Ψήφος Ελλήνων Εξωτερικού: Η πρόταση της ΝΔ, ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ και η στρεψοδικία Σκουρλέτη…

Κατηγορία: Ελλάδα Πολιτικά


Απόλυτος αιφνιδιασμός Μαξίμου από την πρόταση του Κυριάκου

Μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ταυτόχρονη ψήφιση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από την μία και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ειδικά της Β΄ Αθήνας, από την άλλη, ο αιφνιδιασμός και η αμηχανία του Μεγάρου Μαξίμου ήταν μεγαλύτερη από όσο κάποιος θα περίμενε.

Έπειτα από σχεδόν 36 ώρες μετά την συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στο Βήμα της Κυριακής το Μαξίμου εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση-απάντηση, η οποία πέταξε την μπάλα στην εξέδρα.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το τι πραγματικά συνέβη στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου και κανείς δε θέλησε να τοποθετηθεί επί της γαλάζιας πρότασης.

Η στάση όμως που κρατά ο κ. Τσίπρας μπορεί εύλογα να ερμηνευθεί ως μία αμυντική στάση, που προήλθε ως αποτέλεσμα ενός αιφνιδιασμού.

Η παντελής απουσία κυβερνητικής θέσης σχετικά με την πρόταση Μητσοτάκη φαίνεται πως για ορισμένους έχει συγκεκριμένη αιτία. Πληροφορίες θέλουν την κυβερνητική πλειοψηφία να έχει έρθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας της μεγάλης σαφήνειας που περιείχε η πρόταση στο τεχνικό της κομμάτι και ειδικά στο θέμα των εκλογικών καταλόγων.

Η πρόταση της ΝΔ για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, αφορά μόνο όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα προσέρχονται σε πρεσβείες και προξενεία και θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς σταυρό.

Οι ψήφοι θα προσμετρώνται στην Επικράτεια και είναι υπόθεση των κομμάτων αν θέλουν να εντάξουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα από την ομογένεια. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα καταρτιστούν όπως για τους ετεροδημότες και σε τρεις μήνες, υπολογίζουν στη ΝΔ, μπορεί να είναι έτοιμοι.

Με αυτό το απολύτως συγκεκριμένο σκεπτικό πως μπορεί να αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή καλύτερα το οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στους ομογενείς την παροχή ψήφου;

Με άλλα λόγια το θέμα της ψήφου, βάση της πρότασης, αποτελεί μόνο ζήτημα «χωροταξικό» και όχι ουσίας.

Δεν απαιτούνται νέοι κατάλογοι, ούτε διπλοεγγραφές. Αφορά όλους όσοι σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσαν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τόσο απλά…

Γιατί λοιπόν σε αυτό το τόσο «απλό» σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι; Ή μάλλον αρνείται να μιλήσει ξεκάθαρα; Όπως κάποιοι υποστηρίζουν πιθανή ψήφος των ομογενών θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ.

Το αν ο παραπάνω ισχυρισμός ισχύει, μένει ασφαλώς να αποδειχθεί στο μέλλον.

Η κυβέρνηση λοιπόν αντί ουσιαστικής απάντησης προχώρησε σε μία κίνηση τακτικού αντιπερισπασμού, μέσω του αρμόδιου υπουργού. Ο Πάνος Σκουρλέτης έστειλε επιστολή προς τα πολιτικά κόμματα της Βουλής πλην της Χρυσής Αυγής σχετικά με την κατάτμηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Η πρόσκληση απεστάλη προς τα Κοινοβουλευτικά Πολιτικά Κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, τα οποία προσκαλούνται την Πέμπτη στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε διακομματική συνάντηση εργασίας, με σκοπό την παρουσίαση της σχετικής πρότασης που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση, για την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Αττική («υπόλοιπο») και η Β’ Αθηνών, όπως αναφέρει η επιστολή.

Με την επιστολή αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία θέλησε εμφανώς από την μία να κερδίσει χρόνο προκειμένου να αναζητήσει τη θέση της και από την άλλη να παίξει για μία ακόμα φορά το «παιχνίδι» των καθυστερήσεων. Παρόλα αυτά το ερώτημα παραμένει: Τι αφορά περισσότερο την κοινωνία και τι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για μία εκλεγμένη κυβέρνηση;

Το πώς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πολίτες που μένουν εκτός της χώρας ή το πώς θα μπει τάξη στο όντως άναρχο τοπίο μιας αχανούς περιφέρειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Και τα δύο προφανώς είναι η εύκολη απάντηση. Σε όλα τα ζητήματα όμως υπάρχει ιεράρχηση και η δημοκρατική έκφραση μιας κοινωνίας θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά σε αυτή….

Πηγή: lykavitos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "