Το πάθημα (και το μάθημα;) του συλλαλητηρίου για τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου

Κατηγορία: Ελλάδα Πολιτικά


Ηταν ένα μεγάλο συλλαλητήριο. Εντάξει, δεν είχε και μισό εκατομμύριο κόσμο, όπως ισχυρίζονται οι διοργανωτές, αλλά δεν μαζεύτηκαν μόνο 30.000 άνθρωποι, όπως εκτιμούσε η Τροχαία Θεσσαλονίκης. Είχε πολλά χρόνια η πόλη να δει τόσο μεγάλη συγκέντρωση. Ισως από το προηγούμενο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Το μέγεθος του συλλαλητηρίου δεν φέρνει καλά νέα στην κυβέρνηση και, κυρίως, στη χώρα. Ο Πρωθυπουργός καλείται να κάνει την υπέρβαση, απαιτώντας, δικαίως, τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Αν η Ελλάδα δεν συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση ενός πλαισίου λύσης, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τη σύρουν κάποιοι άλλοι εκεί. Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλουν να σταθεροποιήσουν την ΠΓΔΜ και να την απομακρύνουν από τη ρωσική σφαίρα επιρροής. Νομίζετε ότι θα περιμένουν για πολύ;


Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, οφείλει να ελέγξει πρωτίστως τον εταίρο του, η στάση του οποίου έστελνε κόσμο στο συλλαλητήριο. Ομοίως, οφείλει να αναρωτηθεί αν ο Αρχιεπίσκοπος τον δουλεύει. Δεν μπορεί να δηλώνει ότι δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και η εξέδρα στη Θεσσαλονίκη να θυμίζει σύνοδο της Ιεραρχίας. Και αφού τα κάνει αυτά ο κ. Τσίπρας και αφού διαμορφώσει σαφή κυβερνητική πρόταση, τότε μπορεί να πετάξει το μπαλάκι στον κ. Μητσοτάκη, να μας πει και αυτός τι θα κάνει με τους δικούς του.

Η κυβέρνηση έδειξε με σαφήνεια ότι δεν επιθυμούσε τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου. Ο δε φιλικός Τύπος και η μισθωμένη στρατιά στα social media αντιμετώπισαν τους «Μακεδονομάχους» με λοιδορίες, επενδύοντας, όχι άδικα είναι η αλήθεια, στις πολλές νησίδες γραφικότητας. Κατά μία εκδοχή, λοιπόν, το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μία αντικυβερνητική συγκέντρωση. Ομως το θέμα μας δεν είναι αυτό. Εδώ το πρόβλημα είναι στη σχέση που θα διατηρήσει το συνταγματικό τόξο με αυτούς τους ανθρώπους. Αν θεωρήσουμε ότι όλα τα κόμματα του δημοκρατικού χώρου συναινούν, αμέσως ή εμμέσως, στη λύση του Μακεδονικού, τότε ελοχεύει ο κίνδυνος πολλοί από τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο να αναζητήσουν πολιτική καταφυγή στην ακροδεξιά. Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, τους σπρώχνουν και οι διάφοροι μπάχαλοι που δημιούργησαν συνθήκες εμπλοκής.


Η κυβέρνηση δεν πρέπει ούτε να απαξιώσει, ούτε να μεμφθεί πολιτικά τις ανησυχίες αυτών των ανθρώπων. Χρέος της είναι να διαμορφώσει συνθήκες συναίνεσης. Εδώ έπεισε τον κόσμο ότι θα σκίσει τα μνημόνια και δεν θα καταφέρει να περάσει τη λύση του Μακεδονικού; Ας είμαστε σοβαροί… Απαιτείται εντιμότητα και καθαρά χαρτιά από όλους. Εν προκειμένω, η σαφής στάση του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος, συνεπής με το παρελθόν του, ετάχθη κατά των συλλαλητηρίων και της εθνικιστικής ακρότητας, θα πρέπει να εκτιμηθεί για το θάρρος και την καθαρότητα της.

Αντίστοιχα όλοι εμείς που πιέζουμε για λύση, αντιμετωπίζοντας με ελαφρότητα τις αντιδράσεις των συμπατριωτών μας, πρέπει να το ξανασκεφτούμε, χωρίς ωστόσο να επιτρέψουμε στη συντήρηση, στον στείρο εθνικισμό και στον φανατισμό να καθορίσουν την πορεία της χώρας.


Τέλος, αξίζει να δούμε αν η ΕΣΗΕΑ, που πάντα ευαισθητοποιείται με κάτι τέτοια, θα βγάλει καμιά ανακοίνωση για την κατάπτυστη στάση της ΕΡΤ που δεν κάλυψε το συλλαλητήριο. Ειδικά στην ΕΡΤ3 πρέπει να ντρέπονται. Εξω από την πόρτα τους είχαν μία συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων και εκείνοι έδειχναν «Κυριακή στο Χωριό». Αξιος ο μισθός τους, κυριολεκτικά.

Κώστας Γιαννακίδης

Πηγή: protagon.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "