Η αγωγή Καμμένου κατά Protagon-Πετρουλάκη και γιατί απορρίφθηκε

Κατηγορία: Ελλάδα Πολιτικά


Δικαίωση για το Protagon και τον Ανδρέα Πετρουλάκη, καθώς το Πολυμελές Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Σας θυμίζουμε τι έγραφε ο Ανδρέας Πετρουλάκης και τι είχε γίνει κατά την ακροαματική διαδικασία

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών  απέρριψε με την  2384/2017 απόφασή του την αγωγή του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμένου κατά του Protagon και του Ανδρέα Πετρουλάκη, χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής το σκεπτικό των δικαστών.

Ο υπουργός είχε ασκήσει αγωγή κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη και του Protagon, για το άρθρο με τίτλο «Πάνος Καμμένος: Εχουν αρχίσει να του μοιάζουν».  

Σημειώνεται ότι αγωγή είχε κατατεθεί και κατά του Σταύρου Θεοδωράκη καθώς ο Πάνος Καμμένος θεωρούσε, εντελώς εσφαλμένα, ότι ο επικεφαλής του Ποταμίου διατηρούσε, ακόμα, σχέση με το Protagon.

Το άρθρο ασκούσε κριτική στον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται και στον ΣΥΡΙΖΑ για τον εναγκαλισμό του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ. Εγραφε ο Ανδρέας Πετρουλάκης για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας:

«Είναι βγαλμένος από την ίδια μήτρα της έξαλλης εθνολαϊκίστικης ακροδεξιάς με κάπως πιο εμπλουτισμένο ρεπερτόριο με αεροψεκασμούς, υδατάνθρακες και οπερετικές αλληλοδωροδοκίες σε μοντάζ Λαζόπουλου.

Επιπλέον, ο ίδιος ο αρχηγός, παρά το φλογερό ταμπεραμέντο του δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις οff shore εταιρείες και το αδήλωτο κότερο που του καταλογίζουν.

Θα περίμενε λοιπόν εύλογα κανείς, όλοι οι αριστεροί δημοσιολόγοι να υποδέχονταν με την ίδια φρίκη τη συμμετοχή του κόμματος των ΑΝΕΛ στην Κυβέρνηση, και μάλιστα της πρώτη φορά Αριστεράς, όπως είχε συμβεί και με το ΛΑΟΣ. Αμ δε. Άκρα του τάφου σιωπή.

Όσο ακούγαμε τρία χρόνια για τον διορισμό του κ. Βορίδη από τον Παπαδόπουλο, άλλο τόσο δεν ακούσαμε τώρα για τους λόγους και τα βιβλία που έγραφε ο Γεωργαλάς για τον κ. Καμμένο. Ούτε καν από εκείνους τους πιστούς στον Ανδρέα παλιούς Πασόκους, τώρα ΣΥΡΙΖΑ – λησμόνησαν ότι του είχε αφιερώσει το πρώτο του βιβλίο δείχνοντάς τον ως αρχηγό της 17 Νοέμβρη».

Η αγωγή Καμμένου, ο οποίος αρχικώς ζητούσε να του καταβληθούν, σε περίπτωση που θα γινόταν δεκτή,  δύο… εκατομμύρια ευρώ (!)  για να μειώσει τελικώς το διεκδικούμενο ποσόν σε 100.000 ευρώ, είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ευλόγως θεωρήθηκε προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων, ενέργεια κατά της ελευθερίας της έκφρασης και πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, που διεξήχθη προ πέντε μηνών, μάρτυρας της πλευράς Καμμένου ήταν ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας. Μάρτυρας της πλευράς Protagon/Πετρουλάκη, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος.

Ο ενάγων υποστήριξε ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε προκειμένου να εξυπηρετηθεί σχέδιο «της διαπλοκής και των Ευρωπαίων», ώστε οι ΑΝΕΛ να αντικατασταθούν από Το Ποτάμι στη θέση του κυβερνητικού εταίρου. 

Ο Μιχάλης Σταθόπουλος, μάρτυρας των εναγομένων, αφού υπενθύμισε αποφάσεις και νομολογία ελληνικών δικαστηρίων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είπε ότι, κατά την άποψη του, οι αναφορές Πετρουλάκη είναι αξιολογικές, εμπεριέχουν τον σαρκασμό του γελοιογράφου και, εν τέλει, συνάδουν με το δημόσιο ύφος του Πάνου Καμμένου.

Το σκεπτικό της απορριπτικής (χωρίς αστερίσκους) απόφασης αναμένεται να γίνει σύντομα γνωστό.

Σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος περιελήφθη λόγω εμμονής από τον κ. Καμμένο στην αγωγή -είχε από καιρό εκχωρήσει τις μετοχές του Protagon στα υπόλοιπα μέλη της ιδρυτικής συντακτικής ομάδας- τόνισε ότι «οι πολιτικές μάχες δίνονται στη Βουλή και τον Τύπο και όχι στα δικαστήρια». Και πρόσθεσε: «Ηχηρό ράπισμα στην αμετροέπεια του κ. Καμμένου και στην αλαζονεία της εξουσίας».

Είναι ύβρις το «ακροδεξιός»;

(η ακροαματική διαδικασία στη δίκη Πετρουλάκη – Καμμένου)

Η εκδίκαση της αγωγής του Πάνου Καμμένου κατά του Protagon και του Ανδρέα Πετρουλάκη έθεσε τελικά επί τάπητος μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα. «Ηθελαν να βγάλουν τους ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση» λέει η πλευρά Καμμένου.

«Είναι ύβρις αν σε αποκαλέσουν ακροδεξιό ή εθνολαϊκιστή;» ρώτησε η πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, έχοντας μπροστά της τον δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα, μάρτυρα της πλευράς Καμμένου, στη συζήτηση της αγωγής κατά Protagon και Πετρουλάκη.

Στην πραγματικότητα είναι ένα ερώτημα που η ίδια η πρόεδρος θα κληθεί να απαντήσει, όταν μελετήσει τις προτάσεις των αντιδίκων και εκδώσει την απόφαση της για μία υπόθεση που, δικαίως, έλαβε διαστάσεις και δημοσιότητα, ενώ προκάλεσε και τα σχόλια κορυφαίων πολιτικών παραγόντων.

Η μικρή αίθουσα του ακροατηρίου ήταν κατάμεστη το πρωί της Πέμπτης. Ομως παρά τη συγκέντρωση τόσων ανθρώπων, το κρύο ήταν αισθητό σε βαθμό που σχολιάστηκε τόσο από την έδρα, όσο και από παράγοντες της δίκης. Η αίθουσα, βέβαια, «ζεστάθηκε» αργότερα.

Η αγωγή που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν πρώτη στο πινάκιο αλλά η διαδικασία άργησε να ξεκινήσει καθώς παρουσιάστηκε ένα τεχνικό πρόβλημα με τα μικρόφωνα. Λες και η μικροφωνική εγκατάσταση κόμπιασε μπροστά σε αυτά που επρόκειτο να ακουστούν.

Οι συνήγοροι δήλωσαν παράσταση και η πλευρά Καμμένου πρόσθεσε ότι μειώνει το αίτημα αποζημίωσης στις εκατό χιλιάδες ευρώ, ποσό που, ασφαλώς, έχει τεράστια απόσταση από τα δύο εκατομμύρια της αρχικής αγωγής. Κάποιοι στο ακροατήριο έσπευσαν να μουρμουρίσουν ότι όσο και αν είναι ευκατάστατος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, το παράβολο των 20.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε αγωγή δύο εκατομμυρίων, παραμένει ένα σεβαστό ποσό. Λάθος. Η υποχρέωση αυτή καταργήθηκε πριν από είκοσι μέρες.

Σε αυτές τις υποθέσεις οι δύο πλευρές καλούν συνήθως από έναν μάρτυρα. Αλλωστε η έδρα στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την κρίση της στις προτάσεις που καταθέτουν εγγράφως οι συνήγοροι. Μάρτυρας της πλευράς Καμμένου ήταν, λοιπόν, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας. Και μάρτυρας της πλευράς Protagon/Πετρουλάκη, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος. Παρίστατο επίσης και η πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη για να διευκρινίσει το γνωστό και πασιφανές: ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν έχει εδώ και δύο χρόνια την παραμικρή σχέση με το Protagon. Και για να το επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά:Οταν ο Σταύρος Θεοδωράκης ανακοίνωσε ότι μπαίνει στην πολιτική, τον Φεβρουάριο του 2014, έχασε κάθε επαφή, δημοσιογραφική, διοικητική, μετοχική με το Protagon. Και ένα χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 2015, η πλειοψηφία των μετοχών περιήλθε στον δημοσιογράφο Χρήστο Μεμή, έκτοτε εκδότη-διευθυντή του Protagon.gr. Επίσης μέτοχοι του Protagon παραμένουν, από την αρχική ιδρυτική ομάδα των δημοσιογράφων και συγγραφέων, οι:  Σοφία Βιδάλη, Ρέα Βιτάλη, Κώστας Γιαννακίδης, Λένα Διβάνη, Δημήτρης Καμπουράκης, Γιώργος Νικολόπουλος, Ανδρέας Πετρουλάκης, Τάσος Τέλλογλου. Αν μη τι άλλο και οι ίδιοι θα μπορούσαν να εγείρουν νομικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε ισχυρίζεται ότι η εταιρεία τους διατηρεί σχέσεις με έναν πολιτικό αρχηγό.

Να μη σας κουράσουμε με λεπτομέρειες: η πλευρά Καμμένου, δια του κ. Ντάσκα και της συνηγόρου Ελένης Τζούλη, συζύγου του υπουργού, υποστήριξε ότι το άρθρο δημοσιεύθηκε έπειτα από απόφαση των Θεοδωράκη-Πετρουλάκη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί σχέδιο «της διαπλοκής και των Ευρωπαίων», ώστε οι ΑΝΕΛ να αντικατασταθούν από Το Ποτάμι στη θέση του κυβερνητικού εταίρου. Η κυρία Τζούλη επικαλέστηκε αρκετές φορές δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με τις οποίες οι ΑΝΕΛ ανήκουν στη σφαίρα της ακροδεξιάς και θα ήταν προτιμότερη η συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η πλευρά Καμμένου θεωρεί προσβλητικές εκφράσεις όπως «ακροδεξιός», «εθνολαϊκιστής», «φουσκωμένος σαν διάνος», «παίζει πόλεμο στο Αιγαίο με φρεγάτες και Απάτσι». Ερωτηθείς, ο μάρτυρας Ντάσκας, αν το άρθρο Πετρουλάκη προκάλεσε ηθική βλάβη ή ζημία στον υπουργό (δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2015), ο δημοσιογράφος δεν προέβη σε κρίση, είπε, πάντως, πως αυτοί οι χαρακτηρισμοί θα μπορούσαν να αποβούν εξοντωτικοί.

Ο Μιχάλης Σταθόπουλος, μάρτυρας της άλλης πλευράς, αφού υπενθύμισε αποφάσεις και νομολογία ελληνικών δικαστηρίων, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είπε ότι, κατά την άποψη του, οι αναφορές Πετρουλάκη είναι αξιολογικές, εμπεριέχουν τον σαρκασμό του γελοιογράφου και, εν τέλει, συνάδουν με το δημόσιο ύφος του Πάνου Καμμένου. «Θα σας περιλάβω μετά» είπε η Ελένη Τζούλη, προαναγγέλλοντας τις ερωτήσεις που θα έκανε προς τον κ. Σταθόπουλο. Αυτό προκάλεσε την έντονη παρέμβαση της προέδρου η οποία, αρκετές φορές ζήτησε από την κυρία Τζούλη να σεβαστεί τη διαδικασία.

Η εξέταση του κ. Σταθόπουλου από τη συνήγορο του Πάνου Καμμένου είχε αρκετές εξάρσεις, ενώ η κυρία Τζούλη υποστήριξε ότι ο μάρτυρας διακατέχεται από εμπάθεια κατά του ενάγοντα συζύγου της, επειδή είχαν αντιπαρατεθεί πολιτικά στο παρελθόν. «Θυμάμαι αντιπαραθέσεις με την κυρία Μπακογιάννη ή τον κ. Σαμαρά, αλλά δεν θυμάμαι κάτι σχετικό με τον κ. Καμμένο, ίσως επειδή δεν ήταν τότε και τόσο σημαντικός παράγοντας»σχολίασε ο κ. Σταθόπουλος. Και κάπου εκεί η πρόεδρος, που διηύθυνε άψογα τη διαδικασία, ακόμα και στις στιγμές της έντασης, κατέβασε το μικρόφωνο, έγειρε πίσω στην καρέκλα και κράτησε τον τελευταίο λόγο για την κρίση της. Πότε θα βγει η απόφαση; Ποιος ξέρει; Μετά από μήνες…

Πηγή: protagon.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "