Ολιστικό σχέδιο Ανάπτυξης Τσίπρα-Τσακαλώτου: Η Ανάπτυξη θα έλθει μέσω της… φούντας – Η κριτική θεσμών και οικονομολόγων

Κατηγορία: Ελλάδα Πολιτικά


Διεθνής περίγελος έχει γίνει η Ελλάδα με τις άστοχες κινήσεις της κυβέρνησης. «Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν»

Το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche χαρακτηρίζει «περίεργη» την αναπτυξιακή στρατηγική της Αθήνας, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα από τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Η συντάκτρια του άρθρου αναφέρει ότι, καθώς λήγει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και πρωτίστως το Βερολίνο ζητούν να μάθουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πώς θα μπει η χώρα μελλοντικά σε τροχιά ανάπτυξης.

Και σχολιάζει δηκτικά: «Η απάντηση από την Αθήνα είναι αρκετά περίεργη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός του των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική που ποντάρει μεταξύ άλλων στα ναρκωτικά. Σύμφωνα με κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο 75σέλιδο κείμενο αναφέρεται ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης θα προσελκύσει επενδύσεις 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στις Βρυξέλλες το κείμενο προκάλεσε μικρή εντύπωση. «Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν» λέει υψηλόβαθμος υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για απλή διακήρυξη προθέσεων, που δεν μπορούν να επαληθευτούν. Η Κομισιόν έστειλε πίσω το κείμενο με πολυάριθμες διορθώσεις και περιμένει βελτιώσεις».


Το περιοδικό επισημαίνει ότι η Ελλάδα αναρρώνει με πολύ βραδείς ρυθμούς από την ύφεση, υπενθυμίζοντας ότι η Κομισιόν αναθεώρησε πρόσφατα προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Ο τουριστικός κλάδος έχει συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη, αλλά μέχρι τώρα παραμένει ασαφές ποιοι άλλοι κλάδοι μπορούν να προσδώσουν δυναμική. Κι ακόμη και στον τουριστικό κλάδο -αν το εξετάσει κανείς ακριβέστερα- δεν είναι τα πράγματα και τόσο αισιόδοξα. Οι αριθμοί των επισκεπτών αυξάνονται, επειδή πολλοί αποφεύγουν άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο, φοβούμενοι για την ασφάλειά της. Και επειδή λείπουν οι επενδύσεις στον τομέα αυτό, οι δαπάνες ανά τουρίστα μειώνονται» γράφει, τονίζοντας πόσο τεράστιο πρόβλημα είναι για τη χώρα η έλλειψη επενδύσεων.

«Με το τρέχον ποσοστό επενδύσεων η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον» είπε στη Wirtschaftswoche o οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Centre for European Policy Affairs των Βρυξελλών. Θεωρεί, δε, ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό αποταμιεύσεων στην Ελλάδα, για να συμπαρασύρουν προς τα πάνω τις επενδύσεις και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει μελλοντικά να δώσει κίνητρα για την ιδιωτική αποταμίευση, όταν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός.


Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα περιμένει επενδύσεις 1,5 δισ. από την κάνναβη 

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί το δημοσίευμα του γερμανικού οικονομικού περιοδικού Wirtschaftswoche, το οποίο αποκαλύπτει ότι μεταξύ των προτάσεων του ολιστικού αναπτυξιακού σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται πρόβλεψη για επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς λόγους. 

Ενόψει της εξόδου της χώρας από τα προγράμματα διάσωσης τον Αύγουστο, η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία, επιθυμούν να γνωρίζουν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με ποιον τρόπο θα οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε αναπτυξιακή ρότα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε στο Eurogroup της Σόφιας το περίφημο ολιστικό σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή, το οποίο όμως δεν φαίνεται να προκάλεσε ενθουσιασμό. 

«Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί, στο οποίο γράφτηκαν», σχολίασε υψηλόβαθμο κοινοτικό στέλεχος στη γερμανική εφημερίδα. «Πρόκειται καθαρά για μια εκδήλωση προθέσεων που δεν μπορεί να αξιολογηθεί. Η Κομισιόν αφού έκανε πολλές διορθώσεις απέστειλε το κείμενο στους αποστολείς του για βελτιώσεις».

Η Wirtschaftswoche επισημαίνει ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη επενδύσεων. Το ποσοστό ανέρχεται στο 9%, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι το διπλάσιο ποσοστό. 

«Με αυτό το ποσοστό επενδύσεων η χώρα δεν έχει κανένα μέλλον» υποστηρίζει ο οικονομολόγος Ντάνιελ Γκρος από τη δεξαμενή σκέψης Centre for European Policy Affairs των Βρυξελλών». Και υποστηρίζει ότι το ποσοστό λιτότητας θα πρέπει να αυξηθεί, όταν αυξηθούν και πάλι οι επενδύσεις. «Το επιχείρημα ότι οι ελληνικές οικογένειες είναι πολύ φτωχές για λιτότητα δεν είναι πειστικό. Η Πορτογαλία, που είναι το ίδιο φτωχή χώρα, είχε ένα πολύ πιο υψηλό ποσοστό λιτότητας».

Υπενθυμίζεται πως έντονη κριτική στην πρώτη γεύση από το αναπτυξιακό σχέδιο είχε ασκήσει και το Bloomberg σε δημοσίευμά του. Συγκεκριμένα, το πρακτορείο σημείωνε ότι το σχέδιο αντιβαίνει τους νόμους των οικονομικών, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα κρατήσουν σφιχτά το λουρί της επιτήρησης στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση για κάθε ελάφρυνση τους χρέους τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.


ΥΠΟΙΚ: Επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για τις επενδύσεις την κάνναβη

Σε έμμεση επιβεβαίωση προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τα επενδυτικά σχέδια που προετοιμάζει για την καλλιέργεια κάνναβης. Συγκεκριμένα απαντώντας στο δημοσίευμα του γερμανικού site WirtschaftsWoche, σύμφωνα με το οποίο «Η Ελλάδα στηρίζεται στην ανάπτυξη μέσω ναρκωτικών», υποστηρίζει ότι έχουν δοθεί επαρκής απαντήσεις για την καλλιέργεια και παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης.

«Φαιδρός, αν όχι προσβλητικός και πέρα από κάθε όριο δημοσιογραφικής δεοντολογίας είναι ο τίτλος "Griechenland setzt auf Wachstum durch Drogen" (Η Ελλάδα στηρίζεται στην ανάπτυξη μέσω ναρκωτικών), άρθρου της διαδικτυακής έκδοσης του γερμανικού μέσου WirtschaftsWoche του Ομίλου Handelsblatt» τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.


Οι ίδιες πηγές προσθέτουν τα ακόλουθα:

«Σημειώνεται, ότι ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι δηλωτικός και της άγνοιας των συντακτών του για την φαρμακευτική κάνναβη, αλλά και της αξιοπιστίας των αναφορών του περί της κρίσης που εξέφρασε "ανώνυμο, ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" για το ολιστικό Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας.

Ως εκ τούτου, τα παραπάνω κρίνονται ανάξια περαιτέρω σχολιασμού.

Σχετικά, τέλος, με την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα της καλλιέργειας και παραγωγής φαρμακευτικής κάνναβης, οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν απαντήσει επαρκώς και με επιχειρήματα».

Κ. Χρυσόγονος: Ασόβαρο να στηρίζεις το στρατηγικό σχεδιασμό στην κάνναβη

Για «έλλειψη σοβαρότητας στο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας» έκανε λόγο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

«Πιθανόν να έχει κάποιες χρήσεις, η φαρμακευτική κάνναβη, που υπό αυστηρό έλεγχο μπορούν να αξιοποιηθούν, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει άξονα της ανάπτυξης μιας χώρας» ξεκαθάρισε ο κ. Χρυσόγονος και πρόσθεσε πως «αν ήταν τόσο εύκολο θα το έκαναν όλα τα κράτη της Ευρώπης. Εκτιμώ ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας η συζήτηση. Έχει πλεονεκτήματα η χώρα μας και μπορεί να παράγει κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο, δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα ή την φαρμακευτική κάνναβη».

«Εάν δεν υπάρξει ισχυρός αναπτυξιακός σχεδιασμός και εξομάλυνση του χρέους η επάνοδος στις αγορές δεν θα έχει διάρκεια», συμπλήρωσε. 


Ολομέτωπη επίθεση γερμανικού περιοδικού κατά της Ελλάδας: «Η Ελλάδα ποντάρει σε ανάπτυξη με... ναρκωτικά»

Για «περίεργη αναπτυξιακή στρατηγική» της ελληνικής κυβέρνησης κάνει λόγο το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche αναφερόμενο στις υποσχέσεις της Αθήνας περί μεγάλων εσόδων από τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Η συντάκτρια του άρθρου αναφέρει ότι καθώς λήγει το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και πρωτίστως το Βερολίνο ζητούν να μάθουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πώς θα μπει η χώρα μελλοντικά σε τροχιά ανάπτυξης.

Και σχολιάζει δηκτικά:

«Η απάντηση από την Αθήνα είναι αρκετά περίεργη. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κι ο υπουργός του των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασαν μια αναπτυξιακή στρατηγική που ποντάρει μεταξύ άλλων στα ναρκωτικά. Σύμφωνα με κύκλους της ΕΕ στο 75σέλιδο κείμενο αναφέρεται ότι η νομιμοποίηση της ιατρικής κάναβης θα προσελκύσει επενδύσεις 1,5 δισ ευρώ. Στις Βρυξέλλες το κείμενο προκάλεσε μικρή εντύπωση. “Οι προτάσεις δεν αξίζουν ούτε το χαρτί πάνω στο οποίο γράφτηκαν”, λέει υψηλόβαθμος υπάλληλος της ΕΕ. Πρόκειται για απλή διακήρυξη προθέσεων, που δεν μπορούν να επαληθευτούν. Η Κομισιόν έστειλε πίσω το κείμενο με πολυάριθμες διορθώσεις και περιμένει βελτιώσεις»


Πηγή: lykavitos.gr, liberal.gr, pronews.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "