Σάλος για την πρεσβευτή στη Ρώμη που «πήδηξε» την επετηρίδα χωρίς να γνωρίζει ιταλικά

Κατηγορία: Ελλάδα Πολιτικά


Για την τοποθέτησης της Τασίας Αθανασίου, στενής συνεργάτιδας του Νίκου Κοτζιά, στην πρεσβεία της Ρώμης παρακάμφθηκαν συνολικά 35 πρεσβευτές από την επετηρίδα.

Αίσθηση προκάλεσε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του protothema.gr για τις τοποθετήσεις των στενών συνεργατών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά σε θέσεις «κλειδιά». Από τη μια η τοποθέτηση της κας Τασίας Αθανασίου στη πρεσβεία της Ρώμης όπου εξαιτίας της παρακάμφθηκαν συνολικά 35 πρέσβεις από την επετηρίδα και από την άλλη η μετακίνηση της Κολιού στη νεοσύστατη πρεσβεία στη Σιγκαπούρη όπου και σε αυτή τη περίπτωση παραλείφθηκαν συνολικά 21 πρέσβεις, μεταξύ άλλων, ο πρώην διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Θόδωρος Πασάς ο οποίος έχει διατελέσει πρέσβης σε Παρίσι και Βηρυτό, ο πρώην πρέσβης στη Σόφια, Δημοσθένης Στοίδης, ο πρώην πρέσβης στη Τεχεράνη, Νίκος Γαρυλίδης ο οποίος χειρίζεται τα ελληνοτουρκικά αλλά κρίθηκε πως δεν ήταν επιλέξιμος επαρκής για full ambassador, όπως συνέβη και στη περίπτωση της Αλεξάνδρας Παπαδόπουλου η οποία μπορεί να διορίστηκε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής μη στρατιωτικής αποστολής της Ε.Ε. στο Κόσοβο (σ.σ. πρώτη φορά που Ελληνας γίνεται επικεφαλής σε αποστολή της Ε.Ε )  αλλά κατά την κρίση του κ. Κοτζιά δεν είχε τα απαραίτητα προσόντα για full ambassador.


Η πρώην διευθύντρια του γραφείου του κ. Κοτζιά και νυν πρέσβης στη Ρώμη, Τασία Αθανασίου

Όσον αφορά στη περίπτωση της κυρίας Τασίας Αθανασίου και την τοποθέτηση της στη πρεσβεία της Ρώμης, εξαιτίας της οποίας, να σημειωθεί, αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, επτά μάλιστα μήνες πριν την συνταξιοδότηση του, πράγμα πρωτοφανές για το υπουργείο Εξωτερικών, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η ίδια αν και αναλαμβάνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό πόστο δεν γνωρίζει τη γλώσσα του τόπου διαπίστευσης της, όπως αναφέρεται και στο βιογραφικό της.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών, που αφορά στις μετακινήσεις υπαλλήλων για το έτος 2018, κατά την αξιολόγηση των αιτήσεων λαμβάνονται υπόψη, οι υπηρεσιακές ανάγκες, η ανάγκη εναλλαγής σε θέσεις χωρών ειδικών συνθηκών, καθώς και ο χρόνος της συνολικής υπηρεσίας των υπαλλήλων στην κεντρική και εξωτερική υπηρεσία, η οικογενειακή τους κατάσταση, τυχόν ανθρωπιστικοί λόγοι, η γνώση ξένων γλωσσών και ιδιαίτερα της γλώσσας του τόπου διαπίστευσης.


 Η κα. Αθανασίου λοιπόν και κατάφερε να «κλειδώσει» την μετάθεση της στη Ρώμη ένα χρόνο πριν, συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου 2016 για να παρουσιαστεί τελικά στη πρεσβεία στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη και να προσπεράσει 35 πρέσβεις στην επετηρίδα, χωρίς καν να γνωρίζει την ιταλική γλώσσα, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της που είναι αναρτημένο στη σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

Τη στιγμή λοιπόν που στις Η.Π.Α, για παράδειγμα, είναι προϋπόθεση προτού αναλάβει κάποιος πρέσβης να γνωρίζει τη γλώσσα της χώρας στην οποία τοποθετείται και σε πολλά άλλα κράτη, όπως στη Μεγάλη Βρετανία είναι διαδεδομένη η πρακτική στη γλώσσα της εκάστοτε χώρας με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τωρινή πρέσβη στην Ελλάδα, Κέιτ Σμίθ αλλά και τον προηγούμενο πρέσβη, Τζον Κίτμερ, στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε τόσο σημαντικές λεπτομέρειες, ειδικά αν το θέμα αφορά σε πρόσωπο που χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης και συμπάθειας ενός υπουργού.


Η πρώην Γενική Διευθύντρια Διοικητικού του υπουργείου και στενή συνεργάτης του κ. Κοτζιά,  Κωνσταντίνα Κολιού που ανέλαβε πρέσβης στη νεοσύστατη πρεσβείας μας στη Σιγκαπούρη με μισθό 11.000 ευρώ (το τρίτο πρόσωπο από τα αριστερά, δίπλα)

 Η κα. Τασία Αθανασίου ανήκει στο σκληρό πυρήνα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και μαζί με την Κωνσταντίνα Κολιού αναλάμβαναν να υλοποιούν τις επιλογές του υπουργού, κάποιες εκ των οποίων ωστόσο δεν ανταποκρίνονταν σε καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια. Κύκλοι του υπουργείου χρεώνουν στις δυο «αμαζόνες» του κ. Κοτζιά την εγκαθίδρυση κλίματος φατριασμού, παραγκωνισμού και απαξίωσης των σοβαρών στελεχών του διπλωματικού σώματος.

Η κα. Αθανασίου μπήκε στο διπλωματικό σώμα το 1984 τις εποχές της δόξας του ΠΑΣΟΚ και υπηρέτησε κυρίως στις θέσεις της διεύθυνσης προσωπικού του ΥΠΕΞ και ήταν πάντα μέσα στο κρίσιμο πεδίο διαχείρισης των μεταθέσεων ακόμα και επί εποχής Νέας Δημοκρατίας. Τοποθετήθηκε στο γραφείο του κ. Κοτζιά από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων του.


 

Θρυλείται στο υπουργείο ότι είχε αυταρχική συμπεριφορά απέναντι σε πρέσβεις και διευθυντές και κατ΄ ουσία με την παρουσία της εκεί επιχείρησε να εγκαταστήσει ένα καθεστώς σιδηράς πειθαρχίας με την επιστροφή του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη από τη Ρώμη, να είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα.

Λέγεται μάλιστα ότι Αθανασίου και Κολιού μαζί με τον πρέσβη μας στην Άγκυρα, Πέτρο Μαυροειδή, δημιούργησαν την εσωτερική Τρόϊκα του ΥΠΕΞ που έλυνε και έδενε μέσα στο υπουργείο υπό την καθοδήγηση του κ. Κοτζιά.  

Πηγή: protothema

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "