις υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια ή σκόνταψαν σε αντιδράσεις. Στην περίπτωση της Οξειάς, οι επενδυτές είχαν πάρει άγνωστο με ποιό σκεπτικό και από ποιόν, την διαβεβαίωση ότι το νησί θα αποχαρακτηριζόταν από ζώνη Natura, δέσμευση που ουδέποτε φυσικά υλοποιήθηκε. Στη Κέρκυρα, η ανακατασκευή του Miramare μπλόκαρε στην πολεοδομία που αρνήθηκε να δώσει τις άδειες, και στις αντιδράσεις από το συνδικάτο οικοδόμων και το Εργατικό Κέντρο του νησιού που κατήγγειλαν καταπάτηση εργατικών νόμων από την εταιρεία Pimamar.

Το πωλητήριο και τα δικαστήρια

Η υπόθεση ωστόσο με το πλουσιότερο παρασκήνιο είναι αυτή του "Ναυαγίου" στη Ζάκυνθο. Βρίσκεται εδώ και καιρό στα δικαστήρια έπειτα από μηνυτήρια αναφορά (Νοέμβριος 2014), της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγ.Γεωργίου των Κρημνών, που κάνουν λόγο για παρανομίες και απάτες στη διαδικασία μεταβίβασης, ενώ διεκδικούν τα 3.000 από τα 14.378 στρέμματα. Ταυτόχρονα, ο οικονομικός εισαγγελέας Γαληνός Μπρης έχει δώσει παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης σε δέκα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στη συναλλαγή - μεταξύ των οποίων δημόσιοι λειτουργοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφος, τοπογράφοι μηχανικοί- για βαρύτατα αδικήματα, όπως ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου, κατάχρηση δημόσιου χρήματος, και παραβάσεις του Δασικού Κώδικα, καθώς η εταιρεία επιχείρησε να αγοράσει την έκταση με μη σύννομες ενέργειες.

Η παραγγελία του εισαγγελέα εμπλέκει και τη συμβολαιογράφο που εμφανίζεται τον Μάιο του 2014 να συντάσσει πωλητήριο με το οποίο μεταβιβάζεται η παραθαλάσσια έκταση, δασική, και εκτός σχεδίου, στη δυτική πλευρά του νησιού. Πωλητής, ο  συνταξιούχος Ν. Χάρος κάτοικος Κυψέλης, και αγοραστής η εταιρεία real estate Pimana με έδρα την Αθήνα και πρόεδρο τη Τζουμάνα Μπεσάρα, μόνιμη κάτοικο Βυρητού. Κύριος μέτοχος της αγοράστριας εταιρείας, με ποσοστό άνω του 95%, εμφανίζεται ο Κρίστιαν Κόμερ, επίσης κάτοικος Λιβάνου, ο οποίος φαίνεται να κατέχει τουλάχιστον άλλες έντεκα εταιρείες με έδρα την Ελλάδα.

Η μηνυτήρια αναφορά ανέφερε για την έκταση, που πουλήθηκε το 2014, ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πολεοδομία, τεχνικές Υπηρεσίες Δημοσίου, Δήμου κ.λπ.) χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη περιοχή ως κοινόχρηστη, μη ζητώντας άδεια από τον πωλητή. Η ίδια αναφορά σημείωνε ότι ο πωλητής επικαλούνταν κληρονομητήριο θείας του, αλλά στην αποδοχή κληρονομιάς αναγράφονταν μόνο 70 στρέμματα, και όχι τα 14.378 στρέμματα, που πουλήθηκαν. Στη συνέχεια ο ίδιος διόρθωσε, και μάλιστα αυθημερόν, με τη σύνταξη του συμβολαίου, την αποδοχή, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα στρέμματα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται δύο Μονές, της Αναφωνήτριας και του Αγίου Γεωργίου Κρημνών, οι εκπρόσωποι των οποίων πληροφορήθηκαν με έκπληξη τη σύνταξη του πωλητηρίου, αφού δεν είχε ποτέ πριν διεκδικηθεί η έκταση που τις στεγάζει.

Σύμφωνα με τη μήνυση, αμέσως μετά την πώληση διαδόθηκε τεχνηέντως ότι πίσω από την αγορά βρίσκεται σοβαρός επενδυτής, και μάλιστα ο Εμίρης του Κατάρ, για τον οποίο είχε ακουστεί νωρίτερα ότι αγόρασε τη νήσο της Οξυάς. Σύμφωνα ωστόσο με τη μηνυτήρια αναφορά της Μητρόπολης Ζακύνθου και της Ιεράς Μονής Αγ.Γεωργίου των Κρημνών, υπάρχει ένροκη κατάθεση μάρτυρα, ότι "ουδέ καν στο νησί της Οξυάς, αγραστής είναι ο Εμίρης του Κατάρ, αλλά ίσως να ενδιαφερόταν στο μέλλον".

Αυτό μάλιστα προκάλεσε ανακοίνωση της πρεσβείας του Κατάρ στην Αθήνα (27/9/2014), που κατήγγειλε την προσπάθεια επιτήδειων να στήνουν εταιρείες και να υπόσχονται σε Ελληνες δουλειά στο Κατάρ.

Γιώργος Φιντικάκης

--------------------------

Απάντηση Al Rayyan στα «fake news» Κατρούγκαλου - «Αντιμετωπίζουμε δικαστικές εμπλοκές-διώξεις εκπροσώπων μας»


Τη δική της απάντηση στον Γιώργο Κατρούγκαλο ο οποίος ισχυρίστηκε ότι τα περί απόσυρσης του Κατάρ από κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα είναι «fake news», έδωσε η Al Rayyan Greece.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας οι επενδυτές από το Κατάρ αποχωρούν από την Ελλάδα, γιατί είναι μία χώρα αρνητική στους ξένους επενδυτές. «Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κρατικού επενδυτικού ομίλου του Κατάρ, Al Rayyan, με την οποία το εμιράτο κάνει γνωστό ότι ματαιώνει τα επενδυτικά σχέδιά του για την Ελλάδα. 

Και αργά το βράδυ ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε ότι η αποχώρηση του Κατάρ από τις επενδύσεις στην Ελλάδα είναι... fake news.

Ετσι, σήμερα η εταιρία προχώρησε σε νέα ανακοίνωση-απάντηση προς τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Επειδή διαπιστώνουμε ότι από ορισμένες πλευρές επιχειρείται να δοθούν διαφορετικές προεκτάσεις στην ανακοίνωσή μας για διακοπή των επενδύσεών μας στην Ελλάδα, διευκρινίζουμε ρητά ότι αναφερθήκαμε στις επενδύσεις μας στη Ζάκυνθο και την οξιά, οι οποίες έχουν ανασταλεί λόγω δικαστικών εμπλοκών από το 2014 τουλάχιστον και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, περιλαμβανομένων και διώξεων των εκπροσώπων μας ώστε να καθίσταται η επενδυτική μας δραστηριότητα στα έργα αυτά δύσκολη. Πέραν αυτού καμιά ερμηνεία της ανακοίνωσής μας δεν είναι αποδεκτή», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: liberal.gr, iefimerida.gr

-------------------------

Το Vukentra.gr είναι απολύτως ανεξάρτητο, δεν στηρίζεται από κανένα & σε κανένα και βασίζεται μόνο στους αναγνώστες του. Αν σας αρέσει, διαδώστε το και ακόμη στηρίξτε το, πατώντας πάνω στις διαφημίσεις της Coogle που είναι και το μόνο πενιχρό μελλοντικό έσοδό του…. Η σύνταξη σας ευχαριστεί εκ των προτέρων….

-------------------------

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "