Υποχρεωτική «απόλυση» υπαλλήλου που ο διορισμός του έχει κριθεί τελεσίδικα άκυρος (Γνωμοδότηση του ΝΣΚ)

Κατηγορία: Ελλάδα Νομοθεσία

 

Ανάκληση διορισμού επιτυχόντος του ΑΣΕΠ [Γνωμοδότηση του ΝΣΚ] 

Γνωμοδότηση (253/2017) του Γ΄ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για το εάν δύναται δημόσια υπηρεσία (Υ.Π.Α.) σε εκτέλεση απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (1377/2005), η οποία κατέστη αμετάκλητη με απόφαση του Συμβουλίου του Κράτους (144/2016) να προβεί στο διορισμό αιτηθέντος ακύρωσης του διορισμού άλλου υπαλλήλου, χωρίς να προβεί στην ανάκληση τού προ 15ετιας διορισμού του, επικαλούμενη τόσο την εργασιακή εμπειρία και εκπαίδευση του, όσο και τις σοβαρές ανάγκες της υπηρεσίας. 

------------------- 

Το ιστορικό 

Συμμετέχουσα (Ε.Μ.) σε Προκήρυξη του ΑΣΕΠ του 2001 για την πλήρωση μίας θέσης ΠΕ2 Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», συμπεριλήφθηκε στον πίνακα επιτυχόντων ως πρώτη επιτυχούσα, με αποτέλεσμα τον διορισμό της, με Απόφαση του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, θέση στην οποία υπηρετεί μέχρι και σήμερα. 

Στη συνέχεια, ανθυποψήφιος της (Ι.Τ.) - δεύτερος σε σειρά επιτυχίας - άσκησε αίτηση ακύρωσης, αμφισβητώντας περιεχόμενο των σπουδών της, με το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το 2005, να κάνει δεκτή την αίτηση και να ακυρώνει την πράξη διορισμού της επιτυχούσας. 

Εκείνη άσκησε τριτανακοπή, με το ΔΕΑ ωστόσο, το 2006 να την απορρίπτει. Επίσης, κατά της πρώτης απόφασης του Δ.Ε.Α., ασκήθηκε έφεση από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. 

Μετά την έκδοση της απόφασης του Δ.Ε.Α. για την ακύρωση του διορισμού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απέστειλε ερώτημα στο τότε αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, ως προς την υποχρέωση της να εκτελέσει, άμεσα, την δικαστική απόφαση, με το Υπουργείο Εσωτερικών να απαντά τον Οκτώβριο του 2005 πως, η πρωτόδικη αυτή απόφαση δεν δύναται να εκτελεστεί πριν αυτή καταστεί τελεσίδικη. Ταυτόχρονα, η Υ.Π.Α. υπέβαλε σχετικό ερώτημα και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. 

Η απόφαση του Δ.Ε.Α. κατέστη τελικά αμετάκλητη το 2016, με σχετική απόφαση του ΣτΕ, με την Υ.Π.Α. να απευθύνεται προς το ΝΣΚ, προκειμένου να γνωμοδοτήσει εάν δύναται να προβεί στο διορισμό του Ι.Τ. χωρίς να προβεί στην ανάκληση του προ δεκαπενταετίας διορισμού της Ε.Μ., με το Νομικό Συμβούλιο να γνωμοδοτεί πως, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας υποχρεούται να προβεί στον διορισμό του Ι.Τ. και να προβεί στην ανάκληση του ακυρωθέντος ήδη δικαστικώς διορισμού της Ε.Μ. ανεξαρτήτως του χρόνου διορισμού της. 

 Για να δείτε την γνωμοδότηση του ΝΣΚ, κάντε κλικ εδώ 

Πηγή: epoli.gr

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "