Τσίπρας: Δεσμευθείτε ότι δεν θα ρίξετε την Κυβέρνηση - Θερμό επεισόδιο Κοτζιά - Καμμένου

Κατηγορία: Ελλάδα Πολιτικά


Η κυβέρνηση επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, με την επιστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τις ΗΠΑ. Το πρωί της Δευτέρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Καμμένος τόνισε πως ο κ. Τσίπρας είναι με ενήμερος για την πρότασή του, ωστόσο δεν την εγκρίνει.

«Δεσμευθείτε ότι δεν θα ρίξετε την κυβέρνηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός

Το Σκοπιανό και η επερχόμενη πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας τέθηκαν επί τάπητος ανάμεσα σε άλλα στο υπουργικό συμβούλιο, με τον πρωθυπουργό να στέλνει σαφές μήνυμα προς του ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο να δεσμεύεται πως δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση.

Στον απόηχο της αναταραχής που προκλήθηκε με αφορμή το plan B που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας για το ονοματολογικό, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από όλους τους υπουργούς «να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δε θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης».

Η τελευταία αποστροφή της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα ερμηνεύεται ως ένα σαφές μήνυμα προς τον κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Καμμένο να απαντάει κατά τις ίδιες πληροφορίες στον πρωθυπουργό πως δεν πρόκειται να συμπλεύσει σε καμία απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης: «Διατηρώ την άποψη μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης», φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά.


Έντονη λογομαχία μέσα στο υπουργικό συμβούλιο είχαν ο υπουργός Εξωτερικών με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Πάνος Καμμένος για το Σκοπιανό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Ο Νίκος Κοτζιάς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επιτέθηκε ευθέως κατά του Πάνου Καμμένου και τον κατηγόρησε ότι ακολουθεί δική του πολιτική και στα εξωτερικά θέματα με αποτέλεσμα να βλάπτει τόσο την κυβέρνηση όσο και την ίδια την χώρα.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να υποστήριξε ανοιχτά πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, χρησιμοποιεί τα εθνικά θέματα για προσωπικούς και κυρίως μικροκομματικούς λόγους.

Από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος φέρεται να απάντησε πως έχει τη δική του γραμμή ως προς το Σκοπιανό και αυτή είναι γνωστή, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να ρίξει την κυβέρνηση και δεν θα συμπλεύσει με τη Ν.Δ. για να ανατραπεί η κυβέρνηση. 

Η προσωπική σύγκρουση των δύο υπουργών προκαλεί έντονο προβληματισμό, αφού έλαβε διαστάσεις που μεταφέρθηκαν και εκτός συνεδρίασης με αποτέλεσμα η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση να είναι άκρως αρνητική.


Πάντως επί της ουσίας η κόντρα αυτή ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί και ως βαλβίδα αποσυμπίεσης δεδομένου ότι η απάντηση από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, όπως τουλάχιστον μεταφέρεται, ήταν σε χαμηλούς τόνους. Την ίδια στιγμή έδωσε και την απάντησή του στον πρωθυπουργό που ζήτησε από τον ίδιο και τους υπουργούς των ΑΝΕΛ να δεσμευθούν πως δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση συμπλέοντας με τη Νέα Δημοκρατία. 

Μάλιστα έλαβε και την απάντηση της κ. Κουντουρά πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση και όχι στη γραμμή του Πάνου Καμμένου, ενώ και ο Τέρενς Κουίκ αν και δεν είναι βουλευτής έχει εκφραστεί υπέρ της συμφωνίας. Με αυτό το δεδομένο η αντιπαράθεση σε κυβερνητικό επίπεδο δεν φαίνεται να αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα ακόμη επεισόδιο σε μια διαφοροποιημένη μορφή.

Το πρόβλημα ενδεχομένως να μεταφέρεται στους ΑΝΕΛ, όπου εκτός της κ. Κουντουρά που είναι και βουλευτής υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε ανοιχτά πλέον και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ο οποίος ξεκαθάρισε ότι πρώτα θα ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και μετά θα παραιτηθεί και θα παραδώσει τη βουλευτική του έδρα.

Τι είπε ο Τσίπρας στο υπουργικό για Σκοπιανό και προϋπολογισμό

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων την περασμένη Τετάρτη και ενώ ήταν σε εξέλιξη σφοδρή αντιπαράθεση μετά την εναλλακτική πρόταση που είχε καταθέσει από τις ΗΠΑ ο κ. Καμμένος περί πλέγματος αμυντικών συμφωνιών με την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες ως εναλλακτική της συμφωνίας των Πρεσπών, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να συνταχθούν με την πρόταση μομφής που αναμένεται να καταθέσει η ΝΔ, σε περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμευόταν πως δεν θα παραχωρούσε τον όρο «Μακεδονία».

Παράλληλα, χθες το μεσημέρι, σύμφωνα με τα «Νέα» και υπό άκρα μυστικότητα, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος γευμάτισαν στην Λέσχη Αξιωματικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεύμα που ακολούθησε, Τσίπρας και Καμμένος  συμφώνησαν να προχωρήσουν μαζί τουλάχιστον έως τον Μάρτιο, οπότε και αναμένεται να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, σε περίπτωση βέβαια που βρεθεί η πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή των Σκοπίων.

«Ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί από την Κομισιόν»

Κατά τα άλλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για πρώτη φορά η ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο προϋπολογισμού στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας την καθαρή έξοδο της χώρας από την μνημονική επιτροπεία.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι στο σχέδιο καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης:

  • Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, με δεδομένο ότι επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% χωρίς το μέτρο αυτό.
  • Να εφαρμοστούν τα μέτρα λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ

Επίσης, εξέφρασε δε στο πλαίσιο αυτό την εκτίμηση, ότι το σχέδιο της ελληνικής Κυβέρνησης θα γίνει δεκτό από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές παρουσίασε το χρονοδιάγραμμα των νομοθετικών παρεμβάσεων για την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που εξαγγέλθηκε στη ΔΕΘ με αποκορύφωμα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Επίσης έθεσε ως προτεραιότητα την εκκίνηση των διαδικασιών για την Συνταγματική αναθεώρηση στις αρχές Νοέμβρη, στη βάση των προτάσεων του Ιούλη 2016 και των συμπερασμάτων του εθνικού διαλόγου.

Κλείνοντας, κατά τις ίδιες πληροφορίες έθεσε ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα την ανάγκη ενότητας της κυβέρνησης, σε μία περίοδο που μπορεί να δρέψει τους καρπούς μίας προσπάθειας 3,5 ετών, καθώς πλέον βρισκόμαστε στη μεταμνημονιακή φάση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από όλους τους υπουργούς να δεσμευθούν ότι δεν υπάρχει σκέψη να ταυτιστούν και δε θα ταυτιστούν ποτέ με τις προσπάθειες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς να ανατραπεί η κυβέρνηση με αφορμή το ονοματολογικό, αλλά με πραγματική αιτία την επιθυμία τους να ανατρέψουν την πορεία εξόδου από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Και ως εκ τούτου, δε θα στηρίξουν ενδεχόμενη πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Πηγή: liberal.gr, newpost.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "