Παρίστανε τον εκπρόσωπο Γαλλικής Τράπεζας και ξάφριζε «αφελείς»

Κατηγορία: Ελλάδα Γεγονότα


«Κομπίνα ολκής» από ημεδαπό απατεώνα που παρίστανε τον εκπρόσωπο Γαλλικής Τράπεζας - Πώς έδρασε στη Ρόδο.

Στην ταυτοποίηση των στοιχείων απατεώνα, με πανελλήνια δράση, που παρίστανε τον εκπρόσωπο τράπεζας της Γαλλίας και ψάρευε τα υποψήφια θύματα του από αγγελίες παροχής εργασίας σε εφημερίδες αλλά και μέσω του διαδικτύου, προχώρησαν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.
Πρόκειται σύμφωνα με τις πληροφορίες για έναν ημεδαπό, κάτοικο Εκάλης Αττικής, εις βάρος του οποίου έχει σχηματιστεί δικογραφία και από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου.

Πιο συγκεκριμένα η έναρξη της έρευνας για τον εντοπισμό του ξεκίνησε από αναρτήσεις στο διαδίκτυο στις γνωστές πλατφόρμες καταγγελιών για ενοχλητικά τηλέφωνα τηλεπωλήσεων.

Τρία σταθερά τηλέφωνα στην Αθήνα καταγγέλθηκαν από δεκάδες θύματα, τα περισσότερα εκ των οποίων υπέβαλαν και σχετικές μηνύσεις.

Ο ημεδαπός απατεώνας συστηνόταν ως «Μισέλ Φόξ» και ως εκπρόσωπος της Γαλλικής τράπεζας «Banque Postale», ενώ χρησιμοποιούσε τουλάχιστον 3 διαφορετικές συνδέσεις σταθερών τηλεφώνων για να προσεγγίζει τα θύματά του.

Φέρεται δε, όπως προκύπτει από τις σχετικές αναρτήσεις, να έδρασε τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2017 έως το θέρος του ίδιου έτους.

Υποσχόταν συγκεκριμένα ότι θα παρείχε εργασία κατ’ οίκον έναντι μισθού, που κυμαινόταν από 950 έως 1.500 ευρώ στα θύματα του.

Η εργασία αφορούσε στην προώθηση μηνυμάτων sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με συγκεκριμένο περιεχόμενο της ως άνω τράπεζας και με μαζικό τρόπο, σε διευθύνσεις τις οποίες θα έδινε ο ίδιος στους εργαζόμενους, μέσω tablet και τηλεφώνων i-phone, στα οποία υπήρχε ειδικό λογισμικό, που θα τους προμήθευε.

Ζητούσε εν συνεχεία προκαταβολή για τα έξοδα του τεχνικού που θα τους εκπαίδευε και θα ενεργοποιούσε ειδικό δήθεν λογισμικό αλλά και ένα πλαστό έγγραφο πρόσληψης τους, με λογότυπο της τράπεζας.

Οι αναρτήσεις γύρω από την δράση του στο διαδίκτυο είναι ενδεικτικές, του τρόπου που έδρασε:

 • «Επικίνδυνος. Προσοχή είναι απάτη. Θα σας πει πως είναι ο Μισέλ Φοξ και πως θα σας δώσει ταμπλετ για να στέλνετε μηνύματα και θα σας ζητά χρήματα για τον τεχνικό»
 • «Και σε μένα το ίδιο. Εγώ μίλησα και με μια Καραγιάννη από Γαλλία. Δεν ξέρω τι παίζει»
 • «Προσοχή είναι απάτη. Θα σας πει πως είναι ο Μισέλ Φοξ και πως θα σας δώσει τάμπλετ για να στέλνετε μηνύματα και θα σας ζητά χρήματα για τον τεχνικό. Είμαι από Ηράκλειο Κρήτης».
 • Σε ένα από τα θύματα του απέστειλε ταχυδρομικά μια επιταγή με αναγραφόμενο το ποσό των 1.200 ευρώ. Το θύμα παρουσίασε την επιταγή σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, τον ενημέρωσαν ότι προσομοιάζει με εντολή πληρωμής κι ότι δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο παραστατικό!
 • Ενα άλλο θύμα του περιγράφει την εμπειρία του με τον απατεώνα ως εξής:
 • «Αρκετά έξυπνη απάτη, ποντάρει στην επιθυμία του ταλαιπωρημενου από την αγορά εργασίας Έλληνα για χρήμα (εφόσον τρέξει να εξαργυρώσει) και εξίσου ενοχλητική, γιατί ο κύριος Μισέλ Φοξ, εξακολουθούσε να με παίρνει τηλέφωνο από άγνωστο παρότι δεν ήθελα να το σηκώσω».

ΠΩΣ ΕΔΡΑΣΕ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου σε συνεργασία με αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασαν την υπόθεση μετά από καταγγελίες ντόπιων θυμάτων.

Ο απατεώνας καταχώρησε συγκεκριμένα αγγελία με την οποία ζητούσε τηλεφωνήτριες για πενθήμερη εργασία και με αμοιβή ύψους 950 ευρώ.

Τον Ιούνιο του 2017, συστήθηκε σε δύο Ροδίτες, ως «Μισελ Φοξ» εκπρόσωπος της ως άνω γαλλικής τράπεζας και ότι ήθελε να τους προσλάβει για να αποστέλλουν μηνύματα της τράπεζας σε συγκεκριμένες λίστες ατόμων.

Επρόκειτο, όπως τους είχε διαβεβαιώσει, ότι θα τους έστελνε δύο επιταγές με την αμοιβή τους, έναντι και ότι στην πορεία επρόκειτο να συναντηθούν με έναν τεχνικό, που θα τους έδινε τον εξοπλισμό και θα τον προγραμμάτιζε με το ειδικό λογισμικό για να ξεκινήσουν την εργασία τους.
Για να προχωρήσει η διαδικασία ζητούσε όμως να του προκαταβάλουν 45 ευρώ έκαστος σε τραπεζικό λογαριασμό ημεδαπού σε συστημική τράπεζα.

Για να γίνει περισσότερο πειστικός, τους απέστειλε εικονικές φόρμες πρόσληψης αλλά και δύο «μαϊμού» εντολές πληρωμής 1.200 ευρώ για καθένα εξ’ αυτών.

 • Σε άλλη ημερομηνία τον ίδιο μήνα παρέστησε σε άλλο Ροδίτη τα ίδια ως άνω ψευδή στοιχεία και του αφαίρεσε το ποσό των 55 ευρώ το οποίο κατέβαλε σε τραπεζικό λογαριασμό άλλου ημεδαπού ως προκαταβολή.
 • Την 25η Ιουνίου 2017 ακόμη ένας Ροδίτης παρολίγον να πέσει θύμα του, αφού όταν του ζητήθηκε να καταβάλει τα 55 ευρώ σε άλλον τραπεζικό λογαριασμό άλλου ημεδαπού ως προκαταβολή εκείνος δεν το έπραξε.
 • Λίγες ημέρες μετά μια άλλη κάτοικος του νησιού, πείστηκε για τις προθέσεις του να την προσλάβει ως τηλεφωνήτρια – συνεργάτη και της ζήτησε να καταβάλει 55 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό ημεδαπής και λίγες μέρες μετά ακόμη 64 ευρώ σε λογαριασμό ενός άλλου ημεδαπού, δήθεν για έξοδα εμβάσματος που θα της έστελνε μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών χρημάτων. Στο ίδιο θύμα φέρεται παραπέρα να υποσχέθηκε ότι θα της χορηγούσε μια πιστωτική κάρτα και κωδικούς προπληρωμής.
 • Τον ίδιο μήνα μέσω της ίδιας αγγελίας φέρεται να εξαπάτησε με τον ίδιο ως άνω τρόπο ακόμη μια κάτοικο Ρόδου από την οποία όμως ζήτησε να καταθέσει ως προκαταβολή το ποσό των 55 ευρώ σε λογαριασμό άλλου ημεδαπού σε συστημική τράπεζα.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εξακριβωθεί αν στην ίδια «κομπίνα» μετέχουν κι άλλα πρόσωπα.

Οδηγίες από την Αστυνομία

Το ποσοστό ανεργίας της Ελλάδας εξακολουθεί να θεωρείται ως το υψηλότερο στην Eυρωπαϊκή Ένωση, οποιαδήποτε αγγελία για θέση εργασίας, μοιάζει με όαση και προσελκύει δεκάδες ενδιαφερόμενους.
Όπου όμως προκύπτει κάποια ανάγκη, ελλοχεύει και η αντίστοιχη πιθανότητα εξαπάτησης. Μπορεί λοιπόν η κρίση να δημιουργεί ευκαιρίες, «γεννά» όμως και τους απανταχού τυχοδιώκτες, οι οποίοι ψάχνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την απόγνωση χιλιάδων ανέργων.
Η συνηθέστερη μορφή απάτης για όσους αναζητούν εργασία- κυρίως μέσω Διαδικτύου- είναι η εξωραϊσμένη προσφορά εργασίας. Πλουσιοπάροχοι ή εξωπραγματικοί μισθοί, θέσεις εργασίας σε κορυφαίες εταιρείες στο εξωτερικό, εύκολη και κερδοφόρα εργασία ακόμη και από το σπίτι. Όμως, όλα αυτά δυστυχώς ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά.

Οι προσφορές απατηλής εργασίας γίνονται με δύο τρόπους:

α) Αποστολή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Τα μηνύματα για προσφορά εργασίας έχουν προέλευση από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι. Αποστολείς μπορεί επίσης να είναι άτομα που προσποιούνται πως εργάζονται σε αξιόπιστες ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας.

β) Μέσω ιστοσελίδων: Γνωστές ιστοσελίδες που γνωρίζουν και εμπιστεύονται οι ενδιαφερόμενοι. Σημειώνεται ότι σε αυτές τις ιστοσελίδες ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει όσες προσφορές εργασίας θέλει και με όποιον τρόπο επιθυμεί εκείνος, πληρώνοντας βέβαια το ανάλογο κόστος ανάρτησης. Παρά την προσπάθεια των κατόχων ιστοσελίδων να ελέγξουν την αληθοφάνεια των δημοσιευομένων αγγελιών, οι scammers (απατεώνες) βρίσκουν συχνά τρόπους να τους ξεγελούν.

4 κοινές απάτες σε αγγελίες για θέσεις εργασίας

α) Ψεύτικες αγγελίες ή απατηλές προσφορές εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό

β) Εmail για αποστολή προσωπικών στοιχειών ή και χρημάτων

γ) Διαφημίσεις για εργασία από το σπίτι

δ) Ψεύτικες ιστοσελίδες του ΑΣΕΠ

 • Να διασταυρώνετε τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου εργοδότη, επαγγελματία ή γραφείου εύρεσης εργασίας και μέσω δεύτερης πηγής ή του τηλεφωνικού καταλόγου και στη συνέχεια να απευθύνεστε στον εργοδότη απευθείας.
 • Να μην εμπιστεύεστε όσους, μέσω διαδικτύου, σας ζητούν χρήματα εκ των προτέρων για να σας βρουν δουλειά ή να σας προσφέρουν μια θέση εργασίας.
 • Ποτέ μην δεχθείτε να πληρώσετε για «αποκλειστικές» πληροφορίες για θέσεις εργασίας ή για να πάρετε κάποια συγκεκριμένη θέση.
 • Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή όταν απευθύνεστε σε εταιρείες που βρίσκονται έξω από τη χώρα σας ή γίνεστε αποδέκτης μηνυμάτων από φερόμενες εταιρείες του εξωτερικού.
 • Εάν κάποια ευκαιρία ή θέση εργασίας υπόσχεται υπερβολικά πολλά ή υψηλές αποδοχές, οι οποίες μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διπλασιαστούν ή αν κάτι άλλο δεν σας φαίνεται σωστό, μάλλον πρόκειται για παραπλανητικό – απατηλό μήνυμα.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

 • Τηλεφωνικά: 210-6476464
 • Στέλνοντας e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERALERT.

 Πηγή: dimokratiki.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση«ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ» - 22 ρεμπέτικα πορτρέτα –του Ηλία Βολιότη Καπετανάκη

Στέγαστρο ΣΜΑ Περιστερίου: Το νέο μεγάλο Περιβαλλοντικό, Πολεοδομικό και Διαχειριστικό «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» της Διοίκησης Παχατουρίδη (Βίντεο-Φωτό)

" Η Διοίκηση Ανδρέα Παχατουρίδη «Καταπατά νόμους, μολύνει & αδιαφορεί για υγεία των κατοίκων, μόνο για λίγες χιλιάδες ευρώ». Κατασκευάζει «παράνομο» μεταλλικό Στέγαστρο για να καλύψει τις παράνομες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και μεταφόρτωσης σκουπιδιών στο Αμαξοστάσιο, αυθαίρετα και χωρίς άδεια, ώστε να «καλύψει» το τι δηλητήρια «ταΐζει» κατοίκους και εργαζόμενους … "

Περιστέρι: Μεγάλο Σκάνδαλο αιρετών, με απαλλοτριωμένα οικόπεδα - “Πληρώθηκαν” αλλά συνεχίζουν να τα “έχουν” - Το εμπορικό κέντρο ΜΕΡΑ ΝΥΧΤΑ, το “Πάρκινγκ” του και ο κ. Παχατουρίδης

" Ο Δήμος Περιστερίου, πλήρωσε πολύ ακριβά οικόπεδο διαχρονικού αιρετού της Πόλης, για να κάνει διάνοιξη δρόμου σε κεντρικό σημείο, σύμφωνα με το ισχύον πολεοδομικό σχέδιο. Παρόλα αυτά, όμως 15 χρόνια μετά αυτό παραμένει στους αρχικούς ιδιοκτήτες του, αυξάνοντας την εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Δείτε ποιόν αφορά και πως έχει μεθοδευτεί η όλη κατάσταση… "

Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία: Η ριξηκέλευθη πρόταση του Vukentra.gr για όλα τα θέματα που απασχολούν αλλά και συνθέτουν την Β/θμια Εκπαίδευση

" Για την πραγματική εκπαίδευση, ακόμη δεν έχει διατυπωθεί τίποτα, στον εθνικό διάλογο που κατά πολλούς θεωρείται προσχηματικός, προκειμένου η Κυβέρνηση να περάσει αυτά που θέλει. Το Vukentra.gr, καταθέτει τη δική του, αιρετική κατά μία άποψη αλλά και ιδιαίτερα «επαναστατική» για τα σημερινά δεδομένα. Διαβάστε την και διατυπώστε τις δικές σας προτάσεις…. "

Περιστέρι Αττικής: Διαπλοκή, διαφθορά ή ανικανότητα των υπηρεσιών του ή κάποιος τα «παίρνει»; Ο Δήμαρχος κ. Παχατουρίδης οφείλει να απαντήσει άμεσα…

" «Άγνωστοι» εκμεταλλεύονται τα διαφημιστικά ταμπλό των στάσεων χωρίς να πληρώνουν τίποτα στο Δήμο. Ο Δήμαρχος της Πόλης κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, οφείλει να ερευνήσει άμεσα το θέμα και να δώσει απαντήσεις … Άλλως θα μείνει η εντύπωση ότι η Διοίκησή του «γνωρίζει» και σιωπά, με ότι κι αν αυτό σημαίνει… είτε ότι κάποιος τα «παίρνει», είτε ότι… "