Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ και το διακύβευμα των εκλογών

Κατηγορία: Ελλάδα Πολιτικά


Η «ανάγνωση» των δημοσκοπήσεων - Τα συμπεράσματα των κομματικών επιτελείων στο δρόμο προς τις κάλπες

Ολοκληρωμένα συμπεράσματα από τις φθινοπωρινές δημοσκοπήσεις βγάζουν πλέον τα κομματικά επιτελεία, με τελευταία από τις έρευνες κοινής γνώμης αυτή που δημοσιεύτηκε στο «Πρώτο Θέμα» το περασμένο Σαββατοκύριακο και διεξήχθη από τη Marc.

Βασικό συμπέρασμα παραμένει το παγιωμένο προβάδισμα της ΝΔ και διακύβευμα των εκλογών - όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις - αν η ΝΔ θα καταφέρει να επιτύχει αυτοδυναμία. Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται τα μικρότερα κόμματα, καθώς σχεδόν σε όλες τις έρευνες προκύπτει πως η δυναμική τους είναι μικρότερη του 3% - άρα δεν κατορθώνουν να μπουν στη Βουλή, κατεβάζοντας ταυτόχρονα τον πήχη της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα - ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να κρατήσει δυνάμεις, παρά την τραγωδία στο Μάτι και την κόντρα Κοτζιά-Καμμένου, και να βρίσκεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις πάνω από το 20%, ενδεχομένως δε και πάνω από το 25%.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη θέση, η μάχη μεταξύ Κινήματος Αλλαγής και Χρυσής Αυγής συνεχίζεται, με το ΚινΑλ να ελπίζει ότι μπορεί όχι μόνο να κλειδώσει την τρίτη θέση, αλλά επιπλέον να αγγίξει - έστω και οριακά - ένα διψήφιο ποσοστό. Θετικά στοιχείο αποτελεί επίσης το γεγονός ότι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η Φώφη Γεννηματά κερδίζει πόντους, ενώ και στο δίπολο Μητσοτάκη-Τσίπρα και την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καθαρό προβάδισμα από τον πρωθυπουργό και καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων μηνών.

Οι ελπίδες στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για... καλύτερες μέρες εδράζονται πάντως στη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων προέρχεται από όσους ψήφισαν το κυβερνών κόμμα το 2015. Γι' αυτό ακριβώς υποστηρίζουν ότι η επικράτηση της ΝΔ δεν θα είναι τελικώς τόσο εύκολη και σίγουρα δεν θα είναι αυτοδύναμη, όπως ελπίζουν από την άλλη πλευρά. Επίσης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν πως η δυναμική των εξαγγελιών Τσίπρα στη ΔΕΘ που δείχνει να «εξατμίζεται» στις τελευταίες έρευνες, θα επανέλθει όταν οι εξαγγελίες αυτές μετουσιωθούν σε νόμους και γίνουν πράξη - δηλαδή, από τις επόμενες κιόλας ημέρες, όπως είναι το πλάνο της κυβέρνησης.

Στο επιτελείο της οδού Πειραιώς, από την άλλη πλευρά, είναι λογικό να υπάρχει αισιοδοξία για την έκβαση της μάχης και η αισιοδοξία αυτή αυξάνεται από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, τα οποία δείχνουν τη φθορά της κυβέρνησης και την απογοήτευση των πολιτών, σε βαθμό που - όπως λένε - το κλίμα είναι μη αναστρέψιμο. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η παράσταση νίκης στην έρευνα της Marc ξεπερνά το 74%, δηλαδή τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν οι ίδιοι είναι βέβαιοι πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

Θα μετακινηθούν 1 εκατ ψηφοφόροι – Φεύγουν 650 χιλιάδες από ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις εκλογές 2019 και η ΝΔ κερδίζει 350 χιλ.


Σωρευτικά μπορεί να ειπωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα απόλυτα μεγέθη ψήφων που έχει λάβει μπορεί να χάσει συνολικά 850 χιλιάδες ψήφους....στις εκλογές του 2019.

Στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου ή Οκτωβρίου 2019 θα καταγραφεί μια σημαντική μετατόπιση ψηφοφόρων που θα αγγίξει το 1 εκατ ψήφους ή το 18% του εκλογικού σώματος που ψηφίζει και υπολογίζεται σε 5,5 εκατ.

Προφανώς ο μεγάλος χαμένος του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που υπολογίζεται ότι θα χάσουν σχεδόν 650 χιλιάδες ψήφους ενώ αντίστοιχα η ΝΔ θα κερδίσει περίπου 350 χιλ. 

Σε αυτό το ρεύμα μετακινήσεων η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει τις ψήφους ξεπερνώντας τις 400 χιλιάδες ενώ Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ θα καταγράψουν μεγάλες απώλειες.

Υπολογίζεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα λάβουν 100 χιλιάδες ψήφους δηλαδή θα χάσουν το 50% της εκλογικής τους δύναμης. 

Τι μας δείχνουν όλες αυτές οι εκτιμώμενες μετακινήσεις; 

Με βάση έμπειρο δημοσκόπο:

1) Η ΝΔ φαίνεται ότι σε απόλυτα μεγέθη κερδίζει από την μετατόπιση του εκλογικού σώματος. 
2) Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σχεδόν 550 χιλιάδες ψηφοφόρους θα σταθεροποιηθεί περίπου στα 1,35 εκατ  από σχεδόν 2 εκατ που είχε λάβει στις τελευταίες εκλογές.

3) Η Χρυσή Αυγή καταγράφει αύξηση και μαζί με την ΝΔ θα είναι τα δύο κόμματα που θα σημειώσουν αύξηση σε αυτό το ρεύμα 1 εκατ μετακινούμενων ψηφοφόρων. 

4) Όμως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ΝΔ κερδίζει λιγότερο από το 50% του εκλογικού σώματος που εγκαταλείπει τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ η ΝΔ θα είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών δεν έχει καταφέρει, τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα να δημιουργήσει ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα.

5) Αν και δεν μπορούν να αθροιστούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής – και αυτό είναι σαφές – αλλά αν αντιμετωπιστούν με παρωχημένους ιδεολογικούς όρους κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς τότε κεντροδεξιά και ακροδεξιά θα λάβουν πάνω από 2,2 εκατ ψήφους που αντιστοιχεί στο 43% με 44% του εκλογικού σώματος ή 2,5 εκατ εάν συμπεριληφθούν και άλλα σχήματα από τον χώρο της Δεξιάς. 

Η κεντροδεξιά και ακροδεξιά εμφανίζει τον μικρότερο κατακερματισμό όχι ως προς τον αριθμό των κομμάτων αλλά ως προς τα ποσοστά που λαμβάνουν τα κόμματα αλλά και με όρους αποδοχής στο εκλογικό σώμα.

Η κεντροαριστερά και αριστερά με τους παλαιούς παρωχημένους όρους θα συγκεντρώσει περίπου 2 εκατ ψήφους. 

Ωστόσο η σύγκριση αυτή δεν είναι ορθολογική γιατί π.χ. το ΚΙΝΑΛ ενώ προέρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς θα συνεργαστεί με την ΝΔ και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ κ.α. 

Το συμπέρασμα είναι ότι η ΝΔ θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος καθώς περίπου 350 χιλιάδες ψηφοφόροι θα μετακινηθούν προς την κεντροδεξιά. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανίσει τις μεγαλύτερες απώλειες εκλογικής δύναμης που έχει καταγράψει από το 2012.

Σωρευτικά μπορεί να ειπωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα απόλυτα μεγέθη ψήφων που έχει λάβει μπορεί να χάσει συνολικά 850 με 900 χιλιάδες ψήφους. 

Πηγή: bankingnews.gr, thecaller.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "