Η «Μαρμίτα» έχει γλύκα για όλους - Δίωξη για κακούργημα κατά του Συριζαίου πρώην διευθύνοντος σύμβουλου της ΔΕΠΑ

Κατηγορία: Ελλάδα Γεγονότα


Για κακούργημα θα κληθεί να απολογηθεί από τον ανακριτή ο διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος για τη μη είσπραξη οφειλών 115 εκατομμυρίων ευρώ από εταιρία συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας και αφορά στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία.

Πρόκειται για σκέλος της δικογραφίας που σχηματίστηκε από μήνυση που υπέβαλλε τον Δεκέμβρη του 2017 η σημερινή διοίκηση και συγκεκριμένα ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Βελισσάριος Δότσης. Η μήνυση στρεφόταν κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμα 11 ατόμων με καταγγελλόμενη ζημία 150 εκατομμύρια, ως ανείσπρακτα χρέη της «ELFE Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα».

Τον Αύγουστο του 2018 είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και άλλων 11 προσώπων για τα κακουργήματα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, αλλά και το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

Ανακριτής

Η υπόθεση με κατηγορούμενο τον κ. Λαυρεντιάδη βρίσκεται ήδη σε ανακριτή μετά τη δίωξη στα τέλη Αυγούστου. Τότε όμως η Εισαγγελία συνέχισε να ερευνά το θέμα αυτεπαγγέλτως, όσον αφορά στις τυχόν ευθύνες της πρώην διοίκησης της ΔΕΠΑ και συγκεκριμένα του κ. Κιστάκου. Η ολοκλήρωσης της έρευνας οδήγησε στην άσκηση της ποινικής δίωξης για απιστία σε βάρος του και σε βάρος δύο στελεχών της εταιρίας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή. 

---------------------

Ο άνθρωπος του ΣΥΡΙΖΑ που «δεν έβλεπε» το βουνό των χρεών της ΔΕΠΑ

του Γιώργου Φιντικάκη

Του προσάπτεται ότι επί θητείας του ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, εκείνος ενέκρινε τη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου της ELFE (πρώην Φωσφορικά Λιπάσματα), συμφερόντων Λαυρεντιάδη, παρά το συνεχώς διογκούμενο χρέος της τελευταίας, που έφτασε στο δυσθεώρατο ποσό των 115 εκατ. ευρω!

Στο διορισμένο από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι της ΔΕΠΑ Θεόδωρο Κιτσάκο (2015-2017), στον οποίο η Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε χθες κακουργηματική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, προσάπτονται πολλά. Όπως για παράδειγμα ότι επί θητείας του διαπραγματευόταν τον συμψηφισμό οφειλών με ακίνητα της πλευράς Λαυρεντιάδη, τα οποία όμως είχαν δεσμευθεί από το 2014 με απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Προτού μάλιστα φτάσει ο κόμπος στο χτένι και καρατομηθεί το Δεκέμβριο του 2017 από τον υπουργό Ενέργειας Γ.Σταθάκη, έπειτα από πιέσεις των μετόχων της ΔΕΠΑ (ΕΛΠΕ, και ΤΑΙΠΕΔ), ο ίδιος είχε εισηγηθεί τη συνέχιση της παροχής αερίου σε μια από τις πολλές συνδεδεμένες με την ELFE, εταιρείες, την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.

Εταιρεία, που σύμφωνα με τη μήνυση που υπέβαλε αμέσως μετά την απομάκρυνσή του, η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ, ήταν ένα από τα πολλά παρένθετα και "εξωτικά" σχήματα του οικοδομήματος Λαυρεντιάδη, στο οποίο εκείνος είχε μεταφέρει τη παραγωγική δραστηριότητα των ELFE, ώστε αυτά να εμφανίζονται ως "κουφάρι", δηλαδή σε αδυναμία εξυπηρέτησης του βουνού των χρεών τους.

Διότι σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε έπειτα από τη μήνυση της ΔΕΠΑ, και η οποία κατέληξε στη χθεσινή ποινική δίωξη, η πλευρά Λαρευντιάδη είχε στήσει ένα απίστευτο κουβάρι από εταιρείες- "φαντάσματα" που λειτουργούσαν επί χρόνια ως προπέτασμα, με αποκλειστικό σκοπό να χαθεί η διαδρομή του χρήματος. 

Στόχος της ομάδας Λαυρεντιάδη, εναντίον της οποίας ασκήθηκε τον Αύγουστο 2018 ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ήταν να απογυμνώσει την ELFE από όλα τα περιουσιακά της στοιχεία, ώστε να αποκρύψει τα πραγματικά της έσοδα, μεταφέροντας τζίρο τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ και τους 180 εργαζόμενους σε μορφώματα. Δηλαδή στις κυπριακές offshore και ελληνικές ανώνυμες, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC LTD, CENTROFARO SERVICES LTD, BFS AEBE, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ. Το μυστικό ήταν ότι οι παραπάνω εταρείες εμφανίζονταν ως αυτόνομα νομικά πρόσωπα, πλήρως διακριτά από την ELFE, που απλώς μίσθωσαν από την ELFE τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις, και αντισυμβάλλονταν εμπορικά μαζί της, δίχως να κληρονομούν τα χρέη της.


Συνεχίζει να αυξάνεται η οφειλή κατά 500.000 ευρώ το μήνα

Εντός του 2018 μάλιστα στο κουβάρι αυτών των "εξωτικών" εταιρειών, προστέθηκε ακόμη μία, η Revera Holdings, η οποία είχε συσταθεί ως κυπριακή offshore με αρχικό αντικείμενο την κατασκευή κοσμημάτων. Στην πορεία όμως άλλαξε το καταστατικό της, ώστε να μπορεί να προμηθεύεται μηχανολογικό εξοπλισμό και να κάνει άλλου είδους συναλλαγές, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί πρόσφατα σε αυτήν ολόκληρη η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου των ELFE.

Διότι αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι παρά τις ποινικές διώξεις και τις εισαγγελικές παρεμβάσεις, η ΔΕΠΑ συνεχίζει να προμηθεύει με αέριο την ELFE – ή το σχήμα στο οποίο έχουν μεταφερθεί οι παραγωγικές της δραστηριότητες – που με τη σειρά του συνεχίζει να πληρώνει με μεταχρονολογημένες επιταγές.

Στην πράξη, με τις ευλογίες της Δικαιοσύνης, και πιο συγκεκριμένα με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών από το Φεβρουάριο του 2018, η ΔΕΠΑ υποχρεούται να μη διακόψει την παροχή αερίου στην ELFE για όσο διάστημα η τελευταία θα πληρώνει με επιταγές, ακόμη και αν είναι μεταχρονολογημένες.

Ετσι, ακόμη και μετά την απομάκρυνση Κιτσάκου, και παρά τις έρευνες των αρχών, η ζημιά της εταιρείας επαυξάνεται κατά περίπου 500.000-600.000 ευρώ τον μήνα, έχοντας διογκωθεί από τα 115 εκατ. τον Φεβρουάριο, στα 120 εκατ. σήμερα, και τα χρέη αυξάνονται.

Οι σχέσεις με το Λαυρεντιάδη


Στον κ. Κιτσάκο προσάπτονται πολλά. Όπως ότι επί θητείας του, το χρέος προς τη ΔΕΠΑ τριπλασιάστηκε μέσα σε τρία χρόνια. Την τριετία 2015-2017, προστέθηκαν στα 70 εκατ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2014 η οφειλή της ELFE, επιπλέον 45 εκατ. ευρώ.

Τουλάχιστον 14,7 εκατ ευρώ, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, αντιστοιχούσαν σε μεταχρονολογημένες επιταγές με ημερομηνία εκδόσεώς τους 5 και 6 μήνες μετά την κατάθεσή τους. Κατά τη μήνυση, η ΔΕΠΑ έμπαινε μέσα κατά 1 με 1,5 εκατ ευρώ το μήνα, ωστόσο η προμήθεια αερίου προς την πλευρά Λαυρεντιάδη συνεχιζόταν απρόσκοπτα.

Στον κ. Κιτσάκο προσάπτονται και άλλα. Οπως οι καταγγελίες για τις σχέσεις που είχε παλαιότερα με τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Τέτοιες είναι οι ανακοινώσεις της ομοσπονδίας εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία (ΟΕΧΒΕ) ότι πριν τη ΔΕΠΑ, ο ίδιος εργαζόταν και μάλιστα ως επικεφαλής στις εταιρείες χημικών του ομίλου Λαυρεντιάδη.

Στις κατηγορίες αυτές είχε απαντήσει ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος με επιστολή του προς την ΟΕΧΒΕ το Σεπτέμβριο του 2017. "Προσλήφθηκα στον όμιλο την 1η Οκτωβρίου 2009 και απολύθηκα την 6η Αυγούστου 2010. Εργάστηκα στις εταιρείες Νεοχημική και ELFE, ως Γενικός Διευθυντής αλλά ουδέποτε ως Διευθύνων Σύμβουλος, όπως ανακριβώς αναφέρετε στην ανακοίνωσή σας. Εκτοτε μετά την απόλυσή μου, δεν είχα οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση  επαφή με τον συγκεκριμένο επιχειρηματία", ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Της καρατόμησης πάντως Κιτσάκου το Δεκέμβριο του 2017, είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Τσίπρα στο Περιφερειακό Συνέδριο στην Κομοτηνή, περί της ανάγκης αποκατάστασης της νομιμότητας στην λιπασματοβιομηχανία. Νομιμότητα όμως, η οποία όπως φαίνεται από την μηνυτήρια αναφορά παραβιαζόταν τουλάχιστον από το 2015.

Εξαγόραζε χρόνο

Είναι προφανές ότι επί τόσα χρόνια επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ELFE εξαγόραζε χρόνο. Σε όλο αυτό το διάστημα οι υπηρεσίες της ΔΕΠΑ έθεταν διαρκώς το ζήτημα καταβολής μετρητών, όσο και το ζήτημα να εφαρμοσθεί η συμφωνηθείσα μεταξύ των δύο μερών, προπληρωμή της εβδομαδιαίας κατανάλωσης αερίου. Τίποτα από τα παραπάνω δε συνέβη.

Σύμφωνα με τη τότε μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, η ELFE κωλυσιεργούσε μέσω διαρκών διαπραγματεύσεων, και δικαιολογιών ότι δεν διαθέτει μετρητά, κέρδιζε δηλαδή χρόνο, με τον κ. Κιτσάκο να τάσσεται κάθε φορά υπέρ της συνέχισης προμήθειας αερίου. Σύμφωνα ωστόσο με τη μηνυτήρια αναφορά της ΔΕΠΑ, η εξέλιξη της οποίας πήρε ποινική μορφή, η πλευρά Λαρευντιάδη και σε αντιδιαστολή με τα όσα υποστήριζε ότι δεν διαθέτει μετρητά, όταν τον Οκτώβριο του 2017, σε μια από τις λιγοστές φορές που η δημόσια επιχείρηση της διέκοψε την παροχή αερίου, εκείνη αγόρασε φυσικό αέριο ύψους 450.000 ευρώ μέσω της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ από τρίτες εταιρείες, τις οποίες και πλήρωσε, όπως και τον ΔΕΣΦΑ, τοις μετρητοίς.

Δείγμα, όπως αναφέρει η μήνυση, είναι ότι παρ’ ότι η αγορά έχει ανοίξει και μπορεί ως “επιλέγων πελάτης” να απευθυνθεί σε άλλες εταιρείες για να προμηθευτεί αέριο, ο όμιλος Λαρευντιάδη “… αρνούνταν τις ανωτέρω εναλλακτικές, προκειμένου να αποφύγει πάσει θυσία να αποκαλύψει την ύπαρξη μετρητών και χρηματικών διαθεσίμων εντός του ομίλου…”.

Πηγή: liberal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "