Τα «καλά» και τα «κακά» νέα έπονται: Οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα... ανεπιστρεπτί

Κατηγορία: Ελλάδα Πολιτικά


Στην έρευνα της RASS που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή στο Action 24, υπάρχουν εκτός από συγκεκριμένα στοιχεία, ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει απλώς με μία εκλογική ήττα, αλλά ενδεχομένως εφόσον συνεχίσει την ίδια πορεία να αντιμετωπίσει  σοβαρό πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης. 

----------------------

του Γιάννη Κ. Τρουπή

Το ότι η ΝΔ δημοσκοπικά έχει παγιώσει μία διαφορά που τις περισσότερες φορές αγγίζει το διψήφιο ποσοστό, δεν αποτελεί πλέον είδηση. Εννιά στις δέκα δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγράφουν τη διαφορά από τις οχτώ μέχρι και λίγο πάνω από τις δέκα μονάδες, ενώ οι ίδιες έρευνες δείχνουν πως υπό συγκεκριμένες συνθήκες δεν αποκλείεται ο γαλάζιος στόχος της αυτοδυναμίας να γίνει πραγματικότητα. 

Υπάρχουν όμως εκτός από τα συγκεκριμένα στοιχεία, ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει απλώς με μία εκλογική ήττα, αλλά ενδεχομένως εφόσον συνεχίσει την ίδια πορεία να αντιμετωπίσει  σοβαρό πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης. 

Η έρευνα της RASS που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή στο Action 24 καταγράφει για παράδειγμα πως 4 στους 10 πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, δηλώνουν με κάθε τρόπο την απαρέσκεια τους για το συγκεκριμένο κόμμα επιβεβαιώνοντας ότι το έχουν εγκαταλείψει οριστικά. 

Το παραπάνω συμπέρασμα αποδεικνύεται από μια σειρά δημοσκοπικών ερωτημάτων που δεν έχουν σχέση με την πρόθεση ψήφου :

  • Το 29,5%των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα (το οποίο και κατονομάζουν), ενώ το 9,1% δηλώνει αποφασισμένο να μην πάει καν στην κάλπες. Πιο συγκεκριμένα το 10,8% δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΝΔ, το 5,5% ΚΙΝΑΛ, το 3,3% ΚΚΕ, το 2,3% Ενωση Κεντρώων, το 2,2% ΧΑ, και το 5,4% κάποιο άλλο κόμμα. 
  • το 35,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κατάσταση στη χώρα όχι μόνον δε θα βελτιωθεί αλλά αντιθέτως θα επιδεινωθεί μετά την «λεγόμενη» καθαρή έξοδο του Αυγούστου, γεγονός που πιστοποιεί ότι αμφισβητείται ευθέως το  αφήγημα της κυβέρνησης.
  • το 37,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να επιδιώξει λύση του Σκοπιανού τώρα, γιατί δεν έχουν πεισθεί ότι είναι ευνοϊκή η χρονική συγκυρία.
  • το 30% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ λέει ναι στο αίτημα να γίνουν άμεσα εθνικές εκλογές – και μάλιστα με το επιχείρημα η κυβέρνηση δεν έχει πλέον νομιμοποίηση να δεσμεύει το μέλλον της χώρας –, διαφωνώντας έτσι με την δηλωμένη πρόθεση του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα πάνω από το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες του εκλογικού σώματος)  έχουν ήδη μετακινηθεί απευθείας στη ΝΔ. 

Αυτό δεν αποδεικνύεται  μόνον από τις συσπειρώσεις των κομμάτων, όπου το 10,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές την ΝΔ. Επιβεβαιώνεται  από το γεγονός ότι το 13,4% των πρώην ψηφοφόρων του κ. Τσίπρα δηλώνουν σήμερα ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι καταλληλότερος πρωθυπουργός, αλλά και από ένα εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο: Μόνο το 37,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας «μιλά τη γλώσσα της αλήθειας», με το 49,4% να απαντά κανείς και το 10,3% να δηλώνει ότι την αλήθεια τι λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που μπορεί να αποτελεί τμήμα της στατιστικής επιστήμης, όμως σε πολιτικό επίπεδο έχει και αυτό το ενδιαφέρον του. Για πρώτη φορά στα χρονικά των δημοσκοπήσεων στη χώρα μας, κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγράφει τόσο μεγάλη διαφορά αλλά και για τόσο μεγάλη χρονική περίοδο έναντι του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο μάλιστα βρίσκεται στην εξουσία μόλις τρία χρόνια. 

Η παραπάνω δημοσκοπική εικόνα είναι μέρος της ανάλυσης που γίνεται στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Με βάση και αυτά τα ποιοτικά κυρίως στοιχεία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνουν, όπως λένε, στο να ζητούν τη θετική ψήφο των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις στοχευμένες επισκέψεις στο εσωτερικό, παρουσιάζοντας κομμάτια του προγράμματος της ΝΔ. Παράλληλα μέσα στον Ιούνιο θα πραγματοποιήσει τρία τουλάχιστον ταξίδια στο εξωτερικό, δύο από αυτά στην Γερμανία, με στόχο την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών του κόμματός του.

Είναι βέβαιο πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει πολλά στην καλή συνεργασία με «παίχτες κλειδιά»του εξωτερικού, έχοντας ως βασικό του στόχο την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, στα οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "